Ελένη Ανδρεάδη: “τα περιβαλλοντικά προβλήματα μας αφορούν όλους”

Ελένη Ανδρεάδη

Η χρονιά ξεκίνησε πολύ δυναμικά για εσάς, καθώς οι «Πράκτορες του Πλανήτη» αναλαμβάνουν αποστολές πλέον και στην Κίνα. Μιλήστε μας για αυτή την τόσο σημαντική επιτυχία των βιβλίων σας.

Ήταν μεγάλη χαρά για εμένα ότι η σειρά βιβλίων Πράκτορες του Πλανήτη θα κυκλοφορήσει στην Κίνα. Πέρα από μία μεγάλη αγορά, είναι και μια χώρα με μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα και επίσης πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάγκη επίλυσής τους. Σε όλα μου τα βιβλία στην σειρά, ο αναγνώστης είναι και ο πρωταγωνιστής της δράσης, συνταξιδεύοντας με άλλους μικρούς πράκτορες από όλο τον κόσμο, για να φέρει σε πέρας μια άκρως απόρρητη αποστολή για την μυστική υπηρεσία της Περιβαλλοντοπόλ. Ελπίζω ότι οι μικροί Κινέζοι Πράκτορες του Πλανήτη που θα διαβάσουν το βιβλίο θα ευαισθητοποιηθούν σχετικά με όλα τα σημαντικά περιβαλλοντικά θέματα που τους αφορούν και ίσως να συνεισφέρουν και στις λύσεις τους.

Αρθρογραφία

Αν και τα βιβλία απευθύνονται στα παιδιά, πιστεύετε ότι αφορούν εξίσου και τους γονείς τους;

Έχω ενήλικες αναγνώστες ή γονείς που μου λένε ότι και αυτοί έμαθαν πολλά διαβάζοντας τα βιβλία, καθώς σε αυτά προσπαθώ να επικοινωνήσω την περιβαλλοντική πληροφορία με απλό και διασκεδαστικό τρόπο. Σίγουρα τα περιβαλλοντικά προβλήματα μας αφορούν όλους, και όλοι πρέπει να είμαστε μέρος της λύσης τους.

Ποιον ήρωα από τα βιβλία σας αγαπάτε περισσότερο;

Ο ημι-Πράκτωρ Αρτσού Μπαλός είναι από τους αγαπημένους μου. Έχει αποτύχει στην πρακτορική του εκπαίδευση 43 φορές αλλά δεν το βάζει κάτω. Επίσης έχω αδυναμία σε κάποιους από τους κακούς, ιδιαίτερα τον Πουφ και την Πιφ, με την γνώση βέβαια ότι οι Πράκτορες θα τους κατατροπώσουν!

Μέσα από τις δράσεις που πραγματοποιείτε με τους Πράκτορες του Πλανήτη έχετε έρθει σε επαφή με πάρα πολλά παιδιά. Τι είναι αυτό που σας ρωτάνε περισσότερο για το περιβάλλον;

Πρώτα από όλα με ρωτούν αν είμαι στα αλήθεια πράκτορας! Όταν βγάλουμε τα πρακτορικά από την μέση, νομίζω ότι αυτό που τους εκπλήσσει είναι το μέγεθος του προβλήματος. Για παράδειγμα, υπάρχει ένα τέρας σε ένα βιβλίο, η Σουπάρα πλαστικών. Είναι μια «σούπα» από πλαστικά που δεν έχουν αποσυντεθεί, που πλέει στην μέση του Ειρηνικού με μέγεθος δέκα φορές την Ελλάδα. Με ρωτούν συχνά αν είναι όντως αλήθεια. Και δυστυχώς είναι… Το βασικό στο οποίο θέλω να εστιάσω στα βιβλία όμως είναι στις λύσεις και όχι στο πρόβλημα, ώστε οι πράκτορες να αναλαμβάνουν το έργο τους με μεγάλη αισιοδοξία. Πρέπει να παρουσιάσουμε την πραγματικότητα σχετικά με τα θέματα, αλλά με τρόπο που να κινητοποιεί τα παιδιά, να τα γεμίζει ελπίδα, και να τα κάνει να αισθανθούν πρωταγωνιστές στην ιστορία της σωτηρίας του πλανήτη, όπως και μπορούν να είναι.

Τα βιβλία ξεφεύγουν από τα στενά όρια της «κλασικής» εικονογράφησης. Πιστεύετε ότι είναι και ένας από τους λόγους που έγιναν τόσο αγαπητά από τα παιδιά;

Σίγουρα! Βλέπω συχνά αναγνώστες σε σχολεία να ζωγραφίζουν τους ήρωες των βιβλίων. Ο Στέφανος Κολτσιδόπουλος, ο εικονογράφος του βιβλίου, απεικόνισε τον κόσμο των Πρακτόρων με ένα μοναδικό τρόπο, που άρεσε ιδιαίτερα στους αναγνώστες.  Ήταν και ο μόνος εικονογράφος που είδα για το βιβλίο – είχαμε άμεση σύμπνοια και συμφωνία στην αισθητική και στο ύφος που θέλαμε να έχει το πρακτορικό αυτό σύμπαν.

‘τα περιβαλλοντικά προβλήματα μας αφορούν όλους, και όλοι πρέπει να είμαστε μέρος της λύσης τους’

Ποια είναι η επόμενη αποστολή που θα αναλάβουν οι Πράκτορες του Πλανήτη;

Το επόμενο βιβλίο της σειράς θα κυκλοφορήσει αρχές Ιουνίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Θα είναι η πιο απρόσμενη και τρελή περιπέτεια που είχαμε μέχρι τώρα. Αφορά την θάλασσα, που μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα ως Έλληνες, αλλά και για την οποία γνωρίζουμε τόσα λίγα.  Οι Πράκτορες θα μας βοηθήσουν να μάθουμε πώς να την προστατεύσουμε.

_

Συνέντευξη στην Μαρία Κυπραίου

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου