Η Νίκη Μπλούτη Καράτζαλη συνομιλεί με τη Βούλα Παπατσιφλικιώτη

Μια συλλογή διηγημάτων που εστιάζει και προσπαθεί να φωτίσει θετικά την Ελλάδα της κρίσης.Σας επέλεξε η γραφή ή την επιλέξατε; Με ποιο κόστος; Σίγουρα είναι δική μου επιλογή. Όταν γράφω αποφορτίζομαι ψυχολογικά και μοιράζομαι τις σκέψεις και τους προβληματισμούς μου με τους αναγνώστες. Παράλληλα, νιώθω μεγάλη ικανοποίηση όταν τα κείμενά μου έχουν απήχηση κι εκφράζουν […]

Μια συλλογή διηγημάτων που εστιάζει και προσπαθεί να φωτίσει θετικά την Ελλάδα της κρίσης.

Σας επέλεξε η γραφή ή την επιλέξατε; Με ποιο κόστος;
Σίγουρα είναι δική μου επιλογή. Όταν γράφω αποφορτίζομαι ψυχολογικά και μοιράζομαι τις σκέψεις και τους προβληματισμούς μου με τους αναγνώστες. Παράλληλα, νιώθω μεγάλη ικανοποίηση όταν τα κείμενά μου έχουν απήχηση κι εκφράζουν κάποιους ανθρώπους που τα αγκαλιάζουν με αγάπη.
Δεν υπάρχει κανένα κόστος, πιστεύω, όταν κάνεις κάτι που το αγαπάς πραγματικά. Κι η γραφή είναι ένα μεγάλο πάθος για μένα.

Τι ήταν εκείνο που σας ενέπνευσε να γράψετε το βιβλίο σας;
Η δύσκολη εποχή μας, η φλεγόμενη Ελλάδα της κρίσης και οι άνθρωποί της που υποφέρουν τα τελευταία χρόνια. Η θλίψη, η μοναξιά και η απόγνωση που καθρεφτίζεται στα μάτια όλων γύρω μας…

Τι σημαίνει για εσάς έμπνευση;
Έμπνευση είναι η δημιουργία, η αφετηρία για το μαγικό ταξίδι μιας ιστορίας. Είναι το ερέθισμα που σου δίνει ένας στοχασμός, σε συνδυασμό με την απελευθέρωση της φαντασίας σου, σε μονοπάτια άγνωστα, που αναρωτιέσαι πού θα σε οδηγήσουν… Η έμπνευση είναι συνυφασμένη με τη γνώση, τον λόγο, τις τέχνες και τα γράμματα. Η ίδια η ζωή είναι μια ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης και ερεθισμάτων. Τα πάντα γύρω μας μπορούν να δώσουν μια αφορμή για έμπνευση, το χαμόγελο ενός παιδιού, το τραγούδι της βροχής, το βλέμμα της μητέρας, το πέταγμα ενός πουλιού, η μουσική…

Γιατί επιλέξατε να ασχοληθείτε με τα διηγήματα;
Είναι μια κατηγορία στη λογοτεχνία, που ακολουθεί κάποιους συγκεκριμένους κανόνες. Το ν’ αποδώσεις μέσα σε λίγες σελίδες αυτό που έχεις να πεις, δεν είναι καθόλου εύκολο. Αυτό μου κεντρίζει το ενδιαφέρον κάθε φορά, κι όταν τα καταφέρνω αισθάνομαι μια ηθική ικανοποίηση.

Το βιβλίο σας μιλάει και περιγράφει την Ελλάδα του σήμερα. Πιστεύετε ότι η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει τον χώρο της λογοτεχνίας;
Σαφώς και τον έχει επηρεάσει. Η οικονομική ύφεση έχει δώσει τροφή για πολλά θέματα στις πένες των συγγραφέων…
Και φυσικά, το άλλο κομμάτι αφορά τις πωλήσεις των βιβλίων που τα τελευταία χρόνια έχουν πληγεί βαριά από την κρίση. Οι πωλήσεις υφίστανται τον αντίκτυπο της οικονομικής ύφεσης και παρουσιάζουν δραματική μείωση. Στις παρούσες συνθήκες έχει μεταβληθεί και η καταναλωτική συμπεριφορά των αναγνωστών. Δεδομένης της δυσπραγίας της αγοράς, το βιβλίο πια αποτελεί σχετικά ακριβό αγαθό. Το κλείσιμο του ιστορικού βιβλιοπωλείου της Εστίας, αποτελεί ένα μεγάλο πλήγμα στον πολιτιστικό ιστό της χώρας μας κι απεικονίζει το πόσο βαριά έχει πληγεί η λογοτεχνία στην Ελλάδα του σήμερα…

Ποιο στοιχείο του χαρακτήρα σας δυσκολεύει τη γραφή σας;
Ο ρομαντισμός θα έλεγα ανεπιφύλακτα. Το γεγονός είναι, ότι κάθε φορά που καταπιάνομαι με δύσκολα θέματα –όπως η κρίση και η ψυχολογία των ανθρώπων σήμερα— μου είναι, σχεδόν αδύνατο, να κλείσω μια ιστορία με ένα τέλος τραγικό ή δίχως την πινελιά μιας ελπίδας, μια χρωματιστή πινελιά που να δίνει το μήνυμα της αισιοδοξίας για το αύριο…

Ποια είναι η αγαπημένη σας φράση;
“Μια αστραπή είναι η ζωή μας… μα προλαβαίνουμε!” του αγαπημένου μου Καζαντζάκη.
Κι αν εννοείτε κάποια δική μου, “Η ζωή συνεχίζεται…” που είναι και ο τίτλος μιας από τις ιστορίας του βιβλίου μου. Στο συγκεκριμένο διήγημα το μήνυμα που θέλω να περάσω στον αναγνώστη είναι πως, παρ’ όλες τις δυσκολίες που βιώνουμε όλοι μας στη συννεφιασμένη Ελλάδα του σήμερα, πάντα θα υπάρχει ένας καλός λόγος να συνεχίσεις ν’ αγωνίζεσαι και να ελπίζεις σε ένα καλύτερο αύριο.

Ετοιμάζετε κάποιο καινούργιο έργο;
Ναι, συνεχίζω να γράφω διηγήματα, κοινωνικά κυρίως, που αφορούν τις ανθρώπινες σχέσεις μέσα στην καθημερινότητά μας. Κάποια από αυτά έχουν διακριθεί κι έχουν συμπεριληφθεί σε Ανθολογίες διηγημάτων και κάποια άλλα έχουν διακριθεί σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς, όπως το ομότιτλο με το βιβλίο μου διήγημα, “Το κίτρινο δάνειο”, που απέσπασε το Α’ βραβείο διηγήματος από την ΕΤΕΠΚ το 2016.

Το κίτρινο δάνειο
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Όστρια

Το κίτρινο δάνειο, αποτελείται από ιστορίες καθημερινές, που περιγράφουν γλαφυρά τη δύσκολη εποχή μας, σε μια χώρα που μαστίζεται από τη φτώχεια, την ανεργία και την κρίση. Άνθρωποι απλοί, που συναντάς κάθε μέρα στον δρόμο, περπατάνε και μιλάνε μέσα στις σελίδες του, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά τους για τις δυσκολίες και όσα βιώνουν τις μέρες της κρίσης.
Η θλίψη που καθρεφτίζεται στα παιδικά βλέμματα όταν αντικρίζουν σκληρές εικόνες της σημερινής πραγματικότητας, κι αφήνει ανεξίτηλα σημάδια στην ψυχή και στη μνήμη, ο φόβος ως αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρώπινης φύσης, η απόγνωση, η νοσταλγία, τα ανεκπλήρωτα όνειρα, η μοναξιά που δεν είναι επιλογή, ο θάνατος που εμφανίζεται απρόσμενα και μας στερεί αγαπημένα μας πρόσωπα… ταλανίζουν τους ήρωες αυτού του βιβλίου. Ο καθένας αγωνίζεται με τον δικό του τρόπο, να τιθασεύσει τους φόβους και τις αγωνίες του για το ζοφερό αύριο. Μέσα σε κάθε ιστορία αποτυπώνονται και ξετυλίγονται διάφορες πτυχές της οικονομικής κρίσης και οι επιπτώσεις που επιφέρει στη συμπεριφορά και στην ψυχολογία των ανθρώπων.
Όλες οι ιστορίες διαδραματίζονται στη συννεφιασμένη Ελλάδα του σήμερα, της ανασφάλειας, της εξαθλίωσης και της ψυχικής κατάρρευσης. Διανθισμένες με διαλόγους, πλεγμένους με χιούμορ κι ενίοτε σαρκασμό, απεικονίζουν το κλίμα της χώρας μας στους χαλεπούς καιρούς των μνημονίων, των μεταναστών και των προσφύγων.

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο από τη συγγραφέα.

Οι ιστορίες που απαρτίζουν αυτό το βιβλίο πηγάζουν από τη δύσκολη καθημερινότητα που διανύουμε τα τελευταία χρόνια όλοι μας. Οι ήρωες του είναι οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας… Ο γείτονας, ο φίλος, ο συγγενής, ο γνωστός… Το ταξίδι μέσα στις σελίδες του είναι μελαγχολικό, καθώς οι σκηνές μεταφέρονται αυτούσιες. Όλες οι ιστορίες έχουν έναν κοινό παρονομαστή, την οικονομική ύφεση…
Η ελπίδα και η προσμονή των ηρώων είναι η ανάγκη τους για μια στρωμένη ζωή, με ήσυχο ύπνο, που να μη στοιχειώνει τα όνειρά τους η ανασφάλεια κι ο φόβος για το αύριο. Άνθρωποι που καρτερούν με ελπίδα ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά τους… Η αφήγηση ψηλαφίζει τις ψυχές των ανθρώπων και τα κείμενα καυτηριάζουν τις επιρροές που δέχονται οι άνθρωποι από την κοινωνία κι επιδρούν στην ψυχοσύνθεσή τους. Κάθε διήγημα είναι ένα υπαρκτό κομμάτι της κοινωνίας και ο ρεαλισμός είναι το βασικό στοιχείο της κάθε ιστορίας.
Οι σκηνές λειτουργούν ως αρωγός, προκειμένου ν’ αναπαραστήσουν πτυχές του σύγχρονου κοινωνικού βίου, μέσα από το συναίσθημα που τυλίγει τον καθένα χωριστά. Ένιωσα τη βαθιά ανάγκη ν’ αφουγκραστώ την καρδιά του τόπου μας… Τα λαβωμένα όνειρα των νέων, τη μοναξιά, τη θλίψη και την απόγνωση που καθρεφτίζεται στα μάτια των ανθρώπων, αυτούς τους δύσκολους καιρούς… Σε κάποιες ιστορίες, οι ήρωες αντιμετωπίζουν με χιούμορ κι ενίοτε με κάποιο σαρκασμό τη ζωή. Η παρωδιακή αυτή διάθεση, λειτουργεί ως αντίβαρο στη ζοφερή πραγματικότητα.
Μέσα σ’ αυτόν τον κόλαφο που βιώνει κάθε πολίτης σήμερα, θέλησα να τελειώσω με ένα μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας…
"Όχι, η κρίση δεν είναι ότι χειρότερο μπορεί να μας συμβεί. Ούτε η φτώχεια, ούτε η ανεργία, ούτε τα δάνεια. Το χειρότερο είναι ο αληθινός πόλεμος κι η κόλαση που βιώνουν στη χώρα τους, αυτοί οι κατατρεγμένοι άνθρωποι που φτάνουν κάθε μέρα στα νησιά μας με την ψυχή στο στόμα, κρατώντας σφιχτά στην αγκαλιά τους τα παιδιά τους. Ο δικός μας πόλεμος της οικονομικής κρίσης μπορεί να είναι αφόρητα ψυχοφθόρος… αλλά, παλεύεται!
Αυτό θα είναι το μήνυμά της. Πως παλεύεται! Πως υπάρχει ελπίδα! Αρκεί να μην κρατάμε πια τα μάτια μας κλειστά μπροστά σε εικόνες που μας σοκάρουν, αλλά, να γίνουμε όλοι μια μεγάλη αγκαλιά γι’ αυτούς τους δυστυχισμένους ανθρώπους που έχουν πραγματικά την ανάγκη μας. Αρκεί να δανειστούμε λίγη απ’ την ευαισθησία των κατοίκων των νησιών μας, που μας διδάσκουν κάθε μέρα, πως η ανθρωπιά είναι καθήκον όλων μας!"
Είμαι σίγουρη πως μέσα στις σελίδες του, όλοι σας θα συναντήσετε κάποιον δικό σας, φίλο ή γνωστό και δεν αποκλείεται κάπου, ν’ ανταμώσετε και τον ίδιο σας τον εαυτό…

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:
Η Νίκη Μπλούτη Καράτζαλη γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Άγιο Γεώργιο Λιβαδειάς.
Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια ζει μόνιμα με την οικογένειά της στη Λιβαδειά και ασχολείται με τη συγγραφή. Έχει εκδόσει δυο μυθιστορήματα. Το πρώτο με τίτλο "Όταν η σιωπή μιλάει στα όνειρα", από τις πρότυπες εκδόσεις Πηγή και το "Κάποτε… στον Παράδεισο", από τις εκδόσεις Όστρια. Τελευταία γράφει διηγήματα, αρκετά από αυτά έχουν δημοσιευτεί σε ηλεκτρονικά περιοδικά και στην τοπική εφημερίδα Βοιωτική ώρα. Το διήγημά της με τίτλο "Κίτρινο δάνειο" απέσπασε το Α' Βραβείο σε Πανελλήνιο διαγωνισμό της Εταιρίας Τεχνών Επιστήμης και Πολιτισμού.

Μην ξεχνάτε πως το σχόλιό σας είναι πολύτιμο!

1 Σχόλιο

Υποβολή σχολίου