Η Νάντια Παπαθανασοπούλου συνομιλεί με τη Βούλα Παπατσιφλικιώτη

Τι μυστικά κρύβει το επάγγελμα της γραμματέως; Θα το μάθουμε στις σελίδες του πρώτου της έργου!Πώς ξεκινήσατε να γράφετε;Από πολύ μικρή διάβαζα πολλά βιβλία και θυμάμαι τον εαυτό μου να γράφει από τότε. Μικρά ποιήματα, παραμύθια, ιστοριούλες. Δεν ξέρω πώς έγινε, μάλλον η ανάγνωση έφερε κατ' επέκταση και τη γραφή.Τι ήταν εκείνο που σας ενέπνευσε […]

Τι μυστικά κρύβει το επάγγελμα της γραμματέως; Θα το μάθουμε στις σελίδες του πρώτου της έργου!

Πώς ξεκινήσατε να γράφετε;
Από πολύ μικρή διάβαζα πολλά βιβλία και θυμάμαι τον εαυτό μου να γράφει από τότε. Μικρά ποιήματα, παραμύθια, ιστοριούλες. Δεν ξέρω πώς έγινε, μάλλον η ανάγνωση έφερε κατ' επέκταση και τη γραφή.

Τι ήταν εκείνο που σας ενέπνευσε να γράψετε το βιβλίο σας;
Οι ήρωές μου. Νομίζω ότι εγκαταστάθηκαν με το έτσι θέλω μέσα μου και κάποια στιγμή διεκδίκησαν τη θέση τους στο χαρτί.

Τι σημαίνει για εσάς έμπνευση;
Η έμπνευση για μένα είναι τα πάντα. Στην αγάπη, τον έρωτα, τη δουλειά, τη ζωή. Αν λείπει η έμπνευση απ’ ότι κάνω και βιώνω, τότε δεν είμαι καλά κι απλά φεύγω συνεχίζοντας να την ψάχνω.

Ποιο στοιχείο του χαρακτήρα σας δυσκολεύει τη γραφή σας;
Νομίζω ο αυθορμητισμός μου. Θέλω να γράφω ακριβώς όπως σκέφτομαι κι αυτό δεν είναι εφικτό πολλές φορές. Οι σκέψεις μου συχνά είναι πολύ αιχμηρές και η συγγραφή θέλει λιμάρισμα στις άκρες της, να μαλακώσει τις γωνίες της για να ηρεμεί η ψυχή του αναγνώστη.

Πιστεύετε ότι ανθίζει η λογοτεχνία στην Ελλάδα ή η κρίση σάρωσε τη γνώση και τη φαντασία;
Θεωρώ ότι η κρίση απομάκρυνε τους ανθρώπους μεταξύ τους, αλλά τους έφερε πιο κοντά στην τέχνη. Πολλοί άνθρωποι δεν βγαίνουν τόσο πολύ πια, αλλά μένουν στο σπίτι τους για να διαβάσουν ή βγαίνουν για να ζωγραφίσουν και να φωτογραφίσουν τοπία. Δεν περνιέται η κρίση χωρίς διέξοδο. Και η τέχνη είναι. Νομίζω ότι ο σύγχρονος άνθρωπος το καταλαβαίνει αυτό, ευτυχώς.

Έχετε συγκινηθεί με ένα βιβλίο που έχετε διαβάσει;
Συγκινούμαι συχνά με τα βιβλία. Και θεωρώ ένα βιβλίο καλό κι αγαπημένο αν με κάνει να δακρύσω και μου αφήσει μια γλυκόπικρη γεύση στο στόμα. Κάθε καλοκαίρι έχω τη συνήθεια να διαβάζω παιδική λογοτεχνία. Ήταν η εκκίνησή μου στον μαγικό κόσμο του βιβλίου και διαβάζω Άλκη Ζέη, Ζωρζ Σαρή, Γαλάτεια Σουρέλη. Με αυτά συγκινούμαι κάθε φορά.

Ποια είναι η αγαπημένη σας φράση;
«Αύριο είναι μια άλλη μέρα».
Μια φράση που λέω στον εαυτό μου κάθε βράδυ που έχω περάσει μια δύσκολη μέρα. Είναι η ελπίδα μου αυτή η φράση για ένα καλύτερο αύριο.

Για ποιο λόγο θα σταματούσατε να γράφετε;
Δεν ξέρω πραγματικά. Δεν μπορώ να το φανταστώ γιατί γράφω από πάντα. Ίσως αν ένιωθα ότι δεν είχα τίποτα άλλο να πω...

Ετοιμάζετε κάποιο καινούργιο έργο;
Ναι γράφω ένα βιβλίο που βασίζεται σε αληθινά γεγονότα.

Επάγγελμα Γραμματέας
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πνοή

Τέσσερις γυναίκες διαφορετικής ηλικίας και οικογενειακής κατάστασης συναντιούνται σε τμήμα ομαδικής ψυχοθεραπείας. Αρχικά ο ψυχολόγος είναι ο μοναδικός συνδετικός τους κρίκος, αλλά στη συνέχεια τα μέλη της ομάδας ενώνονται με στενή φιλία. Στην πορεία των συνεδριών αποκαλύπτονται μυστικά και όλες αναθεωρούν τις απόψεις τους για τη ζωή και τον έρωτα. Οι ρόλοι θεραπευτή και θεραπευόμενου χάνουν σταδιακά τη σημασία τους, καθώς οι πέντε τους λειτουργούν ως ισότιμα μέλη, με στόχο να γίνει η ζωή τους πιο όμορφη και πιο γεμάτη.

Μας συστήνεται με τα παρακάτω λόγια:
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Κόρινθο. Ασχολήθηκα από πολύ μικρή ηλικία με τη λογοτεχνία, ως αναγνώστρια και ως συγγραφέας. Το Επάγγελμα Γραμματέας είναι το πρώτο βιβλίο μου που αποφάσισα να μοιραστώ με ένα ευρύτερο κοινό.

Μην ξεχνάτε πως το σχόλιό σας είναι πολύτιμο!

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου