Η Νικολία Πανίδου συνομιλεί με τη Βούλα Παπατσιφλικιώτη

Τη γνωρίζουμε μέσα από το πρώτο της έργο, ένα βιβλίο που θα μας κάνει να δούμε τη ζωή με άλλο μάτι! Σας επέλεξε η γραφή ή την επιλέξατε; Και με ποιο κόστος;Νομίζω πως αν μου έκανες την ίδια ερώτηση λίγο παλαιοτέρα θα σου έλεγα πως την επέλεξα. Για μένα είναι ο τρόπος έκφρασής μου, άλλωστε εμείς […]

Τη γνωρίζουμε μέσα από το πρώτο της έργο, ένα βιβλίο που θα μας κάνει να δούμε τη ζωή με άλλο μάτι!

 

Σας επέλεξε η γραφή ή την επιλέξατε; Και με ποιο κόστος;
Νομίζω πως αν μου έκανες την ίδια ερώτηση λίγο παλαιοτέρα θα σου έλεγα πως την επέλεξα. Για μένα είναι ο τρόπος έκφρασής μου, άλλωστε εμείς οι άνθρωποι θέλουμε να πιστεύουμε πως όλα είναι επιλογή μας. Τώρα πια όμως, ξέρω πως η γραφή με επέλεξε.
Δεν είμαι σίγουρη τι μπορώ να ονομάσω κόστος. Κόστος είναι να περνάει η μέρα σου, τα χρόνια σου κ εσύ αντί να νιώθεις καλά με τον εαυτό σου, να τα βάζεις μαζί του κάθε βράδυ. Κόστος είναι να βλέπεις τα όνειρά σου μαζεμένα σ’ ένα μπαούλο, έστω και νοητό, και να το ξεσκονίζεις κάθε τόσο. Άρα, αν αναλογιστώ σωστά, κόστος είχαν οι προηγούμενες επιλογές μου, η γραφή έκανε απλώς τον “απολογισμό”.

Υπήρξε κάποιο άτομο στη ζωή σας, το οποίο να έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ενασχόλησή σας με τη γραφή;
Ξέρεις Βούλα μου, ήμουν πολύ τυχερή στη ζωή μου. Η μητέρα μου από παιδί στήριζε κάθε μου απόφαση, άλλωστε εξαιτίας της στα 18 μου εξέδωσα την ποιητική μου συλλογή “θρόισμα φίλων”. Έχω φίλες καρδιακές δίπλα μου, που σχεδόν σε όλη μου τη ζωή μου έδειχναν με έμμεσο τρόπο πως πιστεύουν σ’ εμένα. Και φυσικά, ο σύζυγός μου, ο όποιος προσπάθησε να μου δείξει πώς είμαι και κατ’ επέκταση πώς είναι η οικογένειά μας, όταν δεν κάνω αυτό που αγαπώ. Όταν δε γραφώ. Όπως καταλαβαίνεις, δεν ήταν μόνο ένα άτομο, αλλά οι άνθρωποι της ζωής μου!

Τι σημαίνει για εσάς έμπνευση;
Έμπνευση… Έμπνευση για μένα μπορούν να είναι τα φθινοπωρινά φύλλα που χορεύουν όσο φυσά ο Βαρδάρης. Έμπνευση μπορεί να είναι ένα δάκρυ σ’ έναν απογευματινό περίπατο, ενώ δύο άνθρωποι συζητούν. Η έμπνευση είναι παντού. Γι’ αυτό πρέπει να περπατάμε και να κοιτάμε πραγματικά γύρω μας.

Μιλήστε μας για το βιβλίο σας.
Θα μπορούσα ώρες να μιλάω για αυτό το βιβλίο. Αν και είναι το πρώτο μου, νομίζω πως είναι ιδιαίτερο. Η πρώτη αντίδραση αναγνώστη ήταν “ανατρεπτικό”. Αυτό το βιβλίο ξεδιπλώνει όλες τις πτυχές του μυαλού μου κι ελπίζω πως θα καθηλώσει και το μυαλό των αναγνωστών. Είναι ένα βιβλίο γεμάτο “αναταράξεις”. Δε θέλω να πω πολλά περισσότερα, γιατί θα προδώσω την εξέλιξη της ιστορίας και είναι κρίμα.

Στο βιβλίο σας υπάρχει ένα «πάντρεμα» της φιλίας με τον έρωτα. Τι θα κερδίσουν οι αναγνώστες από αυτή την ένωση;
Μμμ.. Καλή ερώτηση. Οι αναγνώστες θα δουν πόσο σημαντικά είναι και τα δύο στη ζωή μας. Πόσο αλληλένδετα καταλήγουν τελικά. Πόσο μοιάζουμε, πόσο επηρεαζόμαστε ο ένας απο τις επιλογές του άλλου, έστω και ασυναίσθητα. Στο τέλος νομίζω πως θα κερδίσουν ένα όμορφο ταξίδι στις ζωές των ανθρώπων, που ίσως δεν είναι τόσο ξένοι τελικά.

Γιατί επιλέξατε να ασχοληθείτε με το μυθιστόρημα;
Ειλικρινά δεν ξέρω τι να σου απαντήσω. Ίσως γιατί αφήνω τη φαντασία μου να καλπάζει. Ίσως γιατί μ αρέσει να κάνω ταξίδια με το μυαλό μου και μ’ αρέσει να παίρνω μαζί μου συνεπιβάτες. Ίσως ακόμη, γιατί από ένα μυθιστόρημα, ο καθένας απο εμάς νιώθει, καταλαβαίνει διαφορετικά πράγματα και θα ήθελα πάρα πολύ να δω αυτές τις απόψεις για κάτι που έχω γράψει εγώ.

Ποια είναι η αγαπημένη σας φράση;
Σαν μότο ζωής; Απο το γυμνάσιο πίστεψα στο carpe diem. Και νομίζω πως αυτό προσπαθώ, κι ας μην είναι εύκολο.

Ετοιμάζετε κάποιο καινούργιο έργο;
Φυσικά!! Τώρα που άρχισα δε σταματάω με τίποτα. Στο σπίτι, σε κάθε δωμάτιο υπάρχουν χαρτιά, χαρτάκια γεμάτα σημειώσεις. Σκέψεις που δε θέλω να χάσω μέχρι να τις ταχτοποιήσω μέσα στο χάος του μυαλού μου. Νομίζω πως όλη η ομορφιά στη συγγραφή είναι αυτή η περίοδος. Ίσως του χρόνου να μιλήσουμε για το καινούριο μου βιβλίο!

Προδομένες αγάπες
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πηγή

Άννα και Ηλέκτρα. Δύο φίλες. Δύο επιτυχημένες επιχειρηματίες, που έχουν μοιραστεί πολλά. Κοινή πορεία, κοινά όνειρα. Ο έρωτας έχει στιγματίσει τη ζωή και των δύο κοριτσιών. Γιατί αυτό είναι που κάνει ο έρωτας. Μας στιγματίζει, µας ξεγελάει, µας τρελαίνει, σε σηµείο που δεν µπορούµε να αντιληφτούμε τι πραγματικά συμβαίνει γύρω µας. Σε µια πραγματικότητα ανελέητη, που δεν χαρίζεται σε κανέναν. Έτσι σημάδεψε και την Άννα. Μέσα στον λαβύρινθο της κούρασης και της µοναξιάς της, µια µοναξιά που σου τρυπάει την ψυχή σαν τον πιο παγωμένο χειµώνα, εκεί, σε µια στιγµή, σε ένα παραπάτημα ήρθε εκείνος και την κράτησε. Την απογείωσε και τη ναυάγησε. Μέσα στον πιο ξέφρενο ρυθµό, που µόνο πεζά πράγµατα ξέρουν να σε βάζουν. Και εκεί που νοµίζεις ότι ισορροπείς σε ένα αδιόρατο σχοινί, έρχεται ένα απαλό φύσηµα και σου καταστρέφει ό,τι σημαντικότερο έχεις. Ακόµη και την ίδια σου τη ζωή.

 

 

ΘΡΟΪΣΜΑ ΦΙΛΩΝ
Από τις εκδόσεις βιβλιο-παρατηρητής

Ποιητική Συλλογή

Λίγα λόγια για την συγγραφέα:
Η Νικολία Πανίδου γεννήθηκε και µεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Λογιστική στις Σέρρες και τώρα κατοικεί και εργάζεται στη γενέτειρά της. Είναι παντρεμένη και µητέρα ενός παιδιού. Γράφει από πολύ µικρή, γιατί για εκείνη αποτελεί τον καλύτερο τρόπο έκφρασης των σκέψεων και των συναισθημάτων της. Έχει εκδόσει µία ποιητική συλλογή, ενώ οι «Προδοµένες Αγάπες» είναι το πρώτο της µυθιστόρηµα. Αγαπάει πολύ τη θάλασσα και τα ταξίδια. Τον ελεύθερό της χρόνο τον περνάει µε τους φίλους και την οικογένειά της, που είναι πηγή έµπνευσης και χαράς για εκείνη.

Μην ξεχνάτε πως το σχόλιό σας είναι πολύτιμο!

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου