Ένας ξύλινος αδελφος, της Μαρίας Αρ. Καραγιάννη

10.06.2017

«Μια φορά κι έναν καιρό... Έτσι δεν αρχίζουν τα παραμύθια; Μα φυσικά, όλοι το γνωρίζουν αυτό! Αλλά τι γίνεται με όλες εκείνες τις ιστορίες που συνεχίζουν και μετά το «ζήσαμε εμείς καλά κι αυτοί καλύτερα»; Πολλοί λίγοι ξέρουν! Κι εγώ είμαι ένας απ’ αυτούς! Αλήθεια, πιστέψτε με! Μάλιστα θα σας πω τι συνέβη όταν ο Πινόκιο έγινε αληθινό παιδί και όλοι πίστεψαν πως το παραμύθι τελείωσε...» Αυτά μας λέει το οπισθόφυλλο του παραμυθιού «Ένας ξύλινος αδερφός» της Μαρίας Αρ. Καραγιάννη από τις εκδόσεις Βιβλιοσκόπιο. Ένα τρυφερό παραμύθι για τις αδερφικές σχέσεις και την αντιζηλία που πολλές φορές νιώθουν τα παιδιά όταν ένα καινούριο αδερφάκι έρχεται στο σπίτι. Η υπέροχη εικονογράφηση είναι της Marcela Calderon και συμπληρώνει το κείμενο ιδανικά, δίνοντάς του μια μαγική ατμόσφαιρα. Είναι ένα παραμύθι με το οποίο τα μεγαλύτερα αδέρφια μπορούν να ταυτιστούν με τον Πινόκιο και τα συναισθήματά του και τελικά να βρουν τη λύτρωση που έρχεται πάντα μέσα από την αδερφική αγάπη. Η έκδοση είναι προσεγμένη, με σκληρό εξώφυλλο και δωρεάν αφήγηση σε QR code ενώ το παραμύθι απευθύνεται σε παιδιά από 4 ετών. Βέβαια, πολλές ιστορίες πλέον καταπιάνονται με το τι έγινε μετά το τέλος γνωστών κλασικών παραμυθιών, όμως δεν είναι όλες πετυχημένες. Η συγκεκριμένη έχει πετύχει τη σωστή ισσοροπία, με σεβασμό στον κλασικό ήρωα Πινόκιο και μια συνέχεια που φαντάζει φυσική με βάση την ιστορία που όλοι γνωρίζουμε.

Προτεινόμενες δραστηριότητες

H πρώτη δραστηριότητα που θα μπορούσαμε να κάνουμε με τα παιδιά είναι να διαβάσουμε την κλασική ιστορία του Πινόκιο κι έπειτα το «Ένας ξύλινος αδερφός» ώστε να βρούμε ομοιότητες και διαφορές στη συμπεριφορά του ήρωά μας. Αν βρούμε διαφορές, γιατί νομίζουμε ότι υπάρχουν; Εμείς αλλάζουμε όσο μεγαλώνουμε; Αισθανθήκαμε διαφορετικά όταν ήρθε το μικρότερο αδερφάκι μας στο σπίτι; Τι θα κάναμε στη θέση του Πινόκιο; Για να διαχειριστούμε καλύτερα τα συναισθήματά μας, θα μπορούσαμε να παίξουμε την ιστορία σε κουκλοθέατρο ή με απλές κούκλες μέσα από συμβολικό παιχνίδι ώστε να μπούμε εμείς στη θέση του ήρωα. Μια άλλη δραστηριότητα που μας επιτρέπει να βγούμε κι έξω τώρα το καλοκαίρι, είναι να μαζέψουμε ξύλα και φύλλα από την αυλή ή από κάποιο χωράφι ή την παραλία και να κάνουμε κολάζ με αυτά πάνω σε χαρτί ώστε να σχηματίσουμε τον δικό μας ξύλινο αδερφό και να του δώσουμε όνομα. Σαν ομαδική εργασία θα μπορούσαμε να φτιάξουμε κι ένα μόμπιλε με ξύλα που θα σχηματίζει τον ξύλινό μας αδερφό. Τέλος, μια κάρτα με υλικά από την φύση όπου θα γράφουμε γιατί αγαπάμε τα αδέρφια μας και θα τους την δώσουμε, είναι ο ιδανικός επίλογος για την επεξεργασία αυτού του τρυφερού παραμυθιού.

 

 

Η Χριστίνα Κωνσταντουδάκη έχει τελειώσει Νηπιαγωγός μα στον ελεύθερο χρόνο της είναι εφευρέτρια ονείρων κι εκπαιδεύτρια νάνων. Έχει φάει από το μήλο της Χιονάτης κι επέζησε γι’ αυτό και ξέρει όλα τα μυστικά των ηρώων των παραμυθιών. Μένει  με τις 73 πολύχρωμες γάτες της που γουργουρίζουν τα κάλαντα όλο το χρόνο και γράφει παραμύθια για μικρούς, μεγάλους και ονειροπόλους. Σπουδάζει από το 2014 στο εργαστήρι δημιουργικής γραφής Tabula Rasa, έχει βραβευτεί για παραμύθια και διηγήματά της κι είναι εθελόντρια ομαδάρχισσα σε κατασκηνώσεις. Σπουδάζει σε μεταπτυχιακό του ΕΚΠΑ σχετικό με φιλαναγνωσία και το πρώτο της βιβλίο για παιδιά «Το αρχηγείο» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βιβλιοσκόπιο.

Μην ξεχνάτε πως το σχόλιό σας είναι πολύτιμο!

Ακολουθήστε μας

Οι προσφορές των εφημερίδων

Κερδίστε το!

Οι ταινίες της εβδομάδας

Οδηγός ιστοσελίδας

Αρχείο

0 σχόλια

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου