Ποίηση σε νότες, η ουτοπία του Ιλισσού, ένα κορίτσι που φτερουγίζει στον Κεραμεικό, οι γραφές ενός ξακουστού αρχαιολόγου, η ιδιαίτερη σχέση των καλλιτεχνών με το βιβλίο… Η Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων, μέγας δωρητής της οποίας είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, υποδέχεται το φθινόπωρο με νέες δράσεις στη θεματική ενότητα Το Βιβλίο και οι Τέχνες. Γιατί το βιβλίο είναι τέχνη και τέχνη είναι το πώς διαβάζουμε! Ανοίγουμε λοιπόν τις ατζέντες μας και σημειώνουμε!
Tην Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου στις 20:30 στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κολωνού
το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής δήμου Αθηναίων παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στο στιχουργό Λευτέρη Παπαδόπουλο. Ερμηνεύουν: Ζαχαρίας Καρούνης, Δώρα Λουίζου και Μανώλης Σκουλάς. Καλλιτεχνική επιμέλεια Εργαστηρίου Ελληνικής Μουσικής: Άγγελος Ηλίας.
Ανοιχτό θέατρο Κολωνού Θέατρο Κολωνού: Ιωαννίνων και Καπανέως, Κολωνός
Διοργάνωση: διοργάνωση του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ). Είσοδος ελεύθερη
Από τη Δευτέρα 24 ως την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου η «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του δήμου Αθηναίων και το art / European Animation Center, διοργανώνουν το «2nd Athens Multimation – Ιλισσός: οι όχθες μιας ουτοπίας». Στον περίβολο της Αγίας Φωτεινής Ιλισσού, με είσοδο ελεύθερη και με την υποστήριξη του ΕΟΤ/Visit Greece:
-Δευτέρα, 24 Σεπτεμβρίου 2018, στις 19:00, ΦΑΙΔΡΟΣ: μια βιωματική ανάγνωση του πλατωνικού κειμένου, με τη Ρούλα Πατεράκη στον ρόλο του Σωκράτη και τον Ιωάννη Μελισσανίδη στον ρόλο του Φαίδρου. Σκηνοθεσία: Ευρύκλεια Σωφρονιάδου.
[Η ίδια παράσταση, σε συνεργασία με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, θα επαναληφθεί στο Αίθριο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείο, την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018 και θα περιλαμβάνει, επίσης, δωρεάν ξενάγηση στην τρέχουσα περιοδική έκθεση «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου»]
–Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου 2018, στις 19:00, ΟΤΤΩ ΤΙΣ ΕΡΑΤΑΙ: αφιέρωμα στη Σαπφώ: Το μουσικό σχήμα “Μέλος” του Εργαστηρίου Μουσικής Ακουστικής και Τεχνολογίας, ΕΚΠΑ, ερμηνεύει τραγούδια βασισμένα στην ποίηση της Σαπφούς που συνέθεσαν οι Μάνος Χατζιδάκις, Νίκος Ξυδάκης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Μιχάλης Τερζής κ.ά. Επίσης θα ακουστεί το τραγούδι «Ιλισσός» από την ταινία “Δράκος” του Νίκου Κούνδουρου με τη Μαργαρίτα Παπαγεωργίου.
–Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2018, στις 18:00– ΟΙ ΑΘΗΝΑΙΟΙ ΣΤΙΣ ΟΧΘΕΣ ΤΟΥ ΙΛΙΣΣΟΥ
―… γιατὶ τ᾿ ἀγάλματα δὲν εἶναι πιὰ συντρίμμια, εἴμαστε ἐμεῖς. Ὁ Ἡδονικὸς Ἐλπήνωρ, Γιῶργος Σεφέρης: Μια φωτογραφική διάδραση (photo-performance) με πρόσωπα της αρχαίας Αθήνας, έτσι όπως αυτά σμιλεύτηκαν στο μάρμαρο και διασώθηκαν στο πέρασμα των αιώνων. Σύγχρονοι Αθηναίοι συνυπάρχουν με τους μακρινούς συμπολίτες τους, μέσα από μια νοητή χρονική και ποιητική υπέρβαση, «εκεί που κάποτε κυλούσε ο Ιλισσός». Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου – Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων.
-Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2018, στις 18:00 – THE RIVER STUDIOS ILISSOS / ΤΕΤΙΓΓΕΣ: ηχο-τοπία στον πλατωνικό Φαίδρο: Μια οπτικοακουστική παρέμβαση του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με θέμα τον Ιλισσό ποταμό, που αναπαριστά τη ροή και τις διαρκείς μεταβολές του τοπίου. (https://theriverstudioilisos.tumblr.com)
Περισσότερες πληροφορίες: https://athensmultimation.eu/2018/gr
Από την Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου έως την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα διοργανώνει την έκθεση «Γραφή και Ανάγνωση: Ερρίκος Σλήμαν και Αντώνιος»: Με οδηγό τη σύγχρονη τέχνη, η έκθεση αυτή εστιάζει στη γραφή και προτείνει νέους τρόπους ανάγνωσης των πλούσιων αρχείων της Γενναδείου Βιβλιοθήκης. Με αφετηρία τα μοναδικά ημερολόγια του Ερρίκου Σλήμαν, γραφές του ξακουστού αρχαιολόγου διαλέγονται δυναμικά με εικαστικές γραφές του καλλιτέχνη Αντώνιου. Γραμμένα σε 13 γλώσσες, από Ρώσικα έως Αραβικά και Φαρσί, τα κείμενα του Σλήμαν λειτουργούν ως χρονικά της μύησης του σε διάφορους πολιτισμούς και την αποτυπώνουν υλικά. Παράλληλους προβληματισμούς προβάλλει η εργασία του Αντώνιου σε 70 και πλέον γλώσσες, αποκαλύπτοντας την γραφή ως θαυμαστό πολύ-εργαλείο. Επιμελήτρια έκθεσης: Μαρίνα Κοτζαμάνη.
Χώρος: Αναγνωστήριο της Γεννάδειου Βιβλιοθήκης, Σουηδίας 61. Ημέρες και Ώρες: Δευτέρα – Τετάρτη & Παρασκευή: 09:00 – 17:00, Πέμπτη: 09:00 – 20:00, Σάββατο: 09:00 – 14:00. Είσοδος ελεύθερη
Την Παρασκευή 28 έως την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου: Ένα κορίτσι φτερουγίζει στον Κεραμεικό. Μια αντιπολεμική ιστορία στην Αθήνα των κλασικών χρόνων, του Χρήστου Μπουλώτη: Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών διοργανώνουν τη θεατρική μεταφορά του βραβευμένου παιδικού βιβλίου, του αρχαιολόγου συγγραφέα Χρήστου Μπουλώτη, από τη Θεατρική Ομάδα Ομίλου Πειραιώς σε σκηνοθεσία Αποστόλη Ψαρρού. Με αφετηρία την ανασκαφή ομαδικού τάφου στην περιοχή του Κεραμεικού, ο συγγραφέας εμπνεύστηκε την ιστορία για ένα κορίτσι που χάθηκε στον λοιμό της κλασικής Αθήνας.
Χώρος: Κεραμεικός. Ώρα: 18:00-19:00 . Είσοδος ελεύθερη. Πληροφορίες: 210 3256930, 210 3256943, καθημερινές 12:00-17:00, e-mail: [email protected]
-Σε μια άλλη ενότητα, τη Μεγάλη Γιορτή της Ανάγνωσης, αλλά πάντα συνδυάζοντας το βιβλίο με τη μαγευτική τέχνη του θεάτρου και του χορού, η Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίο» του δήμου Αθηναίων και ο Κινητήρας Χοροθέαμα συναντούν τους κατοίκους της πόλης στις «Απρόσμενες Αναγνώσεις». Μετά την επιτυχία των πρώτων δράσεων τον Απρίλιο 2018, η ομάδα του Κινητήρα αιφνιδιάζει με αναγνώσεις – εκπλήξεις σε διαφορετικά σημεία της πόλης.
Διαδρομές:
24 και 26 Σεπτεμβρίου: έξοδος μετρό Πανεπιστήμιο-Βουκουρεστίου-Ακαδημίας-Β. Σοφίας-Β. Αμαλίας-Βουλή των Ελλήνων. Ώρα: 10:00 – 12:00
25/9 και 2/10: πλατεία Ομόνοιας, Πλατεία Κοτζιά, Αθηνάς, Μοναστηράκι. Ώρα: 10:00 – 12:00
27/9 και 1/10: πλατεία Κυψέλης-Φωκίωνος Νέγρη-Πατησίων-πλατεία Αμερικής. Ώρα: 17:00-19:00
29/9 και 3/10: έξοδος μετρό Ακρόπολης-Διονυσίου Αρεοπαγίτου-Αποστόλου Παύλου-Σταθμός Τρένου Θησείο. Ώρα: 13:00 – 15:00 (29/9), 19:00 – 21:00 (3/10)
29 και 30/9: Εθνικός Κήπος (έναρξη στο Ηλιακό ρολόι-βόλτα μέσα στον κήπο-τερματισμός στο Ηλιακό Ρολόι). Ώρα: 17:00 – 19:00 (29/9) και 13:00 – 15:00 (30/9)
Συνεχίζονται:
-Μέχρι τις 21 Οκτωβρίου θα διαρκέσει η έκθεση “Το θέμα είναι τ ώ ρ α τί λες”- Η ζωή και το έργο του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη, την οποία διοργανώνει το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και το Δίκτυο Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων.
Στην έκθεση, που εντάσσεται στην ενότητα Το βιβλίο και οι τέχνες, ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί στην ελληνική ιστορία, την Κατοχή, τον Εμφύλιο, τις δεκαετίες 1950 και 1960, τη δικτατορία των συνταγματαρχών και τη Μεταπολίτευση, όπως αυτή αποκαλύπτεται μέσα από το αρχείο του ποιητή.
Χώρος: Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία. Ημέρες & Ώρες: Καθημ. 9:00-16:00, Πε 9:00-20:00, ΣΚ 10:00-15:00. Είσοδος: ελεύθερη
-Έως τον Ιανουάριο παρατάθηκαν οι δυο σπουδαίες εκθέσεις στην Πινακοθήκη του δήμου Αθηναίων σε επιμέλεια Ντένη Ζαχαρόπουλου και διοργάνωση του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ): Το βιβλίο ως έργο τέχνης – artist’s books από τα χρόνια του ’60 και Οι Έλληνες καλλιτέχνες και το Βιβλίο, 1910-1967
Η έκθεση Οι Έλληνες καλλιτέχνες και το Βιβλίο, 1910-1967 επικεντρώνεται στην οργανική σχέση ανάμεσα στο λόγο και την εικόνα στην ελληνική εκδοτική ιστορία.
Από τη συνεργασία του Μάρκου Ζαβιτσιάνου με τον Κωνσταντίνο Θεοτόκη, του Γιάννη Κεφαλληνού με τον Ζαχαρία Παπαντωνίου, του Σπύρου Βασιλείου με τον Άγγελο Σικελιανό, του Γιώργου Γουναρόπουλου με τον Απόστολο Μελαχροινό, του Κώστα Κουλεντιανού με τον Γιώργο Σεφέρη, του Γιάννη Μόραλη με τον Οδυσσέα Ελύτη, το μεγαλύτερο μέρος σημαντικών εικαστικών καλλιτεχνών συνεργάστηκαν προσωπικά με κάποιον σημαντικό σύγχρονό τους ποιητή ή συγγραφέα. Ακόμα υπάρχουν περιπτώσεις, όπως του Κωνσταντίνου Καβάφη, ο οποίος χωρίς να συνεργαστεί με εικαστικούς καλλιτέχνες, ασχολείται προσωπικά με το σχεδιασμό, τη σελιδοποίηση, τις γραμματοσειρές και τις βινιέτες των εκδόσεων των ποιημάτων του.
Η έκθεση Το βιβλίο ως έργο τέχνης – artist’s books από τα χρόνια του ΄60, με την πολύτιμη συνεργασία του ειδικού στο θέμα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, Κύριλλου Σαρρή, έρχεται να συμπληρώσει την προηγούμενη έκθεση. Από την παραδοσιακή συνεργασία των καλλιτεχνών με τους λογοτέχνες που μοιράζονται αισθητικές και ιδεολογικές ανησυχίες ή και πεποιθήσεις, αντιμετωπίζουμε ένα καινούργιο φαινόμενο από τα μισά και μετά του 20ου αιώνα – όπου οι εικαστικοί καλλιτέχνες συλλαμβάνουν και κατασκευάζουν βιβλία μόνοι τους ως αυτούσια έργα τέχνης.
Χώρος: Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων, κτίριο Μεταξουργείου: Λεωνίδου & Μυλλέρου, Πλ. Αυδή, στάση μετρό: Μεταξουργείο, τηλ.: 210 5202420. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη: 10:00 – 21:00, Τετάρτη – Σάββατο 10:00 – 19:00, Κυριακή 10:00 – 16:00. Είσοδος ελεύθερη.
Έως τον Απρίλιο 2019 θα μπορούμε να απολαμβάνουμε τη μοναδική εμπειρία της Fluffy Library! Μια ανατρεπτική βιβλιοθήκη με τη μορφή μιας διαδραστικής έκθεσης, που έχει ενθουσιάσει μικρούς και μεγάλους, σε διοργάνωση της Atopos Contemporary Visual Culture, με τη στήριξη του Δικτύου Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων. Το κτίριο της ΑΤΟΠΟΣ έχει ‘καταληφθεί’ από ένα γιγαντιαίο, λούτρινο, υβριδικό πλάσμα, το φλάφι που ζει εκεί μέσα παρέα με το τερατόμορφο αλφάβητο του. Οι επισκέπτες βγάζουν τα παπούτσια τους στην είσοδο και μπορούν να διαβάσουν ξαπλωμένοι μόνοι τους ή αγκαλιά με κάποιον άλλον. Παράλληλα, το FluffyLibrary πλαισιώνεται από το ακαδημαϊκό πρόγραμμα #TextMe_Lab που περιλαμβάνει διαλέξεις, συζητήσεις, εργαστήρια, performances και μικρές εκθέσεις καλλιτεχνών και ακαδημαϊκών.
Ημέρες και νέες ώρες Λειτουργίας: Πέμπτη, Παρασκευή, 14.00 – 20.00, Σα-Κυ 12.00-18.00. Χώρος: ATOPOS Contemporary Visual Culture, Σαλαμίνος 72. Είσοδος ελεύθερη
0 Σχόλια