Όταν η μοναξιά της τρίτης ηλικίας συναντά τη μοναξιά των μεταναστών

4.10.2017

Χριστίνα Φραγκεσκάκη
εικον: Ντανιέλα Σταματιάδη
Κέδρος
ISBN: 978-960-04-4262-5

Με το ξεχωριστό και βραβευμένο παιδικό βιβλίο «η Ορτανσία φυλάει τα μυστικά» (κέδρος, 2011) σε εικονογράφηση Ντανιέλας Σταματιάδη, η Χριστίνα Φραγκεσκάκη καταφέρνει με ένα μοναδικό τρόπο να αγγίξει τα λεπτά ζητήματα της μοναξιάς των ανθρώπων. Η απομόνωση είναι το κεντρικό της θέμα γύρω από το οποίο οικοδομεί μία καθημερινή ιστορία με ακτινωτές θεματικές την αδιαφορία των άλλων για τους μόνους ανθρώπους, το ρατσισμό, τη βουλιμία, την αγάπη προς τα ζώα και τα βάσανα των μεταναστών/προσφύγων, θέματα ασύλου και αλληλεγγύης.

Μία μοναχική συνταξιούχος με τάσεις βουλιμίας, στις οποίες καταφεύγει επειδή ακριβώς νιώθει μόνη, ζει με τη γάτα της μέχρι που γνωρίζει μία Αφγανοπούλα που ζει στο υπόγειο της πολυκατοικίας με την οικογένειά της. Η γυναίκα, η κα. Αριάδνη, δένεται μέσα στο χριστουγεννιάτικο πνεύμα με την οικογένεια της Φερστέ.

Μέσα από την επαφή μαζί της μαθαίνει τα προβλήματα που αντιμετώπιζε η οικογένεια στο Αφγανιστάν, τις απαγορεύσεις να πάει σχολείο το μικρό κορίτσι και την κατάντια του δασκάλου πατέρα της ως πρόσφυγα στην Ελλάδα. Έτσι το σπίτι της γηραιής Αριάδνης γίνεται το μικρό άσυλο για τους Αφγανούς μέχρι να πάρουν το "μεγάλο" άσυλο από την Πολιτεία. Προσφέρει τη βιβλιοθήκη της για να μελετά η μικρή.

Με απλή γλώσσα και πλοκή που αρμόζει στην παιδική αντίληψη και επεκτείνει τους προβληματισμούς των νεαρών αναγνωστών, η συγγραφέας καταφέρνει να μιλήσει στη ψυχή των παιδιών εκθέτοντάς τα χωρίς να κουράζει με αναλύσεις και θεωρητικά σχήματα σε σύγχρονα σοβαρά κοινωνικά προβλήματα όπως η απομόνωση, η φτώχεια, η βουλιμία, η μοναξιά και η υποστήριξη στον άλλον.

Κράτα το

Ακολουθήστε μας

Οι προσφορές των εφημερίδων

Οι ταινίες της εβδομάδας

Οδηγός ιστοσελίδας

Αρχείο

0 σχόλια

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου