Αχ, γιατί να είμαι γάτα, της Hawkins Jacqui

22.04.2017

Ένα αγαπημένο βιβλίο των παιδιών στα Νηπιαγωγεία ανά την Ελλάδα είναι το «Αχ, γιατί να είμαι γάτα!» της Jacqui Hawkins, σε ελληνικούς στίχους της Μαριανίνας Κριεζή, που κυκλοφόρησε ξανά το 2013 από τις εκδόσεις Αιώρα. Λόγω του μικρού του μεγέθους και του έμμετρου στίχου, είναι ιδανικό και για παιδιά ήδη από 2,5-3 χρονών. Συνδυάζει χιούμορ κι ομοιοκαταληξία, κάτι που κάνει τους μικρούς μας φίλους να το επαναλαμβάνουν ασταμάτητα.
Είναι άξια θαυμασμού αυτά τα βιβλία που σε τόσο λίγες φράσεις μας κάνουν να δούμε τον κόσμο με άλλα μάτια. Η γάτα μας δεν μπορεί να είναι ούτε μέλισσα, ούτε μαϊμού, ούτε λαγός. Σε όσα πλάσματα κι αν την μεταμορφώνει ο μάγος, αυτή ποτέ δεν είναι ευχαριστημένη. Τελικά, μάλλον της αρέσει που είναι γάτα. Κι εμείς, κάποτε θα καταλάβουμε πως μας αρέσει να είμαστε ο εαυτός μας, παρά τις ατέλειές μας.
Η περίληψη στο οπισθόφυλλο μας προϊδεάζει για το περιεχόμενο: «- Γάτα μου αγαπημένη γιατί είσαι μουτρωμένη; - Δεν μ’ αρέσει η ουρά μου ούτε το νιαούρισμά μου. Μοιάζω με χοντροπατάτα. Αχ, γιατί να είμαι γάτα! Ένα βιβλίο για να μάθουν τα παιδιά να αγαπούν, να εκτιμούν και να αποδέχονται τον εαυτό τους. Για παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας». Πράγματι, είναι ιδανικό για να το επεξεργαστούμε με τα παιδιά και να κατανοήσουμε πως όλοι είμαστε μοναδικοί και δε χρειάζεται να μοιάσουμε σε κάποιον άλλον για να μας αγαπήσουν.  Πέρα όμως από την ανάλυση που μπορεί να γίνει, είναι ένα βιβλίο που πραγματικά ευχαριστιούνται να διαβάζουν ξανά και ξανά μικροί και μεγάλοι.

Προτεινόμενες δραστηριότητες

Σε αυτό το γεγονός μπορούμε να βασίσουμε και τις δραστηριότητές μας. Αρχικά, οι ερωτήσεις που θα κάνουμε στα παιδιά μετά το παραμύθι, θα ήταν προτιμότερο να είναι ανοιχτού τύπου, δηλαδή ερωτήσεις που τα παιδιά δε θα χρειάζεται να απαντήσουν μόνο με ένα ναι ή ένα όχι. Έτσι, αρχίζουμε σταδιακά να αναπτύσσουμε και την κριτική τους σκέψη. Παραδείγματα ερωτήσεων: Tι πρόβλημα είχε η γάτα; Τι έκανε γι’ αυτό; Από ποιον ζήτησε βοήθεια; Της άρεσαν οι μεταμορφώσεις της; Γιατί; Στο τέλος τι διάλεξε να γίνει; Στην αρχή της άρεσε ο εαυτός της; Γιατί; Τώρα της αρέσει; Τι την έκανε να αλλάξει γνώμη; Εσείς θα θέλατε να είστε κάποιος άλλος; Γιατί; Τι σας αρέσει στον εαυτό σας; Τι είναι αυτό που κάνετε καλά;
Αφού επεξεργαστούμε τις ερωτήσεις και καταλήξουμε ότι όλοι είμαστε μοναδικοί, μπορούμε πολύ εύκολα να φτιάξουμε την γάτα και τον μάγο σε χαρακτήρες κουκλοθεάτρου ώστε να παίξουν τα παιδιά. Μεγενθύνουμε κι εκτυπώνουμε τις σελίδες του βιβλίου και δίνουμε στα παιδιά να κόψουν τις διάφορες μεταμορφώσεις της γάτας και τον μάγο. Έπειτα, τους δίνουμε καλαμάκια ή ξυλάκια ώστε να κολλήσουν πάνω με χαρτοταινία ή κόλλα τους χαρακτήρες που έκοψαν. Κάθε παιδί αναλαμβάνει ένα ρόλο π.χ. απο μια μεταμόρφωση της γάτας και τον μάγο. Τα στιχάκια είναι μικρά και συνήθως τα θυμούνται, οπότε τους αρέσει πολύ αυτή η δραστηριότητα.
Με τους ίδιους χαρακτήρες από το κουκλοθέατρο μπορεί να γίνει μια δραστηριότητα σειροθέτησης. Διαβάζουμε ξανά το παραμύθι και προσπαθούμε να βάλουμε τις μεταμορφώσεις της γάτας στη σειρά, ανάλογα με το πότε έγινε η κάθε μια. Βοηθάμε όπου χρειάζεται με ερωτήσεις ή στιχάκια από το παραμύθι. Έπειτα, κάθε παιδί παίρνει από έναν χαρακτήρα, παίζει μουσική και χορεύουν στον χώρο και μόλις η μουσική σταματήσει πρέπει να μπουν και πάλι στη σειρά, ανάλογα με τη μεταμόρφωση της γάτας που κρατούν στα χέρια τους.
Τέλος, για να κλείσουμε σωστά αυτές τις δραστηριότητες που προωθούν την αγάπη προς τον εαυτό μας, συνδέεται ιδανικά η συγκεκριμένη δραστηριότητα: Βάζουμε μεσα σε μια κούτα έναν κάπως μεγάλο καθρέπτη και τον σκεπάζουμε με ένα σεντόνι. Λέμε σε ένα-ένα παιδί να μπει μέσα στην κούτα κι εκεί θα δει κάποιον που είναι μοναδικός και ξεχωριστός και άλλος δεν υπάρχει σαν αυτόν στον κόσμο, όμως... δεν πρέπει να πει σε κανέναν άλλον ποιον είδε! Όταν το κάνουν όλα τα παιδιά, τους προτείνουμε να ζωγραφίσουν αυτό το μοναδικό παιδάκι που είδαν. Μόλις το κάνουν αυτό, μας παρουσιάζουν τη ζωγραφιά τους και μας αναφέρουν τα χαρακτηριστικά τους, τι τους αρέσει πάνω τους και τα ταλέντα τους.

 

 

Η Χριστίνα Κωνσταντουδάκη έχει τελειώσει Νηπιαγωγός μα στον ελεύθερο χρόνο της είναι εφευρέτρια ονείρων κι εκπαιδεύτρια νάνων. Έχει φάει από το μήλο της Χιονάτης κι επέζησε γι’ αυτό και ξέρει όλα τα μυστικά των ηρώων των παραμυθιών. Μένει  με τις 73 πολύχρωμες γάτες της που γουργουρίζουν τα κάλαντα όλο το χρόνο και γράφει παραμύθια για μικρούς, μεγάλους και ονειροπόλους. Σπουδάζει από το 2014 στο εργαστήρι δημιουργικής γραφής Tabula Rasa, έχει βραβευτεί για παραμύθια και διηγήματά της κι είναι εθελόντρια ομαδάρχισσα σε κατασκηνώσεις. Σπουδάζει σε μεταπτυχιακό του ΕΚΠΑ σχετικό με φιλαναγνωσία και το πρώτο της βιβλίο για παιδιά «Το αρχηγείο» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βιβλιοσκόπιο.

Μην ξεχνάτε πως το σχόλιό σας είναι πολύτιμο!

Ακολουθήστε μας

Οι προσφορές των εφημερίδων

Οι ταινίες της εβδομάδας

Οδηγός ιστοσελίδας

Αρχείο

0 σχόλια

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου