Select Page

Οι λεπτοί ποιητικοί πειραματισμοί των Βάκρινου και Παλαιοπάνου

Οι λεπτοί ποιητικοί πειραματισμοί των Βάκρινου και Παλαιοπάνου

Πολύ συχνά η ποίηση δεν περιορίζεται απλά στην προβολή εικόνων από την κοινωνία που τη γέννα, αλλά επιμένει στην ανάδειξη των συναισθημάτων που προκαλούνται από τα κοινωνικά βιώματα. Και είναι πραγματικά πολύ ενδιαφέρον να βλέπουμε νέους δημιουργούς να ξεπερνούν την απλή εικονοποιία της κρίσης  και να στρέφουν την προσοχή τους στην προβολή των συναισθημάτων μιας κοινότητας  σε ύφεση, η οποία απειλείται να κλειδωθεί στη σπείρα της παρακμής.

Ας μη λησμονούμε πως η ίδια η τέχνη στοχεύει στο συναίσθημα. Έτσι δεν είναι καθόλου συμπτωματικό το γεγονός ότι κυρίαρχο συναίσθημα είναι η απογοήτευση και ένας πεσιμισμός για την ανατροπή των ονείρων και των σχεδίων.

Μιχάλης Βάκρινος
διάνυσμα

Αυτόν τον δρόμο ακολουθεί και ο Μιχάλης Βάκρινος με τη δεύτερη ποιητική του συλλογή «νους νεκρός εν τη γενέσει του» (διάνυσμα, 2016).

Η δυναμική εκφραστική του κινείται στις οδούς του υπερρεαλισμού. Καινοτόμες εκφράσεις αποκαλύπτουν την πειραματική αναζήτηση εκφραστικών διεξόδων. Και το σουρεαλιστικό βάθος της στιχουργικής του Βάκρινου διαφαίνεται σε κάθε στίχο και κάθε στροφή.

Δυναμικά ονοματικά σύνολα εξακτινίζουν το συναίσθημα και συγκλονίζουν συχνά τον ακροατή/αναγνώστη με την ισχύ τους. Ταυτόχρονα, η συνειρμική ροή των συνθέσεων διαμορφώνει μία ελεύθερη συναισθηματικά κίνηση, ενισχύοντας το αναδυόμενο συναίσθημα. Ο Βάκρινος ελέγχει τόσο την ένταση όσο και το ρυθμό χωρίς να παρασύρεται από μία αυθόρμητη γραφή. Αντίθετα, κάθε λέξη έχει μπει στη βάσανο της επεξεργασίας για την αρτιότερη πλαστικότητα του στίχου.

Εξάλλου, ο υπερρεαλισμός προσφέρει μία χαρακτηριστική ευκινησία στη στιχουργική, κάτι που ο Βάκρινος αξιοποιεί. Την ίδια στιγμή, η υπερρεαλιστική έκφραση εμπλουτίζει εικαστικά το ποιητικό του κάδρο, δίχως όμως να προσανατολίζεται εκείνος στην απλή εικονοποιία. Λειτουργεί συμπληρωματικά υποστηρίζοντας και αισθητικά το εξαγόμενο συναίσθημα. Το δε κάδρο του είναι πλούσιος σε ήχους και κίνηση.

Η αίσθηση της κίνησης όμως αναδύεται συνειρμικά με την επιλογή λέξεων που υπονοούν έμμεσα τη μετακίνηση, φέρνοντας σε έναν ιδιότυπο διακειμενικότητα λόγο το κοινό με την εικαστική και το μήνυμα του δημιουργού. Η υπερρεαλιστική επιλογή με το μωσαϊκό εικόνων και τις συνειρμικές εναλλαγές προσδίδει μία ρευστότητα στον ίδιο τον στίχο. Και τούτη αισθητοποιείται ακόμα και με τους κεντραρισμένους στίχους.

Κυρίαρχο  συναίσθημα είναι η απογοήτευση με μία δόση μελαγχολίας. Το όνειρο, συχνά επαναλαμβανόμενο, που κατέρρευσε και οι απογοητεύσεις της ζωής σε μία περίοδο κρίσης αποτελούν την πρώτη ύλη της ποιητικής του Βάκρινου. Μέσα στη σουρεαλιστική διαδρομή της η στιχουργική του παραμένει κοινωνική αποτυπώνοντας τα συναισθήματα και τις ανατροπές του βίου του  κοινωνικού συνόλου που τον περιβάλλει, δίνοντας μία υποφώσκουσα/αλληγορική πολιτική διάσταση στην ποιητική του.

Οι χώροι "δράσης" φαντάζουν σκοτεινοί, μόλο που ο ίδιος ο στίχος σπάνια σημειώνει τη φωτεινότητα ή την ώρα (νύχτα/ μέρα). Είναι όμως το βάθος του πόνου και της απογοήτευσης/πεσιμισμού τέτοιο που χρωματίζουν συναισθηματικά το κάδρο παρά την ύπαρξη όρων με συγκεκριμένα φυσικά χρώματα. Οι κοινωνικές παραστάσεις με οδηγό το σουρεαλισμό εμπλέκονται με το φυσικό τοπίο και τους ήχους. Έτσι, το συναίσθημα γίνεται ο στιχουργικός πρωταγωνιστής σε ένα ολιγάνθρωπο καναβάτσο.

Η αυτοαναφορική εκφραστική του θέτει στο επίκεντρο το ποιητικό εγώ ως μέλος μιας κοινότητας που πονά, αγαπά, νοσταλγεί, απογοητεύεται ή ακόμα ελπίζει. Το β' ενικό γραμματικό πρόσωπο, αοριστολογικό ή προς  κάποιο συγκεκριμένο βουβό υποκριτή, δημιουργεί μία θεατρικότητα με τον ψευδοδιάλογο που στιχουργείται.

Χρίστος Παλαιοπάνος
ενδυμίων

Τον ίδιο δρόμο πειραματισμού ακολουθεί και ο Χρίστος Παλαιοπάνος με την τρίτη του ποιητική συλλογή «κατά ασπαράκτων» (ενδυμίων, 2016). Με τη συνειρμική ροή μιας θύελλας συναισθημάτων, αισθήσεων κι εικόνων και με μία ισχυρή διάθεση παρωδίας, ο δημιουργός εκθέτει όσα τον ενοχλούν. Η εκφραστική του θεμελιώνεται σε έναν λόγο προφορικό, με τον καταιγιστικό ρυθμό που ορίζει η καθημερινή γλώσσα. Ο φρενήρης συχνά ρυθμός καθοδηγεί και μία εξίσου θυελλώδη -και ανεξέλεγκτη συχνά- συναισθηματική ένταση. Μολονότι τούτη παραμένει ανάλογη της όχλησης που γεννούν όσα διαπραγματεύεται ο δημιουργός, ο ρυθμός της "πνίγει" την ειρωνεία.

Η εκκλησιαστική γλώσσα, ως εκφραστικό μοτίβο (άλλοτε με κειμενικές συνθήκες της Αποκάλυψης κι άλλες φορές με βιβλικές έμμεσες αναφορές), και οι μυθολογικές αναφορές στην καθημερινή γλωσσική ποικιλία διαμορφώνουν ένα πλούσιο εκφραστικό μωσαϊκό που συμπλέει με τη στιχουργική ποικιλομορφία. Και η ποικιλομορφία τούτη προσδίδει μία αίσθηση κίνησης στην οποία αισθητοποίηση ακόμη και η στιχουργική στοίχιση, άλλοτε από τα αριστερά, ενίοτε κεντραρισμένη κι άλλες φορές εντελώς ακανόνιστη δίνοντας έμφαση τόσο στην οπτική απεικόνιση της ποιητικής όσο και στις επιλεγμένες λέξεις.

Η επιλογή των πυκνών επαναλήψεων δεν επιτρέπει εκφραστικές αποδράσεις. Ωστόσο, συντελούν δυναμικά στη διαμόρφωση του στιχουργού ρυθμού, ενώ την ίδια  στιγμή αισθητοποιούν τη διαρκή επανάληψη των εικόνων και των καταστάσεων που βιώνουμε σαν η ίδια η ζωή να κινείται στην περιφέρεια ενός κύκλου. Όλα απαράλλακτα και επαναλαμβανόμενα.

Επιλογικά, πολλές φορές έχουμε υπογραμμίσει τη σημασία του πειραματισμού στην έκφραση. Καθώς η ποίηση αποτελείται από τόσο απλά υλικά, όπως οι λέξεις και τα συναισθήματα, ο πειραματισμός και η ακατάπαυστη αναζήτηση εκφραστικών διεξόδων αποτελεί μία αναγκαιότητα τόσο για την ίδια την ποίηση όσο σε ατομικό επίπεδο όσο και για την εξέλιξη του δημιουργού, ακόμα κι αν το αποτέλεσμα δέχεται ποικίλες κριτικές.

 

Κράτα το

Επιμέλεια κειμένου

Δήμος Χλωπτσιούδης

Ο Δήμος Χλωπτσιούδης είναι φιλόλογος και ποιητής. Γράφει δοκίμια και κριτικές ποίησης παρακολουθώντας τις νέες τάσεις στην Τέχνη. Ασχολείται με επιμέλειες κειμένων και εκδόσεων. Έχει συγγράψει ιστορικές και κοινωνικές μελέτες. Άρθρα (πολιτικά, εκπαιδευτικά, λογοτεχνικά) του δημοσιεύονται στο site tovivlio.net, στο tvxs.gr, στα "Ενθέματα" της Κυριακάτικης Αυγής κ.ά. Έχουν εκδοθεί οι ποιητικές συλλογές: «η οργή της πεταλούδας» (2013), «κατάστιχα» (2014) και «ακατάλληλο» (2016). Έχει συγγράψει τα πολιτικά δοκίμια βιβλία «η δημαγωγία της δημοκρατίας» (2009), «Τοπική Αυτοδιοίκηση, προοπτικές ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών» (δοκιμιακή μελέτη, 2011), και «η μεσαία τάξη στην αγχόνη της κρίσης» (2014). Επίσης, έχει εκδόσει τη συλλογή κοινωνικών δοκιμίων «7 δοκίμια» (2013).

Υποβολή σχολίου

Ακολουθήστε μας!

Follows

Εγγραφείτε στο newsletter

Εκδηλώσεις

Ο Δημήτρης Τσίοδρας στη Χαλκιδική

Ο Δημήτρης Τσίοδρας στη Χαλκιδική

28.07.2017, 9:00μμ – 28.07.2017, 9:00μμ

Άφυτος Χαλκιδικής Χάρτης

Οι εκδόσεις Μίνωας, η Κοινότητα Αφύτου και το βιβλιοπωλείο Οιωνός σάς προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου Ευρωπατριωτισμός ή Εθνοκεντρισμοί του συγγραφέα Δημήτρη Τσιόδρα. Σας περιμένουμε την Παρασκευή 28 Ιουλίου, στις 21:00, στην οικία του Κλεάνθη Βαλαρούτσου στην Άφυτο Χαλκιδικής.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Μαρία Σπυράκη και ο Κώστας Χρυσόγονος, ευρωβουλευτές, και ο συγγραφέας.
Την εκδήλωση θα συντονίσει η Μαρία Καραθανάση, δικηγόρος.
ΠερισσότεραΛιγότερα

8 ενδιαφέρθηκαν  ·  3 θα πάνε
Παρουσίαση του βιβλίου «Λίγες και μία νύχτες»

Παρουσίαση του βιβλίου «Λίγες και μία νύχτες»

28.07.2017, 9:00μμ – 28.07.2017, 10:00μμ

Μύλος Ιερισσού

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ιερισσού «Κλειγένης» και οι Εκδόσεις Πατάκη σας προσκαλούν την Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017 στις 21.00 στoν Μύλο Ιερισσού, στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Ισίδωρου Ζουργού «Λίγες και μία νύχτες».

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
Λένα Οφλίδη, φιλόλογος
Βαγγελιώ Μπαλτζή, φιλόλογος

Θα ακολουθήσει μουσική βραδιά.

Βρείτε το βιβλίο εδώ: bit.ly/2mVgKg9ΠερισσότεραΛιγότερα

1 ενδιαφέρθηκαν
Έρη Ρίτσου | Ο νεκρός δολοφονήθηκε (Σάμος)

Έρη Ρίτσου | Ο νεκρός δολοφονήθηκε (Σάμος)

2.08.2017, 8:00μμ – 2.08.2017, 9:00μμ

Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Αιγαίου

Οι εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ και το βιβλιοπωλείο ΚΑΡΑΣΤΑΘΗ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου της Έρης Ρίτσου

Ο ΝΕΚΡΟΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ
www.kedros.gr/product_info.php?products_id=8633

στον αύλειο χώρο της Βιβλιοθήκης Πανεπιστημίου Αιγαίου, Χατζηγιάννειο Κτίριο, Βλιάμου 21, Νέο Καρλόβασι, Σάμος.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι συγγραφείς Έλσα Χίου και Έλενα Χουσνή.

Η Έρη Ρίτσου θα διαβάσει αποσπάσματα απ’ το βιβλίο.ΠερισσότεραΛιγότερα

6 ενδιαφέρθηκαν
Η Άννα Γαλανού στο Ληξούρι

Η Άννα Γαλανού στο Ληξούρι

2.08.2017, 9:00μμ – 2.08.2017, 10:00μμ

Lixouri, Kaluga Oblast, Russie
Paliki,   Χάρτης

Οι εκδόσεις Διόπτρα και το Βιβλιοπωλείο Happy House σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου της Άννας Γαλανού
στον προαύλιο χώρο του βιβλιοπωλείου.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν η δημοσιογράφος Ελευθερία Κουλουριώτη, η εκπαιδευτικός Καλλιόπη Κρητικού και η συγγραφέας.
Ανάγνωση κειμένων και συντονισμός της εκδήλωσης από τη συγγραφέα Μαίρη Μοσχοπούλου.
Happy House
26710 92411
ΠερισσότεραΛιγότερα

3 ενδιαφέρθηκαν  ·  3 θα πάνε
Ιωάννης Ιωαννίδης: Ο Επιστήμονας και Λογοτέχνης (Λευκωσία)

Ιωάννης Ιωαννίδης: Ο Επιστήμονας και Λογοτέχνης (Λευκωσία)

3.08.2017, 12:30μμ – 3.08.2017, 1:00μμ

University of Nicosia
46 Makedonitissas Ave., CY-2417
Nicosia,  Nicosia, Cyprus Χάρτης

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και οι Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ σας προσκαλούν στην παρουσίαση και συζήτηση

Ιωάννης Ιωαννίδης: Ο Επιστήμονας και Λογοτέχνης
www.kedros.gr/main.php?manufacturers_id=2023

Αμφιθέατρο UNESCO, Κτίριο Europa

12:30-12:35 Καλωσόρισμα
Αντώνης Πολεμίτης, Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

12:35-12:45 «Ιωάννης Ιωαννίδης: ο Επιστήμονας»
Σπύρος Μακριδάκης, Διευθυντής Institute For the Future (IFF)
Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Ομότιμος Καθηγητής, INSEAD

12:45-12:55 «Ιωάννης Ιωαννίδης: ο Λογοτέχνης»
Στεφανία Παπαθεοδώρου, Λέκτορας Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου

12:55-13:25 Τοποθέτηση Συγγραφέα
Ιωάννης Π.Α. Ιωαννίδης, Τακτικός Καθηγητής Ιατρικής Stanford University

Ο συγγραφέας θα διαβάσει αποσπάσματα από το τελευταίο του βιβλίο,

Tractatus για την έκτη φήμη (www.kedros.gr/product_info.php?products_id=8561), συζητώντας θέματα στο μεταίχμιο τέχνης και επιστήμης.

13:25-13:45 Ανοιχτή συζήτηση με το κοινό.

13:45 – 14:00 ΔεξίωσηΠερισσότεραΛιγότερα

2 ενδιαφέρθηκαν
Η Άννα Γαλανού στο Αργοστόλι!

Η Άννα Γαλανού στο Αργοστόλι!

3.08.2017, 8:00μμ – 3.08.2017, 9:00μμ

Βιβλιοπωλείο Σταματελάτου
ΛΙΘΟΣΤΡΩΤΟ 1
Argostóli,  28100 Χάρτης

Οι εκδόσεις Διόπτρα και τo βιβλιοπωλείο Σταματελάτου σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου της Άννας Γαλανού στον χώρο του βιβλιοπωλείου.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν η φιλόλογος Μυρσίνη Γιαννακοπούλου και η συγγραφέας. Αποσπάσματα θα διαβάσει ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Κεφαλλονιάς – Ιθάκης Δημήτρης Ζαβιτσιάνος.
Την εκδήλωση συντονίζει η συγγραφέας Μαίρη Μοσχοπούλου.
Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Αντιδήμαρχος Ευάγγελος Κεκάτος.

Βιβλιοπωλείο Σταματελάτος
Λιθόστρωτο 1, Αργοστόλι
2671022918ΠερισσότεραΛιγότερα

7 ενδιαφέρθηκαν  ·  2 θα πάνε
Τάκης Γεράρδης | Το καμίνι (Νεάπολη Λακωνίας)

Τάκης Γεράρδης | Το καμίνι (Νεάπολη Λακωνίας)

9.08.2017, 8:30μμ – 9.08.2017, 9:30μμ

Limira Mare Hotel
Akti Vion 186
Neápolis,  23053 Χάρτης

Οι εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ και ο Σύνδεσμος Αγιονικολαϊτών «Ο κάβο Μαλλιάς» σας προσκαλούν στην παρουσίαση του μυθιστορήματος του Τάκη Γεράρδη

ΤΟ ΚΑΜΙΝΙ
www.kedros.gr/product_info.php?products_id=8628

Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Μάρω Χαραμή, φιλόλογος και η Σοφία Δουμάνη, δικηγόρος.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον συγγραφέα και στο τέλος της εκδήλωσης θα υπογράψει αντίτυπα για τους αναγνώστες.ΠερισσότεραΛιγότερα

5 ενδιαφέρθηκαν
Βαγγέλης Ντελής | Ο καλλιτέχνης (Νάξος)

Βαγγέλης Ντελής | Ο καλλιτέχνης (Νάξος)

18.08.2017, 8:30μμ – 18.08.2017, 9:30μμ

Θεατρικό Μουσείο Ιάκωβος Καμπανέλλης

Οι εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του μυθιστορήματος του Βαγγέλη Ντελή

Ο ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ
www.kedros.gr/product_info.php?products_id=8528

Για το βιβλίο θα μιλήσει ο Νίκος Λεβογιάννης, φιλόλογος, πρώην Βουλευτής.

Αποσπάσματα θα διαβάσει η Κατερίνα Σιδερή, Μέλος του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ.

Ο συγγραφέας θα αναφερθεί με διαφάνειες στην προϊστορική Νάξο και τον Κυκλαδικό Πολιτισμό.

Τον συντονισμό της παρουσίασης θα κάνει ο δημοσιογράφος Νικόδημος Λιανός.ΠερισσότεραΛιγότερα

1 θα πάνε
Στην Φθιώτιδα η Δήμητρα Μουλαρά

Στην Φθιώτιδα η Δήμητρα Μουλαρά

19.08.2017, 7:00μμ – 19.08.2017, 7:00μμ

Δρυμαια Χάρτης

Οι εκδόσεις Μίνωας και ο Σύλλογος Απανταχού Δρυμαιωτών σάς προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου Το τσαντάκι της Αλφαβήτας της Δήμητρας Μουλαρά.
Σας περιμένουμε το Σάββατο 19 Αυγούστου, στις 19:00, στον χώρο του Δημοτικού Σχολείου στη Δρυμαία Φθιώτιδας.
ΠερισσότεραΛιγότερα

10 ενδιαφέρθηκαν  ·  5 θα πάνε
Βαγγέλης Ντελής | Ο καλλιτέχνης (Οικομουσείο Κoρώνου - Νάξος)

Βαγγέλης Ντελής | Ο καλλιτέχνης (Οικομουσείο Κoρώνου – Νάξος)

20.08.2017, 7:30μμ – 20.08.2017, 8:30μμ

Οικομουσείο Κoρώνου

Οι εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του μυθιστορήματος του Βαγγέλη Ντελή

O ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ
www.kedros.gr/product_info.php?products_id=8528

Για το βιβλίο θα μιλήσει ο Νίκος Λεβογιάννης, φιλόλογος, πρώην Βουλευτής.

Αποσπάσματα θα διαβάσει η Κατερίνα Σιδερή, μέλος του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ.

Ο συγγραφέας θα αναφερθεί με διαφάνειες στην προϊστορική Νάξο και τον Κυκλαδικό Πολιτισμό.

Τον συντονισμό της παρουσίασης θα κάνει ο δημοσιογράφος Νικόδημος Λιανός.ΠερισσότεραΛιγότερα

Στην Ξάνθη η Δήμητρα Μουλαρά

Στην Ξάνθη η Δήμητρα Μουλαρά

8.09.2017, 7:00μμ – 8.09.2017, 7:00μμ

Palia Poli
Xania
Xánthi,   Χάρτης

Οι εκδόσεις Μίνωας και το εκπαιδευτικό κέντρο Μεταγνώση, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παλιάς Πόλης της Ξάνθης, σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου Το τσαντάκι της Αλφαβήτας της Δήμητρας Μουλαρά.
Σας περιμένουμε την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου, στις 19:00, στο Θεατράκι της Κεντρικής Πλατείας Ξάνθης.
ΠερισσότεραΛιγότερα

1 ενδιαφέρθηκαν  ·  1 θα πάνε
Η Έλενα Ακρίτα στη Θεσσαλονίκη

Η Έλενα Ακρίτα στη Θεσσαλονίκη

26.09.2017, 7:30μμ – 26.09.2017, 8:30μμ

Public
Tsimiski 24
Thessaloníki,  54624 Χάρτης

Ένας φόνος μεταξύ φίλων.
Η Έλενα Ακρίτα και o Άρης Δημοκίδης παρουσιάζουν το νέο της αστυνομικό μυθιστόρημα Το Mυστικό της Mπλε Πολυκατοικίας. Το τέλειο αυτό έγκλημα θα διαπραχθεί Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017, στις 19:30 στα Public Τσιμισκή.

Public
Τσιμισκή 24
2310 227288ΠερισσότεραΛιγότερα

244 ενδιαφέρθηκαν  ·  103 θα πάνε

Φόρτωση περισσότερων

Διαγωνισμοί σε εξέλιξη

Υποβολή συμμετοχής!

Αρχείο

Είσοδος

Pin It on Pinterest

Αν σας άρεσε...

κοινοποιήστε το στους φίλους σας!