Σήμερα θα μιλήσουμε για μια μαγισσούλα. Όχι όμως, οποιαδήποτε μαγισσούλα. «Η περιπέτεια της μάγισσας Ίνη – Τζίνη» της Λένας Τερκεσίδου, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη κι είναι ένα πολύ όμορφο βιβλίο, που έμμεσα, βάζει τα παιδιά μέσα στον κόσμο των προσφύγων. Το βιβλίο αναφέρει ότι απευθύνεται σε παιδιά όλων των ηλικιών, λόγω όμως του αρκετά μεγάλου κειμένου, ίσως θα ήταν καλύτερο να το διαβάσουν μόνα τους παιδιά από 7 ετών και πάνω, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν μπορεί να διαβαστεί και σε μικρότερα! Έτσι κι αλλιώς, η γεμάτη χρώματα εικονογράφηση της Στέλλας Αποστόλου, κι οι περιπέτειες της μικρής μαγισσούλας, παρασέρνουν μικρούς και μεγάλους!

 

 

Η μάγισσα Ίνη – Τζίνη, λοιπόν, γεννήθηκε στην πολιτεία Ταμπού – Λελέ και ξεχώριζε για τις ικανότητές της στο βιολί. Μια μέρα όμως επιτέθηκαν εχθροί, κατέστρεψαν την πολιτεία της και μαζί το σπίτι της, τις ιπτάμενες μπότες της, τον μαγικό μανδύα της και το μαγικό βιολί της. Η Ίνη – Τζίνη κι οι γονείς της, αναγκάστηκαν να καταφύγουν στη μαγική θαλασσινή πολιτεία. Στην καινούρια της πατρίδα, πώς θα καταφέρει τελικά να αποκτήσει πάλι πίστη στον εαυτό της και να αναγνωριστεί η αξία της;

 

 

Μέσα από την περιπέτεια αυτή, τα παιδιά μπαίνουν στη θέση της Ίνη – Τζίνη κι αγωνιούν και χαίρονται μαζί της. Έτσι, με αυτόν τον «μαγικό» τρόπο της ενσυναίσθησης, μπαίνουν σιγά-σιγά και στη θέση των προσφύγων που ήρθαν στη χώρα μας. Πώς είναι άραγε να είσαι ξένος σε μια χώρα που όλοι σε κοιτούν με μισό μάτι; Θα καταφέρεις να κάνεις φίλους; Θα καταφέρεις να δείξεις σε όλους τι αξίζεις; Όλα αυτά τα ερωτήματα τα επεξεργάζεται το βιβλίο μέσα από μια διασκεδαστική περιπέτεια για τα παιδιά, με ευχάριστο τέλος.

Προτεινόμενες δραστηριότητες

Στο τέλος του βιβλίου υπάρχουν κάποιες δραστηριότητες για να κάνει το παιδί, αλλά φυσικά, μπορούμε να δημιουργήσουμε και δικές μας! Πώς θα μπούμε στη θέση της Ίνη – Τζίνη; Ας γίνουμε κι εμείς μάγοι και μάγισσες με ιπτάμενες σκούπες και μαγικά βιολιά! Βάζουμε καπέλα, υφάσματα για μανδύες, και σηκωνόμαστε όρθιοι. Βρισκόμαστε πάνω σε μια ιπτάμενη σκούπα (μπορούμε να ορίσουμε το χώρο με ένα σχοινί ή κολλητική ταινία στο πάτωμα) και δεν πρέπει να πέσουμε! Αν κινηθούμε δεξιά ή αριστερά θα πέσουμε στο κενό! Έτσι όπως είμαστε, βάζουμε ήχους βιολιού και κάνουμε πως παίζουμε με κλειστά μάτια. Ποιος θα καταφέρει να παίξει με πιο πολύ πάθος χωρίς να πέσει από την «σκούπα»; Συζητάμε για το πως φέρθηκαν στην Ίνη – Τζίνη όταν ήρθε στη θαλασσινή πολιτεία. Εμείς πώς θα της φερόμασταν; Πώς θα την κάναμε να αισθανθεί όμορφα; Καταγράφουμε τις ιδέες μας κι έπειτα μιλάμε για τους πρόσφυγες που ήρθαν πρόσφατα στη χώρα μας. Μαθαίνουμε πράγματα γι’ αυτούς και για τη χώρα από την οποια ήρθαν. Μαθαίνουμε για τα ήθη και τα έθιμά τους. Μπορούμε να βρούμε και μια παραδοσιακή συνταγή από την χώρα τους και να προσπαθήσουμε να την κάνουμε! Τέλος, σε πετρούλες που θα βρούμε, θα ήταν όμορφο να γράψουμε ή να ζωγραφίσουμε ένα μήνυμα για όλα τα παιδιά του κόσμου που φεύγουν από τις πατρίδες τους λόγω πολέμου και να τις στολίσουμε στο σχολείο ή στο σπίτι μας.

 

Η Χριστίνα Κωνσταντουδάκη έχει τελειώσει Νηπιαγωγός μα στον ελεύθερο χρόνο της είναι εφευρέτρια ονείρων κι εκπαιδεύτρια σοκολατένιων λαγών. Έχει φάει από το μήλο της Χιονάτης κι επέζησε γι’ αυτό και ξέρει όλα τα μυστικά των ηρώων των παραμυθιών. Μένει  με τις 73 πολύχρωμες γάτες της που γουργουρίζουν τα κάλαντα όλο το χρόνο και γράφει παραμύθια για μικρούς, μεγάλους και ονειροπόλους. Σπουδάζει από το 2014 στο εργαστήρι δημιουργικής γραφής Tabula Rasa, έχει βραβευτεί για παραμύθια και διηγήματά της κι είναι εθελόντρια ομαδάρχισσα σε κατασκηνώσεις. Σπουδάζει σε μεταπτυχιακό του ΕΚΠΑ σχετικό με φιλαναγνωσία και το πρώτο της βιβλίο για παιδιά «Το αρχηγείο» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βιβλιοσκόπιο.

Μην ξεχνάτε πως το σχόλιό σας είναι πολύτιμο!