“Έφυγε” ο σπουδαίος ποιητής, στιχουργός και πεζογράφος Μάνος Ελευθερίου

Έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών ο σπουδαίος Έλληνας ποιητής, στιχουργός και πεζογράφος Μάνος Ελευθερίου.  Είχε γράψει ποιητικές συλλογές, διηγήματα, μία νουβέλα, δύο μυθιστορήματα και πάρα πολλά τραγούδια. Παράλληλα έχει εργαστεί ως αρθρογράφος, επιμελητής εκδόσεων, εικονογράφος και ραδιοφωνικός παραγωγός. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ερμούπολη της Σύρου. Σε ηλικία μόλις 24 ετών δημοσιεύει την πρώτη του ποιητική συλλογή […]

Έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών ο σπουδαίος Έλληνας ποιητής, στιχουργός και πεζογράφος Μάνος Ελευθερίου.  Είχε γράψει ποιητικές συλλογές, διηγήματα, μία νουβέλα, δύο μυθιστορήματα και πάρα πολλά τραγούδια. Παράλληλα έχει εργαστεί ως αρθρογράφος, επιμελητής εκδόσεων, εικονογράφος και ραδιοφωνικός παραγωγός. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ερμούπολη της Σύρου.

Σε ηλικία μόλις 24 ετών δημοσιεύει την πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο Συνοικισμός ενώ την ίδια περίοδο έγραψε στίχους, ανάμεσα στους οποίους ήταν και το «Το τρένο φεύγει στις 8:00» που μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης. Παράλληλα με την αρθρογραφία του, κυκλοφόρησαν διηγήματά του ενώ συνεργάστηκε με γνωστούς συνθέτες και τραγουδιστές όπως ο Μίκης Θεοδωράκης που ήδη αναφέρθηκε, ο Χρήστος Λεοντής, ο Γιάννης Μαρκόπουλος, ο Δήμος Μούτσης, ο Σταύρος Κουγιουμτζής, ο Γιώργος Νταλάρας, ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Γιάννης Σπανός, ο Γιώργος Ζαμπέτας, ο Σταμάτης Κραουνάκης και άλλοι.

Έχει βραβευτεί στο 2005 με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για το μυθιστόρημά του “Ο καιρός των χρυσανθέμων” και το 2013 με το Βραβείο ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη για το σύνολο του έργου του.

Περισσότερες λεπτομέρειες για τη ζωή και το έργο του μπορείτε να βρείτε στη Wikipedia.

Πηγή εικόνας

 

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου