Η τελεία, του Πίτερ Ρέινολντς

13.01.2018

Υπάρχουν κάποιες ιστορίες για παιδιά, που δεν έχουν ηλικία και δεν θα έπρεπε να έχουν κιόλας. Είναι αυτές οι ιστορίες με διπλό νόημα, με κρυμμένους συμβολισμούς, που συγκινούν πολύ και τα «μεγάλα παιδιά», τους ενήλικες. Η τελεία, του Πίτερ Ρέινολντς που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αίσωπος, είναι ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα. Με λίγα λόγια και λιτή εικονογράφηση, μας δίνει μαθήματα αυτοπεποίθησης και ταλέντου, που όλοι έχουμε μέσα μας.
Τι είναι, αλήθεια, το ταλέντο; Όλα ξεκινούν, από μια ασήμαντη αφορμή που γίνεται η αιτία για να ανακαλύψει η Λία την κρυμμένη της δημιουργικότητα. Όλα ξεκινούν από μια... τελεία! Η Λία, πιστεύει πως δεν μπορεί να ζωγραφίσει, αρνείται να προσπαθήσει. Τότε, η δασκάλα των εικαστικών, της λέει να ζωγραφίσει έστω μια τελεία και να υπογράψει με το όνομά της. Την επόμενη μέρα, η τελεία της Λίας βρίσκεται κορνιζαρισμένη πάνω από την έδρα της δασκάλας. «Χμμ, μπορώ να κάνω πιο ωραίες τελείες από αυτήν!» σκέφτεται, κι έτσι αρχίζει ένα απίστευτο ταξίδι δημιουργικότητας κι ανακαλύπτει το ταλέντο που δεν ήξερε καν ότι έχει – όπως όλοι μας!
Το τέλος της ιστορίας μας είναι μια καινούρια αρχή. Μια αρχή για κάποιον άλλον να ανακαλύψει το ταλέντο του. Η δασκάλα, χωρίς να πει τίποτα, μόνο με το παράδειγμά της, έδειξε στην Λία πως να ζωντανέψει την δημιουργικότητά της και πως να το μεταδώσει αυτό και σε άλλους.

Προτεινόμενες δραστηριότητες

Για δραστηριότητες, φτιάχνουμε κι εμείς τελείες όπως η Λία με όποιον τρόπο θέλουμε! Με μολύβι, με μαρκαδόρο, με νερομπογιές, με κηρομπογιές, με τεχνική κολάζ, με τεχνική μόμπιλε ή και όλα μαζί! Παρατηρούμε έργα τέχνης που έγιναν μόνο με μικροσκοπικές τελείες! Συζητάμε τι θα θέλαμε να φτιάξουμε κι ο κάθε ένας αναλαμβάνει να ζωγραφίσει από κάτι πάνω σε ένα μεγάλο χαρτί του μέτρου, αρκεί να αποτελείται μόνο από τελείες π.χ. φτιάχνουμε ένα σπίτι από τελείες. Γινόμαστε πιο δημιουργικοί κι αποφασίζουμε να ζωγραφίσουμε μόνο με κάποιο συγκεκριμένο σχήμα π.χ. τετράγωνο ή τρίγωνο. Τι μπορούμε να φτιάξουμε; Βλέπουμε σχετικούς πίνακες ζωγραφικής για να πάρουμε ιδέες. Στη συνέχεια, μπορούμε να παίξουμε τουίστερ με μεγάλες τελείες από χαρτί κάνσον σε διάφορα χρώματα, που θα κόψουμε και θα κολλήσουμε με κολλητική ταινία στο πάτωμα!

Η Χριστίνα Κωνσταντουδάκη έχει τελειώσει Νηπιαγωγός μα στον ελεύθερο χρόνο της είναι εφευρέτρια ονείρων κι εκπαιδεύτρια νάνων. Έχει φάει από το μήλο της Χιονάτης κι επέζησε γι’ αυτό και ξέρει όλα τα μυστικά των ηρώων των παραμυθιών. Μένει  με τις 73 πολύχρωμες γάτες της που γουργουρίζουν τα κάλαντα όλο το χρόνο και γράφει παραμύθια για μικρούς, μεγάλους και ονειροπόλους. Σπουδάζει από το 2014 στο εργαστήρι δημιουργικής γραφής Tabula Rasa, έχει βραβευτεί για παραμύθια και διηγήματά της κι είναι εθελόντρια ομαδάρχισσα σε κατασκηνώσεις. Σπουδάζει σε μεταπτυχιακό του ΕΚΠΑ σχετικό με φιλαναγνωσία και το πρώτο της βιβλίο για παιδιά «Το αρχηγείο» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βιβλιοσκόπιο.

Μην ξεχνάτε πως το σχόλιό σας είναι πολύτιμο!

Ακολουθήστε μας

Οι προσφορές των εφημερίδων

Κερδίστε το!

Κερδίστε το!

Οι ταινίες της εβδομάδας

Οδηγός ιστοσελίδας

Αρχείο

0 σχόλια

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου