Ο αλληγορικός λόγος της Σοφίας Τσιαλίκη

15.02.2018

Σοφία Τσιαλίκη
Γαβριηλίδης
ISBN: 978-960-576-695-5

Η πρώτη ποιητική συλλογή της Σόφιας Τσιαλίκη, «trilby» (Γαβριηλίδης, 2017), διακρίνεται από μία ποιητική ωριμότητα, όπως τούτη αποτυπώνεται στην έκφρασή της. Ξεχωρίζει το αφηγηματικό ύφος (ντιρεκτίβα λύτρωσης) ή με την πλούσια εικονοπλασία που φύεται με τη φυσικότητα της προφορικότητας, εμπλουτισμένης με ήπιες μεταφορές (λατινικά και πάρτι). Πάνω στις ελαφρές αλληγορίες η ποιήτρια εξυφαίνει και τις στοχαστικές τις διαδρομές (στρουθοκαμηλισμός β', σουβενίρ, σαν να πήρε σχήμα).

Η Τσιαλίκη πειραματίζεται με το ύφος και τη φόρμα. Άλλοτε με μεγάλες συνθέσεις και άλλες φορές με μικρές (άπτερος νίκη, συνταγογράφηση επί πόνου, ντιρεκτίβα λύτρωσης, ισόβια πλάνη) ή με έμμετρη ομοιοκατάληκτη γραφή (στρουθοκαμηλισμός α').

Σαν παραμυθική αλληγορία με ύφος που θεμελιώνεται στην οικειότητα του καθημερινού λόγου, το συναίσθημα διαχέεται ελεύθερα. Τούτο αναδύεται αβίαστα ισορροπώντας με τους παράξενους στοχασμούς περιορίζοντας ταυτόχρονα το μελαγχολικό ύφος (στρουθοκαμηλισμός β', προικιά, κοπτική ραπτική, ξεβοτάνισμα, ισόβια πλάνη, μόνη και λογική, ελιξίριο όπως ελατήριο).

Οι εικόνες της σε συνδυασμό με τον αλληγορικό ποιητικό λόγο διαμορφώνουν μία λυρική διάθεση που γοητεύει τον ακροατή/αναγνώστη (ασπροπόταμος, prozac, τα γυάλινα αλογάκια). Σαν σε φιλμικό κάδρο η εικαστική της συμπλέκεται με το μήνυμα και το ύφος, εξακοντίζοντας το συναίσθημα στην καρδιά του κοινού.

Ο θρυμματισμένος στίχος υπηρετεί ακριβώς τούτη την ανάγκη (στρουθοκαμηλισμός β'). Ελέγχει τον στιχουργικό ρυθμό και ταυτόχρονα τη συναισθηματική ένταση με την εμφάνιση που δίνεται στους μετεωριζόμενους στίχους/λέξεις.

Την ίδια στιγμή, μία σκηνική διάθεση διαχέεται στη συλλογή. Διαλογικά τμήματα (στρουθοκαμηλισμός 2, σουβενίρ) ή και το β' πρόσωπο που διαμορφώνει ψευδοδιαλόγους (στρουθοκαμηλισμός α', προικιά, σαν να πήρε σχήμα, prozac, Θεοφάνεια) συνηγορούν πλάι στους πρωτοπρόσωπους μονολόγους (πικρή αγκαλιά, συνταγογράφηση επί πόνου, ψιλή κυριότητα, κοπτική ραπτική, σημασία στη λεπτομέρεια, ασπροπόταμος) στη θεατρικότητα τούτη. Εξάλλου, το ίδιο σκηνικό αποτέλεσμα έχει και το συλλογικό πρώτο πληθυντικό πρόσωπο (σουβενίρ).

Αξίζει να υπογραμμίσουμε όμως και τον λειτουργικό ρόλο των τίτλων. Τούτοι λειτουργούν ως αναπόσπαστο κλειδί για τις αλληγορίες. Συχνά διατηρούν μία υποδόρια ειρωνική διάσταση και άλλοτε βοηθούν στην ερμηνεία του ποιητικού συμβολισμού, το στιχουργικό μεταφορών.

 

Κράτα το

Κράτα το

Ημερολόγιο 2021 – Πρόσκληση

Ακολουθήστε μας!

Οι προσφορές των εφημερίδων

Κερδίστε το!

Κερδίστε το!

Κέρδισέ το!

Οδηγός ιστοσελίδας

Αρχείο

Διαβάστε κι αυτά

Η κυρά της Ρω, του Γιάννη Σκαραγκά

Η κυρά της Ρω, του Γιάννη Σκαραγκά

Η Κυρά της Ρω (1890-1982) που το πραγματικό της όνομα ήταν Δέσποινα Αχλαδιώτη, υπήρξε μέλος της Αντίστασης κατά την περίοδο της Κατοχής και επί σαράντα χρόνια (από το 1943 ως τον θάνατό της) ύψωνε την ελληνική σημαία στην ακριτική νησίδα της Ρω κάθε πρωί και την...

Ονειρικό

Ονειρικό

Ο ουρανός μαζεύει τις πληγές του κόσμου  το φεγγάρι αφουγκράζεται τα όνειρα των ανθρώπων  ο ήλιος ζεσταίνει τα δάκρυα και τα κάνει αστέρια  να λάμπουν στο μαντήλι του.  Το κόκκινο ποτάμι γαλήνεψε στις εκβολές του παραδείσου η ανώφελη κόλαση πάγωσε στα φτερά των...

Η νύχτα της Κασσιανής, της Μαρίας Ρουσάκη

Η νύχτα της Κασσιανής, της Μαρίας Ρουσάκη

Στο νέο μυθιστόρημα της Μαρίας Ρουσάκη ξεδιπλώνονται οι περιπέτειες του Περικλή Καλαμάνου που γνωρίσαμε στο προηγούμενο βιβλίο, «Μόνο τα μάτια μένουν», ο οποίος έχει διαπρέψει στη Νέα Υόρκη δημιουργώντας μια μεγάλη αλυσίδα ανθοπωλείων. Ο γιος του πάσχει από σύνδρομο...

0 σχόλια

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου