Ο Μάκης Ρουσομάνης συνομιλεί με τη Βούλα Παπατσιφλικιώτη

Κάθε έργο του ξεχωριστό, όπως ένα ταξίδι!Νέο βιβλίο και καινούργια συνεργασία με εκδοτικό οίκο. Με τι όνειρα ξεκινάει αυτό το ταξίδι; Όπως και σε κάθε δουλειά, έτσι και εδώ, ξεκινάω τη συνεργασία αυτή με τα καλύτερα όνειρα. Ο εκδοτικός οίκος "πνοή" είναι νέος στο χώρο. Δημιουργήθηκε από αξιόλογους ανθρώπους που αγαπάνε πραγματικά το βιβλίο. Πιστεύω […]

Κάθε έργο του ξεχωριστό, όπως ένα ταξίδι!

Νέο βιβλίο και καινούργια συνεργασία με εκδοτικό οίκο. Με τι όνειρα ξεκινάει αυτό το ταξίδι;
Όπως και σε κάθε δουλειά, έτσι και εδώ, ξεκινάω τη συνεργασία αυτή με τα καλύτερα όνειρα. Ο εκδοτικός οίκος "πνοή" είναι νέος στο χώρο. Δημιουργήθηκε από αξιόλογους ανθρώπους που αγαπάνε πραγματικά το βιβλίο. Πιστεύω πως κάναμε πολύ καλή επιλογή τόσο εγώ και οι συνεργάτες μου, όσο και οίκος. Η κυρία Ξύδη δε μου αρνήθηκε τίποτα απ’ όσα ζήτησα για τις παρουσιάσεις μου και την προώθηση του νέου έργου μου. Δεν μου έβαλε επιπλέον όρους… Ίσα ίσα μπορώ να πω ότι ήταν και ελαστική απέναντί μου και την ευχαριστώ. Από την πρώτη στιγμή ακούμπησε πάνω στη δουλειά μου, στο βιογραφικό μου. Σεβάστηκε το κείμενο, τον δημιουργό. Η επιμέλεια ήταν άψογη και το βιβλίο πλέον κυκλοφορεί με αυτό το απίστευτο εξώφυλλο που έφτιαξαν οι γραφίστες του οίκου, και υπάρχει σε όλα τα βιβλιοπωλεία.

Τι ήταν εκείνο που σας ενέπνευσε να γράψετε το τελευταίο σας βιβλίο;
Ήταν ένα ταξίδι που έκανα στην πόλη της Παναγιάς, στην πόλη της Σμύρνης. Ήταν η τρίτη φορά που επισκέπτομαι την Σμύρνη, αλλά ήταν πρώτη φορά που βρέθηκα στον αρχαιολογικό χώρο της Περγάμου που βρίσκεται το Ασκληπιείο. Παρέα με έναν Τούρκο φίλο μου μας έγινε η ξενάγηση στον χώρο και μας δόθηκαν πληροφορίες. Το ίδιο κιόλας βράδυ όταν βρέθηκα στο ξενοδοχείο ξεκίνησα τη συγγραφή του πέμπτου μου βιβλίου φορτισμένος από την ενέργεια του Ασκληπιείου και τις όμορφες εικόνες που είχα μπροστά μου, από την νυχτερινή Σμύρνη του σήμερα. Ο τίτλος είναι από μια επιγραφή που υπήρχε στον ιερό χώρο την ελληνιστική εποχή που έλεγε: ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ. Έτσι γράφτηκε η νέα μου ιστορία που ξεκινά το 160 π.Χ. και τελειώνει στη Σμύρνη του 2013. Μια ιστορία αγάπης, έρωτα και μυστηρίου που διαβάζεται απνευστί και στο τέλος γίνεται μια ανατροπή, χωρίς να έχει να κάνει η όλη ιστορία με μετεμψύχωση και όνειρο.

Τι σημαίνει για εσάς έμπνευση;
Το καθετί μπορεί να είναι έμπνευση. Ένα χρώμα, μια λέξη, ένα τραγούδι, μια εικόνα, ένα βλέμμα, ένας άνθρωπος, ένα χαμόγελο, ένα δάκρυ, ένας έρωτας. Είναι όλα τα παραπάνω μαζί ή μεμονωμένα, που θα μου κάνουν το “κλικ” και θα “φουντώσει” μέσα μου η φλόγα που θα κάνει την φαντασία μου να “οργιάσει”.

Ποιο στοιχείο του χαρακτήρα σας δυσκολεύει τη γραφή σας;
Οι αδυναμίες μου, τα θέλω μου και η κακή πλευρά μου. Αυτά δυσκολεύουν τη γραφή μου. Όλοι έχουμε αδυναμίες, όλοι έχουμε δυο πλευρές στο χαρακτήρα μας...

Έχετε λάβει μέρος σε αρκετές παρουσιάσεις, των έργων σας αλλά και συναδέλφων. Πιστεύετε ότι ο κόσμος ενδιαφέρεται για το βιβλίο στις μέρες μας;
Έχω κάνει πάρα πολλές παρουσιάσεις σε όλα μου τα έργα. Βλέπω πάρα πολύ κόσμο να έρχεται και να μου σφίγγει το χέρι. Ειδικά στην τελευταία, στον Μύλο της Θεσσαλονίκης έγινε το αδιαχώρητο. Εκείνο όμως που έχω καταλάβει είναι πως ο κόσμος στις μέρες μας δεν ενδιαφέρεται για το βιβλίο πραγματικά. Μπορεί να ενδιαφέρεται να ακούσει κάποια άποψη για το βιβλίο ή να ακούσει τραγούδια και μουσικές από τις παραστάσεις που κάνω, σίγουρα όμως δεν ενδιαφέρεται ουσιαστικά για το βιβλίο. Αν κρίνω ας πούμε από την παρουσίαση της Θεσσαλονίκης που είχε γύρω στα 300 άτομα, εγώ σίγουρα δεν υπέγραψα 300 βιβλία...

Έχετε συγκινηθεί με ένα βιβλίο που έχετε διαβάσει;
Ναι, τελευταίο βιβλίο που μου έφερε δάκρυα στα μάτια και ρίγος στο κορμί, είναι από τις εκδόσεις Έξη και έχει τίτλο “ούτε η μάνα μου”.

Ποια είναι η αγαπημένη σας φράση;
Αγαπημένη μου φράση είναι μια ευχή που την δίνω σε όλους τους ανθρώπους: “Υγεία, αγάπη, γαλήνη και φως”. Υγεία στο σώμα, γαλήνη στο πνεύμα και φως στην ψυχή. Αγάπη για όλους.
Εδώ ταιριάζει απόλυτα ο στίχος της Σ. Τσώτου που λέει: Μόνο η αγάπη μένει όλα τα άλλα είναι καπνός.

Για ποιο λόγο θα σταματούσατε να γράφετε;
Όταν θα σταματήσει ο νους μου να παράγει ιστορίες, τότε και μόνο τότε θα σταματούσα τη συγγραφή.

Έργα του συγγραφέα

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ

Εκδόσεις Πνοή

ΑΣΤΡΟ ΦΩΤΕΙΝΟ, ΘΑ ΒΓΕΙ ΓΙΟΡΤΙΝΟ;

Όστρια Βιβλίο

ΑΫΛΟΣ ΕΡΩΤΑΣ

Εκδόσεις Έξη

Ο ΜΕΛΕΝΙΟΣ, ΤΟ ΑΗΔΟΝΙ ΚΑΙ Ο ΤΥΦΛΟΣ ΠΟΝΤΙΚΟΣ

Όστρια Βιβλίο

ΣΑΝ ΝΑ ΕΙΧΕ ΔΕΙ ΦΑΝΤΑΣΜΑ

Ελληνική Πρωτοβουλία

Φωτογραφίες: Σάκης Γαϊτάνης

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:

Ο Μάκης Ρουσομάνης γεννήθηκε στα Κύμινα Θεσσαλονίκης. Μεγάλωσε και σπούδασε στην Θεσσαλονίκη, και υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία στο πολεμικό ναυτικό. Το 2010 η συγγραφέας Αναστασία Καλλιοντζή του αφιέρωσε το βιβλίο της "Αγαστή Συνεργασία", ενώ την επόμενη χρόνια η Γλυκερία του αφιέρωσε το τραγούδι "Ο γλάρος" στο cd "Η αγάπη είναι ελεύθερη”.
Την ίδια χρονιά έκανε την επιλογή τραγουδιών στο πρόγραμμα "Συνάντηση στην κοινή μας παράδοση", το οποίο παρουσιάστηκε στο Half note jazz των Αθηνών. 
Έχει εργασθεί στον ιατρικό όμιλο Αθηνών (ΙΔΘ) για 7 έτη στο Γενικό χειρουργείο, ενώ σήμερα είναι υπάλληλος του Κ.Ε.Α.Τ.
Το "Σαν να είχε δει φάντασμα..." αποτέλεσε το πρώτο του βιβλίο.

 

Μην ξεχνάτε πως το σχόλιό σας είναι πολύτιμο!

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου