Η Ζανέτα Κουτσάκη συνομιλεί με τη Βούλα Παπατσιφλικιώτη

Κάθε έργο της μια βουτιά σε συναισθήματα και ζωές μακρινές, αλλά και τόσο κοντινές!Ποια ήταν η πρώτη σας επαφή με τη γραφή;Η πρώτη μου επαφή με τη γραφή ξεκινάει όταν ήμουν μαθήτρια δημοτικού. Μικρές ιστορίες χωρίς ιδιαίτερο περιεχόμενο που όμως με έκαναν να νιώθω δημιουργική. Σημείο αναφοράς η έκτη τάξη με τη συμμετοχή μου στον […]

Κάθε έργο της μια βουτιά σε συναισθήματα και ζωές μακρινές, αλλά και τόσο κοντινές!

Ποια ήταν η πρώτη σας επαφή με τη γραφή;
Η πρώτη μου επαφή με τη γραφή ξεκινάει όταν ήμουν μαθήτρια δημοτικού. Μικρές ιστορίες χωρίς ιδιαίτερο περιεχόμενο που όμως με έκαναν να νιώθω δημιουργική. Σημείο αναφοράς η έκτη τάξη με τη συμμετοχή μου στον πρώτο λογοτεχνικό διαγωνισμό και την κατάκτηση του πρώτου παγκρήτιου λογοτεχνικού βραβείου.

Τι σημαίνει «γράφω» για σας;
Γράφω σημαίνει εκφράζομαι. Μπορεί να εκφράζω συναισθήματα, μπορεί να εκφράζω απόψεις, μπορεί να εκφράζω ιδέες και να προτείνω εμμέσως λύσεις. Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι στολισμένο και ντυμένο κατάλληλα όταν μιλάμε για τη γραφή ενός συγγραφέα.

Υπήρξε κάποιο πρόσωπο στη ζωή σας, το οποίο έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ενασχόλησή σας με τον κόσμο της λογοτεχνίας;
Υπήρξαν δύο δάσκαλοι. Ο πρώτος από αυτούς με έκανε να αγαπήσω την ανάγνωση των λογοτεχνικών βιβλίων. Ο δεύτερος μου φύτεψε τον σπόρο της συγγραφής, μιλώντας μου για αυτό και δείχνοντάς μου τον σωστό τρόπο να αποτυπώνω τις εικόνες στο χαρτί. Έκτοτε υπήρξαν διάφοροι άνθρωποι που με ώθησαν τόσο στη συνέχεια του έργου μου, όσο και στην προσπάθεια αρχικά, για την έκδοση του πρώτου μου βιβλίου. Είναι τα άτομα που ευχαριστώ και θα ευχαριστώ σε κάθε μου δημόσια παρουσία.

Ποια νοήματα θέλετε να περάσετε στους αναγνώστες μέσα από τα έργα σας;
Το νόημα είναι τόσο απλό όσο και περίπλοκο συνάμα. Τα πάντα μπορούν να συμβούν σε αυτή τη ζωή, όσο απίθανα και αν μας φαίνονται ακούγοντάς τα σαν απλές ιστορίες που συνέβησαν σε άλλους. Το είδος που προτιμώ να γράφω είναι ιστορικά μυθιστορήματα και κοινωνικά δράματα, οπότε μιλάμε για πλοκές και ιστορίες που θα μπορούσαν να συμβούν τόσο σε εμάς όσο και στους ανθρώπους της διπλανής μας πόρτας.

Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με το είδος του μυθιστορήματος;
Υπήρξα παιδί και έφηβη με μεγάλη φαντασία. Τότε ήταν που ξεκίνησα να γράφω τα πρώτα μου διηγήματα. Μυθιστορηματικά διηγήματα, τα οποία καθώς η γραφή μου εξελισσόταν, δεν μπορούσαν παρά να αναβαθμιστούν σε μυθιστορήματα. Επίσης είναι το είδος που αγαπώ και σαν αναγνώστρια. Οπότε προτιμώ να ασχοληθώ με το συγκεκριμένο είδος γραφής.

Υπάρχει κάποιο βιβλίο που θα θέλατε να είχατε γράψει;
Έχω ασχοληθεί λιγοστά σαν αναγνώστρια με τα βιβλία επιστημονικής φαντασίας. Δεν μπορώ να πω πως θα ήθελα να έχω γράψει συγκεκριμένα κάποιο από αυτά, θα ήθελα όμως να μπορώ να διευρύνω τους συγγραφικούς μου ορίζοντες τόσο ώστε να μπορούσα να έχω γράψει και εγώ ένα από αυτά.

Ποια είναι η αγαπημένη σας φράση;
Αν σου πει κάποιος “δεν μπορείς” πες του “κοίτα να μαθαίνεις”.
Είναι σημαντικό για μένα να βάζεις στόχους και παρόλα τα εμπόδια που θα μπορούσαν να υπάρξουν, να μην εγκαταλείψεις και να προσπαθήσεις να αποδείξεις πρώτα από όλα στον ίδιο σου τον εαυτό και έπειτα σε όλους τους γύρω σου, ότι ναι... μπορείς να καταφέρεις τα πάντα αρκεί να το θελήσεις πολύ.

Ετοιμάζετε κάτι καινούργιο;
Όταν κάποιος έχει το μικρόβιο της συγγραφής, πάντα κάτι ετοιμάζει. Ίσως να κυκλοφορήσει, ίσως να μείνει στα συρτάρια. Πάντα όμως κάτι γράφω σε πεζό κείμενο το οποίο πιθανότατα θα εξελιχθεί σε ένα επόμενο μυθιστόρημα. Το μόνο που μπορώ να πω αυτή τη στιγμή με σιγουριά, είναι πως το επόμενο έργο που θα φτάσει στα βιβλιοπωλεία θα είναι μία ποιητική συλλογή, συνοδευόμενη από CD με μελοποιημένη ποίηση.

Από τη βιβλιογραφία της Ζανέτας Κουτσάκη

Θυμάμαι τα πάντα
Όστρια Βιβλίο

Ρόδι και μέλι
Εντύποις

Αναμνήσεις με άρωμα espresso
Εντύποις

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:
Η Ζανέτα Κουτσάκη γεννήθηκε το 1985 και μεγάλωσε στο Ηράκλειο την Κρήτης, όπου ζει μόνιμα και εργάζεται ως νοσηλεύτρια. Ασχολήθηκε με τη συγγραφή από πολύ μικρή ηλικία. Διακρίθηκε στην πεζογραφία, όταν ήταν ακόμη μαθήτρια δημοτικού, κατακτώντας το πρώτο βραβείο πεζού κειμένου σε διαγωνισμό με θέμα «Φιλία». Έκτοτε της έχουν απονεμηθεί αρκετοί έπαινοι για λοιπές συμμετοχές σε παρόμοιους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς. Έχει λάβει συμμετοχή στην συλλογή παραμυθιών «Στην ανέμη τυλιγμένη» μετά από τη διάκρισή της σε ακόμη ένα λογοτεχνικό διαγωνισμό, με το παραμύθι της «Μία ευχή για το Μίμη». Επίσης συμμετέχει σε τέσσερις γα την ώρα ποιητικές συλλογές των εκδόσεων Όστρια. Το 2015 κάνει το ντεμπούτο της ως συγγραφέας. Έργα της κυκλοφορούν στα βιβλιοπωλεία με τίτλους «Αναμνήσεις με άρωμα espresso» «Ρόδι και μέλι» «Θυμάμαι τα πάντα»
Επικοινωνία με την συγγραφέα [email protected]

Μην ξεχνάτε πως το σχόλιό σας είναι πολύτιμο!

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου