Η προαγωγή

10.09.2017

Τρία χρόνια περίμενε ο Αντώνης αυτή τη στιγμή και τώρα δεν είχαν μείνει παρά μόνο είκοσι λεπτά. Καθισμένος στον καναπέ του σαλονιού προσπαθούσε να μαντέψει πως θα είναι το πρώτο βλέμμα που θα ανταλλάξουν. Θα του χαμογελάσει; Θα πέσει στην αγκαλιά του; Κι εκείνος τι έπρεπε να της πει; Να τη συγχωρέσει αμέσως ή να παρατείνει την αγωνία της, μια μικρή πληρωμή για τον πόνο που του προκάλεσε; Το τελευταίο σενάριο το απέρριψε με τη μια. Με το που θα την έβλεπε θα έπεφτε κι εκείνος στην αγκαλιά της και θα έκαναν μια καινούργια αρχή.

Δεκαπέντε λεπτά. Κοιτούσε το ρολόι κι ήταν σα να ήθελε με το βλέμμα του να το αναγκάσει να τρέξει και να τη δει να περνάει την πόρτα του σπιτιού του – που κάποτε ήταν και δικό της σπίτι – και να ξεκινήσει ξανά η ζωή τους, σαν να μην υπήρξε ποτέ εκείνο το απόγευμα της φυγής της.

Δέκα χρόνια γάμου κι όμως η Δέσποινα μέσα σε ένα απόγευμα τα διέγραψε λες κι ήταν μια στιγμή. Ο Αντώνης γύρισε από τη δουλειά και πάνω στο τραπέζι της κουζίνας, δίπλα από ένα πιάτο παγωμένα φασολάκια διάβασε το σημείωμα της “Στο είχα πει, η προαγωγή σου ήταν η μόνη λύση να σωθούμε. Τώρα δεν υπάρχει ελπίδα. Φεύγω…”. Κι όμως το μήνυμα που του έστειλε την προηγούμενη μέρα του γέννησε νέες ελπίδες.

Σηκώθηκε από τον καναπέ και πήγε μέχρι την κουζίνα. Πήρε μια μπύρα από το ψυγείο και βγήκε στο μπαλκόνι. Είχε σκοτεινιάσει από ώρα. Για λίγο σκοτείνιασε κι εκείνος όταν έφερε στο μυαλό του εκείνη την περίοδο της ζωής του.

Δεκαπέντε χρόνια δούλευε στην εταιρεία. Δεκαπέντε χρόνια ιδέες, ξενύχτια, ατελείωτες ώρες στο γραφείο… «Η θέση του διευθυντή είναι δίκη μου» της είχε πει και η Δέσποινα πίστεψε τα λόγια του μιας και δεν είχε κι άλλη επιλογή. Στην προαγωγή του Αντώνη στήριζε την ευτυχία της, την προοπτική της για μια καλύτερη ζωή.  Να ξεχάσει τις μέρες της ατέλειωτης μοναξιάς καθώς εκείνος έλειπε ώρες από το σπίτι, να πάψει να μετρά τα χρήματα που εκείνος της άφηνε κάθε πρωί στο κομοδίνο ώστε εκτός από τα ψώνια της ημέρας να καταφέρει να πάρει κάτι και για εκείνη (ίσως μια φθηνή μπλούζα στο κινέζικο της γωνίας ή το τεύχος του αγαπημένου της περιοδικού συνταγών)…

Βαρέθηκε τη μιζέρια Δέσποινα και όταν ο Αντώνης της ανακοίνωση την προοπτική να πάρει την θέση του διευθυντή στην εταιρεία μιας και ο προηγούμενος δεν άντεξε την πίεση και φούνταρε από την ταράτσα του κτηρίου, το μάτι της άστραψε. Μα τα πράγματα εξελίχθηκαν διαφορετικά. Λίγες μέρες αργότερα, ο Αντώνης μπήκε στο σπίτι με κατεβασμένο το κεφάλι και της ανακοίνωσε πως ο πρόεδρος έκανε διευθυντή τον Σταματίου και δεν άργησαν να ακουστούν και οι βροντές.

«Και σου έλεγα να τον έχεις από κοντά τον πρόεδρο. Ο Σταματίου είναι φίδι… Θα φύγω…» μουρμούριζε μια βδομάδα η Δέσποινα ώσπου μια μέρα μάζεψε τα μπογαλάκια της και ούτε πάτησε ξανά το πόδι της στο σπίτι.

Ο Αντώνης προσπάθησε, την παρακάλεσε να γυρίσει μα εκείνη δεν δέχτηκε ούτε να τον δει. Μόνο τη μέρα που ο δικηγόρος τους κάλεσε για τις τελικές υπογραφές του διαζυγίου συναντήθηκαν ξανά.

Δίκιο είχε. Δεν της πρόσφερα ότι άξιζε, σκέφτηκε ο Αντώνης και μπήκε ξανά στο σαλόνι. Κοίταξε για ακόμη μια φορά το ρολόι του. Δέκα λεπτά. Ο χρόνος δεν κυλούσε. Στάθηκε μπροστά στον καθρέφτη. Δεν ήταν σίγουρος αν τα ρούχα που αγόρασε το πρωί ήταν κατάλληλα για  επανασύνδεση ή αν το νέο του κούρεμα θα της άρεσε. Επανασύνδεση; Πώς ήταν σίγουρος πως ο σκοπός που του ζήτησε η Δέσποινα να συναντηθούν ήταν η επανασύνδεση; Η αμφιβολία έσβησε το χαμόγελο από το πρόσωπο του.

Πήρε το κινητό του και διάβασε ξανά το μήνυμα της: «Το απόγευμα, κατά τις οχτώ θα περάσω από το σπίτι…». Τίποτα άλλο. Μια πρόταση που ο Αντώνης εδώ και μια μέρα δεν μπήκε στον κόπο να την αναλύσει περισσότερο. Κάποια στιγμή, καθώς ανέβαινε τις κυλιόμενες σκάλες του εμπορικού όπου είχε πάει για να της αγοράσει το αγαπημένο της άρωμα, τρύπωσε στο μυαλό του ένα ερωτηματικό για το λόγο της επίσκεψης τρία χρόνια μετά, αλλά τη στιγμή που έμπαινε στο κατάστημα των καλλυντικών το χαμόγελο της που πλημμύρισε το μυαλό του, έσβησε όλα τα ερωτηματικά. Να που όμως τώρα έκαναν πάλι την εμφάνιση τους.

Το κουδούνι ακούστηκε. Ο ήχος τον έκανε να γυρίσει ξανά το βλέμμα στο ρολόι. Οχτώ ακριβώς. Έστρωσε τα μανίκια του πουκαμίσου του και διόρθωσε λίγο τα μαλλιά του. Στάθηκε για λίγο πίσω από την πόρτα και πήρε μια βαθιά ανάσα.  

Αμηχανία. Αυτό ένιωσε όταν την είδε να στέκεται μπροστά του. Είχε αλλάξει: η στάση του σώματος της, τα ρούχα της, η φωνή της… όλα ήταν διαφορετικά.

Όσο στεκόταν όρθιοι, η Δέσποινα είχε καρφώσει το βλέμμα της στο δικό του σα να ήθελε να το αποτρέψει να απλωθεί στη φουσκωμένη της κοιλιά.

Είχαν περάσει ήδη δέκα λεπτά που καθόταν ο ένας απέναντι από τον άλλο χωρίς να μιλούν. Ο Αντώνης προσπαθούσε να βρει απαντήσεις για τις εξελίξεις στη ζωή της, για το λόγο της επίσκεψης της ώσπου εκείνη έσπασε τη σιωπή.  

«Μετά το θάνατο του προέδρου, ο Σταματίου θα πάρει τη θέση του. Είναι ευκαιρία για εσένα να πάρεις τη θέση του διευθυντή. Του μίλησα… Είναι σύμφωνος…» είπε και σηκώθηκε από τη θέση της. Καθώς ετοιμαζόταν να κλείσει την πόρτα πίσω της στάθηκε. «Μη χάσεις για δεύτερη φορά την προαγωγή».

Ο χτύπος της πόρτας έβγαλε τον Αντώνη από τις σκέψεις του. Βγήκε στο μπαλκόνι και την είδε να διασχίζει τον κήπο. Το τρίξιμο της σιδερένιας πόρτας έδωσε σήμα στον οδηγό του μαύρου τζιπ που βρισκόταν παρκαρισμένο μπροστά από το σπίτι να κατέβει. Ο Σταματίου αφού την έκλεισε τρυφερά στην αγκαλιά του της άνοιξε την πόρτα του συνοδηγού και χάθηκαν στη στροφή. Μαζί τους χάθηκε και η ζωή του Αντώνη.

 

_

γράφει ο Χάρης Γαντζούδης

 

 

Μην ξεχνάτε πως το σχόλιό σας είναι πολύτιμο!

Ακολουθήστε μας

Η πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής της

Η πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής της

_ γράφει η Μαργαρίτα Κτωρίδου - «Η πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής σου!». Έτσι της έλεγαν όλοι. Μα εκείνη δεν ένιωθε έτσι. Η πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής της είχε περάσει. Ξημέρωσε κι έφυγε μαζί του. Η Μένη. Πού είναι η Μένη;  Τη βρίσκει πάνω από το τραπέζι -φυσικά. Η...

Ιστορίες καραντίνας

Ιστορίες καραντίνας

_ γράφει η Μαργαρίτα Κτωρίδου - Ι. ΤΙ ΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ; Είναι Κυριακή. Όχι είναι Τρίτη. Αποκλείεται να είναι Κυριακή σήμερα, γιατί τότε σημαίνει πως χθες που έκανα φασόλια ήταν Σάββατο. Δεν είναι μέρα για φασόλια το Σάββατο. Και αν χθες ήταν Σάββατο κι εμείς...

O Φυλακισμένος

O Φυλακισμένος

- γράφει η Αγάπη Χαριτάκη - Κοιτάω έξω από το παράθυρο. Ο ουρανός είναι γκρίζος και ο ήλιος κρύβεται πίσω από τα θυμωμένα σύννεφα. Τα πράσινα δέντρα στέκονται επιβλητικά κοιτώντας προς όλες τις πλευρές σαν άγρυπνοι φρουροί. Λες και χρειαζόμασταν περισσότερους από...

Γλυκό ψέμα

Γλυκό ψέμα

Ο Πέτρος, βαδίζει με τον σκύλο του στο πλακόστρωτο πεζοδρόμιο, φτάνουν στην είσοδο της πολυκατοικίας, ο Πέτρος κοντοστέκεται για δυό στιγμές και κάνει να γυρίσει πίσω, όμως ο σκύλος του τον σταματάει. Το χέρι του Πέτρου, υπακούοντας στον σκύλο, χτυπά το κουδούνι του...

Α-ΝΟΣΤΟΣ

Α-ΝΟΣΤΟΣ

_ γράφει η Αγγελίνα Σοφιάδη - O Κωστής ένιωσε πολύ τυχερός όταν βρήκε τραπεζάκι στο καφέ. Τρία τραπέζια όλα κι όλα, στον πεζόδρομο, Σάββατο πρωί και η ανοιχτή αγορά του Πορτομπέλο είχε ήδη αρχίσει να αγκομαχά από τον κόσμο, κάτω από τον ανέλπιστο ήλιο του Λονδίνου. ...

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News

Διαβάστε κι αυτά

Α-ΝΟΣΤΟΣ

Α-ΝΟΣΤΟΣ

_ γράφει η Αγγελίνα Σοφιάδη - O Κωστής ένιωσε πολύ τυχερός όταν βρήκε τραπεζάκι στο καφέ. Τρία τραπέζια όλα κι όλα, στον πεζόδρομο, Σάββατο πρωί και η ανοιχτή αγορά του Πορτομπέλο είχε ήδη αρχίσει να αγκομαχά από τον κόσμο, κάτω από τον ανέλπιστο ήλιο του Λονδίνου. ...

Χελιδόνια

Χελιδόνια

-Καλησπέρα γιατρέ, φεύγω απόψε. Όχι, είμαστε όλοι καλά. Απλώς πρέπει να φύγω. Όχι, μην έρθετε στο αεροδρόμιο. Σας παρακαλώ. Ναι δεν θα χαθούμε. Ευχαριστώ. Καληνύχτα σας.  Η Νατάσα θα λείψει για μερικές εβδομάδες γιατί ο άνδρας της κάνει μια σοβαρή επέμβαση σε...

Η πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής της

Πρόσκληση σε γάμο

Τα προεόρτια του γάμου είχαν ξεκινήσει από την Πέμπτη, με τον πρόγαμο. Λίγο έξω από το Ηράκλειο, τα συμπεθέρια είχαν ξεσηκώσει όλο το χωριό και τους πετεινούς στο πόδι. Το αντικρυστό, με τη θράκα στη μέση, το γαμοπίλαφο στα καζάνια, οι κρητικές κουλούρες δεμένες με...

0 σχόλια

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου