Η Πολυξένη Χουρίδου συνομιλεί με τη Βούλα Παπατσιφλικιώτη

Δημοσίευση: 10.12.2016

Ετικέτες

Κατηγορία

polixeni

Μέσα από τα βιβλία της και με ήρωα έναν Γέροντα διασκεδάζει και διδάσκει τους μικρούς αναγνώστες!

 

Tι σας παρακίνησε να ασχοληθείτε με τη συγγραφή παιδικών βιβλίων;

Η μεγάλη ανιδιοτελή αγάπη μου για τα παιδιά και η καθημερινή επικοινωνία μαζί τους, λόγω επαγγέλματος (εργάζομαι ως  νηπιαγωγός), υπήρξε ισχυρό κίνητρο  για την ενασχόλησή μου με τη συγγραφή παιδικών βιβλίων.

 

Τι σημαίνει «γράφω» για σας;

Είμαι σχετικά νέα συγγραφέας. Ξεκίνησα το 2012 αρχικά να συγγράφω διηγήματα  για ενήλικες. Γιατί ένιωσα μεγάλη την ανάγκη και την επιθυμία να αφηγηθώ  την πολυτάραχη ιστορία των προγόνων μου με το ξεριζωμό από τις εστίες τους στον Πόντο  και την εγκατάστασή τους στην Ελλάδα, ώστε να συγκινήσω  και να παρηγορήσω τον αναγνώστη με την ανάταση της ψυχής του . Έπειτα ασχολήθηκα με τη συγγραφή παιδικών βιβλίων. Η συγγραφή αποτελεί  για μένα έναν τρόπο δημιουργικής έκφρασης των συναισθημάτων και των σκέψεών μου. Αποτελεί μια επίπονη εργασία, γιατί θέλει συγκέντρωση, χρόνο, ζήλο, επιμονή και αγάπη για αυτήν. Η συγγραφή για παιδιά είναι μια νότα αισιοδοξίας, ελπίδας, χαράς και μια ευχάριστη ανάπαυλα από την καθημερινότητά μου.

 

Ο συγγραφέας γεννιέται ή γίνεται;

Θεωρώ ότι ισχύουν και τα δύο. Υπάρχει έμφυτο ταλέντο, που μπορεί να αναπτυχθεί με την επαφή με τις λέξεις  μέσω της αδιάκοπης ανάγνωσης  βιβλίων  και της καλλιέργειας της φιλαναγνωσίας. Όπως συνέβη στη δική μου περίπτωση, λαμβάνοντας αρκετά βραβεία σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς. Μπορεί  να ήθελα να ασχοληθώ με τη συγγραφή βιβλίων και υποσυνείδητα να το καλλιεργούσα για χρόνια μέσα στο μυαλό μου.  Μέχρι που έφτασε η κατάλληλη στιγμή  να  το εκφράσω συνειδητά,  φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να εκδώσω το 2015 το πρώτο  και πριν από λίγες μέρες το δεύτερο παιδικό βιβλίο μου.

 

Ποια νοήματα θέλετε να περάσετε στους μικρούς αναγνώστες, με τα βιβλία σας;

Και με τα δυο μου βιβλία: Τα ζώα του Γέροντα και τα δώρα του Γέροντα, θέλω να προσφέρω χαρά και απόλαυση στα παιδιά, καλλιεργώντας ηθικές, κοινωνικές, πολιτιστικές  και περιβαλλοντικές αξίες με φυσικό, ευχάριστο, αβίαστο  και όχι διδακτικό τρόπο. Όπως σεβασμό, ενσυναίσθηση, αλληλεγγύη, φροντίδα, συμπάθεια, επικοινωνία, αγάπη, συμπόνια για ανθρώπινα και μη ανθρώπινα όντα.

 

Τι ιδιαιτερότητες έχουν τα παιδιά ως αναγνώστες; Είναι πιο δύσκολο να τους τραβήξεις την προσοχή;

Τα παιδιά είναι αυθόρμητα, ειλικρινή, με φαντασία και δημιουργική σκέψη. Ό,τι ακριβώς και εγώ! Λόγω της δουλειάς μου και τελευταία της επαφής μου μαζί τους  με τις παρουσιάσεις  των βιβλίων μου, τα γνωρίζω αρκετά καλά! Το περιεχόμενο της ιστορίας αλλά και ο τρόπος αφήγησής της παίζει σημαντικό ρόλο στο να συνεπάρει και να ταξιδέψει τα παιδιά σε υπέροχους φανταστικούς κόσμους! Για αυτό και τον τελευταίο χρόνο παρακολουθώ σεμινάρια και συμμετέχω σε ομάδες αφήγησης παραμυθιών.

 

Πείτε μας για ένα παιδικό βιβλίο που δεν έχετε γράψει εσείς και θα θέλατε να το είχατε γράψει.

«Το γαϊτανάκι» της Ζωρζ Σαρρή. Γιατί αναφέρεται στο πώς θα μπορέσει ο γέρος σοφός να βοηθήσει την ειρήνη να απλωθεί στη γη. Μήπως αν πειστούν όλα τα παιδιά της γης μια ορισμένη μέρα και ώρα να ενώσουν τα χέρια τους σχηματίζοντας μια τεράστια αλυσίδα που θα αγκαλιάσει τον πλανήτη!

 

Ποια είναι η αγαπημένη σας φράση στην καθημερινότητά σας;

Κάνε το καλό και ρίχτο στο γιαλό!
Όσο ζει κανείς μαθαίνει!

 

Για ποιο λόγο θα εγκαταλείπατε τον μαγικό κόσμο του παιδικού βιβλίου;

Για ποιο λόγο να εγκαταλείψω έναν κόσμο, που με συναρπάζει, με γοητεύει, με ζωντανεύει,  με συγκινεί και  πλημμυρίζει αισθήματα χαράς, ζεστασιάς και αγάπης την καρδιά μου;

Για κανέναν λόγο...

Έργα της συγγραφέως:

 

polixeni2

Τα δώρα του Γέροντα

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βάρφης- Αιγαίου και την εικονογράφηση έχει πραγματοποιήσει η κυρία Εύα Τζαγκαράκη.

Μια πανέμορφη ιστορία για ένα Γέροντα με τους συντρόφους του,  τέσσερα ζωάκια, τη Ρίνα την καρδερίνα, τη Λίνα την ελαφίνα, το Λάκη το λυκάκι και το Ράκη το σκιουράκι, που συναντάει κάτω από το μεγάλο έλατο στην αρχή την Άρτεμη και αργότερα τον Φοίβο το δίδυμο αδελφό της με τους γονείς τους. Επικοινωνεί ολόχαρα με τους νέους του φίλους και από κοινού αποφασίζουν να γιορτάσουν τη γέννηση του Χριστού και την Πρωτοχρονιά, προσφέροντας όμορφα δώρα. Το μεγαλύτερο δώρο όμως που δέχτηκε και ανταπόδωσε  ήταν «η αγάπη»!

Συνοδεύεται με  όμορφες δράσεις φιλαναγνωσίας και ένα ένθετο με ασπρόμαυρες εικόνες!!!

 

polixeni1

Τα ζώα του Γέροντα

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Φυλάτος και την εικονογράφηση έχει πραγματοποιήσει η κυρία Εύα Τζαγκαράκη.

Μια ευχάριστη αφήγηση για τη ζωή ενός  συμπαθητικού μοναχικού  γέροντα  και της Ρίνας καρδερίνας, της Λίνας ελαφίνας, του Λάκη λυκάκι και του Ράκη σκιουράκι. Τα τέσσερα ζώα που βρήκε στο δάσος ο γέροντας, τα φρόντισε με πολλή αγάπη και έγιναν οι καλύτεροι σύντροφοί του.  Ζήσανε  μαζί αρμονικά για πολλά χρόνια   μέσα στο πανέμορφο δάσος. Ο γέροντας είχε βρει πια τη γαλήνη, που έψαχνε  τόσο καιρό. Το αθώο και γλυκό βλέμμα των φίλων του ζέσταινε και ηρεμούσε την πονεμένη του ψυχή.

Λίγα λόγια για την συγγραφέα:

Η Πολυξένη Χουρίδου γεννήθηκε στην Πολίχνη Θεσσαλονίκης. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Δημόσιας Διοίκησης του Πάντειου Πανεπιστημίου, του Παιδαγωγικού Τμήματος  Νηπιαγωγών Α.Π.Θ. και της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Φλώρινας. Έχει Δίπλωμα διετούς μετεκπαίδευσης στις  Επιστήμες της Αγωγής του Α.Π.Θ., μεταπτυχιακό δίπλωμα  στις Επιστήμες της Αγωγής του ΕΑΠ και πιστοποίηση Α  και Β επιπέδου Τ.Π.Ε. Γνωρίζει  Αγγλικά επιπέδου Β2 και  Γερμανικά επιπέδου Β1. Είναι επίσης  εν δυνάμει Σχολική Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής. Παρακολούθησε το Μείζον Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών 2012 και κατέχει το πιστοποιητικό καθοδηγητικής επάρκειας ΙΝ.ΕΠ.-Ε.Κ.Δ.Δ.Α. από το 2014. Συμμετείχε σε πανελλήνια συνέδρια – ημερίδες τόσο ως σύνεδρος όσο και ως εισηγήτρια εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Εργάζεται στο Δημόσιο ως Νηπιαγωγός και είναι μητέρα δύο παιδιών. Από το 2012 ασχολείται με τη συγγραφή διηγημάτων, ποιημάτων  και παιδικών ιστοριών.

Βραβεύτηκε το 2010 για «Το Δάσος» από την Ελληνική Εταιρία της Φύσης και του Δικτύου Π.Ε. « Μαθαίνω τα δάση». Πήρε το 3ο βραβείο διηγήματος του 1ου λογοτεχνικού διαγωνισμού του Ι.Α.Π.Ε. το 2012 για το διήγημά της « Κλεονώρα». Καθώς και το 1ο βραβείο Παιδικού Αφηγήματος του 3ου λογοτεχνικού διαγωνισμού ζωοφιλίας το 2013 για το παιδικό αφήγημα « Τα ζώα του γέροντα». Το 2014 πήρε έπαινο από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων για το διήγημά της με τίτλο «Αετοβούνι».  

Μην ξεχνάτε πως το σχόλιό σας είναι πολύτιμο!

Ακολουθήστε μας

Ευαγγελία Τσακίρογλου: “Τις μεγαλύτερες ανατροπές στη ζωή τις φέρνει η αλήθεια”

Ευαγγελία Τσακίρογλου: “Τις μεγαλύτερες ανατροπές στη ζωή τις φέρνει η αλήθεια”

- Συνέντευξη της Ευαγγελίας Τσακίρογλου στην Κατερίνα Σιδέρη - Πώς προέκυψε η συγγραφή στη ζωή σας; Καταρχάς σας ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία! Η συγγραφή ήταν ένα όνειρο που είχα από παιδί. Από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού, όταν ξεκίνησα πλέον να διαβάζω...

Καίτη Δροσίνη: “Η έπαρση κάνει τον άνθρωπο αλαζόνα”

Καίτη Δροσίνη: “Η έπαρση κάνει τον άνθρωπο αλαζόνα”

- Συνέντευξη της Καίτης Δροσίνη στην Κατερίνα Σιδέρη - Μιλήστε μας για το βιβλίο σας «Παλέτα δολοφόνου». Πρόκειται για μια ιστορία, με αστυνομική χροιά, που διαδραματίζεται σε δυο χρόνους. Από τη μια παρακολουθούμε την πορεία ενός ταλαντούχου ζωγράφου και την μεθοδική...

Ακολουθήστε μας στο Google News

Επιμέλεια άρθρου

Διαβάστε κι αυτά

Καίτη Δροσίνη: “Η έπαρση κάνει τον άνθρωπο αλαζόνα”

Καίτη Δροσίνη: “Η έπαρση κάνει τον άνθρωπο αλαζόνα”

- Συνέντευξη της Καίτης Δροσίνη στην Κατερίνα Σιδέρη - Μιλήστε μας για το βιβλίο σας «Παλέτα δολοφόνου». Πρόκειται για μια ιστορία, με αστυνομική χροιά, που διαδραματίζεται σε δυο χρόνους. Από τη μια παρακολουθούμε την πορεία ενός ταλαντούχου ζωγράφου και την μεθοδική...

Χρήστος Φλουρής: “Όταν μιλάμε για αγάπη μιλάμε για την αγάπη που έχει ως βάση της την αρχή της ειλικρίνειας”

Χρήστος Φλουρής: “Όταν μιλάμε για αγάπη μιλάμε για την αγάπη που έχει ως βάση της την αρχή της ειλικρίνειας”

- Συνέντευξη του Χρήστου Φλουρή στην Κατερίνα Σιδέρη - Μιλήστε μας για το βιβλίο σας «Volcano». Το Volcano είναι ένα κοινωνικό, θα έλεγα, μυθιστόρημα που διαδραματίζεται στην περίοδο από τη δεκαετία του 1950 μέχρι το 2004, με το μεγαλύτερο μέρος της δράσης να...

Ελένη Πουλημένου: “Κόκκινό μου είναι η διαρκής εγρήγορση για την αναζήτηση του ‘κόκκινου’”

Ελένη Πουλημένου: “Κόκκινό μου είναι η διαρκής εγρήγορση για την αναζήτηση του ‘κόκκινου’”

- Συνέντευξη της Ελένης Πουλημένου στην Κατερίνα Σιδέρη - Μιλήστε μας για το βιβλίο σας «Ταξίδι στο κόκκινο». Το «ταξίδι στο κόκκινο» είναι ένα βιβλίο που το έγραφα για αρκετά χρόνια και γι’ αυτό αναπαριστά πολλές φάσεις της πρόσφατης ζωής μου. Με «ταξίδεψε», δηλαδή,...

0 σχόλια

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου