Η Λένα Μαυρουδή Μούλιου συνομιλεί με τη Βούλα Παπατσιφλικιώτη

Κάθε έργο της μοναδικό, όπως ένας στίχος!Σας επέλεξε η γραφή ή την επιλέξατε; Μεταξύ του αν με επέλεξε η γραφή ή εγώ εκείνη, επιτρέψτε μου να πω ότι η απάντηση είναι κάπου στη μέση και ανάλογα με τις επιταγές των ηλικιακών μου Εποχών. Επειδή δε, τα τελευταία χρόνια γράφω σχεδόν non stop, το κόστος είναι […]

Κάθε έργο της μοναδικό, όπως ένας στίχος!

Σας επέλεξε η γραφή ή την επιλέξατε;
Μεταξύ του αν με επέλεξε η γραφή ή εγώ εκείνη, επιτρέψτε μου να πω ότι η απάντηση είναι κάπου στη μέση και ανάλογα με τις επιταγές των ηλικιακών μου Εποχών. Επειδή δε, τα τελευταία χρόνια γράφω σχεδόν non stop, το κόστος είναι μεγάλο, όσον αφορά τη σωματική μου υγεία από το συνεχές καθισιό. Που σημαίνει, κάνω καλό στην ψυχή μου και ταλαιπωρώ το κορμί έτσι χωρίς μέτρο, συνεχώς και απολύτως.

Ποιο στοιχείο του χαρακτήρα σας δυσκολεύει τη γραφή σας;
Θα σας φανεί περίεργο, ασυνήθιστο ίσως, μα εγώ δεν μπορώ να γράψω ούτε μιαν αράδα όταν είμαι στενοχωρημένη. Για εμένα, στενοχώρια και γραφή δεν συνάδουν. Αυτό ναι, δυσκολεύει πολλές φορές τα πράγματα.

Τι σημαίνει «γράφω» για εσάς;
Τετριμμένη η απάντησή μου. Σημαίνει εκτόνωση και κυρίως “φυγή”. Όπως λέει και ο Καζαντζάκης, παίρνω την παλέτα μου, τις μπογιές μου και με λέξεις ζωγραφίζω τον Παράδεισο και ...μπαίνω μέσα!!!

Στιχουργική ή συγγραφή; Ποιο μονοπάτι είναι πιο δύσβατο;
Ο στίχος (και δεν εννοώ την ποίηση) απαιτεί το ντύσιμό του με μουσική και τούμπαλιν. Άπειρες φορές η μουσική μου με οδήγησε στο να γράψω στίχους χωρίς να είμαι στιχουργός. Στίχους απλούς και ενίοτε βιωματικούς. Η συγγραφή είναι πιο αυτόνομη. Σε κάθε περίπτωση, τόσο η στιχουργική, όσο και η συγγραφή, δεν αποτελούν μονοπάτια δύσβατα. Σαν όλους τους “δρόμους”, άλλοι είναι ομαλοί, άλλοι ολίγον ανηφορικοί, μα όλοι τους οδηγούν στον στόχο, που δεν είναι άλλος από την προσπάθεια τού να βρεθώ σε έναν κόσμο που θα ήθελα να υπάρχει. Γι’ αυτό και σπάνια η γραφή μου είναι δακρύβρεχτη αλλά αισιόδοξη, χιουμοριστική και με λίγο παραμύθι για μεγάλους(!).

Έμπνευση τι σημαίνει για εσάς;
Α, η Κυρία αυτή είναι η καλύτερή μου φίλη. Μου δίνει ιδέες. Δε με αφήνει ποτέ μόνη και δε θυμάμαι να με πρόδωσε ποτέ, με αγαπάει και την λατρεύω. Αρκεί βέβαια να υπάρχει η πηγή της, που δεν είναι άλλη από την εκάστοτε Μούσα μου...

Πιστεύετε ότι κάποιος γεννιέται ή γίνεται συγγραφέας;
Ξέρω ανθρώπους που είχαν το θείο χάρισμα, το ταλέντο της γραφής, και αρκέστηκαν σ’ αυτό, με αποτέλεσμα να χαθούν. Και άλλους με λιγότερο ταλέντο αλλά με μεράκι που περίσσευε για τη συγγραφή που κατάφεραν να ξεχωρίσουν. Που σημαίνει ότι η σωστή εξίσωση είναι: Ταλέντο συν μεράκι συν προσπάθεια ίσον επιτυχία. (κάτι λείπει από τα συν και αυτή είναι η Τύχη).

Έχετε συγκινηθεί με ένα έργο που έχετε διαβάσει;
Λέτε να ήταν ένα το βιβλίο που με συγκίνησε στην πορεία της ζωής μου; Μα είναι τόσα πολλά… Σε εποχές “παχέων αγρλάδων ανάγνωσης”, διάβαζα έως και τρία ογκώδη βιβλία την εβδομάδα… Με δεδομένη λοιπόν τη μια κάποια ηλικία μου, βάλετε με το νου σας πόσα από αυτά με συγκίνησαν… Δεν υπεκφεύγω. Πολλά, τα λάτρεψα.

Ποια είναι η αγαπημένη σας φράση;
Και σε μιαν άλλη συνέντευξή μου μου έκαναν τούτη την ερώτηση. Απαντώ λοιπόν: “Ιt takes all kinds of people to make up the world”. Που σημαίνει “για να φτιάξεις τον κόσμο χρειάζονται όλων των ειδών οι άνθρωποι”. (σημ. ήταν το θέμα μιας έκθεσης στα αγγλικά που με έχει στοιχειώσει.)

 

_

γράφει η Βούλα Παπατσιφλικιώτη

Έργα της συγγραφέως:

ΤΟ ΠΙΑΝΟ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΤΡΑΓΟYΔΙΑ ΜΟΥ (Στίχοι)
ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΑΝΓΚΟ (Ποιήματα)
Λένα εκ Βαθέων (αφηγηματικό –βιογραφικό)
Η Παρέα η Καλοκαιρινή (μυθιστόρημα)
Μ Α Ρ Ι –Ν Α (μυθιστόρημα – Η συνέχεια της ‘Παρέας της Καλοκαιρινής’)
ΤΟ ΤΕΤΡΑΔΙΟ (μυθιστόρημα)
ΥΠΟΨΙΕΣ (μυθιστόρημα)
ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ (μυθιστόρημα)
ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ (νουβέλα)
Αnimateur (νουβέλα)
Ο βράχος και το γράμμα (νουβέλα)
ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ (συλλογή)
Στην πλαγιά της βίλας (μυθιστόρημα)
Ο βράχος (συλλογή)
Η γραμματέας (συλλογή)
H διαφήμιση (συλλογή)
Εγγλέζικο γκαζόν (συλλογή)
ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΔΙΗΓΗΜΑΤΩΝ «Η ΤΖΟΚΟΝΤΑ»
Υδροχόος με Σκορπιό (Συλλογή)
Η ΠΟΡΤΑ ΣΤΑ ΔΕΞΙΑ (ΣΥΛΛΟΓΗ)

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:
Η Λένα Μαυρουδή Μούλιου γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Είναι παντρεμένη με παιδιά και εγγόνια.
Συνταξιούχος δασκάλα πιάνου, Πτυχιούχος και Συνθέτις του Εθνικού Ωδείου Αθηνών (Μανόλης Καλομοίρης).
Έγραψε πολλή ορχηστική μουσική και πάρα πολλά τραγούδια.
Σαν συγγραφέας, έχει πλούσιο έργο. Έγραψε (και συνεχίζει να γράφει) είκοσι βιβλία όπως: Αφηγήματα, Μυθιστορήματα, Νουβέλες, Συλλογές διηγημάτων και ποιήματα.
Έχει διακριθεί σε πάρα πολλούς διαγωνισμούς με αριστεία, βραβεία, επαίνους και διακρίσεις.
Συμμετέχει επίσης σε πολλές συλλογικές εκδόσεις.
Από τις εκδόσεις “τοβιβλίο” εξέδωσε τη συλλογή διηγημάτων “Η πόρτα στα δεξιά”, το μυθιστόρημα “Υποψίες”, ενώ άλλα βιβλία της βρίσκονται υπό έκδοση.
Συνεργάζεται με πολλά ηλεκτρονικά περιοδικά και διαδικτυακές σελίδες, που σε καθημερινή σχεδόν βάση ανεβάζουν έργα της.
Στοιχεία επικοινωνίας με την συγγραφέα: [email protected]

Μην ξεχνάτε πως το σχόλιό σας είναι πολύτιμο!

1 Σχόλιο

  1. ΛΕΝΑ ΜΑΥΡΟΥΔΗ ΜΟΥΛΙΟΥ

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ το πάντα φιλόξενο βιβλίο.νετ μου, βεβαίως τη Βούλα, καθώς την Ελένη για την επιμέλεια του κειμένου.

    Απάντηση

Υποβολή σχολίου