τοβιβλίο.net

Επιλέξτε Page

Η Γιασεμιά και τ’ αστεράκια, της Ευδοκίας Σκορδαλά – Κακατσάκη

Η Γιασεμιά και τ’ αστεράκια, της Ευδοκίας Σκορδαλά – Κακατσάκη

Τα αστέρια πάντα μας έκαναν να ονειρευόμαστε. Έτσι και τα παραμύθια με αστέρια, δεν γίνεται παρά να μας ταξιδεύουν μακριά. «Η Γιασεμιά και τ’ αστεράκια» της Ευδοκίας Σκορδαλά – Κακατσάκη από τις Εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη είναι ένα τέτοιο βιβλίο. Μια γιασεμιά που λαχταρά να κρατήσει ένα αστέρι, ένας φράχτης που βρήκε επιτέλους μια φίλη κι ένας άνεμος-ποιητής, πρωταγωνιστούν στην ιστορία μας. Μια ιστορία για την σπουδαιότητα της φιλίας και της ταπεινότητας και για όνειρα που κάποτε γίνονται πραγματικότητα. Αρκεί να πιστεύουμε σε αυτά.  Τα παιδιά από 6 χρονών θα λατρέψουν το ποιητικό αυτό παραμύθι με την τρυφερή  εικονογράφηση της Κριστίν Μενάρ, που συμπληρώνει ιδανικά το κείμενο. «Κανείς δεν είναι μόνος του σ’ αυτό τον κόσμο, αν δεν το θέλει!» μας λέει ο φράχτης και μέσα σε αυτή τη φράση συμπυκνώνεται όλο το νόημα του παραμυθιού.

Προτεινόμενες δραστηριότητες

Μετά την ανάγνωση του παραμυθιού μπορούμε το ίδιο βράδυ να βγούμε έξω με τα παιδιά και να παρατηρήσουμε τον ουρανό με τ’ αστέρια του. Διαλέγουμε ένα αστέρι και τοv «υιοθετούμε». Έπειτα του δίνουμε όνομα και ζωγραφίζουμε τον εαυτό μας μαζί του, να το προσέχουμε όπως η γιασεμιά. Συζητάμε για τα καλλιστεία των λουλουδιών που αναφέρονται στο βιβλίο. Ήταν ωραία η συμπεριφορά των υπόλοιπων λουλουδιών προς τ’ αστεράκια; Εμείς πώς θα συμπεριφερόμασταν;  Όλα τα λουλούδια είναι όμορφα; Μήπως κι οι άνθρωποι όπως και τα λουλούδια, είναι κι αυτοί όλοι όμορφοι; Έπειτα, μπορούμε να φυτέψουμε το δικό μας λουλούδι, είτε σε γλάστρα είτε σε κήπο και σε πλαίσιο σε σχήμα αστεριού να γράψει το παιδί το όνομά του και το όνομα που θέλει να δώσει στο λουλούδι. Στερεώνουμε το αστεράκι κάπου δίπλα στο λουλούδι και φτιάχνουμε ένα αυτοσχέδιο πρόγραμμα μαζί με το παιδί (μπορεί να είναι σε στυλ βιβλιαράκι με χαρτιά και κορδέλες που δένουν και τα κρατούν όλα μαζί) ώστε να σημειώνει πόσες φορές θα το ποτίζει και θα το φροντίζει.

 

 

Η Χριστίνα Κωνσταντουδάκη έχει τελειώσει Νηπιαγωγός μα στον ελεύθερο χρόνο της είναι εφευρέτρια ονείρων κι εκπαιδεύτρια νάνων. Έχει φάει από το μήλο της Χιονάτης κι επέζησε γι’ αυτό και ξέρει όλα τα μυστικά των ηρώων των παραμυθιών. Μένει  με τις 73 πολύχρωμες γάτες της που γουργουρίζουν τα κάλαντα όλο το χρόνο και γράφει παραμύθια για μικρούς, μεγάλους και ονειροπόλους. Σπουδάζει από το 2014 στο εργαστήρι δημιουργικής γραφής Tabula Rasa, έχει βραβευτεί για παραμύθια και διηγήματά της κι είναι εθελόντρια ομαδάρχισσα σε κατασκηνώσεις. Σπουδάζει σε μεταπτυχιακό του ΕΚΠΑ σχετικό με φιλαναγνωσία και το πρώτο της βιβλίο για παιδιά «Το αρχηγείο» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βιβλιοσκόπιο.

Μην ξεχνάτε πως το σχόλιό σας είναι πολύτιμο!

Επιμέλεια κειμένου

Μάχη Τζουγανάκη

Δηλώνω τυπικά αρχισυντάκτρια της σελίδας. Άτυπα όμως και πιο γνήσια, δηλώνω μέλος μιας όμορφης ομάδας πολύ δεμένης που οι «τίτλοι» του καθενός είναι περιττοί. Δηλώνω επίσης συγγραφέας, ποιήτρια, ερασιτέχνης φωτογράφος, μουσικόφιλή, βιβλιόφιλη, θεατρόφιλη, σινεφίλ και ερωτευμένη με οτιδήποτε ξυπνά τη δημιουργικότητά μου. Τελικά όμως έμαθα… πως το να δηλώνει κανείς τι είναι και τι δεν είναι, είναι ένα μεγάλο παραμύθι, όχι από εκείνα που μου αρέσει να διαβάζω, αλλά από εκείνα που σου θέτουν όρια και σε στριμώχνουν σε καλούπια. Μα εγώ τις λέξεις «όρια» και «καλούπια» τις έχω αφαιρέσει από το λεξικό της ψυχής μου...

Υποβολή σχολίου

Ακολουθήστε μας!

Κερδίστε το!

Οδηγός ιστοσελίδας

Εκπαιδευτικό υλικό

Αρχείο

Υποβολή συμμετοχής!

Είσοδος