Η μικρή μπαλίτσα της Κάλλιας Πεδιαδίτη

6.01.2018

Ένα πολύ σημαντικό θέμα διαπραγματεύεται το βιβλίο για το οποιο θα μιλήσουμε σήμερα. Το θέμα του καρκίνου και πώς θα μιλήσουμε γι’ αυτό στα παιδιά. «Η μικρή μπαλίτσα» της Κάλλιας Πεδιαδίτη – Prud’Ηomme από τις εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη, είναι ένα παιδικό βιβλίο που ασχολείται με τον καρκίνο μέσα στην οικογένεια και προσφέρει ταυτόχρονα συμβουλές από ομάδα ψυχολόγων και παιδοψυχιάτρων. Είναι επιστημονικές συμβουλές ώστε να κατευθύνουν τους γονείς για να υποστηρίξουν έγκαιρα τα παιδιά τους σε ό,τι ηλικία κι αν βρίσκονται και να τα προετοιμάσουν για τις επικείμενες αλλαγές μέσα στην οικογένεια. Το μυστικό είναι η ειλικρίνεια κι η τρυφερότητα, που είναι εμφανείς κατά τη διάρκεια της ιστορίας. Το βιβλίο μπορεί να αξιοποιηθεί σε όλες τις ηλικίες, ακόμα κι από 3 ετών, λόγω του έμμετρου κι ευχάριστου στίχου του στο μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας.

Η ιστορία λοιπόν, έχει να κάνει με μια οικογένεια μαιμούδων: την μαμά Κική, τον μπαμπά Γκιγκί, τον μεγάλο αδερφό Μπιμπί και την μικρή αδερφή Τιτί. Μια μέρα, η μαμά Κική τους ανακοινώνει πως έχει μια μικρή μπαλίτσα στο σώμα της. Είναι όμως πολύ ενοχλητική γιατί κρύβει μέσσα της μια αρρώστια που την λένε καρκίνο. Μέσα από τη θεραπεία της μαμάς στο νοσοκομείο, θα γνωρίσουμε εντυπωσιακά μηχανήματα, ικανούς γιατρούς και πανίσχυρες ακτίνες ουράνιου τόξου που θα διακτινίσουν την μπαλίτσα σε άλλο γαλαξία. Όλη η οικογένεια ενωμένη θα γνωρίσει τη δύναμη της θετικής σκέψης, της γενναιότητας που καταπολεμά τον φόβο και της λύπης που διώχνει την θλίψη μακριά!

Είναι ένα κείμενο σχεδόν τραγουδιστό και τρυφερό, με χιούμορ τις στιγμές που πρέπει κι ενδιάμεσες συμβουλές για γονείς, που μπορούν να διαβάσουν πιο αναλυτικά στις τελευταίες σελίδες. Αναφέρει με απλό και κατανοητό τρόπο, πως θα προσεγγίσουμε τα παιδιά ανάλογα με την ηλικία τους. Είναι δηλαδή, ένα βιβλίο για μικρούς και μεγάλους που θα βοηθήσει πολύ τις οικογένειες που ξεκινούν μια τέτοια περιπέτεια...

Επίσης, όλα τα έσοδα της συγγραφέως από τις πωλήσεις θα πάνε στο σύλλογο «Ευ Ζω με τον καρκίνο» μιας κι η ίδια ήταν ασθενής κι έγραψε ουσιαστικά αυτό το βιβλίο για τα παιδιά της, όπως είπε και στην παρουσίαση του βιβλίου.

Προτεινόμενες δραστηριότητες

Λόγω του ιδιαίτερου θέματος, δεν χρειάζονται κάποιες συγκεκριμένες δραστηριότητες. Αρκεί μόνο μια όμορφη συζήτηση – που μπορεί να προκύψει από τις συμβουλές που περιέχει το βιβλίο – και πολλές αγκαλιές! Ίσως μια δραστηριότητα που θα μπορούσαμε να κάνουμε μαζί με τα παιδιά, είναι να τους ζητήσουμε να ζωγραφίσουν ή να φτιάξουν με κολάζ, τον γαλαξία που θα στείλουμε την μικρή μπαλίτσα. Πώς θα μοιάζει αυτός ο γαλαξίας; Τι πλανήτες θα έχει; Η μπαλίτσα εκεί θα μεταμορφωθεί; Θα γίνει κάτι άλλο; Θα έχει κατοίκους; Πώς θα μοιάζουν; Μπορούμε να δημιουργήσουμε μια καινούρια ιστορία με αυτόν τον τρόπο!

 

Η Χριστίνα Κωνσταντουδάκη έχει τελειώσει Νηπιαγωγός μα στον ελεύθερο χρόνο της είναι εφευρέτρια ονείρων κι εκπαιδεύτρια νάνων. Έχει φάει από το μήλο της Χιονάτης κι επέζησε γι’ αυτό και ξέρει όλα τα μυστικά των ηρώων των παραμυθιών. Μένει  με τις 73 πολύχρωμες γάτες της που γουργουρίζουν τα κάλαντα όλο το χρόνο και γράφει παραμύθια για μικρούς, μεγάλους και ονειροπόλους. Σπουδάζει από το 2014 στο εργαστήρι δημιουργικής γραφής Tabula Rasa, έχει βραβευτεί για παραμύθια και διηγήματά της κι είναι εθελόντρια ομαδάρχισσα σε κατασκηνώσεις. Σπουδάζει σε μεταπτυχιακό του ΕΚΠΑ σχετικό με φιλαναγνωσία και το πρώτο της βιβλίο για παιδιά «Το αρχηγείο» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βιβλιοσκόπιο.

Μην ξεχνάτε πως το σχόλιό σας είναι πολύτιμο!

Ακολουθήστε μας

Οι προσφορές των εφημερίδων

Οι ταινίες της εβδομάδας

Οδηγός ιστοσελίδας

Αρχείο

0 σχόλια

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου