Select Page

Ο Αντιγραφέας

Ο Αντιγραφέας

 

''Όσοι αντιγράφουν καταλεπτώς ένα συγγραφέα, το κάνουν μ΄ έναν τρόπο απρόσωπο, το κάνουν επειδή συγχέουν αυτόν τον συγγραφέα
με τη λογοτεχνία, το κάνουν επειδή υποπτεύονται πως, αν δεν τον ακολουθήσουν σε κάποιο σημείο, είναι σαν να μην ακολουθούν τη λογική και την ορθοδοξία.
 Για πολλά χρόνια, κι εγώ ο ίδιος πίστευα πως η σχεδόν άπειρη λογοτεχνία ήταν έργο ενός ανθρώπου. Ήταν έργο του Carlyle,
του Johannes Becher,του Whitman, του Rafael Cansinos-Assens, του De Quincey.'' 

 XOPXE ΛOYIΣ MΠOPXEΣ  *Tο λουλούδι του Colerigde*

 

Είμαι ένας αισχρός πλαστογράφος. Ένας ασύστολος λογοκλόπος. Ίσως πιο ευγενικά, θα μπορούσε κάνεις να με χαρακτηρίσει αντιγραφέα. Γιατί τρελαίνομαι να αντιγράφω. Αντλώ απ' αυτό μια ανείπωτη ευχαρίστηση. Ειδικά όταν διαβάζω ένα βιβλίο που μου αρέσει, νιώθω την ακατανίκητη επιθυμία να το υπογράψω. Nα σβήσω το όνομα του συγγραφέα και να γράψω το δικό μου, χωρίς να προσθέσω στο κείμενο ούτε μια δική μου λέξη. Ούτε καν για τα προσχήματα. Γιατί δεν είμαι μόνο πλαστογράφος και λογοκλόπος αλλά και ένας χωρίς «έμπνευση» τεμπέλης. Σε εισαγωγικά το έμπνευση, αφού όλα έχουν ειπωθεί. Kι αυτό δεν είναι απλή δικαιολογία. Tο ξέρει ακόμα και ο πιο ασήμαντος αναγνώστης. Kαι ειδικά εγώ που αναγνωρίζω όλες μου τις ιδέες στα κείμενα των άλλων.
Βέβαια, θεωρείται σκανδαλώδες να υπογράφει κάποιος βιβλία άλλων συγγραφέων. Έτσι αναγκαστικά έγινα αντιγραφέας. Αλλά επειδή εξακολουθώ να είμαι τεμπέλης, επινόησα ένα τρόπο να κάνω τις τριακόσιες σελίδες ενός βιβλίου δυο ή τρεις ή τέσσερις το πολύ.
Αρχικά πετώ τις περιγραφές. Τις θεωρώ φλυαρία. Ύστερα αφαιρώ τις εξηγήσεις, τις διευκρινήσεις και τις περισσότερες φορές τις διάφορες σκέψεις που τις βρίσκω πιο ανούσιες κι απ’ τις περιγραφές. Έτσι πετώντας ό,τι περιττό και άχρηστο, έρχομαι κάποτε αντιμέτωπος με ό,τι συνήθως μένει στο τέλος.
Δηλαδή με την αρχική ιδέα του βιβλίου.
Ποιος όμως, στοιχειωδώς έξυπνος, συγγραφέας, θα υπέγραφε τη βασική ιδέα του βιβλίου ενός άλλου συγγραφέα, πολύ περισσότερο, απ’ τη στιγμή που άντεξε στον πειρασμό να μην υπογράψει όλο το βιβλίο ως έχει;
Μπορεί να είμαι τεμπέλης, λογοκλόπος, πλαστογράφος ή ό,τι άλλο επιθυμείτε, αλλά ασφαλώς όχι τόσο ηλίθιος ώστε να εκτεθώ υποκύπτοντας σ' ένα τέτοιο πειρασμό, και αρκετά πονηρός -η πονηριά συνοδεύει την τεμπελιά- ώστε να προσπεράσω μια τόσο κοινότυπη παγίδα. Kαι για ένα λόγο ακόμα. Εκτός από σπάνιες εξαιρέσεις, η βασική ιδέα, απογυμνωμένη απ’ τις περιγραφές, τις εξηγήσεις και τις σκέψεις του συγγραφέα -χάρις των οποίων είναι ελκυστικό ένα βιβλίο- χάνει, σχεδόν πάντα, κάθε ενδιαφέρον.
Αναγκαστικά λοιπόν, δοκιμάζω κάποια παραλλαγή της βασικής ιδέας. Αλλάζοντας θέση στις λέξεις και αλλοιώνοντας τις φράσεις σε νοήματα άλλα, γλιστρώ εύκολα από τη μια εκδοχή στην άλλη, όπως το φως από το κόκκινο στο πορτοκαλί, στο κίτρινο κι έπειτα στο πράσινο, διασχίζοντας όλες τις αποχρώσεις ως απέναντι, στην άλλη άκρη, στο μπλε αντίθετο του. Είναι αστείο, αλλά σ' όλες αυτές τις εκδοχές, από την αρχική ως την τέλεια αντίστροφή της, το είδωλό της, βρίσκω πάντα κάποια ελκυστικά στοιχεία. Στο τέλος αντί για μια ιστορία, γράφω συχνά δυο ή και τρεις.
Μια φορά, μάλιστα, έφτασα στις οχτώ. Νούμερο που το θεωρώ μικρό επειδή πιστεύω, ανεξήγητα πως οι παραλλαγές μπορούν το άπειρο ν' αγγίξουν. Όλο και πιο βαθιά εισχωρώ στο βέβηλο αυτό παιχνίδι, όπου ούτε ο Σαίξπηρ, ούτε ο Μπόρχες, ούτε ο Βαλερύ, ούτε ο Έκο, ούτε άλλος κάνεις δεν κατάφερε να ξεφύγει. Όλοι υπήρξαν θύματά μου, κατά εποχές, και οι ιστορίες μου στοιβάζονται χειρόγραφες η μια πάνω στην άλλη, πότε με γράμματα δυσανάγνωστα και πότε με γράμματα στρογγυλά και καθαρά σα σχολικά, να εκφράζουν τη διάθεση της στιγμής του γραψίματος. Δεν λείπουν, βέβαια, και οι μουτζούρες, ούτε οι ανορθογραφίες, οι παραπομπές και οι σημειώσεις στο πλαίσιο των σελίδων, άλλοτε δείγματα βιασύνης μα πιο συχνά λάθη στο ξετύλιγμα κάποιου συλλογισμού.
Ιστορίες αλλιώτικες σε ύφος και γραφή. Διαφορετικές σε γλώσσα και ρυθμό. Σα να γραφτήκαν από πολλούς συγγραφείς. Παρόλο όμως το χαμελαιοντικό χαρακτήρα τους και την επιτηδευμένη ανομοιογένειά τους, όλες μαζί προσδιορίζουν ένα σύνολο. Σαν τον πύργο της Βαβέλ που μέσα στην μισοτελειωμένη και χαοτική διαφορετικότητά του καταλάμβανε ένα χώρο, αντιπροσώπευε μια εικόνα, αποτελούσε μια πραγματικότητα, όπου τα διαφορετικά μέρη του εισχωρούν το ένα μέσα στο άλλο, με κοινά επαναλαμβανόμενα ή συμπληρωματικά μοτίβα, σαν τεμνόμενοι κύκλοι, σαν τα κομμάτια ενός παζλ.
Στη δίνη τούτη ζω τον καιρό μου, ώσπου μια μέρα, -φυσικό κι αναμενόμενο ήταν- σε μια στιγμή αδυναμίας, -αν θέλουμε το πιστεύουμε αυτό- ένιωσα την ματαιοδοξία, -κι αυτό παιδί της τεμπελιάς είναι- να δώσω στο φως της δημοσιότητας κάποιες από τις ιστορίες μου.
Διάλεξα αυτές που αγαπώ περισσότερο κι είναι αυτές που, από σύμπτωση, επιδεικνύουν πιο πολύ την αδιάντροπη προέλευσή τους. Mε την πρόθυμη διαμεσολάβηση μιας φίλης μου και από φόβο μην εκτεθώ –σε άλλο επαγγελματικό χώρο έχω αξιοπρέπεια- αντί και πριν από κάποιο εκδοτικό οίκο τις έδωσα να τις διαβάσει ένας ήδη γνωστός συγγραφέας, προσφιλής μου για το ιδιαίτερο στυλ και για τα παράδοξα και δαιδαλώδη νοήματα των γραφτών του.
Σύντομα έλαβα την απάντηση. Mέσω της φίλης μου. Δεν μου μετέφερε ακριβώς τα λόγια του συγγραφέα, αλλ' ότι κατάλαβε απ' αυτά. Tο νόημα όμως ήταν σαφές.
‘’Nα του πεις να ξεχάσει αυτές τις ιστορίες. Nα τις αφήσει να παλιώσουν. N' αφήσει το χρόνο να σβήσει τα χειρόγραφα γράμματά του. Ύστερα από πολύ καιρό όταν στις σελίδες δεν θα διακρίνει παρά μόνο λίγες σκόρπιες λέξεις, να προσπαθήσει ξανά να συμπληρώσει τα κενά μ' ότι εκείνη τη στιγμή θεωρεί πιο σημαντικό. Ίσως έτσι οι ιστορίες αυτές να πάψουν να είναι γυμνάσματα, που πάντα κάποιον άλλο συγγραφέα θα θυμίζουν, και να γίνουν δικές του’’.
Σαφής και κοφτερή απάντηση. Εγώ όμως αντίθετα από κάθε προσδοκία, δίχως να μπορώ να μην ενδώσω στο πάθος μου, απτόητος, χωρίς αιδώ, άπλωσα ανυπόμονα τις λευκές κόλλες μου κι άρχισα πάλι ν' αντιγράφω τον Αντιγραφέα, τη πιο πρόσφατη αντιγραφή απ' όλες τις αντιγραφές μου. Μα πριν αρχίσω άλλαξα το επίγραμμα μ' ένα δικό μου.

«Tο να είμαι αντιγραφέας πάνω απ’ όλα: ανηθικότητα, παιχνίδι, νοσηρότητα ή ρουτίνα, είναι η επιθυμία μου να παραμείνω αναγνώστης».

 

από την ανέκδοτη συλλογή "Αντιγραφές"

_

γράφει ο Νίκος Γιαννόπουλος
         Σκηνοθέτης - Παραγωγός

Μην ξεχνάτε πως το σχόλιό σας είναι πολύτιμο!

Επιμέλεια κειμένου

Μάχη Τζουγανάκη

Δηλώνω τυπικά αρχισυντάκτρια της σελίδας. Άτυπα όμως και πιο γνήσια, δηλώνω μέλος μιας όμορφης ομάδας πολύ δεμένης που οι «τίτλοι» του καθενός είναι περιττοί. Δηλώνω επίσης συγγραφέας, ποιήτρια, ερασιτέχνης φωτογράφος, μουσικόφιλή, βιβλιόφιλη, θεατρόφιλη, σινεφίλ και ερωτευμένη με οτιδήποτε ξυπνά τη δημιουργικότητά μου. Τελικά όμως έμαθα… πως το να δηλώνει κανείς τι είναι και τι δεν είναι, είναι ένα μεγάλο παραμύθι, όχι από εκείνα που μου αρέσει να διαβάζω, αλλά από εκείνα που σου θέτουν όρια και σε στριμώχνουν σε καλούπια. Μα εγώ τις λέξεις «όρια» και «καλούπια» τις έχω αφαιρέσει από το λεξικό της ψυχής μου...

2 Σχόλια

 1. Μάχη Τζουγανάκη

  «Tο να είμαι αντιγραφέας πάνω απ’ όλα: ανηθικότητα, παιχνίδι, νοσηρότητα ή ρουτίνα, είναι η επιθυμία μου να παραμείνω αναγνώστης».

  Η φράση σου αυτή όπως και η παρουσία σου στη σελίδα μας, αποδεικνύει το πόσο καλός αναγνώστης είσαι πραγματικά. Και ένας καλός αναγνώστης με στοίβες από βιβλία στη σκέψη του, δε μπορεί -αν το επιθυμήσει- παρά να γίνει ένας πρωτότυπος συγγραφέας σύμφωνα με τα δικά μου μέτρα και σταθμά όσον αφορά στον ορισμό αντιγραφής και συγγραφής.

  Απάντηση
 2. Μάρθα Δήμου

  Υπέροχο κείμενο που περικλείει όλες τις αποχρώσες σκέψεις όσων καταπιάνονται με τη συγγραφή. Πάντως πάντα το παιχνίδι των λέξεων γεννά καινούργιους τρόπους για να εκφράσει τα ήδη χιλιοειπωμένα και να τα κάνει πρωτότυπα.
  Ήδη ο τρόπος γραφής και το θέμα, κατά τη γνώμη μου, είναι τολμηρά. Συνεπώς, αυτή η διάθεση και η αποθήκη “γνώσεων”, που έχει αποκτηθεί μέσα από τις αναγνώσεις μπορεί να γεννήσει και πρωτότυπα θέματα , αρκεί να το θέλεις. Καλή Πρωτοχρονιά!

  Απάντηση

Υποβολή σχολίου

Ακολουθήστε μας!

Follows

Εγγραφείτε στο newsletter

Εκδηλώσεις

Ο Δημήτρης Τσίοδρας στη Χαλκιδική

Ο Δημήτρης Τσίοδρας στη Χαλκιδική

28.07.2017, 9:00μμ – 28.07.2017, 9:00μμ

Άφυτος Χαλκιδικής Χάρτης

Οι εκδόσεις Μίνωας, η Κοινότητα Αφύτου και το βιβλιοπωλείο Οιωνός σάς προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου Ευρωπατριωτισμός ή Εθνοκεντρισμοί του συγγραφέα Δημήτρη Τσιόδρα. Σας περιμένουμε την Παρασκευή 28 Ιουλίου, στις 21:00, στην οικία του Κλεάνθη Βαλαρούτσου στην Άφυτο Χαλκιδικής.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Μαρία Σπυράκη και ο Κώστας Χρυσόγονος, ευρωβουλευτές, και ο συγγραφέας.
Την εκδήλωση θα συντονίσει η Μαρία Καραθανάση, δικηγόρος.
ΠερισσότεραΛιγότερα

8 ενδιαφέρθηκαν  ·  3 θα πάνε
Παρουσίαση του βιβλίου «Λίγες και μία νύχτες»

Παρουσίαση του βιβλίου «Λίγες και μία νύχτες»

28.07.2017, 9:00μμ – 28.07.2017, 10:00μμ

Μύλος Ιερισσού

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ιερισσού «Κλειγένης» και οι Εκδόσεις Πατάκη σας προσκαλούν την Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017 στις 21.00 στoν Μύλο Ιερισσού, στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Ισίδωρου Ζουργού «Λίγες και μία νύχτες».

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
Λένα Οφλίδη, φιλόλογος
Βαγγελιώ Μπαλτζή, φιλόλογος

Θα ακολουθήσει μουσική βραδιά.

Βρείτε το βιβλίο εδώ: bit.ly/2mVgKg9ΠερισσότεραΛιγότερα

1 ενδιαφέρθηκαν
Έρη Ρίτσου | Ο νεκρός δολοφονήθηκε (Σάμος)

Έρη Ρίτσου | Ο νεκρός δολοφονήθηκε (Σάμος)

2.08.2017, 8:00μμ – 2.08.2017, 9:00μμ

Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Αιγαίου

Οι εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ και το βιβλιοπωλείο ΚΑΡΑΣΤΑΘΗ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου της Έρης Ρίτσου

Ο ΝΕΚΡΟΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ
www.kedros.gr/product_info.php?products_id=8633

στον αύλειο χώρο της Βιβλιοθήκης Πανεπιστημίου Αιγαίου, Χατζηγιάννειο Κτίριο, Βλιάμου 21, Νέο Καρλόβασι, Σάμος.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι συγγραφείς Έλσα Χίου και Έλενα Χουσνή.

Η Έρη Ρίτσου θα διαβάσει αποσπάσματα απ’ το βιβλίο.ΠερισσότεραΛιγότερα

6 ενδιαφέρθηκαν
Η Άννα Γαλανού στο Ληξούρι

Η Άννα Γαλανού στο Ληξούρι

2.08.2017, 9:00μμ – 2.08.2017, 10:00μμ

Lixouri, Kaluga Oblast, Russie
Paliki,   Χάρτης

Οι εκδόσεις Διόπτρα και το Βιβλιοπωλείο Happy House σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου της Άννας Γαλανού
στον προαύλιο χώρο του βιβλιοπωλείου.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν η δημοσιογράφος Ελευθερία Κουλουριώτη, η εκπαιδευτικός Καλλιόπη Κρητικού και η συγγραφέας.
Ανάγνωση κειμένων και συντονισμός της εκδήλωσης από τη συγγραφέα Μαίρη Μοσχοπούλου.
Happy House
26710 92411
ΠερισσότεραΛιγότερα

3 ενδιαφέρθηκαν  ·  3 θα πάνε
Ιωάννης Ιωαννίδης: Ο Επιστήμονας και Λογοτέχνης (Λευκωσία)

Ιωάννης Ιωαννίδης: Ο Επιστήμονας και Λογοτέχνης (Λευκωσία)

3.08.2017, 12:30μμ – 3.08.2017, 1:00μμ

University of Nicosia
46 Makedonitissas Ave., CY-2417
Nicosia,  Nicosia, Cyprus Χάρτης

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και οι Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ σας προσκαλούν στην παρουσίαση και συζήτηση

Ιωάννης Ιωαννίδης: Ο Επιστήμονας και Λογοτέχνης
www.kedros.gr/main.php?manufacturers_id=2023

Αμφιθέατρο UNESCO, Κτίριο Europa

12:30-12:35 Καλωσόρισμα
Αντώνης Πολεμίτης, Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

12:35-12:45 «Ιωάννης Ιωαννίδης: ο Επιστήμονας»
Σπύρος Μακριδάκης, Διευθυντής Institute For the Future (IFF)
Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Ομότιμος Καθηγητής, INSEAD

12:45-12:55 «Ιωάννης Ιωαννίδης: ο Λογοτέχνης»
Στεφανία Παπαθεοδώρου, Λέκτορας Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου

12:55-13:25 Τοποθέτηση Συγγραφέα
Ιωάννης Π.Α. Ιωαννίδης, Τακτικός Καθηγητής Ιατρικής Stanford University

Ο συγγραφέας θα διαβάσει αποσπάσματα από το τελευταίο του βιβλίο,

Tractatus για την έκτη φήμη (www.kedros.gr/product_info.php?products_id=8561), συζητώντας θέματα στο μεταίχμιο τέχνης και επιστήμης.

13:25-13:45 Ανοιχτή συζήτηση με το κοινό.

13:45 – 14:00 ΔεξίωσηΠερισσότεραΛιγότερα

2 ενδιαφέρθηκαν
Η Άννα Γαλανού στο Αργοστόλι!

Η Άννα Γαλανού στο Αργοστόλι!

3.08.2017, 8:00μμ – 3.08.2017, 9:00μμ

Βιβλιοπωλείο Σταματελάτου
ΛΙΘΟΣΤΡΩΤΟ 1
Argostóli,  28100 Χάρτης

Οι εκδόσεις Διόπτρα και τo βιβλιοπωλείο Σταματελάτου σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου της Άννας Γαλανού στον χώρο του βιβλιοπωλείου.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν η φιλόλογος Μυρσίνη Γιαννακοπούλου και η συγγραφέας. Αποσπάσματα θα διαβάσει ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Κεφαλλονιάς – Ιθάκης Δημήτρης Ζαβιτσιάνος.
Την εκδήλωση συντονίζει η συγγραφέας Μαίρη Μοσχοπούλου.
Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Αντιδήμαρχος Ευάγγελος Κεκάτος.

Βιβλιοπωλείο Σταματελάτος
Λιθόστρωτο 1, Αργοστόλι
2671022918ΠερισσότεραΛιγότερα

7 ενδιαφέρθηκαν  ·  2 θα πάνε
Τάκης Γεράρδης | Το καμίνι (Νεάπολη Λακωνίας)

Τάκης Γεράρδης | Το καμίνι (Νεάπολη Λακωνίας)

9.08.2017, 8:30μμ – 9.08.2017, 9:30μμ

Limira Mare Hotel
Akti Vion 186
Neápolis,  23053 Χάρτης

Οι εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ και ο Σύνδεσμος Αγιονικολαϊτών «Ο κάβο Μαλλιάς» σας προσκαλούν στην παρουσίαση του μυθιστορήματος του Τάκη Γεράρδη

ΤΟ ΚΑΜΙΝΙ
www.kedros.gr/product_info.php?products_id=8628

Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Μάρω Χαραμή, φιλόλογος και η Σοφία Δουμάνη, δικηγόρος.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον συγγραφέα και στο τέλος της εκδήλωσης θα υπογράψει αντίτυπα για τους αναγνώστες.ΠερισσότεραΛιγότερα

5 ενδιαφέρθηκαν
Βαγγέλης Ντελής | Ο καλλιτέχνης (Νάξος)

Βαγγέλης Ντελής | Ο καλλιτέχνης (Νάξος)

18.08.2017, 8:30μμ – 18.08.2017, 9:30μμ

Θεατρικό Μουσείο Ιάκωβος Καμπανέλλης

Οι εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του μυθιστορήματος του Βαγγέλη Ντελή

Ο ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ
www.kedros.gr/product_info.php?products_id=8528

Για το βιβλίο θα μιλήσει ο Νίκος Λεβογιάννης, φιλόλογος, πρώην Βουλευτής.

Αποσπάσματα θα διαβάσει η Κατερίνα Σιδερή, Μέλος του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ.

Ο συγγραφέας θα αναφερθεί με διαφάνειες στην προϊστορική Νάξο και τον Κυκλαδικό Πολιτισμό.

Τον συντονισμό της παρουσίασης θα κάνει ο δημοσιογράφος Νικόδημος Λιανός.ΠερισσότεραΛιγότερα

1 θα πάνε
Στην Φθιώτιδα η Δήμητρα Μουλαρά

Στην Φθιώτιδα η Δήμητρα Μουλαρά

19.08.2017, 7:00μμ – 19.08.2017, 7:00μμ

Δρυμαια Χάρτης

Οι εκδόσεις Μίνωας και ο Σύλλογος Απανταχού Δρυμαιωτών σάς προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου Το τσαντάκι της Αλφαβήτας της Δήμητρας Μουλαρά.
Σας περιμένουμε το Σάββατο 19 Αυγούστου, στις 19:00, στον χώρο του Δημοτικού Σχολείου στη Δρυμαία Φθιώτιδας.
ΠερισσότεραΛιγότερα

10 ενδιαφέρθηκαν  ·  5 θα πάνε
Βαγγέλης Ντελής | Ο καλλιτέχνης (Οικομουσείο Κoρώνου - Νάξος)

Βαγγέλης Ντελής | Ο καλλιτέχνης (Οικομουσείο Κoρώνου – Νάξος)

20.08.2017, 7:30μμ – 20.08.2017, 8:30μμ

Οικομουσείο Κoρώνου

Οι εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του μυθιστορήματος του Βαγγέλη Ντελή

O ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ
www.kedros.gr/product_info.php?products_id=8528

Για το βιβλίο θα μιλήσει ο Νίκος Λεβογιάννης, φιλόλογος, πρώην Βουλευτής.

Αποσπάσματα θα διαβάσει η Κατερίνα Σιδερή, μέλος του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ.

Ο συγγραφέας θα αναφερθεί με διαφάνειες στην προϊστορική Νάξο και τον Κυκλαδικό Πολιτισμό.

Τον συντονισμό της παρουσίασης θα κάνει ο δημοσιογράφος Νικόδημος Λιανός.ΠερισσότεραΛιγότερα

Στην Ξάνθη η Δήμητρα Μουλαρά

Στην Ξάνθη η Δήμητρα Μουλαρά

8.09.2017, 7:00μμ – 8.09.2017, 7:00μμ

Palia Poli
Xania
Xánthi,   Χάρτης

Οι εκδόσεις Μίνωας και το εκπαιδευτικό κέντρο Μεταγνώση, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παλιάς Πόλης της Ξάνθης, σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου Το τσαντάκι της Αλφαβήτας της Δήμητρας Μουλαρά.
Σας περιμένουμε την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου, στις 19:00, στο Θεατράκι της Κεντρικής Πλατείας Ξάνθης.
ΠερισσότεραΛιγότερα

1 ενδιαφέρθηκαν  ·  1 θα πάνε
Η Έλενα Ακρίτα στη Θεσσαλονίκη

Η Έλενα Ακρίτα στη Θεσσαλονίκη

26.09.2017, 7:30μμ – 26.09.2017, 8:30μμ

Public
Tsimiski 24
Thessaloníki,  54624 Χάρτης

Ένας φόνος μεταξύ φίλων.
Η Έλενα Ακρίτα και o Άρης Δημοκίδης παρουσιάζουν το νέο της αστυνομικό μυθιστόρημα Το Mυστικό της Mπλε Πολυκατοικίας. Το τέλειο αυτό έγκλημα θα διαπραχθεί Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017, στις 19:30 στα Public Τσιμισκή.

Public
Τσιμισκή 24
2310 227288ΠερισσότεραΛιγότερα

244 ενδιαφέρθηκαν  ·  103 θα πάνε

Φόρτωση περισσότερων

Διαγωνισμοί σε εξέλιξη

Υποβολή συμμετοχής!

Αρχείο

Είσοδος

Pin It on Pinterest

Αν σας άρεσε...

κοινοποιήστε το στους φίλους σας!