Εκτυπώνω το βιβλίο μου στην Ελλάδα

6.02.2017

 

Είναι εντελώς διαφορετικό το να σχεδιάζεις από το να εκτελείς. Σχεδιασμός και εκτέλεση αποτελούν ξεχωριστές ικανότητες και οι άνθρωποι έχουν είτε την πρώτη, είτε τη δεύτερη. Είναι σπάνιες οι περιπτώσεις κατά τις οποίες ένα πρόσωπο έχει την ικανότητα σύλληψης μιας ιδέας και αποτελεσματικής πραγματοποίησης της ιδέας αυτής. Το ίδιο ισχύει και για την αυτοέκδοση. Είναι εντελώς διαφορετικό το να γράψεις ένα βιβλίο και άλλο το να το εκτυπώσεις ώστε να το διακινήσεις από μόνος σου. Επιπρόσθετα, το να διακινείς από μόνος σου ένα βιβλίο, τότε αυτομάτως επηρεάζεσαι ποικιλοτρόπως για το επόμενο.

Τα παραπάνω ήταν απαραίτητο να σημειωθούν έτσι ώστε να γίνει κατανοητό ότι από τη στιγμή που θα αποφασίσετε να διαθέσετε χρήματα για την έκδοση του βιβλίου σας, τότε θα πρέπει να είσαστε συνειδητοποιημένοι ότι θα δουλέψετε αρκετά ώστε το έργο να φτάσει στους προορισμούς του (βιβλιοπωλεία, αναγνώστες). Η δουλειά αυτή θα πρέπει να γίνει με συνέπεια, επαγγελματισμό και χωρίς επάρσεις. Αν αυτά τηρηθούν, τότε είναι σίγουρο ότι θα μπορέσετε να επιτύχετε ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Βέβαια, ως μέσο στήριξης θα πρέπει να παρακολουθείτε τις ενημερώσεις μας, διότι από εδώ θα σας δίνουμε συνέχεια πληροφορίες σχετικές με την εμπορική διαχείριση του βιβλίου.

Στα προηγούμενα άρθρα αναφερθήκαμε στις αυτοεκδόσεις μέσω του amazon και καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι «για αριθμό μεγαλύτερο από 100 αντίτυπα, το κοστολόγιο εκτύπωσης είναι το ίδιο είτε σε Ελλάδα, είτε σε Amazon ή άλλη αντίστοιχη πλατφόρμα του εξωτερικού». Επιπρόσθετα αν τυπώνετε σε ελληνικό τυπογραφείο έχετε τη δυνατότητα προσωπικής επαφής με τον τυπογράφο και εύκολα να διαχειριστείτε οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει.

Το μέσο κόστος εκτύπωσης ενός βιβλίου στην Ελλάδα κυμαίνεται μεταξύ 0.12 έως 0.20 ευρώ ανά 16 σελίδες σχήματος Α4 ή μικρότερου. Το εύρος της τιμής είναι μεγάλο διότι το τελικό κόστος είναι ανάλογο του αριθμού των αντιτύπων που θα παραχθούν.

Παράδειγμα: Αν ένα βιβλίο έχει 160 σελίδες, το κόστος σας θα είναι 0.20 ευρώ Χ 10 (16σέλιδα) Χ 50 αντίτυπα= 100 ευρώ. Η τιμή αυτή αφορά 50 αντίτυπα, σε καλό χαρτί (άνω των 90 γραμμαρίων) και συμπεριλαμβάνει το έγχρωμο εξώφυλλό σας. Το ίδιο βιβλίο αν  τυπωθεί σε 100 αντίτυπα μπορεί να κοστίσει 170 ευρώ (0,17 ευρώ το 16σέλιδο), σε 300 αντίτυπα 140 ευρώ (0,14 ευρώ το 16σέλιδο, ανά εκατοστάδα αντιτύπων) και 120 ευρώ (0,12 ευρώ το 16σέλιδο ανά εκατοστάδα) για 1000 αντίτυπα.

Ακόμα πιο απλά, για ένα βιβλίο 160 σελίδων πληρώνετε: 100 ευρώ για 50 αντίτυπα, 170 ευρώ για 100 αντίτυπα, 420 ευρώ για 300 αντίτυπα και 1200 ευρώ για 1000 αντίτυπα.

Αρα, όσα περισσότερα τυπώνουμε τόσο το καλύτερο από την άποψη του τελικού κόστους. Θυμίζουμε ότι ο έμπορος (διότι για εμπόριο πρόκειται) κερδίζει στην αγορά του εμπορεύματος και όχι από την πώλησή του. Βέβαια, έχουμε πάντα κατά νου ότι τα βιβλία που θα τυπωθούν, θα πρέπει να μεταφερθούν, να αποθηκευτούν, να διατεθούν και ακολούθως τα χρήματα από τις πωλήσεις να εισπραχθούν. Είστε έτοιμοι για κάτι τέτοιο;

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι τιμές που αναφέρθηκαν είναι οι πραγματικές (με ελάχιστες αποκλίσεις ανάλογα με το τυπογραφείο), δεν περιλαμβάνουν ΦΠΑ 6% και ασφαλώς δεν περιλαμβάνουν τη δουλειά της σχεδίασης του εξώφυλλου, της σελιδοποίησης και της επιμέλειας των κειμένων. Το κόστος σελιδοποίησης κυμαίνεται από 15 έως 25 ευρώ ανά δεκαεξασέλιδο, του εξώφυλλου συνήθως χρεώνεται κατ’ αποκοπή με 100 έως 180 ευρώ και της επιμέλειας από 20 έως 35 ευρώ το 16σέλιδο. Προφανώς, οι δαπάνες αυτές θα πληρωθούν μόνο μία φορά και δεν αφορούν τις ανατυπώσεις του βιβλίου.

Κάποια στιγμή θα κάνουμε ξεχωριστή αναφορά σε θέματα σχεδιασμού και επιμέλειας κειμένων, διότι πρόκειται για εξαιρετικά σοβαρή δουλειά.

TIP: Να αναζητήσετε τυπογραφείο που μπορεί όχι μόνο να τυπώσει τα βιβλία, αλλά να μπορεί να κάνει και πώληση βιβλίων. Το τύπωμα βιβλίων είναι παροχή υπηρεσίας και χρεώνεται με ΦΠΑ 24%, ενώ αν τυπώσει τα βιβλία και σας τα πουλήσει θα χρεωθείτε με ΦΠΑ 6%.

Γενικά τα ελληνικά τυπογραφεία παρέχουν εξαιρετικές υπηρεσίες εκτύπωσης και τα συνιστούμε ανεπιφύλακτα. Για να επιλέξετε το κατάλληλο τυπογραφείο να κάνετε έρευνα, ζητήστε να δείτε δείγματα της δουλειάς τους και βεβαίως με τη συζήτηση ίσως μπορείτε να επιτύχετε διευκόλυνση στον τρόπο πληρωμής (τουλάχιστον στις ανατυπώσεις), διότι στην πρώτη έκδοση δεν παρέχεται πίστωση.

Οι συζητήσεις με τα βιβλιοπωλεία και η διανομή είναι ένα  πολύ μεγάλο κεφάλαιο που θα το δούμε διεξοδικά στις εβδομάδες που έρχονται.

Καλή σας επιτυχία!

Μην ξεχνάτε πως το σχόλιό σας είναι πολύτιμο!

Ακολουθήστε μας

Οι προσφορές των εφημερίδων

Κερδίστε το!

Οι ταινίες της εβδομάδας

Οδηγός ιστοσελίδας

Αρχείο

0 σχόλια

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου