Η Μαρία Γαβριελάτου συνομιλεί με τη Βούλα Παπατσιφλικιώτη

Κάθε έργο της ένα ταξίδι στην ιστορία, σε συναισθήματα, στην ίδια τη ζωή…Σας επέλεξε η γραφή ή την επιλέξατε; Με ποιο κόστος;Η γραφή με επέλεξε νομίζω από πολύ μικρή ηλικία, τότε που οι σκέψεις ήταν δοσμένες μέσα από την παιδική αθωότητα. Δεν υπάρχει κόστος όταν γράφεις, παρά μόνο όφελος. Όφελος στην καρδιά και στο μυαλό.Υπήρξε […]

Κάθε έργο της ένα ταξίδι στην ιστορία, σε συναισθήματα, στην ίδια τη ζωή…

Σας επέλεξε η γραφή ή την επιλέξατε; Με ποιο κόστος;
Η γραφή με επέλεξε νομίζω από πολύ μικρή ηλικία, τότε που οι σκέψεις ήταν δοσμένες μέσα από την παιδική αθωότητα. Δεν υπάρχει κόστος όταν γράφεις, παρά μόνο όφελος. Όφελος στην καρδιά και στο μυαλό.

Υπήρξε κάποιο πρόσωπο της ζωής σας το όποιο να έπαιξε ενεργό ρόλο στην ενασχόλησή σας με τη γραφή;
Κοντινό μου πρόσωπο όχι, αλλά ο Ξενόπουλος σαν συγγραφέας τάραξε σε νεαρή ηλικία την ανάγκη μου να γράψω. Ξεκίνησα να τον διαβάζω μικρή για τα δεδομένα γραφής του και μέσα από τα μυθιστόρημά του μου βγήκε μια ωριμότητα πρόωρη για την ηλικία μου. Και ναι, μπορώ με βεβαιότητα να πω ότι έπαιξε ενεργό ρόλο στο να ξεκινήσω να γράφω. Τότε ήταν απλά μικρά κείμενάκια με το μυαλό και την ψυχή ενός μικρού παιδιού, αργότερα ολοκληρωμένες σκέψεις που οδήγησαν στην ολοκλήρωση βιβλίου.

Τι σημαίνει για εσάς έμπνευση;
Έμπνευση για μένα σημαίνει θείο χάρισα και στην δική μου ζωή ΑΝΑΣΑ μαζί. Έρχεται τις στιγμές που δεν το περιμένω και είναι ανάσα ζωής τη στιγμή που μπορεί να περνάω δύσκολες καταστάσεις και να με βγάλει από αυτές. Υπήρξαν πολλές στιγμές στη ζωή μου όπως κάθε άνθρωπος, που ένιωθα σαν να πνίγομαι σε έναν τεράστιο ωκεανό και η έμπνευση ήταν το χέρι που με τράβαγε έξω από το νερό δίνοντας μου την πολυπόθητη ανάσα ΖΩΉΣ και τη δύναμη να συνεχίσω να γράφω!

Ποιο στοιχείο του χαρακτήρα σας δυσκολεύει τη γραφή σας;
Εδώ και χρόνια προσπαθώ να δαμάσω τον εαυτό μου και να μην τον αφήνω τις στιγμές που δεν πρέπει να περάσει τις ευαισθησίες μου στο γραπτό μου. Είναι δύσκολο και ακόμα πολλές φορές το παλεύω, αλλά εκείνες τις στιγμές κλείνω τον υπολογιστή επεξεργάζομαι τα “πρέπει” και τα “μη”, αφήνω το τι θέλω εγώ και προχωράω από την αρχή!

Ποια μηνύματα θέλετε να περάσετε μέσα από το τελευταίο σας έργο στον αναγνώστη;
Είναι πολλά τα μηνύματα που περνάω μέσα από τα βιβλία μου. Αυτός άλλωστε είναι και ο σκοπός μου, κλείνοντας την τελευταία σελίδα ο αναγνώστης να έχει πάρει τα μέγιστα. Στο τελευταίο μου βιβλίο «ΤΑ ΣΠΑΣΜΕΝΑ ΦΤΕΡΑ ΤΗΣ ΝΙΟΤΗΣ ΜΟΥ» η αδελφική αγάπη, η αυτοθυσία είναι τα βασικότερα μηνύματα. Όμως περνάει έντονα το μήνυμα της ΠΙΣΤΗΣ προς τον εαυτό μας και των δυνάμεων που έχουμε. Γιατί πιστεύω πως ο άνθρωπος που μέσα από τα βιώματα του, τα λάθη του ακόμα και τα πάθη του έχει πιστέψει στον εαυτό του μπορεί να στήσει από την αρχή μια διαλυμένη ζωή, ένα καλύτερο αύριο.

Έχετε συγκινηθεί με ένα βιβλίο που έχετε διαβάσει;
Έχω συγκινηθεί με πολλά βιβλία. Βιβλία που δεν άγγιξαν μόνο την ψυχή μου αλλά έμειναν και μέσα στη μνήμη μου γραμμή γραμμή, λέξη προς λέξη. Νιώθω ευλογημένη που γεννήθηκα σε έναν τόπο που έχει βγάλει μεγάλους λογοτέχνες και κυρίως ομότεχνους της σύγχρονης πλέον λογοτεχνίας που η γραφή τους είναι κόσμημα για όλους εμάς.

Ποια είναι η αγαπημένη σας φράση;
Πολλές οι αγαπημένες μου φράσεις αλλά αυτή που έγινε μότο ζωής για μένα και πάντα την έλεγα και στα παιδιά μου είναι η εξής: “Kακό δεν είναι να μην ξέρεις. Κακό είναι να μην θέλεις να μάθεις”. Και αυτή η φράση περιλαμβάνει τα πάντα για τη ζωή. Γιατί η Ζωή για μένα είναι ένας τεράστιος κήπος που ζούμε μέσα σε αυτόν και για να είναι όμορφος πρέπει με κάθε τρόπο να τον καλλιεργούμε μέσα από την γνώση, την μάθηση και τις εμπειρίες.

Ετοιμάζετε κάποιο καινούργιο έργο;
Ήδη τελείωσα το καλοκαίρι ένα βιβλίο τελείως διαφορετικό. Αυτή τη φορά σύγχρονο αλλά και πολύ δύσκολο. Έπαιρνα μηνύματα από αναγνώστριες που θέλουν να γράψω για έναν μεγάλο έρωτα και αυτό έκανα. Δεν είναι όμως ένας απλός έρωτας, είναι ένα βιβλίο που γρατζουνάει πολύ και γρατζούνισε πολύ και τη δική μου ψυχή τα βράδια εκείνα τα αξημέρωτα τα καλοκαιρινά. Τώρα βρίσκομαι στις διορθώσεις, βιώνω ακόμα μια φορά την ιστορία των ηρώων και το μόνο που εύχομαι είναι να το δω να παίρνει και αυτό τον δρόμο της έκδοσης και κυρίως να μπει και αυτό στην καρδιά των αναγνωστών όταν το πάρουν στα χέρια τους.

Θέλω να σας ευχαριστήσω γι’ αυτή την υπέροχη συνέντευξη και για την φιλοξενία. Χαίρομαι που η αγάπη σας για το βιβλίο δίνει σε μας τους συγγραφείς την ευκαιρία να μας γνωρίσει καλύτερα το αναγνωστικό κοινό. Επίσης θέλω να ευχαριστήσω όλους τους αναγνώστες που με στήριξαν με την αγάπη τους και την εκτίμηση τους από το πρώτο μου βιβλίο, τη ΜΥΣΤΙΚΗ ΔΑΝΤΕΛΑ. Σε ένα βιβλίο η προσδοκία του αναγνώστη είναι το ταξίδι του μέσα από τις σελίδες του να είναι το καλύτερο κι εγω εύχομαι πάντα να μπορώ να είμαι άξια αυτής της προσδοκίας. Σας ευχαριστώ.

Τα σπασμένα φτερά της νιότης μου
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Έξη

Παραμονή Χριστουγέννων 1920 και το χιόνι είχε αποκλείσει τα περισσότερα χωριά. Αυτή την ευλογημένη ημέρα γεννήθηκε η Ειρήνη. Όμως την ώρα που τα μάτια της αντίκριζαν το φως, η μάνα της ξεψυχούσε. Δυο ορφανά άφησε πίσω της η αδικοχαμένη μάνα, που ο πατέρας, άκαρδος και επιπόλαιος, ένιωθε πως του ήταν βάρος και τα εγκατέλειψε στο ίδρυμα. Η Μοίρα χαμογέλασε στην Ειρήνη οδηγώντας τη στην αγκαλιά μιας στοργικής και πλούσιας οικογένειας, ενώ ο αδελφός της έζησε τη σκληρότητα της απόρριψης και της φτώχειας, χωρίς όμως ποτέ να ξεχάσει…

Η Ειρήνη έζησε παραμυθένια παιδικά χρόνια και σαν μεγάλωσε, γνώρισε τον έρωτα και την αγάπη. Η ζωή, όμως, είναι μικρή και απρόβλεπτη και είχε άλλα σχέδια για αυτήν.

1940. Οι κατακτητές εισβάλλουν στην πατρίδα μας, σπέρνοντας παντού τον τρόμο και γκρεμίζοντας τις ζωές των ανθρώπων που τόλμησαν να ονειρευτούν ένα καλύτερο αύριο. Η Ειρήνη χάνει ό,τι αγαπούσε περισσότερο σε αυτόν τον κόσμο και μέσα σε ένα γερμανικό φορτηγό μεταφέρεται μαζί με άλλους κρατούμενους στη Θεσσαλονίκη και από εκεί στο κολαστήριο του Άουσβιτς. Σε ένα ταξίδι μακρινό με προορισμό το άγνωστο, αναπολεί κάθε στιγμή της ζωής της, ό,τι της χάρισε απλόχερα και ό,τι της στέρησε χωρίς οίκτο…

Τα σταυροδρόμια της Μοίρας, όμως, κάνουν τους ανθρώπους που αγαπιούνται πολύ να ανταμώνουν... Γιατί αν η βαλίτσα της ζωής μείνει γεμάτη με όνειρα, βρίσκεις το θάρρος να ξεπεράσεις ακόμα και τον εαυτό σου, για να αντικρίσεις ξανά εκείνον που αγάπησες πραγματικά.

Μια ιστορία αληθινής αγάπης σε μια πορεία ζωής όπου οι μνήμες παραμένουν ακόμα ζωντανές...

Από τη βιβλιογραφία της Μαρίας Γαβριελάτου

Μυστική δαντέλα
Όστρια Βιβλίο

Όταν ο Ρήγας συνάντησε την Ντάμα
Όστρια Βιβλίο

Όσα η αγάπη ονειρεύεται
Ελληνική Πρωτοβουλία

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:
Η Μαρία Γαβριελάτου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην περιοχή των Αμπελοκήπων στην Αθήνα, και είναι παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών. Σπούδασε και εργάσθηκε στον τομέα της αισθητικής κοσμετολογίας. Με έντονες καλλιτεχνικές ανησυχίες από παιδί ασχολείται με την κατασκευή σκηνικών, κυρίως σε παραστάσεις μπαλέτου και με την δημιουργία έργων τέχνης. Πάντα όμως την διεκδικούσε η συγγραφή. Από τα εφηβικά της χρόνια κατέγραφε τις σκέψεις της αλλά και ιστορίες που ξεπηδούσαν από την φαντασία της.

Μην ξεχνάτε πως το σχόλιό σας είναι πολύτιμο!

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου