τοβιβλίο.net

Επιλέξτε Page

Πετάει πετάει τ’ αγριολούλουδο; της Βασιλικής Κατέρη

Πετάει πετάει τ’ αγριολούλουδο; της Βασιλικής Κατέρη

Ένα τρυφερό παραμύθι για μικρούς και μεγάλους, ένα ταξίδι προς τον πραγματικό μας εαυτό. Αυτό είναι το «Πετάει, πετάει τ’ αγριολούλουδο;» της Βασιλικής Κατέρη από τις εκδόσεις poema που απέσπασε το Γ’ βραβείο στον 33ο Πανελλήνιο λογοτεχνικό διαγωνισμό της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών.

Λίγα σύγχρονα παραμύθια συνδυάζουν τόσο υπέροχα τρυφερότητα, περιγραφή που δεν κουράζει, διάλογο με χιούμορ όπου χρειάζεται και το κυριότερο, δυνατότητα πολυεπίπεδης ανάγνωσης.

Η περίληψη στο οπισθόφυλλο μας λέει: «Τ’αγριολούλουδο ανοίγοντας τα πέταλά του στο φως, διψάει να μάθει. Δεν διστάζει ακόμη και να ξεριζωθεί για να εκπληρώσει την επιθυμία του και μπαίνει σε περιπέτειες. Το ταξίδι τού επιφυλάσσει εκπλήξεις: κυκλάμινο ή αγριολούλουδο; Θα νιώσει ποιο είναι όταν ακουμπήσει τις ρίζες του..»

Πράγματι, το λουλούδι μας νιώθει ποιο είναι μόνο όταν ακουμπάει τις ρίζες του. Όπως θα έπρεπε να κάνουμε κι εμείς. Είναι μια ιστορία γεμάτη συμβολισμούς που κρατάει όμως αμείωτο το ενδιαφέρον των παιδιών μέσα από χαρακτήρες οικείους σε αυτά.

Προτεινόμενες δραστηριότητες

Οι δραστηριότητες που θα μπορούσαν να γίνουν, είναι κυρίως επεξεργασίας του νοήματος του παραμυθιού. Για παράδειγμα, μπορούμε να ρωτήσουμε τα παιδιά τι συναισθήματα ένιωθε το αγριολούλουδο σε κάθε επεισόδιο της ιστορίας. Καταγράφουμε τα συναισθήματα και προσπαθούμε να τα αναπαραστήσουμε. Έπειτα συζητάμε σε ποιες περιπτώσεις εμείς νιώθουμε έτσι και γιατί. Θα θέλαμε να γίνουμε κάτι άλλο από αυτό που είμαστε; Τι θα κάναμε αν κάποιος μας φερόταν όπως ο αετός στο αγριολούλουδο;

Στη συνέχεια, δραματοποιούμε την ιστορία με αυτοσχέδια υλικά κι υφάσματα. Επίσης, θα μπορούσαμε να φτιάξουμε τη δικιά μας ιστορία με αφορμή το ποιηματάκι του ανέμου. Τι γνώσεις κι ιστορίες κουβαλάει μαζί του; Καταγράφουμε τις ιδέες μας κι έπειτα τις επεξεργαζόμαστε κριτικά ώστε να φτιάξουμε μια καινούρια ιστορία με αρχή, μέση και τέλος. Ζωγραφίζουμε τα επεισόδια και γράφουμε όπως μπορούμε το κείμενο. Φτιάχνουμε εξώφυλλο κι οπισθόφυλλο, δίνουμε τίτλο, γράφουμε το όνομά μας κι έχουμε το δικό μας βιβλίο!

 

 

Η Χριστίνα Κωνσταντουδάκη έχει τελειώσει Νηπιαγωγός μα στον ελεύθερο χρόνο της είναι εφευρέτρια ονείρων κι εκπαιδεύτρια νάνων. Έχει φάει από το μήλο της Χιονάτης κι επέζησε γι’ αυτό και ξέρει όλα τα μυστικά των ηρώων των παραμυθιών. Μένει  με τις 73 πολύχρωμες γάτες της που γουργουρίζουν τα κάλαντα όλο το χρόνο και γράφει παραμύθια για μικρούς, μεγάλους και ονειροπόλους. Σπουδάζει από το 2014 στο εργαστήρι δημιουργικής γραφής Tabula Rasa, έχει βραβευτεί για παραμύθια και διηγήματά της κι είναι εθελόντρια ομαδάρχισσα σε κατασκηνώσεις. Σπουδάζει σε μεταπτυχιακό του ΕΚΠΑ σχετικό με φιλαναγνωσία και το πρώτο της βιβλίο για παιδιά «Το αρχηγείο» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βιβλιοσκόπιο.

Μην ξεχνάτε πως το σχόλιό σας είναι πολύτιμο!

Επιμέλεια κειμένου

Μάχη Τζουγανάκη

Δηλώνω τυπικά αρχισυντάκτρια της σελίδας. Άτυπα όμως και πιο γνήσια, δηλώνω μέλος μιας όμορφης ομάδας πολύ δεμένης που οι «τίτλοι» του καθενός είναι περιττοί. Δηλώνω επίσης συγγραφέας, ποιήτρια, ερασιτέχνης φωτογράφος, μουσικόφιλή, βιβλιόφιλη, θεατρόφιλη, σινεφίλ και ερωτευμένη με οτιδήποτε ξυπνά τη δημιουργικότητά μου. Τελικά όμως έμαθα… πως το να δηλώνει κανείς τι είναι και τι δεν είναι, είναι ένα μεγάλο παραμύθι, όχι από εκείνα που μου αρέσει να διαβάζω, αλλά από εκείνα που σου θέτουν όρια και σε στριμώχνουν σε καλούπια. Μα εγώ τις λέξεις «όρια» και «καλούπια» τις έχω αφαιρέσει από το λεξικό της ψυχής μου...

Υποβολή σχολίου

Ακολουθήστε μας!

Οι προσφορές των εφημερίδων

Οδηγός ιστοσελίδας

Λογοτεχνικοί διαγωνισμοί

Εκπαιδευτικό υλικό

Υποβολή συμμετοχής!

Αρχείο

Είσοδος