ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜΕ ΘΕΜΑ: Επαγγελματικός προσανατολισμός – ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Β’ ΛΥΚΕΙΟΥ

13.10.2018

ΟΥΠΣ! ΔΙΑΛΕΞΑ ΛΑΘΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ!! Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΓΝΩΣΙΑΣ

Της Άννας Δαλώση*

       Πόσες φορές έχετε ακούσει κάποιον να μετανιώνει για το επάγγελμα που διάλεξε; Κάποιοι επιλέγουν επαγγέλματα που δεν τους ταιριάζουν γιατί παρασύρονται από τον περίγυρό τους, άλλοι επιλέγουν επαγγέλματα που δεν έχουν μέλλον και  κάποιοι άλλοι αφήνουν τους γονείς τους να επιλέξουν γι’ αυτούς.

       Η ελλιπής πληροφόρηση για τα επαγγέλματα είναι ένας από τους παράγοντες που οδηγούν σε λάθος αποφάσεις. Πολλές φορές οι μαθητές δεν μπορούν να διαλέξουν καν επάγγελμα επειδή ακριβώς τους μπλοκάρει η άγνοια σχετικά με τις διαθέσιμες επιλογές.

       Είναι σαφές ότι οι μαθητές από μόνοι τους συνήθως επιλέγουν ανάμεσα σε περιορισμένο αριθμό επαγγελμάτων επειδή ακριβώς μόνο αυτά γνωρίζουν στο περιβάλλον τους. Η προσκόλληση στα γνωστά επαγγέλματα είναι αναποτελεσματική καθώς περιορίζει τους ορίζοντες των μαθητών και συχνά αφορά κλάδους ήδη κορεσμένους και αντικείμενα ξεπερασμένα.

       Ακόμη και μαθητές που παρακολουθούν εκδηλώσεις του τύπου «ημέρες καριέρας» όπου επαγγελματίες, επιχειρηματίες και εκπρόσωποι επαγγελματικών συλλόγων παρουσιάζουν στοιχεία από την επαγγελματική τους εμπειρία δεν καταφέρνουν να συγκεντρώσουν αρκετές πληροφορίες. Συχνά  τα σύγχρονα επαγγέλματα δεν ανήκουν σε συλλόγους. Ορισμένα είναι εντελώς μοναδικά ή υφίστανται μόνο στο πλαίσιο μιας συγκεκριμένης εταιρίας/ βιομηχανίας. Ποιος μπορεί να καταλάβει τι σημαίνει να εργάζεσαι σε μια εταιρία που παράγει μπισκότα σε μια από τις παρακάτω θέσεις; packaging technologist, branding executive, learning center manager, strategic projects evalutator.

       Όταν οι μαθητές λαμβάνουν αποφάσεις για τις σπουδές και το επάγγελμα που θα ακολουθήσουν απευθύνονται σε σύμβουλο επαγγελματικού προσανατολισμού που τους βοηθά να ανακαλύψουν κλίσεις, ενδιαφέροντα, αξίες, χαρακτηριστικά προσωπικότητας και ικανότητες και να τα συνδυάσουν ώστε να καταλήξουν στην καλύτερη απόφαση. Ένα σημαντικό μέρος της διαδικασίας σχεδιασμού της σταδιοδρομίας είναι η συγκέντρωση πληροφοριών για τα επαγγέλματα. Η πληροφόρηση για τα επαγγέλματα (που ονομάζεται «επαγγελματογνωσία») βοηθά τους μαθητές να αποκτήσουν εξοικείωση με διαφορετικούς χώρους εργασίας και ποικίλα επαγγελματικά περιβάλλοντα. Περιλαμβάνει τις προοπτικές για την απασχόληση, τους μισθούς, τα συναφή επαγγέλματα, την εκπαίδευση και την κατάρτιση, καθώς και τα καθήκοντα εργασίας.

*Η Άννα Δαλώση είναι ιδιωτική Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Εκπαιδεύτρια στην Κύπρο. Εργάζεται επίσης ως Υπεύθυνη Έργου σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα.

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΠΗΓΗ: http://www.annadalosi.com/counselling/jobs-info

Παρατηρήσεις:

 

Α. Να αποδώσετε περιληπτικά, σε 80- 100 λέξεις, το περιεχόμενο του κειμένου.

20 Μονάδες

 

Β.1.  «…Πολλές φορές οι μαθητές δεν μπορούν να διαλέξουν καν επάγγελμα επειδή ακριβώς τους μπλοκάρει η άγνοια σχετικά με τις διαθέσιμες επιλογές.» Να αναπτύξετε την παραπάνω άποψη του κειμένου με τη μέθοδο του αιτίου- αποτελέσματος σε 80- 90 περίπου λέξεις.

10 Μονάδες

 

Β.2. Να εντοπίσετε τη δομή και τον τρόπο ανάπτυξης της πρώτης παραγράφου του κειμένου. (Να τεκμηριώσετε την απάντησή σας με στοιχεία από το κείμενο.)

5 Μονάδες

 

Γ.1.α) Να γράψετε από ένα συνώνυμο για καθεμιά από τις παρακάτω λέξεις: παρασύρονται, ελλιπής, μπλοκάρει, προσκόλληση, συνδυάσουν, συναφή.  

6 Μονάδες

 

Γ.1.β) Να αναλύσετε τις υπογραμμισμένες από το κείμενο λέξεις στα συνθετικά τους μέρη και να σχηματίσετε από το β’ συνθετικό της κάθε λέξης δύο νέες σύνθετες λέξεις (συλλόγων, σταδιοδρομίας, επαγγελματογνωσία).

5 Μονάδες

 

Γ.2. Να εντοπίσετε τέσσερα (4) διαφορετικά σημεία στίξης στο κείμενο και να σχολιάσετε τη λειτουργία τους.

4 Μονάδες

 

Δ. Με αφορμή το μάθημα του Σ.Ε.Π στο σχολείο (Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός) αναλαμβάνετε να συντάξετε μια επιστολή προς τον υφυπουργό Παιδείας στην οποία θα τον ενημερώνετε για τη σημασία του μαθήματος αυτού στην τάξη σας. Επιπλέον να του παρουσιάσετε δικές σας προτάσεις σχετικές με τον εμπλουτισμό της επαγγελματικής ενημέρωσης στην εκπαίδευση. (450- 500 λέξεις)

50 Μονάδες

Υπεύθυνη ύλης

Πηνελόπη Ζαρδούκα

Εγγραφείτε στην ενημέρωση
των εκπαιδευτικών θεμάτων

(Αποστολή ενημέρωσης κάθε Πέμπτη το μεσημέρι)

Ακολουθήστε μας

Ανοίγουν τα σχολεία τη Δευτέρα: Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε

Ανοίγουν τα σχολεία τη Δευτέρα: Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε

Την ερχόμενη Δευτέρα 10 Μαΐου ανοίγουν τις πόρτες τους Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια ενώ συνεχίζουν τη λειτουργία τους τα Λύκεια που είχαν ξεκινήσει τη δια ζώσης εκπαίδευση πριν το Πάσχα. Από το Υπουργείο Παιδείας έχει ήδη εκδοθεί εγκύκλιος με οδηγίες για την...

Ζήτημα χρόνου, του Ross Stewart

Ζήτημα χρόνου, του Ross Stewart

ΤΙΤΛΟΣ: Ζήτημα χρόνου ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Stewart Ross ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Η αγάπη για τους συνανθρώπους μας/Οι φιλικοί δεσμοί/Η αγάπη ΑΛΛΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΙΔΟΣ: Μυθιστόρημα ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Έρωτας, Κόσοβο, Πόλεμος ΔΙΑΦΟΡΑ: ΣΕΛΙΔΕΣ: 121 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ-ΚΡΙΤΙΚΗ: Μπορεί κανείς να τη...

Τι κάνω αν δεν μπορώ να προμηθευτώ self test;

Τι κάνω αν δεν μπορώ να προμηθευτώ self test;

Στην περίπτωση που δεν εμφανίζεται το ΑΜΚΑ μαθητών, εκπαιδευτικών, μελών Ε.Ε.Π, Ε.Β.Π., διοικητικού ή λοιπού προσωπικού ώστε να παραλάβουν το αυτοδιαγνωστικό τεστ από το φαρμακείο, ή αν για οποιονδήποτε άλλο λόγο υπάρχει αδυναμία παραλαβής του test, μπορούν να...

Διαβάστε κι αυτά

Οδηγίες από το Υπουργείο Παιδείας για την επαναλειτουργία των σχολείων και τη διενέργεια των self tests

Οδηγίες από το Υπουργείο Παιδείας για την επαναλειτουργία των σχολείων και τη διενέργεια των self tests

Εκδόθηκε η αριθ. 50209/ΓΔ4/5-5-2021 εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας με θέμα: "Ενημέρωση για την εφαρμογή του υποχρεωτικού μέτρου του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης (δωρεάν αυτοδιαγνωστικός έλεγχος) από τον κορωνοϊό COVID – 19". Αναλυτικά όσα αναφέρονται στην εγκύκλιο:...

Νέα Υπουργική Απόφαση για τη λειτουργία των σχολείων στις 10 Μαΐου

Νέα Υπουργική Απόφαση για τη λειτουργία των σχολείων στις 10 Μαΐου

Εκδόθηκε σήμερα η αριθ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 27707/5-5-2021 ΚΥΑ των Υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Εσωτερικών, Μετανάστευσης και Ασύλου και Επικρατείας με τίτλο "Εφαρμογή του υποχρεωτικού μέτρου του...

Τι θα ισχύσει από Δευτέρα 10 Μαΐου για τα σχολεία

Τι θα ισχύσει από Δευτέρα 10 Μαΐου για τα σχολεία

Τη Δευτέρα 10 Μαΐου ανοίγουν τις πόρτες τους τα Δημοτικά Σχολεία και τα Γυμνάσια για να υποδεχτούν τους μαθητές τους. Τα Λύκεια είχαν ανοίξει ήδη πριν τις γιορτές του Πάσχα. Είναι απαραίτητο να γίνονται δύο self test την εβδομάδα, κάθε Κυριακή και κάθε Τετάρτη και οι...