Η χιονοκουτάλα, της Μάρως Παππά

18.11.2017

Το δεύτερο βιβλίο της Μάρως Παππά που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Σιδέρη, λέγεται "Η Χιονοκουτάλα" κι απευθύνεται σε παιδιά από 4 ετών. Από τον τίτλο και μόνο, καθώς κι από το εξώφυλλο, μας προδιαθέτει θετικά καθώς η εικονογράφηση είναι ζωντανή και γεμάτη χρώματα, όπως κι η ιστορία!
Ποια είναι όμως η χιονοκουτάλα; Η Σπόντα η μαϊμού κι ο φίλος της ο μπλε παπαγάλος Αριστείδης, ζουν στη ζούγκλα. Λίγο πριν συναντήσουν τους φίλους τους, την Ουρανία και τον Κορνήλιο, δύο αξιολάτρευτα γκρι ιπποποταμάκια, βρίσκουν μια μαγική κουτάλα κι αλλάζουν τους φυσικούς κανόνες της ζούγκλας. Έτσι, αρχίζει να χιονίζει στο αγαπημένο τους μέρος. Ποιος θα σώσει τα ζώα της ζούγκλας που παγώνουν σιγά σιγά από το χιόνι;
Είναι μια διασκεδαστική περιπέτεια με πολύ χιούμορ που περνάει έμμεσα το μήνυμα στα παιδιά ότι η ανεξέλεγκτη περιέργεια δεν βγαίνει πάντα σε καλό. Φυσικά, τα παιδιά είναι από τη φύση τους περίεργα και καλά κάνουν, όμως το συγκεκριμένο βιβλίο είναι ένας ωραίος τρόπος να τους μιλήσουμε για τα όρια που χρειάζεται να υπάρχουν ώστε να διασκεδάζουν με την περιέργειά τους κι όχι να κινδυνεύουν. Στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου, υπάρχουν και δραστηριότητες για τα παιδιά βασισμένες στην ιστορία, όπως λαβύρινθος, ένωσε τις τελείες κι άλλα.

Προτεινόμενες δραστηριότητες

Όμως, το συγκεκριμένο βιβλίο ενδείκνυται και για άλλες δραστηριότητες! Είναι γεμάτο δράση και διαλόγους κι έτσι μπορεί εύκολα να γίνει θεατρικό σκετσάκι από τα παιδιά, με αυτοσχέδια υλικά κι υφάσματα. Επίσης, μπορούμε να φτιάξουμε τη δικιά μας χιονοκουτάλα με μια ξύλινη κουτάλα που θα την διακοσμήσουμε όπως εμείς θέλουμε π.χ. με μπλε ή άσπρο γκοφρέ, θα την βάψουμε κτλ
Συζητάμε τι θα κάναμε στη θέση της Σπόντας. Θα παίρναμε την χιονοκουτάλα ή θα την αφήναμε στο έδαφος; Αντικείμενα που βρίσκονται κάτω στο χώμα είναι ασφαλές να τα πιάνουμε; Αν ναι, τι πρέπει να κάνουμε μετά; Είναι μια καλή ευκαιρία να μιλήσουμε στα παιδιά για την υγιεινή του σώματος και τα μικρόβια, πόσο σημαντικό είναι να πλένουμε τα χέρια μας και γιατί. Τέλος, το συγκεκριμένο βιβλίο μπορεί να γίνει η αφόρμηση για να μιλήσουμε και για τα ζώα της ζούγκλας, τα χαρακτηριστικά τους, τι καιρό κάνει στην ζούγκλα, αν όντως χιονίζει ή αν αυτό συνέβη μόνο λόγω της χιονοκουτάλας.

 

 

Η Χριστίνα Κωνσταντουδάκη έχει τελειώσει Νηπιαγωγός μα στον ελεύθερο χρόνο της είναι εφευρέτρια ονείρων κι εκπαιδεύτρια νάνων. Έχει φάει από το μήλο της Χιονάτης κι επέζησε γι’ αυτό και ξέρει όλα τα μυστικά των ηρώων των παραμυθιών. Μένει  με τις 73 πολύχρωμες γάτες της που γουργουρίζουν τα κάλαντα όλο το χρόνο και γράφει παραμύθια για μικρούς, μεγάλους και ονειροπόλους. Σπουδάζει από το 2014 στο εργαστήρι δημιουργικής γραφής Tabula Rasa, έχει βραβευτεί για παραμύθια και διηγήματά της κι είναι εθελόντρια ομαδάρχισσα σε κατασκηνώσεις. Σπουδάζει σε μεταπτυχιακό του ΕΚΠΑ σχετικό με φιλαναγνωσία και το πρώτο της βιβλίο για παιδιά «Το αρχηγείο» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βιβλιοσκόπιο.

Μην ξεχνάτε πως το σχόλιό σας είναι πολύτιμο!

Ακολουθήστε μας

Οι προσφορές των εφημερίδων

Κερδίστε το!

Κερδίστε το!

Οι ταινίες της εβδομάδας

Οδηγός ιστοσελίδας

Αρχείο

0 σχόλια

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου