Κόκκινος Σταυρός, της Μαρίας Γαβαλά

19.06.2018

σχόλια

γράφει ο Γιάννης Δρούγος

 

Ένα συγκλονιστικό, πολυεπίπεδο μυθιστόρημα για ένα σκοτεινό και θλιβερό κεφάλαιο της Ιστορίας, για την Τέχνη, για τους ψυχικά ασθενείς και την εξόντωσή τους από το ναζιστικό καθεστώς.

Μέσα από τους μονολόγους και τις αφηγήσεις των τριών βασικών ηρωίδων, πραγματοποιείται ένα ταξίδι στο χρόνο. Το παρελθόν, τρένο. Και το παρόν, οι ράγες. Και τριγύρω, τούνελ και απότομοι γκρεμοί: Η ναζιστική θηριωδία, του πολέμου το μέγα Κακό, ο εγκλεισμός, η θανάτωση. Τότε! Τα αδιέξοδα στις ανθρώπινες σχέσεις, η μοναξιά, η μετανάστευση, η απουσία προσωπικής ταυτότητας. Σήμερα!

Συνδετικός κρίκος αυτών, η Αριάδνη Χόπε, Ελληνογερμανίδα φοιτήτρια της Ιστορίας της Τέχνης. Μέσα από την προετοιμασία της πτυχιακής της εργασίας, προσπαθεί να ανακαλύψει τη σχέση μεταξύ της τέχνης και των εκφραστικών δυνατοτήτων των ασθενών στα άσυλα. Μια εξ αυτών, η Μπέρτα Γκέρτρουντ Φλέκ, που αποκαλύπτει “μυστικά και ντοκουμέντα” μέσα από τους πίνακες που ζωγραφίζει.

Κι ένα σημαντικό εμβόλιμο πρόσωπο , μεταξύ άλλων, η Έρρικα Μπεντιέν, νοσοκόμα, περιδιαβαίνοντας τη δική της προσωπική κόλαση, λειτουργεί ως Άγγελος ανάμεσα σε Δαίμονες.

Κόκκινος σταυρός, ήταν το σύμβολο που έμπαινε πλάι στα ονόματα των ιδρυματοποιημένων ασθενών, που τους ‘έπεφτε ο κλήρος’ να θανατωθούν.

Η Μαρία Γαβαλά, συγγραφέας σπουδαία και ακριβοθώρητη, με μια γραφή-νυστέρι, κινείται από τη μια εποχή στην άλλη και συνθέτει ένα από εκείνα τα μυθιστορήματα που μετά το πέρας της ανάγνωσης, οι μνήμες, οι ιστορίες και τα πρόσωπα, έχουν ήδη καρπίσει στους εσωτερικούς κήπους του αναγνώστη.

Ακολουθήστε μας

Οι προσφορές των εφημερίδων

Κερδίστε το!

Οι ταινίες της εβδομάδας

Οδηγός ιστοσελίδας

Αρχείο

Επιμέλεια άρθρου Κώστας Θερμογιάννης

Επιμέλεια άρθρου

0 σχόλια

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου