Η Καλλιόπη Γραμμένου συνομιλεί με τη Βούλα Παπατσιφλικιώτη

Με το βιβλίο της παροτρύνει τους μικρούς αναγνώστες να φορέσουν “φτερωτά σανδάλια” και να ταξιδέψουν σαν νέοι εξερευνητές! Tι σας παρακίνησε να ασχοληθείτε με τη συγγραφή παιδικών βιβλίων;Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου πάντα μου άρεσαν τα παιδιά, από μικρό παιδί έλεγα ότι θα ασχολούμαι με αυτά όταν θα μεγαλώσω… Στην πορεία οι σπουδές που […]

Με το βιβλίο της παροτρύνει τους μικρούς αναγνώστες να φορέσουν “φτερωτά σανδάλια” και να ταξιδέψουν σαν νέοι εξερευνητές!

 

Tι σας παρακίνησε να ασχοληθείτε με τη συγγραφή παιδικών βιβλίων;

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου πάντα μου άρεσαν τα παιδιά, από μικρό παιδί έλεγα ότι θα ασχολούμαι με αυτά όταν θα μεγαλώσω… Στην πορεία οι σπουδές που έκανα αφορούσαν αυτά, άρα δε θα μπορούσα να μην γράψω γι’ αυτά…

 

Τι σημαίνει «γράφω» για σας;

Αποτυπώνω τις σκέψεις μου, τα συναισθήματά μου, τις εμπειρίες, τις γνώσεις μου, τις απορίες, τις ανησυχίες μου, τα θέλω μου… Εκφράζομαι, δημιουργώ, δραπετεύω από την καθημερινότητα και τη ρουτίνα.

 

Πιστεύετε ότι κάποιος γεννιέται ή γίνεται συγγραφέας;

Και γεννιέται και γίνεται. Μπορεί να γεννηθεί να έχει ταλέντο κάποιος να γίνει συγγραφέας και μεγάλο, αλλά οι καταστάσεις, οι συγκυρίες, οι συνθήκες να μην του το επιτρέψουν να το καλλιεργήσει... Και άλλοι πάλι γίνονται συγγραφείς γιατί «τον πήγαν και τον ήθελαν» όπως λένε οι καταστάσεις…

 

Μιλήστε μας για το βιβλίο σας.

Τα φτερωτά σανδάλια του μικρού Παυσανία, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίαμβος είναι ένα βιβλίο που αξίζει να μπει σε κάθε σπίτι καθώς φέρνει το παιδί κοντά στη μυθολογία και τη γεωγραφία της χώρας μας. Μέσα από τα παραμύθια του παππού Ντίνου, ο μικρός ή μεγάλος αναγνώστης ταξιδεύει στα βουνά της Ελλάδας μας και μαθαίνει το μύθο τους και γιατί ονομάστηκαν έτσι.

Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου συναντάει το Τρελοβούνι της Αττικής, τη γέννηση του Ερμή και τα κατορθώματα του στο όρος Κυλλήνη, τις πυραμίδες του Πενταδάκτυλου, τη γέννηση του Δια, κ.α.

Το Πάνθεο των Θεών στον Όλυμπο της Θεσσαλίας, τον τάφο των Κενταύρων στο όρος Κλόκοβα της Αιτωλοακαρνανίας, τα δρακόσπιτα στα βουνά της  Εύβοιας.

Ο αναγνώστης φορώντας το χιτώνα της φωτιάς, ζει τη δική του περιπέτεια, το δικό του μύθο.

 

Τι πρέπει να κάνει ένας εκπαιδευτικός ή γονιός για να αγαπήσει το παιδί το βιβλίο;

Ο γονιός να του διαβάζει καθημερινά παραμύθια από μωράκι, μην πω από την κοιλιά! Να φέρνει το παιδί σε επαφή με όλα τα ήδη βιβλίου και όχι να κάνει επιλογές που αυτός επιθυμεί.

Η επαφή με το συγγραφέα, είναι πάρα πολύ σημαντική επίσης. Στις μέρες μας γίνονται πολλές διαδραστικές παρουσιάσεις βιβλίων που το παιδί γίνεται ένας από τους ήρωες του βιβλίου, παίζει μαζί του. Αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Το ίδιο και με τον εκπαιδευτικό, μια δανειστική βιβλιοθήκη, συζητήσεις για αγαπημένους συγγραφείς ή βιβλία, επισκέψεις συγγραφέων στο σχολείο.

Το να αγαπήσει το βιβλίο σημαίνει ότι το έχει ζήσει και το έχει αισθανθεί, το έχει δαγκώσει, το έχει σκίσει, το έχει ζωγραφίσει, έχει κοιμηθεί μαζί του αγκαλιά… χωρίς όρια περιορισμούς και ταμπού σε αναγνώσματα. Καθετί που γράφεται είναι κατάθεση ψυχής που κάποια άλλη ψυχή θα αγγίξει…

 

Έχετε συγκινηθεί με ένα βιβλίο που έχετε διαβάσει;

Όχι με πολλά, έχω ενθουσιαστεί όμως με αρκετά.

 

Ποια είναι η αγαπημένη σας φράση;

Αχ, Παναγίτσα μου.

 

Για ποιο λόγο θα σταματούσατε να γράφετε;

Ένας Θεός ξέρει…

Τα φτερωτά σανδάλια του μικρού Παυσανία

 

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίαμβος 

Μια φορά κι έναν καιρό, όχι και τόσο μακρινό, ζούσαν σ' ένα συνηθισμένο σπιτικό ο μικρός Παυσανίας και η μικρή Κυβέλη... ... τα παραμύθια του παππού Ντίνου, ήταν τα φτερωτά σανδάλια, του μικρού Παυσανία. Αυτά που τον ταξίδευαν πάνω από τα βουνά των αστεριών, εκεί που οι μύθοι έστηναν χορό. Στο δασωμένο βουνό συνάντησε τον Ερμή να παίζει τη λύρα του και τις Μούσες ν' απολαμβάνουν τις μελωδίες του Πάνα... Εκεί πάνω στον Όλυμπο, στο Πάνθεον των Θεών, άκουσε για μια φυλή... την Ελληνική και πιάνοντας κουβέντα με την αδερφή του την Κυβέλη, έκαναν μέρος του παιχνιδιού, τα σύμβολά τους! Φόρεσε το χιτώνα της φωτιάς και μαζί με τους Τιτάνες μπήκε στα σπίτια των δράκων, ζώντας τη δική του περιπέτεια, το δικό του μύθο...

Φορέστε και σεις τα δικά σας φτερωτά σανδάλια... και ταξιδέψτε μαζί του, ως νέοι μικροί εξερευνητές!

Η συγγραφέας μας μιλάει για τον εαυτό της με τα παρακάτω λόγια:

 

Γεννήθηκα και κατοικώ στο Ηράκλειο Αττικής και είμαι μητέρα δυο παιδιών. Έχω σπουδάσει δημοσιογραφία, παιδαγωγικά και εμψυχώτρια διδακτικής ύλης.

Ήμουν υπεύθυνη διδασκαλίας στο «Εργαστήρι της Βιβλιοθήκης» του Δήμου Ηρακλείου Αττικής, στα τμήματα «Εικόνα & γραφή» και  «Θεατρικό παιχνίδι».

Υπεύθυνη σύνταξης στην εφημερίδα «Χαρτί και Καλαμάρι» της παιδικής ενότητας «Ο Μαγικός Κόσμος του Ηρακλή», παραδίδοντας επίσης μαθήματα θεατρικής αγωγής σε σχολεία και αρθρογραφώντας στο μηνιαίο περιοδικό «Το παιδί μου κι εγώ», σε τοπικές εφημερίδες και ενημερωτικά blog.

Έχω σκηνοθετήσει παραστάσεις για το παιδικό θέατρο, αντλώντας θέματα από τη μυθολογία και τη λαογραφία τόπου μας.

Σήμερα, είμαι υπεύθυνη ύλης στο aylogyros.blogspot.com και παράλληλα  αρθρογραφώ με θέμα το παιδί, τη λαογραφία και τη μυθολογία, στη σχολική εφημερίδα «Το σκαλοπατάκι» του 10ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου Αττική. Συνεργάτης για το παιδικό βιβλίο με το Bookia  καθώς επίσης αρθρογραφώ και σε κάποια blogs για το παιδί και για το βιβλίο. Ασχολούμαι με την κριτική παιδικών βιβλίων και ταυτόχρονα είμαι εξωτερικός συνεργάτης στο τμήμα δημοσίων σχέσεων στις εκδόσεις ΙΑΜΒΟΣ, όπου κυκλοφορεί και το πρώτο μου βιβλίο «Τα φτερωτά σανδάλια του μικρού Παυσανία».

Από τις αρχές το 2016 είμαι τακτικό  μέλος του Ομίλου για την UNESCO tlee.

Μην ξεχνάτε πως το σχόλιό σας είναι πολύτιμο!

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου