Ο Πολυχρόνης Κουτσάκης συνομιλεί με τη Βούλα Παπατσιφλικιώτη

Μας συστήνει το πρώτο μυθιστόρημα της νέας του αστυνομικής σειράς με ήρωα τον Στράτο Γαζή.Πώς ξεκινήσατε να γράφετε; Στα μέσα της δεκαετίας του ’90, παρακολουθούσα στην τηλεόραση την ελληνική σημαία να καίγεται στο Πολυτεχνείο, κατά τη διάρκεια επεισοδίων. Στην τηλεοπτική εκπομπή άλλοι κατακεραύνωναν εκείνους που έκαιγαν τη σημαία-σύμβολο της πατρίδας, και άλλοι τους υπερασπίζονταν, εξηγώντας […]

Μας συστήνει το πρώτο μυθιστόρημα της νέας του αστυνομικής σειράς με ήρωα τον Στράτο Γαζή.

Πώς ξεκινήσατε να γράφετε;
Στα μέσα της δεκαετίας του ’90, παρακολουθούσα στην τηλεόραση την ελληνική σημαία να καίγεται στο Πολυτεχνείο, κατά τη διάρκεια επεισοδίων. Στην τηλεοπτική εκπομπή άλλοι κατακεραύνωναν εκείνους που έκαιγαν τη σημαία-σύμβολο της πατρίδας, και άλλοι τους υπερασπίζονταν, εξηγώντας πως αυτοί που το κάνουν διαμαρτύρονται ενάντια στο κράτος, όχι στην πατρίδα. Τότε σκέφτηκα πως μπορεί όλοι αυτοί, που φαίνεται να έχουν τόσο γερά διαμορφωμένες απόψεις και πλήρεις γνώσεις επί του θέματος, να μην ξέρουν τι τους γίνεται. Μπορεί κάποιος να βρίσκεται ανάμεσα σε εκείνους που καίνε την σημαία για εντελώς προσωπικούς λόγους, που κανείς δεν μπορεί να φανταστεί. Κι επειδή μου άρεσε πολύ αυτή η ιδέα, μου ήρθε μια δεύτερη: να κάτσω να γράψω ένα μυθιστόρημα βασισμένο πάνω της. Έτσι, προέκυψε το πρώτο μου μυθιστόρημα, «Το κάψιμο της σημαίας» που εκδόθηκε το 1998.

Τι ήταν εκείνο που σας ενέπνευσε να γράψετε το τελευταίο σας βιβλίο;
Δε νομίζω ότι υπάρχει ποτέ μόνο ένα πράγμα που οδηγεί κάποιον να γράψει ένα βιβλίο. Είναι μια συνισταμένη εικόνων και ιδεών που τριβελίζουν το μυαλό. Το «Αθηναϊκό Μπλουζ» σίγουρα είναι «παιδί» της ελληνικής κρίσης -οικονομικής αλλά κυρίως ηθικής- αλλά και της αγάπης μου για το αστυνομικό μυθιστόρημα.

Τι σημαίνει για εσάς έμπνευση;
Το να βάζεις τον ποπό σου σε μια καρέκλα χωρίς να σηκώνεσαι μέχρι μία από τις πολλές ιδέες σου να αξίζει τον κόπο.

Ποιο στοιχείο του χαρακτήρα σας δυσκολεύει τη γραφή σας;
Η ροπή προς την τεμπελιά. Με αναγκάζω να δουλεύω πάρα πολλές ώρες για να την υπερνικήσω.

Πώς αποφασίσατε να δημιουργήσετε μια σειρά βιβλίων με κεντρικό ήρωα; Τι πιστεύετε ότι μπορεί να κερδίσει ο αναγνώστης;
Με ενδιέφερε να γράψω μια σειρά βιβλίων που, μέσα από (ελπίζω) ενδιαφέρουσες αστυνομικές υποθέσεις θα μιλούσε και για τη σύγχρονη Ελλάδα, όπου η ηθική κρίση είχε έρθει πολύ νωρίτερα από την οικονομική -κατά την γνώμη μου μάλιστα η ηθική κρίση προκάλεσε την οικονομική. Ο Στράτος Γαζής, ο κεντρικός ήρωας αυτής της σειράς, είναι ένας ηθικός επαγγελματίας δολοφόνος. Αναλαμβάνει υποθέσεις μόνο αν πληρωθεί καλά, αλλά για να εκτελέσει το θύμα του πρέπει να κάνει πρώτα έρευνα για να βεβαιωθεί ότι το θύμα του αξίζει να πεθάνει. Δεν τον ενδιαφέρει το ποιόν του εκάστοτε εργοδότη του, μόνο το πόσο κάθαρμα είναι ο στόχος. Αυτή η «γκρίζα ζώνη» στην οποία κινείται ηθικά ο Στράτος, μου δίνει τη δυνατότητα να δείξω, όσο μπορώ, μέσα από τα βιβλία, το μεγαλύτερο πρόβλημα που υπάρχει νομίζω στην Ελλάδα: την έλλειψη δικαιοσύνης. Αυτή τη δικαιοσύνη ψάχνει (επ’ αμοιβή) να αποδώσει ο Στράτος. Όμως σε όλα μου τα βιβλία το πρωτεύον για μένα είναι να περάσει καλά ο αναγνώστης με την ιστορία που διαβάζει.

Έχετε συγκινηθεί με ένα βιβλίο που έχετε διαβάσει;
Με πολλά. Αλλά αν θέλετε ένα, θα σας πω το «Αγαπητέ Θεέ» του Ερίκ-Εμμανουέλ Σμιτ.

Ποια είναι η αγαπημένη σας φράση;
Αλλάζει, ανά εποχές. Τώρα είναι το: “Ok, let’s do this”.

Για ποιο λόγο θα σταματούσατε να γράφετε;
Για κανέναν.

Αθηναϊκό μπλουζ
Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη

Τόσο γλυκιά, τόσο οικεία, ψύχραιμη... Κόντευα να ξεχάσω ότι με είχε καλέσει εκεί για να συζητήσουμε πώς θα σκοτώσω τον άντρα της.

Ο Στράτος Γαζής δεν θέλει να τον αποκαλούν επαγγελματία δολοφόνο. Είναι φροντιστής. Φροντίζει για πράγματα που λέγονται ψιθυριστά. Που όσοι τα ξεστομίζουν, ως εντολές, είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν ακριβά γι’ αυτά και δεν θέλουν έπειτα να ξέρουν τι συνέβη και πώς. Θέλουν μόνο να μάθουν ότι η δουλειά ολοκληρώθηκε. Ο Στράτος είναι ο άνθρωπός τους, αλλά με μία προϋπόθεση: πρέπει η έρευνά του να έχει αποδείξει ότι ο στόχος του αξίζει να πεθάνει. Καθώς γύρω του η κρίση αλλάζει τα πάντα στη χώρα, ο Στράτος βρίσκεται μπλεγμένος ανάμεσα στον πιο αγαπητό δικηγόρο της Ελλάδας και στην πανέμορφη γυναίκα του, ηθοποιό και μοντέλο. Και οι δύο θέλουν να τον προσλάβουν, αλλά ποιος από τους δύο λέει την αλήθεια; Με τη βοήθεια των τριών αγαπημένων παιδικών του φίλων, του Ντραγκ, αστυνομικού του τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής, της Μαρίας, που είναι ο μεγάλος έρωτας και των δυο τους, και της Τέρι, μιας τρανσέξουαλ πόρνης πολυτελείας, ο Στράτος θα ανακαλύψει πως η αλήθεια, σε διαλυμένους έρωτες και οικογένειες με πολλά μυστικά, είναι μια πολύ σχετική υπόθεση...

Έργα του συγγραφέα:

Από τις Εκδόσεις Πατάκη:
Δεν είσαι εδώ
Baby Blue
Μια ανάσα μόνο
Καιρός για ήρωες
Όταν ήταν ευτυχισμένος
Ιερά Οδός Μπλουζ

Από τις Εκδόσεις Μίνωας:
Αυτό που σου ξεφεύγει
Ακροβάτες του χρόνου

Άλλα έργα:
Ο μυθοποιός, Εκδόσεις Γαβριηλίδης
Όχι αυτή τη φορά, μωρό μου, Εκδόσεις Ενάλιος
Το κάψιμο της σημαίας, Εκδόσεις Modern Times

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:
Ο Πολυχρόνης Κουτσάκης γεννήθηκε το 1974 στα Χανιά.
Έχει γράψει έντεκα μυθιστορήματα και μία ποιητική συλλογή που έχουν εκδοθεί στην Ελλάδα και έξι θεατρικά έργα που έχουν εκδοθεί στον Καναδά. Έχει τιμηθεί δύο φορές με Κρατικό Βραβείο Θεατρικού Έργου από το Υπουργείο Πολιτισμού. Θεατρικά έργα του έχουν παιχθεί και βραβευθεί στην Νέα Υόρκη και σε άλλες πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς και στην Αγγλία και στην Ελλάδα. Το θεατρικό του έργο «Χωρίς Εσένα» ανέβηκε στο θέατρο Αμόρε στην Αθήνα τον Μάιο του 2008 και από το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης την άνοιξη του 2015.
Το αστυνομικό μυθιστόρημά του «Αθηναϊκό Μπλουζ» εκδόθηκε στην Ελλάδα (εκδόσεις Πατάκη) και στην Αγγλία (εκδόσεις Bitter Lemon Press) τον Ιανουάριο του 2017, στην Αυστραλία και στις ΗΠΑ τον Απρίλιο του 2017. Το δεύτερο βιβλίο της ίδιας αστυνομικής σειράς, με πρωταγωνιστή τον Στράτο Γαζή, έχει τίτλο “Baby Blue”, κυκλοφορεί ήδη από τις εκδόσεις Πατάκη και θα εκδοθεί στο εξωτερικό το 2018.
Το μυθιστόρημά του «Μια ανάσα μόνο» τιμήθηκε με το Βραβείο Λογοτεχνικού Βιβλίου για Εφήβους 2016 του περιοδικού «Ο Αναγνώστης».
H ιστοσελίδα του είναι http://www.polkoutsakis.com και το email του είναι [email protected]

Μην ξεχνάτε πως το σχόλιό σας είναι πολύτιμο!

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου