Η Μαρία Ποπκιώση συνομιλεί με τη Βούλα Παπατσιφλικιώτη

Κάθε έργο της και ένα μονοπάτι στο μεγάλο και ενδιαφέρον κόσμο της λογοτεχνίας!Ποια ήταν η πρώτη σας επαφή με την γραφή; Από το σχολείο ακόμη… Όταν κρατούσα καθημερινά το προσωπικό μου τρυφερό ημερολόγιο. Από τότε θυμάμαι τον εαυτό μου να γράφει. Δεν σταμάτησα ποτέ από τότε. Η ανάγκη της συγγραφής με τα χρόνια μεγάλωσε και […]

Κάθε έργο της και ένα μονοπάτι στο μεγάλο και ενδιαφέρον κόσμο της λογοτεχνίας!

Ποια ήταν η πρώτη σας επαφή με την γραφή;
Από το σχολείο ακόμη… Όταν κρατούσα καθημερινά το προσωπικό μου τρυφερό ημερολόγιο. Από τότε θυμάμαι τον εαυτό μου να γράφει. Δεν σταμάτησα ποτέ από τότε. Η ανάγκη της συγγραφής με τα χρόνια μεγάλωσε και το 1999 μετά από διάκριση σε έναν λογοτεχνικό διαγωνισμό διηγήματος, λίγους μήνες αργότερα κρατούσα στα χέρια μου το πρώτο μου βιβλίο. Η χαρά μου ήταν απερίγραπτη. Ένιωθα ότι μια καλή νεραϊδούλα με είχε αγγίξει με το ραβδάκι της. Σύντομα ακολούθησαν κι άλλα βιβλία.

Τι σημαίνει «γράφω» για σας;
Γράφω σημαίνει καταθέτω την ψυχή μου στα χέρια σας με σεβασμό, σημαίνει ζω, ονειρεύομαι, εκφράζομαι, επικοινωνώ και κοινωνώ τον κόσμο μου και τις ιδέες μου, ζωγραφίζω ήλιους και φεγγάρια, χρωματίζω σκιρτήματα, εισπνέω φρέσκο αέρα δημιουργίας και εκπνέω συναισθήματα.

Υπήρξε κάποιο πρόσωπο στη ζωή σας, το οποίο έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ενασχόλησή σας με τον κόσμο της λογοτεχνίας;
Η αλήθεια είναι ότι οι γονείς μου από μικρή ηλικία με έκαναν ν’ αγαπήσω τα βιβλία.

Έχετε ασχοληθεί με την ποίηση και το μυθιστόρημα. Ποιο από τα δύο είδη της λογοτεχνίας σας εκφράζει περισσότερο;
Είναι δύο δυνατές αγάπες. Με την ποίηση λιώνω σαν τη ζάχαρη στο νερό, είναι ένας δυνατός έρωτας που δε με προδίδει ποτέ! Με το μυθιστόρημα «ζω» μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, μεγαλώνω, αναπτύσσομαι και περιπλανιέμαι, όπως ο ήρωάς μου, σ’ έναν φανταστικό κόσμο. Με εκφράζουν και τα δύο είδη λόγου θα έλεγα. Αν διάλεγα μόνο την ποίηση ή μόνο το μυθιστόρημα θα ήμουν μισή. Δε θα μπορούσα να γράφω μια ζωή μόνο ποίηση ή μόνο μυθιστόρημα. Χρειάζομαι/θέλω αυτήν την εναλλαγή.

Ποια είναι συνήθως η πηγή της έμπνευσής σας;
Η γέννηση της κόρης μου ήταν η αρχή της δημιουργίας, το εφαλτήριο της πιο επισταμένης γραφής μου. Ήταν και είναι πηγή έμπνευσης όλα αυτά τα χρόνια, με διαβάζει, με διορθώνει, είναι κοντά μου με κάθε τρόπο σ’ αυτό το μοναχικό ταξίδι της συγγραφής. Νιώθω τύψεις κάποιες φορές που αφαιρώ από τον κοινό χρόνο μας για να χαθώ στα χειρόγραφά μου.
Όσον αφορά τον χρόνο που ξεκινώ να γράψω κάτι καινούργιο, πηγή έμπνευσης είναι τα καλοκαίρια. Ξεκινώ ένα νέο έργο κάθε φορά που βρίσκομαι σε διακοπές. Κάθε καλοκαίρι στη θάλασσα. Κάτω από τον καυτό ήλιο, στα γαλανά νερά της Χαλκιδικής, μεθυσμένη απ’ το Αυγουστιάτικο φεγγάρι, χαμένη σε κάποιο πευκόδασος μ’ έναν δροσερό καφέ στο χέρι, διαβάζοντας ένα όμορφο βιβλίο σε μια αιώρα ένα απόγευμα καλοκαιριού με τις πευκοβελόνες να πέφτουν πάνω σου και να μην βλέπεις ουρανό επειδή τα δέντρα είναι τόσο ψηλά και τόσο πυκνά. Ξεκάθαρα η φύση και τα χρώματα του καλοκαιριού είναι πηγή έμπνευσης.

Έχετε συγκινηθεί με ένα βιβλίο που έχετε διαβάσει;
Πολλά βιβλία κατά καιρούς έχουν αγγίξει τις χορδές μου και τις έχουν κάνει να πάλλονται. Πολλές φορές έχω συγκινηθεί, έχω δακρύσει, έχω κλάψει πάνω στις σελίδες ενός βιβλίου. Άλλες φορές διαβάζω και χαμογελώ. Ένα βιβλίο σε ταξιδεύει μέσα από τις σελίδες του, σε κάνει συνοδοιπόρο και κοινωνό συνάμα στα μυστικά που κρύβει. Σε αγγίζει απόλυτα και χάνεσαι στη δίνη των συναισθημάτων που σου προκαλεί η ανάγνωση των σελίδων του.

Ποια είναι η αγαπημένη σας φράση;
Να ζεις, ν’ αγαπάς και να μαθαίνεις!

Για ποιο λόγο θα σταματούσατε να γράφετε;
Δεν μπορώ να φανταστώ κάτι τέτοιο.

Ετοιμάζετε κάτι καινούργιο;
Ναι. Έχω ήδη έτοιμη την νέα μου ποιητική συλλογή με τίτλο «Ν’ αγαπάς και να χάνεσαι» και ένα χαρούμενο παιδικό βιβλίο με τίτλο «Ο πειρατής Πολύβιος, η σαρδέλα και το νησί των θησαυρών».

Έργα της συγγραφέως:

ΑΣΗΜΕΝΙΕΣ ΦΩΤΑΨΙΕΣ

Αιγαίο - Βάρφης Στέφανος

ΗΡΘΕ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΑΚΙ

Papier Land

ΚΑΛΩΣΗΛΘΕΣ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ

Papier Land

ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ

Ιδιωτική Έκδοση

Ο ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΗΡΘΕ

Αιγαίο - Βάρφης Στέφανος

ΠΑΙΔΙΑ ΗΡΘΕ Η ΑΝΟΙΞΗ!

Papier Land

ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ

Έλλην

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ

Έλλην

ΠΑΛΙΕΣ ΘΥΜΗΣΕΣ

Ιδιωτική Έκδοση

ΔΑΚΤΥΛΟΓΡΑΦΙΑ

Τζιόλα

ΤΟ ΧΡΕΟΣ

Τζιόλα

Λίγα λόγια για την συγγραφέα:

Η Μαρία Ποπκιώση γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, αλλά από μικρή ηλικία έζησε και μεγάλωσε στα Γιαννιτσά. Εργάζεται στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Γιαννιτσών. Ασχολείται με τη συγγραφή από το 2000. Τιμήθηκε σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς, ποιήματά της έλαβαν συμμετοχή σε ανθολογίες και έχουν μεταφραστεί στην Αγγλική γλώσσα.

Μην ξεχνάτε πως το σχόλιό σας είναι πολύτιμο!

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου