Ελένη Ανδρεάδη – “…να είμαστε όλοι υπεύθυνοι πολίτες για να μπορέσουμε να συμβάλουμε στη βελτίωση του κόσμου.”

Ελένη Ανδρεάδη  Πρόσφατα κυκλοφόρησε το καινούριο σας βιβλίο «Τα Τέρατα των Ωκεανών» (εκδ. Μεταίχμιο). Στην προηγούμενη κουβέντα μας μας είχατε πει ότι σχετίζεται με τις θάλασσες. Θέλετε να μας αποκαλύψετε λίγα περισσότερα πράγματα; Στα «Τέρατα των Ωκεανών», όπως και σε όλα τα βιβλία της σειράς «Πράκτορες του Πλανήτη», ο αναγνώστης βρίσκεται στο επίκεντρο της δράσης. Αυτή […]

Ελένη Ανδρεάδη

 

 

Πρόσφατα κυκλοφόρησε το καινούριο σας βιβλίο «Τα Τέρατα των Ωκεανών» (εκδ. Μεταίχμιο). Στην προηγούμενη κουβέντα μας μας είχατε πει ότι σχετίζεται με τις θάλασσες. Θέλετε να μας αποκαλύψετε λίγα περισσότερα πράγματα;

Στα «Τέρατα των Ωκεανών», όπως και σε όλα τα βιβλία της σειράς «Πράκτορες του Πλανήτη», ο αναγνώστης βρίσκεται στο επίκεντρο της δράσης. Αυτή τη φορά καλείται να σώσει τον κόσμο από το ύπουλο πλάνο του Ιβάν φον Βαμπάουερ που θέλει να κατακτήσει τους ωκεανούς μας και να τους καταστρέψει. Όχι μόνος του βέβαια, καθώς έχει στη διάθεσή του τέσσερα ισχυρά τέρατα. Για να τον σταματήσουν, ο αναγνώστης και οι επίλεκτοι Πράκτορες, θα πρέπει να ταξιδέψουν σε όλο τον κόσμο και να καταφέρουν να εξοντώσουν τα τέρατα μέχρι την επόμενη Πανσέληνο, μέσα σε μόλις 48 ώρες. Ο βασικός στόχος είναι μέσα από αυτό το βιβλίο, τα παιδιά να μάθουν γι’ αυτά τα τέσσερα τέρατα που είναι και οι κύριες απειλές των ωκεανών μας, αλλά και τις πράξεις που μπορεί ο καθένας μας να κάνει για να τα σταματήσει. Άλλωστε στην πορεία ο αναγνώστης διαπιστώνει πως αυτά τα τέρατα τα έχουμε δημιουργήσει εμείς οι άνθρωποι και όχι ο Ιβάν.Τι ελπίζετε να αποκομίσουν τα παιδιά από αυτό το βιβλίο;

Σε αυτό το βιβλίο όπως και στα άλλα της σειράς τονίζω τη σημασία της  πρωτοβουλίας του καθενός μας, και το να είμαστε όλοι υπεύθυνοι πολίτες για να μπορέσουμε να συμβάλουμε στη βελτίωση του κόσμου. Κάτι που λέω συχνά στα παιδιά τόσο μέσω των βιβλίων όσο και στα σχολεία μέσω των προγραμμάτων που υλοποιούμε με τη μη-κερδοσκοπική οργάνωση Πράκτορες του Πλανήτη, είναι πως πρέπει αρχικά να είμαστε εμείς σωστοί πολίτες και μετά να απαιτήσουμε από την πολιτεία να νομοθετήσει και να μεριμνήσει για σωστές υποδομές. Όλα, καλά και κακά, ξεκινούν τελικά από τον καθένα μας.

Τα τέρατα των Ωκεανών

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Μετά την επιτυχία των best seller βιβλίων «Γίνε Πράκτορας του Πλανήτη» (βραβευμένο στα Κρατικά Βραβεία Παιδικού Βιβλίου) και «Πράκτορας του Πλανήτη – Η Εκδίκηση του Πουφ», η Ελένη Ανδρεάδη αναθέτει στους μικρούς αναγνώστες μια ολοκαίνουρια άκρως απόρρητη μυστική αποστολή. 
Το τρίτο βιβλίο της με τίτλο «Πράκτορες του Πλανήτη-Τα Τέρατα των Ωκεανών» είναι γεγονός! Κυκλοφορεί στις 8 Ιουνίου-ημερομηνία διόλου τυχαία, αφού συμπίπτει με την Παγκόσμια Ημέρα των Ωκεανών.
Αυτή τη φορά ο αναγνώστης-πράκτορας καλείται να σώσει μέσα σε 48 ώρες τους ωκεανούς του κόσμου από το ύπουλο πλάνο του Ιβάν Φον Βαμπάουερ. Μαζί με την επίλεκτη ομάδα των Πρακτόρων του Πλανήτη- την Ανίτα, τον Μπεν, τη Μαρί-Λουίζ και τον Ιάσονα, θα πέσουν με αλεξίπτωτο από ένα υποβρύχιο αεροπλάνο πάνω από τον Ειρηνικό, θα παλέψουν μ’ ένα πράσινο τέρας στον Κόλπο του Μεξικού και θα εισβάλλουν σε μια υποβρύχια βάση στο Αιγαίο. Κι όλα αυτά για αρχή!

Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος των γονιών στην εκπαίδευση των νέων Πρακτόρων του Πλανήτη;

Πιστεύω πως η οικογένεια παίζει τον πρωταρχικό ρόλο. Το σχολείο και ευρύτερα η κοινωνία είναι επίσης σημαντικά, αλλά η βάση είναι η οικογένεια και ο ρόλος των γονιών.  Χαίρομαι πολύ όταν ακούω πως τα παιδιά υλοποιούν τις αποστολές μαζί με τους γονείς τους και αυτά που μαθαίνουν τα εφαρμόζουν και στο σπίτι.


Αναθέστε στα παιδιά-αναγνώστες μας μια μικρή αποστολή που μπορούν να εκτελέσουν στο σπίτι με στόχο την σωτηρία των θαλασσών μας.

Μια καθημερινή και απλούστατη αποστολή είναι να φροντίσουμε να μην ρυπαίνουμε τις παραλίες.  Για να το καταφέρουμε αυτό θα πρέπει να έχουμε πάντα μαζί μας μια σακούλα για να μαζεύουμε τα απορρίμματα φεύγοντας, να αποφεύγουμε τα πλαστικά μιας χρήσης και να επιλέγουμε επαναχρησιμοποιούμενα, γιατί πολλά από αυτά καταλήγουν στη θάλασσα. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με αυτή την αποστολή για την προστασία των ακτών. Επίσης μπορούμε να μην καταναλώνουμε ψάρια που απειλούνται και αυτό θα το πετύχουμε χρησιμοποιώντας και το ειδικό πρακτορικό εργαλείο που υπάρχει στο φάκελο στο τέλος του βιβλίου «Τα Τέρατα των Ωκεανών», που βοηθά τον κάθε πράκτορα να μετρήσει το μέγεθος του ψαριού ώστε να είναι σίγουρος πως αλιεύεται με βιώσιμο τρόπο. Πολλές περισσότερες αποστολές και ιδέες, μπορεί να βρει κανείς φυσικά στο βιβλίο.Έχετε ήδη κατά νου την επόμενη μυστική αποστολή των Πρακτόρων του Πλανήτη ή είναι πολύ νωρίς ακόμη;

Για την επόμενη αποστολή επιστρέφουμε στη στεριά. Θα έχει σχέση με τα δάση και με το πράσινο στοιχείο, τους πνεύμονες του πλανήτη μας και την βιοποικιλότητα μέσα τους που απειλείται ιδιαίτερα από τον ανθρώπινο παράγοντα.

 

_

Συνέντευξη στη Μαρία Κυπραίου

Η Ελένη Ανδρεάδη χρησιμοποιεί τη συγγραφική της πένα ως το απόλυτο μυστικό όπλο για τη δημιουργία της σειράς βιβλίων Πράκτορες του Πλανήτη. Σπούδασε Περιβαλλοντική Πολιτική και ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και έχει εργαστεί ως στρατηγικός και περιβαλλοντικός σύμβουλος σε Ελλάδα, Αμερική, Αγγλία και Γερμανία. Η ομώνυμη μη κερδοσκοπική εταιρεία Πράκτορες του Πλανήτη που ίδρυσε εκπαιδεύει κάθε χρόνο πάνω από 12.000 νέους πράκτορες μέσα από τα προγράμματα και το άκρως απόρρητο υλικό της. Το πρώτο βιβλίο της Ελένης, Γίνε Πράκτορας του Πλανήτη, απέσπασε το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Βιβλίου στην κατηγορία Βιβλίου Γνώσεων 2015, ενώ βρέθηκε στις βραχείες λίστες για το βραβείο Βίτω Αγγελόπουλου, του Κύκλου Παιδικού Βιβλίου, στα Βραβεία Βιβλίου Public και στα Βραβεία Αναγνώστη, όπου κατατάχτηκε πρώτο από τα βιβλία γνώσεων. Τα βιβλία της έχουν μεταφραστεί και θα κυκλοφορήσουν σε χώρες του εξωτερικού, όπως στην Κίνα και στην Αίγυπτο. Κάποιοι πιστεύουν ότι η 00Συγγραφέας είναι η Διοικητής Δ, αλλά δεν το έχει ποτέ επιβεβαιώσει. Αντιθέτως η Ελένη ισχυρίζεται ότι γνώρισε τη Δ τυχαία κατά τη διάρκεια κατάβασης στον κρατήρα του ενεργού ηφαιστείου Σέρο Νέγκρο της Νικαράγουα με σανίδα σερφ.

Μην ξεχνάτε πως το σχόλιό σας είναι πολύτιμο!

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου