Ερωτήματα “από το ημερολόγιο της Λίνας”

11.10.2017

Λύο Καλοβυρνάς
Κέδρος
ISBN: 978-960-04-4290-8

Μία από τις δεξιότητές του μυαλού που στοχεύει να καλλιεργήσει το εκπαιδευτικό σύστημα στη Σουηδία είναι το χιούμορ. Και αυτό γιατί το χιούμορ συνδέεται με την ευτυχία και την ευφορία της ψυχικής μας διάθεσης.

Ο Λύο Καλοβυρνάς στο βιβλίο του «γκντουπ, το μυστικό ημερολόγιο της Λίνας» (κέδρος, 2012-2) κάνει τα παιδιά να γελάσουν με την ψυχή τους. Πραγματεύεται θέματα που τα περιβάλλουν είτε σε  άμεσα κοινωνικό επίπεδο είτε ως κοινωνικές   προβολές, όπως το διαζύγιο, η ομοφυλοφιλία, η πίστη στον Θεό και η πίστη στις οικογενειακές παραδόσεις, ο έρωτας κ.ά.τ. Τα παιδιά βρίσκουν απαντήσεις σε ό,τι τα προβληματίζει και δημιουργεί ερωτηματικά εκεί γύρω στην ηλικία των 9 και 10 ετών, που είναι και η ηλικία της Λίνας.

Η Λίνα, καθώς γράφει στο ημερολόγιό της, περιγράφει τα βιώματά της, τις απορίες και τους προβληματισμούς της στη γλώσσα των παιδιών. Άλλοτε βρίσκει ενδιαφέρουσες απαντήσεις από τους μεγάλους και άλλοτε άδικες ή παράλογες που τις διακωμωδεί. Οι καθημερινοί και ζωηροί διάλογοι με τους μεγάλους διαδέχονται τη σπιρτάδα και την ευστοχία των εσωτερικών μονολόγων της ηρωίδας.

Ο συγγραφέας γνωρίζει καλά την παιδική ψυχολογία και τον τρόπο που σκέφτονται τα παιδιά, τις αγωνίες και τις απορίες τους για τη ζωή, καθώς θέλουν να τα μάθουν όλα όσο γίνεται πιο γρήγορα και να ανεξαρτητοποιηθούν. Και ενώ οι γονείς συχνά διστάζουν ή δεν γνωρίζουν πώς να απαντήσουν σε ορισμένα ερωτήματα, ο Λύο Καλοβυρνάς με γνώση και κατανόηση επιστρατεύοντας την παιδική γλώσσα δίνει απαντήσεις επινοώντας έναν αέρινο παιδικό χαρακτήρα με όλη τη νεανική αφέλεια κι απορία.

Ο πρωτοπρόσωπος λόγος του ημερολογίου της Λίνας μιλά με ευθύτητα στους μικρούς αναγνώστες σκορπώντας γέλιο και προσεγγίζοντας χωρίς φλυαρίες με λεπτότητα τις σχέσεις γονέων-παιδιών, την σχέση κόρης-μητέρας, τις σχέσεις με τους φίλους, τον θάνατο, το σχολείο και τη διαφορετικότητα.

Εν τέλει ίσως να μη χρειάζεται να τα αφήνουμε όλα στο εκπαιδευτικό μας σύστημα. Όταν η λογοτεχνία έρχεται αρωγός και παίζει τον παιδαγωγικό της ρόλο με τόσο στοχευμένο τρόπο. Αρκεί οι γονείς και οι δάσκαλοι να την αξιοποιήσουν ως ένα εκπαιδευτικό εργαλείο.

Κράτα το

Ακολουθήστε μας

Οι προσφορές των εφημερίδων

Κερδίστε το!

Οι ταινίες της εβδομάδας

Οδηγός ιστοσελίδας

Αρχείο

0 σχόλια

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου