Εκπαιδευτικά Προγράμματα Ιδρύματος Ωνάση

  ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΑΒΑΦΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΣΤΗΝ ΩΝΑΣΕΙΟ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ!   3 μεγάλες θεματικές, 12 διαφορετικές συναντήσεις, 78 ώρες «εξερεύνησης», 17 ξεχωριστοί εισηγητές: το φετινό πρόγραμμα των εκπαιδευτικών δράσεων του Αρχείου Καβάφη ξεκινά και απευθύνεται σε όλους! Δηλώστε συμμετοχή. Το Αρχείο Καβάφη και το Ίδρυμα Ωνάση ανοίγουν και φέτος τις πόρτες της Ωνασείου Βιβλιοθήκης και σας υποδέχονται […]

 

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΑΒΑΦΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΣΤΗΝ ΩΝΑΣΕΙΟ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ!

 

3 μεγάλες θεματικές, 12 διαφορετικές συναντήσεις, 78 ώρες «εξερεύνησης», 17 ξεχωριστοί εισηγητές: το φετινό πρόγραμμα των εκπαιδευτικών δράσεων του Αρχείου Καβάφη ξεκινά και απευθύνεται σε όλους! Δηλώστε συμμετοχή.

Το Αρχείο Καβάφη και το Ίδρυμα Ωνάση ανοίγουν και φέτος τις πόρτες της Ωνασείου Βιβλιοθήκης και σας υποδέχονται με ένα πλούσιο πρόγραμμα εκπαιδευτικών δράσεων, το οποίο θα διαρκέσει από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούλιο του 2018, έχοντας πάντα ως επίκεντρο και αφετηρία την ποίηση του μεγάλου Αλεξανδρινού ποιητή Κ.Π. Καβάφη.

Εκπαιδευτικά προγράμματα για το ευρύ κοινό, αλλά και για φοιτητές, ερευνητές, ακαδημαϊκούς, έρχονται και αυτή τη χρονιά να μας μυήσουν στο έργο του Καβάφη, να αναδείξουν νέες προσεγγίσεις στο έργο του και να ανοίξουν νέους δρόμους στην καβαφική έρευνα.

Ι. Μαθήματα για το ευρύ κοινό
Ο «Κύκλος Ανοιχτών Μαθημάτων Αρχείου Καβάφη» επιστρέφει για τέταρτη χρονιά έχοντας αυτή τη φορά ως θεματικό τίτλο «Εις την Τέχνην, Επιθυμίες και Αισθήσεις». Η ίδια η τέχνη και οι πολλαπλές της διαστάσεις γίνονται πυρήνας της αναζήτησης: η ποίηση του Καβάφη, ο λόγος του για την τέχνη, οι μορφές των καλλιτεχνών στην ποίησή του, ο ρόλος των τεχνών και της πρόσληψής τους στο έργο του. Έξι κορυφαίοι πανεπιστημιακοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό, σε έξι ξεχωριστές συναντήσεις, θα αναλύσουν επιλεγμένα ποιήματα και θα επεκταθούν σε άλλα κείμενα του ποιητή, καθώς και στο έργο άλλων Ελλήνων και ξένων δημιουργών. Την επιμέλεια του φετινού Κύκλου Ανοιχτών Μαθημάτων έχει αναλάβει η Ερασμία Σταυροπούλου, Ομότιμη Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Αρχείου Καβάφη. Τα μαθήματα του Κύκλου αυτού απευθύνονται σε όλους, είτε είναι μυημένοι στην ποίηση του Κ.Π. Καβάφη, αλλά και στην ποίηση γενικά, είτε όχι.

Ημερομηνίες και ειδικές θεματικές ενότητες Μαθημάτων Αρχείου Καβάφη για το ευρύ κοινό:

«Εις την Τέχνην, Επιθυμίες και Αισθήσεις»

– Παρασκευή, 16 Φεβρουαρίου 2018 (19.00) | Ωνάσειος Βιβλιοθήκη (Λ. Αμαλίας 56)
Θεματική: «Κ.Π. Καβάφης -Η ποιητική του μισοειδωμένου»
Ομιλητής: Δημήτρης Πολυχρονάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας, Τμήμα Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης

– Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018, (19.00) | Ωνάσειος Βιβλιοθήκη (Λ. Αμαλίας 56)
Θεματική: «Οι επάλληλες Ποιητικές του Κ.Π. Καβάφη και του Μαρσέλ Προυστ»
Ομιλητής: Παναγιώτης Σ. Πούλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Φιλοσοφίας και Αισθητικής, Τμήμα Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης, Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών

– Παρασκευή 27 Απριλίου 2018, (19.00) | Ωνάσειος Βιβλιοθήκη (Λ. Αμαλίας 56)
Θεματική: «Ποιήματα για τους ποιητές στο έργο του Κ.Π. Καβάφη»
Ομιλήτρια: Δρ Νίνα Παλαιού, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Μέλος ΣΕΠ

– Παρασκευή 18 Μαΐου 2018, (19.00) | Ωνάσειος Βιβλιοθήκη (Λ. Αμαλίας 56)
Θεματική: «Καλλιτέχνες, κατασκευαστές, ερασιτέχνες» -Αποχρώσεις καβαφικής ειρωνείας προς φανταστικούς ομοτέχνους

Ομιλήτρια: Αγγέλα Καστρινάκη, Καθηγήτρια Νέας Ελληνικής Φιλολογίας, Τμήμα Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης

– Παρασκευή 25 Μαΐου 2018, (19.00) | Ωνάσειος Βιβλιοθήκη (Λ. Αμαλίας 56)
Θεματική: «Η αντι-οικονομία της απόλαυσης» -Ερωτισμός και τέχνη στο καβαφικό έργο
Ομιλητής: Παναγιώτης Ροϊλός, Καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών και Συγκριτικής Λογοτεχνίας, Κάτοχος της Έδρας Γ. Σεφέρη, Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ

– Παρασκευή 15 Ιουνίου 2018, (19.00) | Ωνάσειος Βιβλιοθήκη (Λ. Αμαλίας 56)
Θεματική: «Ας αφεθώ σ’ αυτήν» -Η εικονογραφική ποιητική του Καβάφη (το μάθημα θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά χωρίς διερμηνεία στην ελληνική γλώσσα)
Ομιλητής: Peter Jeffreys, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Αγγλικής Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Σάφολκ

Είσοδος στο κοινό ελεύθερη.
Απαραίτητη η κράτηση θέσης στο
education@onassis.org. Τηρείται σειρά προτεραιότητας.
Πληροφορίες: 2013713001 (Δευτέρα – Παρασκευή, 9.00-17.00)


ΙΙ. Μαθήματα για φοιτητές και ερευνητές

Η Ωνάσειος Βιβλιοθήκη θα φιλοξενήσει και πάλι τον «Κύκλο Ερευνητικών Σεμιναρίων Αρχείου Καβάφη» για ερευνητές και φοιτητές, ο οποίος το 2018 έχει ως γενικό θεματικό τίτλο «Εδώδιμα και Αποικιακά: Νέα αρχειακά τεκμήρια και νέες προσεγγίσεις στην καβαφική έρευνα».  Βασικό άξονα ανάλυσης, στον φετινό Κύκλο Σεμιναρίων, θα αποτελέσουν οι θεματικές της ανάγνωσης και πρόσληψης του καβαφικού έργου σε Ελλάδα και εξωτερικό και οι διευρυμένες πολιτισμικές, κοινωνιολογικές και ιστοριογραφικές προοπτικές. Πέντε νεότεροι ερευνητές, πανεπιστημιακοί και μελετητές του καβαφικού έργου πρόκειται να μοιραστούν με το κοινό την έρευνά τους γύρω από το έργο του Αλεξανδρινού, καθώς και τα ερωτήματα τα οποία προκύπτουν από τις εν εξελίξει εργασίες τους πάνω σε αντίστοιχα αρχειακά τεκμήρια. Μετά από κάθε παρουσίαση ακολουθεί διάλογος με το κοινό και άλλους ερευνητές. Η επιμέλεια του Κύκλου Ερευνητικών Σεμιναρίων ανατίθεται από την Επιστημονική Επιτροπή του Αρχείου Καβάφη σε πρόσωπα ή σε ομάδες ερευνητών. Για το 2018 την επιμέλεια έχει αναλάβει ο Γιάννης Παπαθεοδώρου, Αναπληρωτής Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Ημερομηνίες και ειδικές θεματικές ενότητες Ερευνητικών Σεμιναρίων Αρχείου Καβάφη:

«Εδώδιμα και Αποικιακά: Νέα αρχειακά τεκμήρια και νέες προσεγγίσεις στην καβαφική έρευνα»

– Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018, (19.00) | Ωνάσειος Βιβλιοθήκη (Λ. Αμαλίας 56)
Θεματική: «Κ.Π. Καβάφης, ποιητής του μεσαίου κόσμου»
Ομιλήτρια: Σοφία Ιακωβίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

– Πέμπτη 26 Απριλίου 2018, (19.00) | Ωνάσειος Βιβλιοθήκη (Λ. Αμαλίας 56)
Θεματική: «Ο Καβάφης και τα “παιδαρέλια”» -Επεισόδια της αθηναϊκής μεσοπολεμικής υποδοχής του Καβάφη
Ομιλητής: Κώστας Καραβίδας, Μεταδιδακτορικός ερευνητής και διδάσκων νεοελληνική λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

– Πέμπτη 3 Μαΐου 2018, (19.00) | Ωνάσειος Βιβλιοθήκη (Λ. Αμαλίας 56)
Θεματική: «Ο Δημήτριος Καπετανάκης και ο Καβάφης στην Αγγλία»
Ομιλήτρια: Εμμανουέλα Κάντζια, Δρ. Συγκριτικής Λογοτεχνίας

– Πέμπτη 10 Μαΐου 2018, (19.00) | Ωνάσειος Βιβλιοθήκη (Λ. Αμαλίας 56)
Θεματική: «Χριστιανισμός και σάρκα στο έργο του Κ.Π. Καβάφη»
Ομιλήτρια: Βασιλική Δημουλά, Δρ. Συγκριτικής Γραμματολογίας, μέλος Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΣΕΠ) στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου

– Πέμπτη 17 Μαΐου 2018, (19.00) | Ωνάσειος Βιβλιοθήκη (Λ. Αμαλίας 56)
Θεματική: «Το καβαφικό έργο ως σημαίνον παράδειγμα για τη μεταποικιοκρατική θεωρία»
Ομιλήτρια: Γεωργία Πατερίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο

Είσοδος (στο ερευνητικό κοινό) ελεύθερη.
Απαραίτητη η κράτηση θέσης στο
education@onassis.org. Τηρείται σειρά προτεραιότητας.
Πληροφορίες: 2013713001 (Δευτέρα – Παρασκευή, 9.00-17.00)

III. 2ο Διεθνές Θερινό Σχολείο Καβάφη για ερευνητές
Συνεχίζεται το ανοιχτό κάλεσμα προς ερευνητές, για συμμετοχή στο «Διεθνές Θερινό Σχολείο Καβάφη 2018», το οποίο θα πραγματοποιηθεί για δεύτερη συνεχή χρονιά στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη. Αυτή τη φορά, από τις 9 έως τις 15 Ιουλίου, ερευνητές από όλο τον κόσμο και ακαδημαϊκοί καθηγητές θα μοιραστούν το έργο και τις σκέψεις τους πάνω στην ποίηση του Κ.Π. Καβάφη μέσα από μια νέα θεματική που έχει ως τίτλο: «Καβάφης και Αρχαιότητα». Την επιμέλεια του Διεθνούς Θερινού Σχολείου Καβάφη για το 2018  έχουν η Constanze Güthenke, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ελληνικής Λογοτεχνίας, Τμήμα Κλασικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και ο Δημήτρης Παπανικολάου, Αναπληρωτής Καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Το Διεθνές Θερινό Σχολείο Καβάφη αποτελεί μια ετήσια επιστημονική διοργάνωση παγκόσμιας εμβέλειας, η πρώτη αυτού του είδους αποκλειστικά αφιερωμένη στον Καβάφη και στον αντίκτυπο του έργου του. Διδακτορικοί φοιτητές, μεταδιδακτορικοί ερευνητές και νέοι ερευνητές των οποίων τα επιστημονικά ενδιαφέροντα σχετίζονται με τη Συγκριτική Λογοτεχνία, την Παγκόσμια Λογοτεχνία, τις Καβαφικές Σπουδές, τις Νεοελληνικές Σπουδές, τις Κλασικές Σπουδές και συναφείς κλάδους, ενθαρρύνονται να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής. To ανοιχτό κάλεσμα για το «2ο Διεθνές Θερινό Σχολείο Καβάφη» ξεκίνησε στις 21 Νοεμβρίου του 2017 και έχει ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής συμμετοχών την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Διεθνές Θερινό Σχολείο Καβάφη 2018 μπορείτε να βρείτε εδώ.

