
Η Γερμανίδα συγγραφέας Ούτε Κράουζε έχει δημιουργήσει μια σειρά βιβλίων με πρωταγωνιστή τον μικρό δεινόσαυρο Σαύρη, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο για παιδιά 4+, αλλά και μέχρι το δημοτικό.
Στο βιβλίο, λοιπόν, «Ο Σαύρης θέλει κατοικίδιο», ο μικρός Σαύρης έχει βαλθεί να πείσει τους γονείς του να πάρει ένα κατοικίδιο. Θα ήθελε ένα τοσοδούλη πτερόσαυρο ή έναν μικρούτσικο βροντόσαυρο, ακόμη κι ένα προϊστορικό ψάρι. Οι γονείς του όμως αρνούνται γιατί φοβούνται πως δε θα αναλάβει τις ευθύνες του. Άλλωστε και το δωμάτιό του η μητέρα του το καθαρίζει. Ο Σαύρης όμως δεν ο βάζει κάτω. Γράφει πάνω σε φύλλα δέντρου μια αγγελία: “Ο Σαύρης κάνει τον δεινόσαυρό σας πολύ χαρούμενο. Τον πλένει, τον φροντίζει, τον πηγαίνει βόλτα”. Σύντομα, οι πρώτοι πελάτες εμφανίζονται: ο βρώμικος αλλά υπάκουος Τι Ρεξ, ο ενθουσιώδης Τρίκι, ο τρικεράτωψ και η ατίθαση Στίγκι, ο στεγόσαυρος. Τρία κατοικίδια μετά με πολλές ευθύνες που φέρνει εις πέρας και με ένα σπίτι άνω κάτω που πρέπει να συμμαζέψει κάνουν τον Σαύρη να μετανιώσει για το κατοικίδιο. Αλλά οι γονείς του έχουν άλλη γνώμη…


Το βιβλίο αυτό μιλά για ένα θέμα που βασανίζει πολλά παιδιά και γονείς. Πόσες φορές ένα παιδί έχει παρακαλέσει για ένα κατοικίδιο και η απάντηση είναι όχι; Αυτό το βιβλίο με την ρεαλιστική του αφήγηση μας δίνει αφορμή να συζητήσουμε με τα παιδιά και να κατανοήσουν τις ευθύνες που έχει ένα κατοικίδιο. Ιστορία γραμμένη με χιούμορ, με απλό τρόπο σχεδόν μέσα από τα μάτια ενός παιδιού. Ήρωες πειστικοί, καθημερινοί με ανθρώπινη συμπεριφορά.
Γενικά η σειρά αυτή έχει έναν μοναδικό τρόπο να αγγίζει ην ψυχή των παιδιών και να τα κάνει να γελούν με τις ξεκαρδιστικές περιπέτειες του Σαύρη. Είναι ένας ήρωας που ήρθε για να βρει σπίτι στις βιβλιοθήκες μας.

Δραστηριότητες για το σπίτι
- Αρχικά, μπορούμε να αφηγηθούμε την ιστορία με τη βοήθεια μιας γαντόκουκλας. Ύστερα μας δίνεται αφορμή μέσα από το βιβλίο να συζητήσουμε για τα κατοικίδια. Αν έχουμε κατοικίδιο, μπορούμε να σημειώσουμε σε χρωματιστά χαρτάκια τις ευθύνες που αναλαμβάνει το κάθε μέλος της οικογένειας για το κατοικίδιο. Για παράδειγμα, τις ευθύνες της μαμάς σε μπλε χαρτάκια και λοιπά. Έτσι, συνειδητοποιούμε ποιος αναλαμβάνει τις πιο πολλές ευθύνες κι αν κάποιος πρέπει να βοηθάει περισσότερο. Αν δεν έχουμε κατοικίδιο ή αν θέλουμε να πάρουμε είναι μια αφορμή με αυτή την ιστορία να μιλήσουμε.
- Μπορούμε ακόμη να φανταστούμε παράξενα κατοικίδια που θα θέλαμε να έχουμε στο σπίτι μας, όπως ήθελε και ο Σαύρης. Μπορούμε να τα φανταστούμε και να τους δώσουμε ιδιότητες: ένας μωβ ελέφαντας σε μικρό μέγεθος…
- Μπορούμε ακόμα να φτιάξουμε δεινόσαυρους με χάρτινα πιάτα ή ρολά υγείας χρησιμοποιώντας τέμπερες.
Δραστηριότητες για το σχολείο
- Αρχικά, το βιβλίο αυτό μπορούμε να το αξιοποιήσουμε είτε στο νηπιαγωγείο είτε στο δημοτικό αλλάζοντας την δυσκολία των δραστηριοτήτων. Είναι το ίδιο διασκεδαστικό σε όλες τις ηλικίες.
- Σο νηπιαγωγείο μπορούμε να συζητήσουμε τις ευθύνες που έχει ένα κατοικίδιο, να μιλήσουν τα παιδιά που έχουν και τα παιδιά που δεν έχουν σε ένα μικρό debate. Μπορούμε ακόμη με πλαστελίνες να δημιουργήσουμε τους δικούς μας δεινόσαυρους, να ζωγραφίσουμε το ιδανικό ή ένα περίεργο κατοικίδιο που θέλουμε και να κάνουμε messy play με αφορμή την ιστορία, κάτι που αγαπούν πολύ τα παιδιά.
- Στο δημοτικό μπορούμε και πάλι να συζητήσουμε και να κάνουμε debate χρησιμοποιώντας εδώ λογικά επιχειρήματα. Ακόμη μπορούν να γράψουν γράμμα στους γονείς τους να τους πείσουν να πάρουν ένα κατοικίδιο ή να γράψουν γράμμα στο ίδιο τους το κατοικίδιο όσοι έχουν.
- Το κόμικ είναι μια τεχνική που αρέσει πολύ στα παιδιά. Χωρίζουμε τα παιδιά σε ομάδες, τόσες όσες είναι τα κεφάλαια του βιβλίου και τους ζητάμε να μετατρέψουν την ιστορία σε επεισόδια με τη μορφή κόμικ. Τέλος κάθε ομάδα μπορεί να δραματοποιήσει το κεφάλαιο που ανέλαβε.
- Τέλος, μπορούμε να κάνουμε μια κατασκευή ενός δεινοσαύρου με πιάτα ή ρολό υγείας.

Η Αθανασία Αλεξανδρίδη είναι απόφοιτη του Παιδαγωγικού τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Αθηνών. ‘Εχει παρακολουθήσει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Ανάγνωση, Φιλαναγνωσία και εκπαιδευτικό υλικό», ενώ παράλληλα έχει σπουδάσει «Δημιουργική γραφή» στο ιδιωτικό εργαστήρι Tabula Rasa. Δουλεύει ως δασκάλα και εμψυχώτρια. Κυκλοφορεί το πρώτο της παραμύθι στο συλλογικό τόμο «Μπου Ξελευθερία!» από τις εκδόσεις iWrite, ενώ δύο ακόμη ιστορίες της βρίσκονται υπό έκδοση. Κείμενά της έχουν δημοσιευτεί σε ηλεκτρονικά blog, ενώ στόχος της είναι να ασχοληθεί με τη δημιουργική γραφή για παιδιά, για να τα μυήσει στον φανταστικό κόσμο του ονείρου. Αν ποτέ την επισκεφτείτε στο σπίτι της, θα την δείτε στο γραφείο της να κρατάει το μαγικό της στυλό ανάμεσα από μία στοίβα με παραμύθια και μία σωρό από ξυλομπογιές και τέμπερες για να ζωγραφίζει μαγικές και παραμυθένιες εικόνες, ενώ σε μια άκρη θα έχει νεραϊδόσκονη για να εμπνέεται.
0 Σχόλια