«Ο θησαυρός της Εβίτας» της Εύης Τσιτιρίδου – Χριστοφορίδου από τις εκδόσεις Καλέντης, είναι ένα βιβλίο για όλες τις ηλικίες. Πραγματικά, ένα παιδί  6 χρονών θα το ταξιδέψει στη χώρα του Υπόγειου Γλωσσολύτη κι ένα πιο μεγάλο παιδί ή ένας ενήλικας, θα καταλάβει τους κρυμμένους συμβολισμούς, πίσω από την ποιητική γραφή της συγγραφέως.

Είναι ένα βιβλίο καλογραμμένο, που δεν τα προσφέρει όλα έτοιμα στο παιδί, που το προτρέπει να σκεφτεί ποιος ήταν τελικά αυτός ο θησαυρός που έψαχνε η Εβίτα. Μια περιπέτεια που συμβαίνει μέσα στην παιδική ψυχή της Εβίτας, ένα κορίτσι που όλο τρέχει και τρέχει κι αγχώνεται, όπως δυστυχώς τα περισσότερα παιδιά σήμερα. Δεν έχουν χρόνο να παίξουν, δεν έχουν χρόνο να είναι παιδιά. Αυτό, θα το καταλάβει η Εβίτα μέσα από την περιπέτειά της και θα σταματήσει να ταλαιπωρεί και τον καημένο τον γάτο της τον Ζωηρό, που μια στιγμή δεν προλαβαίνει να ξαποστάσει.

Είναι ίσως από τα ομορφότερα «μηνύματα» που έχουμε δει να περνάει ένα παιδικό βιβλίο και μάλιστα το δίνει με τέτοιο τρόπο που δεν το καταλαβαίνουμε καν ( όπως κάνουν όλα τα καλά βιβλία, παιδικά ή μη ). Θησαυρός είναι η αγάπη, θησαυρός είναι η ηρεμία, θησαυρός είναι η φαντασία των παιδιών όταν τους δίνεται η ευκαιρία να μείνουν παιδιά.

Η καταπληκτική εικονογράφηση της Ίρις Σαμαρτζή, μας βάζει από την πρώτη στιγμή στον κόσμο της ιστορίας και δημιουργεί μια ατμόσφαιρα μαγική.

Προτεινόμενες δραστηριότητες

Μετά το διάβασμα του βιβλίου ( σε παιδιά πρώτων τάξεων του Δημοτικού ) , μπορούμε να συζητήσουμε για τα συναισθήματα της Εβίτας. Γιατί είχε αυτό το κενό στην ψυχή της; Τι της έλειπε; Τι κατάλαβε μετά από την περιπέτειά της; Τα ίδια νιώθουν όπως η Εβίτα καμιά φορά; Τι λύση θα πρότειναν για να μην τρέχει κι αγχώνεται όλη μέρα;

Με αυτοσχέδια ρούχα κι υλικά, παίζουμε θεατρικό παιχνίδι. Είμαστε στον Υπόγειο Γλωσσολύτη και μας μιλούν διάφορα ζώα. Τι μας λένε; Εμείς τι απαντάμε; Τα παιδιά μπορούν να χωριστούν σε ομάδες κι η κάθε ομάδα να φτιάξει τη δικιά της ιστορία και να την παρουσιάσει στην τάξη.

Συζητάμε για το δικαίωμα των παιδιών στο παιχνίδι και την ξεγνοιασιά. Γράφουμε ή και ζωγραφίζουμε τα αγαπημένα μας ομαδικά παιχνίδια που παίζουμε με τους φίλους μας. Έπειτα, διαλέγουμε κάποια από αυτά κάθε μέρα και τα παίζουμε στο διάλειμμα. Συζητάμε τι θα μας άγχωνε λιγότερο για να το εφαρμόσουμε μέσα στην τάξη. Μήπως 5 λεπτά από την αρχή ή το τέλος κάθε ώρας για να χαλαρώσουμε και να αποφορτιστούμε; Με ποιο τρόπο; Με το διάβασμα μιας μικρής ιστορίας ή με ένα ήρεμο τραγούδι ή με κάποιες ασκήσεις χαλάρωσης; Κάνουμε ψηφοφορία και διαλέγουμε.

 

Η Χριστίνα Κωνσταντουδάκη έχει τελειώσει Νηπιαγωγός μα στον ελεύθερο χρόνο της είναι εφευρέτρια ονείρων κι εκπαιδεύτρια νάνων. Έχει φάει από το μήλο της Χιονάτης κι επέζησε γι’ αυτό και ξέρει όλα τα μυστικά των ηρώων των παραμυθιών. Μένει  με τις 73 πολύχρωμες γάτες της που γουργουρίζουν τα κάλαντα όλο το χρόνο και γράφει παραμύθια για μικρούς, μεγάλους και ονειροπόλους. Σπουδάζει από το 2014 στο εργαστήρι δημιουργικής γραφής Tabula Rasa, έχει βραβευτεί για παραμύθια και διηγήματά της κι είναι εθελόντρια ομαδάρχισσα σε κατασκηνώσεις. Σπουδάζει σε μεταπτυχιακό του ΕΚΠΑ σχετικό με φιλαναγνωσία και το πρώτο της βιβλίο για παιδιά «Το αρχηγείο» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βιβλιοσκόπιο.

Μην ξεχνάτε πως το σχόλιό σας είναι πολύτιμο!