Select Page

Η υπερρεαλιστική εικονοποία του Τρεκλίδη

Η υπερρεαλιστική εικονοποία του Τρεκλίδη

Μάξιμος Τρεκλίδης
Γαβριηλίδης
ISBN: 978-960-576-559-0

Κατά τον P. Valery οι εικόνες χαρίζουν τη μουσική ιδιότητα στην ποίηση, αφού αποτελούν μια διαρκή ταλάντευση ανάμεσα στο νόημα και στον ήχο. Για τον Bandelaire η εικόνα είναι το μέσο για να καταλάβει ο ποιητής «τη γλώσσα των λουλουδιών και των βουβών πραγμάτων», ενώ κατά τον Rimband «ο ποιητής κάνει τον εαυτό του οραματιστή με τη σκόπιμη «διατάραξη» των αισθημάτων» αντλώντας εικόνες από τον κόσμο της φαντασίας που είναι πιο πραγματικός από τον κόσμο της πραγματικότητας.

Τον ιδιαίτερο δρόμο της υπερρεαλιστικής εικονοποιίας μέσα σε ένα μείγμα φυσιολατρίας και στοχαστικών αναζητήσεων, ακολουθεί και ο Μάξιμος Τρεκλίδης, με τα «εωθινά βαλς ενός μόνου» (Γαβριηλίδης, 2016).

Το φυσικό στοιχείο, όπως αβίαστα εισάγεται, δίνει μία ρομαντική διάσταση στην υπερρεαλιστική κίνηση του στίχου (δαα', εα', the woman of Nowhere, IV, XXIX, XXXX). Και αξίζει να υπογραμμίσουμε τις εντυπωσιακές μεταφορές που συνοδεύουν το φυσιολατρικό στοιχείο (μουρμουρίσματα, δβα', XIV, XVII, XVIII). Αναφαίνεται μία στενή σχέση του ποιητή με τη φύση που προκύπτει από την ίδια την εικονοποιία, καθώς εκείνη καλύπτει πτυχές της χλωρίδας σε διάφορες χρονικές στιγμές (δβαβ', η σιωπηλή μαρτυρία της Μάλτας, ραρα', ιβ', δβαβ').

Και τούτη η ρομαντική διάσταση ενισχύεται από τη συνειρμική πορεία της γραφής του Τρεκλίδη (ποίημα για την καταπολέμηση του πυρετού, γγ', ια', XIV, III, X, XII, XV, XVI, στοχασμοί μιας παράταιρης διάθεσης). Εξάλλου με την ίδια υπερρεαλιστική κίνηση εκφράζεται και η ποιητική ειρωνεία (σβ', XVI, XXVII).

Δήμος Χλωπτσιούδης
Μανδραγόρας, 2016
ISBN: 978-960-592-032-6

Πάνω ακριβώς στο φυσικό στοιχείο ο δημιουργός στοχάζεται για την ανθρώπινη ύπαρξη (η σιωπηλή μαρτυρία της Μάλτας, άτιτλο μέχρι την επόμενη νύχτα, XIII, XXIV, XVIII, IX, X) και το χρόνο (γγ', σβ', ρρα', I, στοχασμοί παράταιρης διάθεσης, XVII) με τη μνήμη (ΙΙ). Οικοδομεί την προβληματική του για τον έρωτα (III, IV, και η ποιητική ενότητα «χέρια ταραγμένα») και εκφράζει την αγωνία του το θάνατο (XV, XIV, XVI, VI).

Η έκφρασή του θεμελιώνεται στο αυτοαναφορικό υποκείμενο διαμορφώνοντας έτσι ένα εκμυστηρευτικό ύφος με υπαρξιακές αναζητήσεις. Το β' ενικό γραμματικό πρόσωπο και οι κλητικές προσφωνήσεις συντηρούν τον εξομολογητικό χαρακτήρα της συλλογής προσδίδοντας ταυτόχρονα μία θεατρικότητα.

Αξίζει, ωστόσο, να συμπληρώσουμε ότι διαρκής στην ποιητική του είναι η παρουσία του ουρανού. Σαν να ακολουθεί το ρομαντικό και το ερμητικό πρότυπο, ο Τρεκλίδης βρίσκει στον ουρανό τα μυστικά των ανθρώπινων αγωνιών και συναισθημάτων. Άλλωστε, μόνο το απέραντο ουράνιο μπορεί να χωρέσει τα ανθρώπινα συναισθήματα.

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Επιμέλεια κειμένου

Δήμος Χλωπτσιούδης

Ο Δήμος Χλωπτσιούδης είναι φιλόλογος και ποιητής. Γράφει δοκίμια και κριτικές ποίησης παρακολουθώντας τις νέες τάσεις στην Τέχνη. Ασχολείται με επιμέλειες κειμένων και εκδόσεων. Έχει συγγράψει ιστορικές και κοινωνικές μελέτες. Άρθρα (πολιτικά, εκπαιδευτικά, λογοτεχνικά) του δημοσιεύονται στο site tovivlio.net, στο tvxs.gr, στα "Ενθέματα" της Κυριακάτικης Αυγής κ.ά. Έχουν εκδοθεί οι ποιητικές συλλογές: «η οργή της πεταλούδας» (2013), «κατάστιχα» (2014) και «ακατάλληλο» (2016). Έχει συγγράψει τα πολιτικά δοκίμια βιβλία «η δημαγωγία της δημοκρατίας» (2009), «Τοπική Αυτοδιοίκηση, προοπτικές ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών» (δοκιμιακή μελέτη, 2011), και «η μεσαία τάξη στην αγχόνη της κρίσης» (2014). Επίσης, έχει εκδόσει τη συλλογή κοινωνικών δοκιμίων «7 δοκίμια» (2013).

Υποβολή σχολίου

Ακολουθήστε μας!

Follows

Κερδίστε τα!

Εγγραφείτε στο newsletter

Εκδηλώσεις

Φόρτωση περισσότερων

Διαγωνισμοί σε εξέλιξη

Υποβολή συμμετοχής!

Αρχείο

Είσοδος

Pin It on Pinterest

Αν σας άρεσε...

κοινοποιήστε το στους φίλους σας!