Ιστορίες της καληνύχτας για επαναστάτριες, από τις Έλενα Φαβίλι και Φραντζέσκα Καβάλο

16.12.2017

Περιμέναμε με αγωνία να εκδοθεί αυτό το βιβλίο στα ελληνικά, από την πρώτη στιγμή που ακούσαμε γι’ αυτό σε ένα βίντεο που έκανε τον γύρο του κόσμου. Oι «Ιστορίες της καληνύχτας για επαναστάτριες» από τις Έλενα Φαβίλι και Φραντζέσκα Καβάλο, κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ψυχογιός κι απευθύνονται σε παιδιά από 9 ετών σύμφωνα με τον εκδοτικό οίκο. Ωστόσο, οι ιστορίες αυτών των γυναικών είναι τόσο καλογραμμένες, με τρόπο απλό και παραμυθένιο που κάποιες από αυτές, σίγουρα θα μπορούσε να τις καταλάβει κι ένα παιδί 5 ετών.

Άλλωστε, είναι ένα βιβλίο με εκατό διαφορετικές ιστορίες εκατό διαφορετικών γυναικών και κοριτσιών από την εποχή προ Χριστού μέχρι και το 2007. Ναι, αυτή η ιστορία του συγκεκριμένου μικρού παιδιού, είναι σημαντικό που συμπεριλήφθηκε στο βιβλίο – ειδικά για την Ελλάδα. Όλες τους είναι γυναίκες και κορίτσια από όλο τον κόσμο κι όλες τις φυλές που προσπάθησαν να αντισταθούν στην αδικία και να δημιουργήσουν κάτι δικό τους. Δεν έχει σημασία αν το κατάφεραν ή όχι. Ενέπνευσαν κι έδωσαν κουράγιο σε άλλους και τώρα σε εμάς που τις διαβάζουμε. Επιστήμη, τέχνη, πολιτική, αθλητισμός μέχρι και... πειρατεία. Όλες τους έκαναν κάτι πρωτοποριακό για την εποχή τους, η κάθε μια στον τομέα της. Δεν είναι τυχαίο που αυτό το βιβλίο έλαβε την μεγαλύτερη χρηματοδότηση στον κόσμο στην ιστορία της συμμετοχικής χρηματοδότησης και μεταφράστηκε σε 33 γλώσσες. Ο κόσμος έκανε αυτό το βιβλίο πραγματικότητα κι η ανάγκη να έχουν τα κορίτσια ένα βιβλίο που να μην τις παρουσιάζει μόνο ως «πριγκίπισσες». Ευτυχώς, σιγά-σιγά ξεφεύγουμε από αυτή τη νοοτροπία κι ελπίζουμε ότι σύντομα, αγόρια και κορίτσια θα είναι ισάξια πρωταγωνιστές σε βιβλία όλων των ειδών.

Τέσσερα πράγματα, όμως, ξεχωρίζουν σε αυτό το βιβλίο:

  • Η απίστευτα προσεγμένη έκδοση, με σκληρό εξώφυλλο κι ενσωματωμένο σελιδοδείκτη.
  • O όμορφος τρόπος γραφής της κάθε ιστορίας, ειδικά προσαρμοσμένος για παιδιά που σίγουρα θα τους κινήσει το ενδιαφέρον.
  • Η εκπληκτική εικονογράφηση πολλών διαφορετικών εικονογράφων με έντονα χρώματα. Αν και πολλοί εικονογράφοι, με διαφορετικό στυλ πολλές φορές, κατάφεραν να συνδυάσουν με τέτοιο τρόπο τις ιστορίες που δεν μας ξενίζουν, ίσα-ίσα δημιουργούν ένα υπέροχο αισθητικό αποτέλεσμα.
  • Η δραστηριότητα στο τέλος του βιβλίου που προτρέπει το παιδί να γράψει την ιστορία της δικιάς του ζωής και να ζωγραφίσει το πορτρέτο του. Έτσι, εφαρμόζει και στην πράξη αυτό που θέλει να περάσει αυτό το βιβλίο. Να κάνει το παιδί να πιστέψει στον εαυτό του και να νιώσει υπερήφανο για όσα έχει καταφέρει μέχρι σήμερα.

Προτεινόμενες δραστηριότητες

Η δραστηριότητα που προτείνει το βιβλίο είναι αρκετή αλλά όπως αναφέραμε και σε άλλο παρόμοιο βιβλίο, ίσως το παιδί θέλει να ψάξει κάποια παραπάνω πράγματα για κάποιες από τις γυναίκες αυτές, οπότε θα ήταν καλό να το προτρέψουμε να ψάξει σε διάφορες πηγές (βιβλία, περιοδικά, ίντερνετ ) κι έπειτα να μας παρουσιάσει τι βρήκε με όποιο τρόπο θέλει. Αν το επιθυμεί, μπορεί κι ο ενήλικας να ψάξει μαζί του κι έπειτα να συζητήσουν γιατί του έκαναν εντύπωση οι συγκεκριμένες γυναίκες. Επίσης, με αυτοσχέδια ρούχα κι υφάσματα, τα παιδιά θα παίξουν παιχνίδια ρόλων και θα φτιάξουν δικές τους ιστορίες γι’ αυτές τις γυναίκες. Άλλωστε, αρκεί ένα μικρό ερέθισμα για να ταξιδέψει η φαντασία τους κι αυτό είναι που προσφέρουν κυρίως τα βιβλία.

 

Η Χριστίνα Κωνσταντουδάκη έχει τελειώσει Νηπιαγωγός μα στον ελεύθερο χρόνο της είναι εφευρέτρια ονείρων κι εκπαιδεύτρια νάνων. Έχει φάει από το μήλο της Χιονάτης κι επέζησε γι’ αυτό και ξέρει όλα τα μυστικά των ηρώων των παραμυθιών. Μένει  με τις 73 πολύχρωμες γάτες της που γουργουρίζουν τα κάλαντα όλο το χρόνο και γράφει παραμύθια για μικρούς, μεγάλους και ονειροπόλους. Σπουδάζει από το 2014 στο εργαστήρι δημιουργικής γραφής Tabula Rasa, έχει βραβευτεί για παραμύθια και διηγήματά της κι είναι εθελόντρια ομαδάρχισσα σε κατασκηνώσεις. Σπουδάζει σε μεταπτυχιακό του ΕΚΠΑ σχετικό με φιλαναγνωσία και το πρώτο της βιβλίο για παιδιά «Το αρχηγείο» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βιβλιοσκόπιο.

Μην ξεχνάτε πως το σχόλιό σας είναι πολύτιμο!

Ακολουθήστε μας

Οι προσφορές των εφημερίδων

Κερδίστε το!

Κερδίστε το!

Οι ταινίες της εβδομάδας

Οδηγός ιστοσελίδας

Αρχείο

0 σχόλια

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου