Δημιουργική Γραφή: Η σπουδαιότητα ενός πολύ όμορφου χόμπι!

22.06.2018

της Αθηνάς Ν. Μαλαπάνη,

Φιλολόγου, Επιχειρηματία Εκπαίδευσης

 

Η δημιουργική γραφή αποτελεί μία ευρύτατα διαδεδομένη δραστηριότητα τη σημερινή εποχή. Ολοένα και περισσότεροι ενήλικες, κάθε ηλικίας και μορφωτικού επιπέδου, ασχολούνται με τη συγγραφή κειμένων κάθε είδους, αποκτώντας τα ανάλογα πλεονεκτήματα τόσο για την πνευματική τους ανέλιξη όσο και για την καλλιέργεια της συναισθηματικής τους νοημοσύνης. Ας διερευνήσουμε λοιπόν, ποια είναι αυτά τα οφέλη και πώς μπορούν να αποκτηθούν μέσα από τη δημιουργική γραφή.

Κατ’ αρχάς, πρέπει να εξηγηθεί με απλά λόγια τί είναι η δημιουργική γραφή. Με τον όρο δημιουργική γραφή, εννοείται το σύνολο των δεξιοτήτων που καλλιεργούνται και βοηθούν τον μαθητευόμενο να γράψει σωστά ένα λογοτεχνικό κείμενο κάθε είδους (π.χ. διήγημα, μυθιστόρημα, θεατρικό κείμενο κτλ.). Οι δεξιότητες αυτές μπορούν να διδαχθούν και να κατακτηθούν σε κάθε άνθρωπο, ανεξαρτήτως του επιπέδου της τυπικής του εκπαίδευσης. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει ή να επιθυμεί να δεχθεί ερεθίσματα σχετικά με τη λογοτεχνία και να τα αξιοποιήσει μέσα από τον γραπτό λόγο.

Επομένως, από τον ορισμό της δημιουργικής γραφής μπορεί να γίνει αντιληπτό ότι καλλιεργεί την επαφή του ατόμου με τη λογοτεχνία -και γενικώς, τις τέχνες. Βασική ωφέλεια αποτελεί η γλωσσική καλλιέργεια του ατόμου. Ειδικά σήμερα, οπότε και παρατηρείται μια φτωχοποίηση της γλώσσας και αδυναμία των ανθρώπων να εκφράσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους, η γλωσσική καλλιέργεια αποτελεί βασική ανάγκη. Επιπλέον, κάθε επάγγελμα έχει ανάγκη τη δεξιότητα της γραφής ενός κειμένου, αλλά και γενικώς της επικοινωνίας με άλλους ανθρώπους. Μάλιστα, η συγγραφή θεωρείται μια ψυχολογική δραστηριότητα που σχετίζεται με τον διαλογισμό και τις ασκήσεις mindfulness, με απόρροια να συστήνεται και από πολλούς ψυχολόγους και εν γένει, επαγγελματίες ψυχικής υγείας.

Ακριβώς αυτά τα ψυχολογικά οφέλη της δημιουργικής γραφής είναι και τα σημαντικότερα και -ίσως- ο βασικότερος λόγος για να ξεκινήσει κάποιος την παρακολούθηση μαθημάτων δημιουργικής γραφής. Η γραπτή έκφραση των συναισθημάτων μας οδηγεί στην αποφόρτιση του ψυχικού μας κόσμου και σε μια πιο ισορροπημένη ψυχική κατάσταση. Έτσι, η δημιουργική γραφή μπορεί να λειτουργήσει ως ένας πολύτιμος αρωγός στην ψυχική μας ισορροπία σε έναν κόσμο όπου η ανταγωνιστικότητα και η διαφθορά κυριαρχούν.

Μάλιστα, η καλλιέργεια της συναισθηματικής νοημοσύνης (EQ) αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα θετικά στοιχεία που μπορεί να αποκομίσει κάποιος που παρακολουθεί μαθήματα δημιουργικής γραφής και μέσα από την αυτο-έκφραση να κατανοήσει τα συναισθήματά του και να μάθει να τα ελέγχει και να τα χαλιναγωγεί, να αποκτήσει αυτογνωσία και αυτοέλεγχο.

Επομένως, τα οφέλη της δημιουργικής γραφής είναι πολλαπλά τόσο για την πνευματικότητά μας όσο και για την ψυχολογία μας. Σημειωτέον ότι αποτελεί ένα οικονομικό χόμπι, καθώς δεν απαιτείται η αγορά και συντήρηση κάποιου ιδιαίτερου εξοπλισμού. Οπότε, μήπως έχετε περισσότερα κίνητρα για να την ξεκινήσετε, αξιοποιώντας δημιουργικά τον ελεύθερό σας χρόνο;

 

_

Η κα. Αθηνά Μαλαπάνη είναι Φιλόλογος και διδάσκει δημιουργική γραφή.

Ηλ. διεύθυνση επικοινωνίας: [email protected]

Προσωπική ιστοσελίδα: https://athinamalapani10.wixsite.com/website

Facebook: https://www.facebook.com/logotexnikesdimiourgies/   

Μην ξεχνάτε πως το σχόλιό σας είναι πολύτιμο!

Ακολουθήστε μας

Οι προσφορές των εφημερίδων

Κερδίστε το!

Οι ταινίες της εβδομάδας

Οδηγός ιστοσελίδας

Αρχείο

0 σχόλια

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου