τοβιβλίο.net

Επιλέξτε Page

Περί φωτός και σκότους

Περί φωτός και σκότους

Το ’ξερα πως ό,τι συμβαίνει είναι προέκταση του αέναου πολέμου φωτός και σκότους.
Ίσως το ξέρουνε πολλοί, όμως λίγοι δίνουν σημασία. Τι να πρωτοσκεφτούν… Έχουν τόσες υποχρεώσεις. Τόσες άχρηστες συσκευασίες να πετάξουν στα σκουπίδια…
Και τους το λέω πως οι πρωτόγονοι, μπορεί να ήταν πιο ευτυχισμένοι σ’ ένα τίποτα που περιείχε το όλον. Πως ζούσαν όλη τη μέρα κι όχι μόνο τις ώρες που δε δούλευαν. Και μ’ ακούν, αλλά λίγο. Συνεχίζουν το ίδιο, καθημερινό, επίπονο, χαοτικό τίποτα...
Το φως κάνει αγώνα να νικήσει… Ίσως είναι το φως που ξεκίνησε από τη Μεσόγειο κι ίσως αντίπαλο είναι το σκότος των Ατλάντων. Είναι το πνεύμα και η ύλη.
Το μυστικό της ύλης είναι τα πάθη. Κι είναι εύκολο να τα καλλιεργήσει.
Το φως ζει με λίγα. Είναι απλό. Αυτό είναι το όπλο του· η απλότητα...
Πολλά τα χρόνια που μέσα από την ύλη του το σκότος μοιάζει να κερδίζει μάχες. Ίσως να φλερτάρουμε με μια νέα Κιβωτό.
'Οταν η ύλη γίνεται ύβρις, κλονίζονται τα σύμπαντα...

_

γράφει ο Νίκος Νασόπουλος

Μην ξεχνάτε πως το σχόλιό σας είναι πολύτιμο!

Επιμέλεια κειμένου

2 Σχόλια

 1. Ελένη Ιωαννάτου

  “Το μυστικό της ύλης είναι τα πάθη. Κι είναι εύκολο να τα καλλιεργήσει.
  Το φως ζει με λίγα. Είναι απλό. Αυτό είναι το όπλο του· η απλότητα…΄”

  Πάρα πολύ ωραίο το κειμενό σου Νίκο!! Μπράβο!!!
  Το σπήλαιο της ύλης, της απαιδευσίας και του σκότους, όπως εσύ ανέφερες, ο άνθρωπος ίσως το έχει ανάγκη διότι μέσα απ’ το σκοτάδι θα προχωρήσει προς το ημίφως, για να αντικρίσει τελικά τον ήλιο… Η ανάποδη πορεία δεν υφίσταται. Όλα θέλουν τον κόπο τους και τον χρόνο τους.

  Απάντηση
  • ΝΙΚΟΣ ΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

   πιθανόν κάποιοι γεννιούνται με τάση φωτός και κάποιοι με τάση σκότους…ο καθένας φέρει ”τύπον αόρατον”…πιθανόν έχουμε έρθει με συγκεκριμένο ρόλο ή σκοπό…άγνωστο….δεν πολυπιστεύω στην εξέλιξη του όντος από τη γέννησή του…ενοώ της ”κεντρικής δομικής ιδέας” που φέρει….μικρή η διαφοροποίηση…όλα ή σχεδόν όλα τα φέρεις εκ κοιλίας μητρός….οι υλιστές μικρή εκτροπή προς το φως μπορούν να πάρουν,υπό συνθήκες…οι φωτεινοί μπορούν να εκτραπούν προς την ύλη,όμως πιθανότατα να το αντιληφθούν και να φρενάρουν όταν αισθανθούν μπουχτισμένοι και ανακαλύψουν το φως που φέρουν…το όποιο φως αργεί να γίνει αντιληπτό ακόμα και από τον φέροντα…..η μόρφωση είναι απλή επικάλυψη…η παιδεία φέρεται έσωθεν…απλά αποκαλύπτεται ευκολότερα μέσω της μορφώσεως…λυπάμαι που το παραφιλοσόφησα….

   Απάντηση

Υποβολή σχολίου

Ακολουθήστε μας!

Κερδίστε το!

Ημερολόγιο 2020

Εκπαιδευτικά βιβλία

Οδηγός ιστοσελίδας

Εκπαιδευτικό υλικό

Αρχείο

Υποβολή συμμετοχής!

Είσοδος