Ίδρυμα Ωνάση – Αρχείο Καβάφη
Αφροδίτη Παναγιωτάκου, Διευθύντρια Πολιτισμού
Έφη Τσιότσιου, Εκτελεστική Διευθύντρια
Θοδωρής Χιώτης, Συντονιστής Έρευνας & Ψηφιακής Ανάπτυξης Αρχείου Καβάφη
Μαριάννα Χριστοφή, Συντονίστρια Επικοινωνίας & Δράσεων Αρχείου Καβάφη
Αγγελική  Μούσιου: Βοηθός Ερευνητικού Έργου Αρχείου Καβάφη
Πρόδρομος Τσιαβός: Σύμβουλος Αρχείου Καβάφη για νομικά θέματα και θέματα ψηφιοποίησης

Δείτε περισσότερα νέα για το Αρχείο Καβάφη εδώ.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Αρχείου Καβάφη εδώ.

Ωνάσειος Βιβλιοθήκη: Λ. Αμαλίας 56, 2103713001

Λίγα λόγια το Αρχείο Καβάφη
Το Ίδρυμα Ωνάση απέκτησε το Αρχείο Καβάφη στα τέλη του 2012, με σκοπό την προστασία του οργανικού αυτού υλικού, τη δημιουργία των απαραίτητων συνθηκών ώστε να είναι προσβάσιμο σε ερευνητές και κοινό, τη διάδοση του καβαφικού έργου και του διεθνούς χαρακτήρα της ποίησης και της προσωπικότητας του Κ.Π. Καβάφη. Στην κατεύθυνση αυτή και στο πλαίσιο μιας σύγχρονης προσέγγισης του έργου του ποιητή, το Αρχείο Καβάφη διοργανώνει μια σειρά από εκπαιδευτικές δράσεις και εκδηλώσεις, εντός κι εκτός Αθηνών, που απευθύνονται σε παιδιά κι ενήλικες, μυημένους και αρχαρίους, ανοίγοντας νέες οδούς προσέγγισης στο έργο του Αλεξανδρινού ποιητή. Η πολιτική της διάσωσης και διάδοσης της πολιτιστικής κληρονομιάς, στην οποία είναι αφοσιωμένο το Ίδρυμα Ωνάση, αποτελεί έκφραση της συνολικότερης πολιτικής του Ιδρύματος στους χώρους του πολιτισμού, των τεχνών και των επιστημών, αλλά και της ευρύτερης πολιτικής κοινωφέλειας του Ιδρύματος και σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο εντάσσεται η απόκτηση και διαχείριση του Αρχείου Καβάφη.

Λίγα λόγια για το Ίδρυμα Ωνάση
Tο Ίδρυμα Ωνάση συστάθηκε το 1975, ακολουθώντας την εντολή του Αριστοτέλη Ωνάση όπως αυτή καταγράφηκε στη διαθήκη του, για να συνδράμει την ελληνική κοινωνία σε καίριους τομείς: στην υγεία, την παιδεία, τον πολιτισμό και την κοινωνική αλληλεγγύη.  Πάγια συνισταμένη των προσπαθειών και των δράσεων του Ιδρύματος ήταν – και παραμένει – η διασφάλιση της πρόσβασης όσο το δυνατόν περισσότερων συνάνθρωπων μας στα κρίσιμα, για την κοινωνική ευημερία και συνοχή, αυτά αγαθά.  Απώτερος στόχος, η απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεων της κοινωνίας μας, για να διασφαλιστεί ένα καλύτερο παρόν και ένα πιο αισιόδοξο μέλλον.

 

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου