Εκτυπώνω το βιβλίο μου στην Ελλάδα

6.02.2017

 

Είναι εντελώς διαφορετικό το να σχεδιάζεις από το να εκτελείς. Σχεδιασμός και εκτέλεση αποτελούν ξεχωριστές ικανότητες και οι άνθρωποι έχουν είτε την πρώτη, είτε τη δεύτερη. Είναι σπάνιες οι περιπτώσεις κατά τις οποίες ένα πρόσωπο έχει την ικανότητα σύλληψης μιας ιδέας και αποτελεσματικής πραγματοποίησης της ιδέας αυτής. Το ίδιο ισχύει και για την αυτοέκδοση. Είναι εντελώς διαφορετικό το να γράψεις ένα βιβλίο και άλλο το να το εκτυπώσεις ώστε να το διακινήσεις από μόνος σου. Επιπρόσθετα, το να διακινείς από μόνος σου ένα βιβλίο, τότε αυτομάτως επηρεάζεσαι ποικιλοτρόπως για το επόμενο.

Τα παραπάνω ήταν απαραίτητο να σημειωθούν έτσι ώστε να γίνει κατανοητό ότι από τη στιγμή που θα αποφασίσετε να διαθέσετε χρήματα για την έκδοση του βιβλίου σας, τότε θα πρέπει να είσαστε συνειδητοποιημένοι ότι θα δουλέψετε αρκετά ώστε το έργο να φτάσει στους προορισμούς του (βιβλιοπωλεία, αναγνώστες). Η δουλειά αυτή θα πρέπει να γίνει με συνέπεια, επαγγελματισμό και χωρίς επάρσεις. Αν αυτά τηρηθούν, τότε είναι σίγουρο ότι θα μπορέσετε να επιτύχετε ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Βέβαια, ως μέσο στήριξης θα πρέπει να παρακολουθείτε τις ενημερώσεις μας, διότι από εδώ θα σας δίνουμε συνέχεια πληροφορίες σχετικές με την εμπορική διαχείριση του βιβλίου.

Στα προηγούμενα άρθρα αναφερθήκαμε στις αυτοεκδόσεις μέσω του amazon και καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι «για αριθμό μεγαλύτερο από 100 αντίτυπα, το κοστολόγιο εκτύπωσης είναι το ίδιο είτε σε Ελλάδα, είτε σε Amazon ή άλλη αντίστοιχη πλατφόρμα του εξωτερικού». Επιπρόσθετα αν τυπώνετε σε ελληνικό τυπογραφείο έχετε τη δυνατότητα προσωπικής επαφής με τον τυπογράφο και εύκολα να διαχειριστείτε οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει.

Το μέσο κόστος εκτύπωσης ενός βιβλίου στην Ελλάδα κυμαίνεται μεταξύ 0.12 έως 0.20 ευρώ ανά 16 σελίδες σχήματος Α4 ή μικρότερου. Το εύρος της τιμής είναι μεγάλο διότι το τελικό κόστος είναι ανάλογο του αριθμού των αντιτύπων που θα παραχθούν.

Παράδειγμα: Αν ένα βιβλίο έχει 160 σελίδες, το κόστος σας θα είναι 0.20 ευρώ Χ 10 (16σέλιδα) Χ 50 αντίτυπα= 100 ευρώ. Η τιμή αυτή αφορά 50 αντίτυπα, σε καλό χαρτί (άνω των 90 γραμμαρίων) και συμπεριλαμβάνει το έγχρωμο εξώφυλλό σας. Το ίδιο βιβλίο αν  τυπωθεί σε 100 αντίτυπα μπορεί να κοστίσει 170 ευρώ (0,17 ευρώ το 16σέλιδο), σε 300 αντίτυπα 140 ευρώ (0,14 ευρώ το 16σέλιδο, ανά εκατοστάδα αντιτύπων) και 120 ευρώ (0,12 ευρώ το 16σέλιδο ανά εκατοστάδα) για 1000 αντίτυπα.

Ακόμα πιο απλά, για ένα βιβλίο 160 σελίδων πληρώνετε: 100 ευρώ για 50 αντίτυπα, 170 ευρώ για 100 αντίτυπα, 420 ευρώ για 300 αντίτυπα και 1200 ευρώ για 1000 αντίτυπα.

Αρα, όσα περισσότερα τυπώνουμε τόσο το καλύτερο από την άποψη του τελικού κόστους. Θυμίζουμε ότι ο έμπορος (διότι για εμπόριο πρόκειται) κερδίζει στην αγορά του εμπορεύματος και όχι από την πώλησή του. Βέβαια, έχουμε πάντα κατά νου ότι τα βιβλία που θα τυπωθούν, θα πρέπει να μεταφερθούν, να αποθηκευτούν, να διατεθούν και ακολούθως τα χρήματα από τις πωλήσεις να εισπραχθούν. Είστε έτοιμοι για κάτι τέτοιο;

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι τιμές που αναφέρθηκαν είναι οι πραγματικές (με ελάχιστες αποκλίσεις ανάλογα με το τυπογραφείο), δεν περιλαμβάνουν ΦΠΑ 6% και ασφαλώς δεν περιλαμβάνουν τη δουλειά της σχεδίασης του εξώφυλλου, της σελιδοποίησης και της επιμέλειας των κειμένων. Το κόστος σελιδοποίησης κυμαίνεται από 15 έως 25 ευρώ ανά δεκαεξασέλιδο, του εξώφυλλου συνήθως χρεώνεται κατ’ αποκοπή με 100 έως 180 ευρώ και της επιμέλειας από 20 έως 35 ευρώ το 16σέλιδο. Προφανώς, οι δαπάνες αυτές θα πληρωθούν μόνο μία φορά και δεν αφορούν τις ανατυπώσεις του βιβλίου.

Κάποια στιγμή θα κάνουμε ξεχωριστή αναφορά σε θέματα σχεδιασμού και επιμέλειας κειμένων, διότι πρόκειται για εξαιρετικά σοβαρή δουλειά.

TIP: Να αναζητήσετε τυπογραφείο που μπορεί όχι μόνο να τυπώσει τα βιβλία, αλλά να μπορεί να κάνει και πώληση βιβλίων. Το τύπωμα βιβλίων είναι παροχή υπηρεσίας και χρεώνεται με ΦΠΑ 24%, ενώ αν τυπώσει τα βιβλία και σας τα πουλήσει θα χρεωθείτε με ΦΠΑ 6%.

Γενικά τα ελληνικά τυπογραφεία παρέχουν εξαιρετικές υπηρεσίες εκτύπωσης και τα συνιστούμε ανεπιφύλακτα. Για να επιλέξετε το κατάλληλο τυπογραφείο να κάνετε έρευνα, ζητήστε να δείτε δείγματα της δουλειάς τους και βεβαίως με τη συζήτηση ίσως μπορείτε να επιτύχετε διευκόλυνση στον τρόπο πληρωμής (τουλάχιστον στις ανατυπώσεις), διότι στην πρώτη έκδοση δεν παρέχεται πίστωση.

Οι συζητήσεις με τα βιβλιοπωλεία και η διανομή είναι ένα  πολύ μεγάλο κεφάλαιο που θα το δούμε διεξοδικά στις εβδομάδες που έρχονται.

Καλή σας επιτυχία!

Μην ξεχνάτε πως το σχόλιό σας είναι πολύτιμο!

Ακολουθήστε μας

Η Ποίηση στον κινηματογράφο

Η Ποίηση στον κινηματογράφο

- - γράφει η Βάλια Καραμάνου - Όταν η Ποίηση «εισβάλλει» στον χώρο της έβδομης Τέχνης προκύπτουν μικρά αριστουργήματα που συμπληρώνουν την μουσική, τις ερμηνείες και τα σκηνικά υπογραμμίζοντας κάθε καρέ της ιστορίας που λαμβάνει σάρκα και οστά. Παραθέτω μερικές μόνο...

Αν μείνουν τα πράγματα, όπως έχουν

Αν μείνουν τα πράγματα, όπως έχουν

  γράφει η Άντια Αδαμίδου - Αν μείνουν τα πράγματα, όπως έχουν   Αν μείνουν τα πράγματα, όπως έχουν, είστε ηττημένοι. Ο φίλος σας είναι η αλλαγή. Η συμμαχία σας είναι το δίλλημα. Από το τίποτα, εσείς πρέπει να κάνετε το κάτι. Ωστόσο και το παντοδύναμο οφείλει να...

Ακούγοντας λογοτεχνία

Ακούγοντας λογοτεχνία

Σήμερα, όταν αναφερόμαστε στον όρο «λογοτεχνία» εννοούμε τα έντυπα βιβλία και ίσως να συμπεριλαμβάνουμε σε αυτά και τις ιστοσελίδες λογοτεχνικού περιεχομένου στο διαδίκτυο, τα ιστολόγια (blogs) συγγραφέων και τις πύλες εκδοτών ή πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Έτσι, τα...

Πότε γράφτηκαν τα ομηρικά έπη; Οι φιλόλογοι απαντούν

Πότε γράφτηκαν τα ομηρικά έπη; Οι φιλόλογοι απαντούν

Σύμφωνα με το ενδιαφέρον άρθρο του Βαγγέλη Κανσίζογλου στο lavart.gr, "η απόλυτη χρονολόγηση συγκρότησης των ομηρικών επών είναι αδύνατη, εικάζεται ότι αυτά, στη μνημειώδη μορφή που γνωρίζουμε σήμερα, συντέθηκαν ήδη κατά τον 8o προχριστιανικό αιώνα, δηλαδή ακριβώς την...

Ερωτικό

Ερωτικό

  γράφει η Άντια Αδαμίδου - Ερωτικό oι πόλεις συντρίβονται λίγο πριν εκτοξευθούμε στο φως μη με κοιτάζεις έτσι μόνο δώσε μου ένα μενεξέ του απρίλη -μα είναι χειμώνας- μια σταγόνα της αυγής -μα εδώ είναι έρημος- κοίταξε από το παράθυρό σου βλέπεις ό,τι βλέπεις δεν...

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News

Διαβάστε κι αυτά

Ερωτικό

Ερωτικό

  γράφει η Άντια Αδαμίδου - Ερωτικό oι πόλεις συντρίβονται λίγο πριν εκτοξευθούμε στο φως μη με κοιτάζεις έτσι μόνο δώσε μου ένα μενεξέ του απρίλη -μα είναι χειμώνας- μια σταγόνα της αυγής -μα εδώ είναι έρημος- κοίταξε από το παράθυρό σου βλέπεις ό,τι βλέπεις δεν...

Παρ’ ολίγον μέλλον!

Παρ’ ολίγον μέλλον!

Είναι εξόχως αυθαίρετη η σκέψη πως η επιλογή και η ‘διαλογή’ μπορεί να λειτουργήσει θετικά μέσα στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Θαλασσινοί θρήνοι

Θαλασσινοί θρήνοι

- γράφει η Βάλια Καραμάνου - Η μοναξιά, το αναπόφευκτο του θανάτου και η πανίσχυρη Μοίρα είναι θέματα που απαντώνται συχνά στην λογοτεχνία και μάλιστα συχνά σε ειδυλλιακά φυσικά τοπία. Ίσως γιατί ο αφανισμός είναι κομμάτι της υπόστασής μας και κατ’ επέκταση της φύσης...

0 σχόλια

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου