Ο Νεκτάριος Καλογήρου συνομιλεί με τη Βούλα Παπατσιφλικιώτη

Το πρώτο του βιβλίο είναι γεμάτο συγκρούσεις, μέσα σε έναν κόσμο γεμάτο άγνοια και όρια! Σας επέλεξε η γραφή ή την επιλέξατε; Με τι κόστος; Όλοι οι Έλληνες γράφουν. Είμαστε φωτισμένος λαός και τις σκέψεις μας αρέσει να τις μορφοποιούμε, να τις κάνουμε γοητευτικές, στα σίγουρα φλερτάρουμε με την ιδέα να τις κάνουμε πανανθρώπινες. Κόστος δεν […]

Το πρώτο του βιβλίο είναι γεμάτο συγκρούσεις, μέσα σε έναν κόσμο γεμάτο άγνοια και όρια!

 

Σας επέλεξε η γραφή ή την επιλέξατε; Με τι κόστος;

Όλοι οι Έλληνες γράφουν. Είμαστε φωτισμένος λαός και τις σκέψεις μας αρέσει να τις μορφοποιούμε, να τις κάνουμε γοητευτικές, στα σίγουρα φλερτάρουμε με την ιδέα να τις κάνουμε πανανθρώπινες. Κόστος δεν θα έλεγα ότι υπάρχει, παρά μόνο στη δαπάνη του χρόνου έναντι των ανθρώπων που αγαπάμε και μας αγαπούν. Το να δίνεις πολύ χρόνο στο γράψιμο, σημαίνει ότι αφαιρείς χρόνο από κάτι άλλο, και συνήθως εκείνοι που την πληρώνουν είναι οι άνθρωποι που αγαπάς.

 

Τι σημαίνει «γράφω» για σας;

Σημαίνει ότι αντιλαμβάνομαι τις θέσεις μου. Η ειλικρινής γραφή αποκαλύπτει ολόκληρή σου την προσωπικότητα, το ποιος είσαι, το τι πρεσβεύεις και ο πρώτος που τελικά το κατανοεί είναι ο ίδιος σου ο εαυτός. Ζούμε στην εποχή της ακραίας ταχύτητας και η πραγματική σκέψη έχει αντικατασταθεί από μια πρόχειρη άποψη. Θυμάστε πότε ήταν η τελευταία φορά που σταματήσατε στη μέση ενός πεζοδρομίου και κοιτάξατε πάνω και κάτω, βυθισμένη σε μια σκέψη (που να μην είναι λογαριασμός); Η ταχύτητα μετάδοσης πληροφοριών και η θέλησή μας να αντιδράσουμε ακόμα και στην παραμικρή λεπτομέρεια που περιγράφεται στο facebook μας έχουν καταστήσει σύγχρονους Σίσυφους, με τα post να αποτελούν ένα γλυκό βράχο που δεν σταθεροποιείται. Όλα αυτά έχουν προκαλέσει πληγή στον πραγματικά ανθρώπινο προβληματισμό και ευτυχώς η συγγραφή, κάθε μορφής, έρχεται για να την επουλώσει.

 

Πιστεύετε ότι κάποιος γεννιέται ή γίνεται συγγραφέας;

Όλοι είναι γεννημένοι συγγραφείς. Το κάθε πρόσωπο γράφει με τον τρόπο του μια ιστορία που αξίζει να διαβαστεί. Το θέμα είναι ότι στη ζωή μας υπάρχει ένα παράλληλο και αόρατο σύμπαν σκέψεων, αισθήσεων και απωθημένων. Όσοι καταφέρνουν τις ιστορίες εκείνου του σύμπαντος να τις μεταφέρουν στο χαρτί και να τις γεφυρώσουν με αυτό που ζούμε, τότε στα σίγουρα κερδίζουν ένα μικρό μπόνους. 

 

Μιλήστε μας για το βιβλίο σας.

Το κορίτσι με το ράσο είναι μια ιστορία γεμάτη αισθήματα, εικόνες και αρώματα. Αγαπώ αυτό το μυθιστόρημα γιατί η κάθε του σελίδα εμπεριέχει κάτι από τον κάθε έναν μας. Είναι οι φόβοι που παίρνουν σάρκα και οστά, οι αγωνίες την περίοδο της κρίσης, είναι τα θέλω για να καθαρίσουμε ή να γίνουμε ήρωες και να υψώσουμε δυο πιθαμές στα μάτια εκείνων που αγαπάμε και νοιαζόμαστε. Το αγαπώ γιατί στο τέλος προσφέρει για όλους μια λύτρωση. Μπορεί σε μια πρώτη ματιά να είναι ιστορία μυστηρίου και φαντασίας, όμως επί της ουσίας πρόκειται για μια απολύτως πραγματική ιστορία. 

 

Ποια μοίρα ελπίζετε για αυτό;

Ελπίζω να διαβαστεί, από κει και πέρα ο κάθε αναγνώστης θα επαναπροσδιορίσει τη μοίρα του.

 

Έχετε συγκινηθεί με ένα βιβλίο που έχετε διαβάσει;

Συνέχεια. Κάθε βιβλίο είναι ένα ταξίδι. Κάθε ιστορία έχει κάτι που μπορεί να σε συγκινήσει, να σε αγγίξει, να σε κάνει να χαμογελάσεις ή να δακρύσεις. Το καλό με τα βιβλία είναι ότι ανοίγουν τους πόρους της ψυχής σου. Γίνεσαι πιο δεκτικός σε εικόνες, σε συναισθήματα, σπάει αυτό το μονόχνοτο της σύγχρονης καθημερινότητας. Το καλό είναι ότι όλο αυτό λειτουργεί συσσωρευτικά. Όσο πιο πολύ διαβάζεις, τόσο πιο πολύ καλλιεργείται ο συναισθηματικός σου κόσμος και επί της ουσίας γίνεσαι πιο ανθρώπινος.

 

Ποια είναι η αγαπημένη σας φράση;

Μου είναι αδύνατον να σταθώ μόνο σε μία. Κάθε μέρα εντοπίζω και μια καινούργια, που την αποδέχομαι και προσπαθώ να την κάνω μέρος της ζωής μου. Χθες, για παράδειγμα διάβασα το εξής, που έγραψε ένας συγγραφέας ονόματι Σεριντάν Λε Φανού (στο διήγημα «η διαθήκη του γαιοκτήμονα Τόμπι»). Είπε λοιπόν, ότι ο άνθρωπος έχει φυσική ροπή προς το κακό, όμως τακτικά έχει θετικές σκέψεις και αυτές τη στιγμή που γεννώνται πρέπει να στέρξουμε ώστε να τις κάνουμε πράξη προτού χαθούν.

 

Για ποιο λόγο θα σταματούσατε να γράφετε;

Δεν μπορώ να βρω έναν τέτοιο λόγο.

Το κορίτσι με το ράσο

Η 18χρονη Μαρία περνάει το κατώφλι του μοναστηριού, όταν την ίδια στιγμή κρίση ξεκινά στο κοντινό χωριό κι ο χρόνος αρχίζει να μετρά για όλους αντίστροφα. 

Το κορίτσι με το ράσο, η μητέρα της, ο βοσκός, ο φούρναρης, το παπαδοπαίδι κι ο τρελός αναζητούν τη λύση σ’ ένα μυστήριο που σβήνει τα πρόσωπα και τρώει το χρόνο. Η πρόκληση για όλους είναι μεγάλη, καθώς ένα προς ένα τα μυστικά αποκαλύπτονται και οι πληγές ανοίγουν. Οι μοναχές και οι χωρικοί χωρίζονται σε αντίπαλα στρατόπεδα, καθώς η λογική αδυνατεί να εξηγήσει τα γεγονότα. 

Δυο κόσμοι συγκρούονται όσο το απόκοσμο αναζητά λύτρωση και ο έρωτας θυσίες. Το τέλος μπορεί να είναι για όλους ευτυχισμένο αρκεί κάποιοι να θυμηθούν και κάποιοι άλλοι να ξεχάσουν.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:

Ο Νεκτάριος Καλογήρου γεννήθηκε και ζει στη Ρόδο. Σπούδασε επικοινωνία και μέσα ενημέρωσης και εργάζεται ως αρθρογράφος και ραδιοφωνικός παραγωγός στον τοπικό έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο. Είναι τακτικός συνεργάτης - αρθρογράφος για θέματα εκδόσεων και οικονομίας του βιβλίου στο ηλεκτρονικό περιοδικό «tovivlio.net».

«Το κορίτσι με το ράσο» είναι το πρώτο βιβλίο του που κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία.

Είναι παντρεμένος και έχει μία κόρη 9 ετών.

Μην ξεχνάτε πως το σχόλιό σας είναι πολύτιμο!

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου