Προσεχείς κυκλοφορίες από τις Εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Δημοσίευση: 13.08.2017

Κατηγορία

 

Το μυθιστόρημα του Ξενοφώντα, ένα από τα εμβληματικότερα μυθιστορήματα του Τάκη Θεοδωρόπουλου, επανεκδίδεται από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ. Είναι το μυθιστόρημα της εποχής όπου ο ελληνικός κόσμος πνέει τα λοίσθια. Οι πόλεις επιδίδονται σ’ έναν ασταμάτητο πόλεμο μεταξύ τους, ο Πέρσης βασιλιάς παρακολουθεί και παρεμβαίνει, και η Ιστορία εγκυμονεί. Χωρίς φιλοσοφική σχολή να τον υποστηρίζει, χωρίς μαθητές να φροντίζουν για την υστεροφημία του, ελλειμματικός φιλόσοφος κατά πολλούς, μειονεκτικός ιστορικός κατ' άλλους, ο Ξενοφών κατόρθωσε να διασχίσει τους αιώνες και να φτάσει ως το δικό μας παρόν αρθρώνοντας τον μοναχικό του λόγο, διεκδικώντας την ειλικρίνεια αυτής της μοναξιάς που τον κάνει να μοιάζει παράξενα σύγχρονός μας. (Σεπτέμβριος)

Μια ακόμα πολυαναμενόμενη επανέκδοση είναι Το ημερολόγιοενός εξωγήινου του συγγραφέα και σεναριογράφου Νίκου Παναγιωτόπουλου που είχε κυκλοφορήσει το 1998 με τίτλο Ο Ζίγκι απ’ τον Μάρφαν. Διαβάζοντας τις σελίδες του ημερολογίου του δωδεκάχρονου ήρωα, που πιστεύει πως βρίσκεται στη Γη αιχμαλωτισμένος από τους ανθρώπους, μαθαίνουμε πολλά για το πώς ένας ευαίσθητος έφηβος παρατηρεί τον κόσμο γύρω του.  (Σεπτέμβριος)
Περισσότερα για τον συγγραφέα θα βρείτε στο προσωπικό του site: www.nicospanayotopoulos.gr

Το κλασικό μυθιστόρημα του Εμμανουήλ Ροΐδη (1836-1904) Η Πάπισσα Ιωάννα, ένα βιβλίο σταθμός στην ελληνική λογοτεχνία, εξακολουθεί να γοητεύει και να «σκανδαλίζει» 150 χρόνια περίπου μετά την πρώτη του έκδοση. Ο συγγραφέας του, γνωστός για την υφολογική του δεξιοτεχνία και τη σατιρική του ευθυβολία, εκμεταλλεύεται μια μεσαιωνική ιστορία (για το σκάνδαλο ενός θηλυκού Πάπα που γέννησε στη μέση του δρόμου), με σκοπό να στηλιτεύσει τον σκοταδισμό της εκκλησιαστικής εξουσίας και να παρωδήσει την κοινωνική υποκρισία. Το απολαυστικό αυτό επίτευγμα, που αφορίστηκε από την Ορθόδοξη Εκκλησία, έχει επανεκδοθεί πολλές φορές στο παρελθόν και έχει μεταφραστεί σε πολλές ευρωπαϊκές γλώσσες. Στην παρούσα έκδοση περιλαμβάνεται το αυθεντικό κείμενο του 1866 σε πιστή αναπαραγωγή, το κείμενο του αφορισμού του βιβλίου από την Ιερά Σύνοδο, η σχετική απάντηση του συγγραφέα του, καθώς και εισαγωγή του πανεπιστημιακού Γιάννη Παπαθεοδώρου.  (Σεπτέμβριος)

Η Άλκη Ζέη ξέρει να αφηγείται μόνο ενδιαφέρουσες, ανατρεπτικές ιστορίες γεμάτες χιούμορ και ζωντάνια και να κάνει τους αναγνώστες να κρέμονται από το μολύβι της. Το βιβλίο με τίτλο δανεισμένο από μια ερώτηση της εγγονής της Πόσο θα ζήσεις ακόμα, γιαγιά; συγκεντρώνει ιστορίες με έντονα αυτοβιογραφικά στοιχεία.  (Οκτώβριος)
Περισσότερα για τη συγγραφέα θα βρείτε στο προσωπικό της site: www.alkizei.com

Μετά τα Κύματα του Βοσπόρου που μας μετέφεραν μνήμες και ατμόσφαιρα από την Πόλη, το νέο χειμαρρώδες μυθιστόρημα της Μαίρης Μαγουλά με τίτλο Το πιο μακρύ ταξίδι εκτυλίσσεται στην Αθήνα της δεκαετίας του ’50. Τα δαιδαλώδη στενά της Πλάκας και των Αναφιώτικων είναι το σκηνικό στο οποίο ξεδιπλώνονται οι ιστορίες των ανθρώπων που κατοικούν εκεί και παρασύρουν τον αναγνώστη σ’ έναν νοερό, νοσταλγικό περίπατο. Ένα μυθιστόρημα που φιλοτεχνεί το πορτρέτο της αρχοντικής αυτής γειτονιάς, όπου κάποτε χτυπούσε η καρδιά της Αθήνας.  (Οκτώβριος)

Το νέο μυθιστόρημα του Κωνσταντίνου Τζαμιώτη με τίτλο Ίσως την επόμενη φορά είναι μια σύγχρονη ερωτική ιστορία που μιλά για την ερωτική επιθυμία που φτωχαίνει, γιατί προσκρούει στην ολοένα μειούμενη ικανότητα του σύγχρονου ανθρώπου να συνυπάρξει με κάποιον άλλον, εξαιτίας του φόβου πως θα χάσει την ταυτότητά του. Ο Πέτρος και  η Βασιλική, οι ήρωες της ιστορίας, συναντιούνται, θαμπώνονται, παρασύρονται, ονειρεύονται, ερωτεύονται ο ένας τον άλλον, κάνουν σχέδια, και ύστερα… όλα αρχίζουν να πηγαίνουν στραβά. «Επιτέλους, ας βάλει κάποιος τα πράγματα σε μια σειρά» μοιάζει να αναφωνούν οι δύο πρωταγωνιστές της ιστορίας. Αξίζει να τιμωρηθεί όποιος τολμά να ζητήσει λίγη αποδοχή χωρίς να κινδυνεύει να χάσει τον εαυτό του; Και με την αγάπη; Τι γίνεται με την αγάπη; Όχι πως τη χρειάζονται όλοι, η ζωή παραμένει ζωή και χωρίς αυτή. Ένα σωρό κόσμος τη βγάζει μια χαρά και χωρίς αυτόν τον μπελά.  (Οκτώβριος)

Ο Θωμάς Ψύρρας στο νέο βιβλίο του Θα βοσκήσω το μαύρο… (ο τίτλος είναι δανεισμένος από στίχο του ποιήματος «Αίφνης» του Νίκου Καρούζου) παρουσιάζει μια σειρά μυθιστοριών που είναι συνδεδεμένες με τα γεγονότα που σημάδεψαν την πρόσφατη ιστορία μας. Σημείο εκκίνησης η προπολεμική Λάρισα, με στάσεις στην Κατοχή, στον Εμφύλιο, στη δεκαετία του ‘50 και στη μετανάστευση της εποχής, στη δεκαετία του ’80, στα χρόνια της ευφορίας και στη σύγχρονη σύγχυση. Στα δεκατρία αφηγήματα άνθρωποι κάθε ηλικίας με επείγουσα αίσθηση του επίκαιρου αφηγούνται τη δική τους ιστορία. Επιτελούν αμοιβαίες ανταλλαγές με το παρελθόν, διερευνούν προσωπικές δυνατότητες, δίνουν εξηγήσεις, επιχειρούν να ανατρέψουν με χιούμορ την κατάστασή τους, υποβάλλουν τους εαυτούς σε δοκιμασία έκφρασης. Οι αφηγήσεις τους δεν ολοκληρώνονται στην επίτευξη μιας πρόθεσης, αλλά επιζούν ως διαρκής προσδοκία, έστω πίνοντας παρέα καφέδες και χαζεύοντας απ’ τα τζάμια των καφενείων.  (Οκτώβριος)

Μετά το βραβευμένο Το δάσος των παιδιών, ο Χρήστος Αγγελάκος επανέρχεται με το μυθιστόρημα Ψεύτικοι δίδυμοι. Μια αφήγηση όπου ψεύτικοι μα και αληθινοί δίδυμοι συντρίβονται πάνω στα όρια της ενηλικίωσης και όπου το ψέμα έχει μεγαλύτερη δύναμη από την αλήθεια. «Ο Βίκτωρας ήτανε ολομόναχος, αλλά δεν παραπονέθηκε ποτέ· έβλεπε τον Ιβ να φτιάχνει το δικό του δίδυμο με τον Νικ και του ήταν αδύνατον να ζηλέψει. Του Βικ τού άρεσε να φτιάχνει λέξεις. Μέσα στο κελί έφτιαξε τη λέξη “διδυμοποίηση”: να αναζητάς στον φίλο σου τον αδερφό που αρνήθηκες, να κάνεις τον φίλο σου δίδυμό σου». (Νοέμβριος)

Στο τέλος νικάω εγώ είναι ο τίτλος του νέου μυθιστορήματος της Σοφίας Νικολαΐδου που καλύπτει έναν αιώνα (1916-2016), μία πόλη, μία εποχή: Το 1916 η Ελλάδα χωρίζεται στα δύο. Το κράτος των Αθηνών με τον Βασιλιά. Το κράτος της Θεσσαλονίκης με τον Βενιζέλο. Ο ένας διάβολος, ο άλλος μεσσίας. Ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος μαίνεται στην Ευρώπη. Κανείς δεν ξέρει τι του ξημερώνει. Έναν αιώνα μετά, ένας καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο σχεδιάζει μια σειρά εκδηλώσεων για τον Μεγάλο Πόλεμο. Έχει στο μάτι ευρωπαϊκά κονδύλια. Είτε με τους βομβαρδισμούς της πρωτεύουσας είτε με capital controls, οι ήρωές μας παίρνουν φόρα και προχωρούν μπροστά. Η Σοφία Νικολαϊδου με αυτό το μυθιστόρημά της ολοκληρώνει την άτυπη τριλογία της που είχε ξεκινήσει με το Απόψε δεν έχουμε φίλους και συνεχίσει με το Χορεύουν οι ελέφαντες.  (Νοέμβριος)

 

Ακολουθήστε μας

Χελωνογλυφικά – Από τη συλλογικότητα του Μπολ Φυστίκια

Χελωνογλυφικά – Από τη συλλογικότητα του Μπολ Φυστίκια

Από τη συλλογικότητα του Μπολ Φυστίκια (peanutsbowl.com), η οποία ξεκίνησε το ταξίδι της πριν 5 χρόνια ως μια πειραματική πλατφόρμα λογοτεχνίας που έδωσε και δίνει βήμα σε δεκάδες νέους και παλιότερους συγγραφείς και ποιητές, αλλά και σαν ένας “χύμα”, αυτοοργανωμένος...

Το λικέρ των αναμνήσεων – Παύλος Ανδριάς

Το λικέρ των αναμνήσεων – Παύλος Ανδριάς

Το λικέρ των αναμνήσεων Συγγραφέας: Παύλος Ανδριάς Εκδόσεις ΙΑΜΒΟΣ 2022 ISBN: 978-618-5119-96-6 Σελίδες: 270 Τιμή: 15,00 - Ένα ταξίδι στο χθες γεμάτο αποκαλύψεις και απρόοπτα ξεκινά, όταν το άνοιγμα μιας διαθήκης γίνεται αφορμή να «συγκρουστούν» δυο διαφορετικοί...

Ακολουθήστε μας στο Google News

Διαβάστε κι αυτά

Το λικέρ των αναμνήσεων – Παύλος Ανδριάς

Το λικέρ των αναμνήσεων – Παύλος Ανδριάς

Το λικέρ των αναμνήσεων Συγγραφέας: Παύλος Ανδριάς Εκδόσεις ΙΑΜΒΟΣ 2022 ISBN: 978-618-5119-96-6 Σελίδες: 270 Τιμή: 15,00 - Ένα ταξίδι στο χθες γεμάτο αποκαλύψεις και απρόοπτα ξεκινά, όταν το άνοιγμα μιας διαθήκης γίνεται αφορμή να «συγκρουστούν» δυο διαφορετικοί...

Το θέατρο στο βυθό – Μαρία Μησσήν

Το θέατρο στο βυθό – Μαρία Μησσήν

Μυθιστόρημα συγγραφέας: Μαρία Μησσήν ISBN: 978-960-579-114-8 Σελίδες: 660 Τιμή: 19,60 ευρώ - Ανάμεσα σε έναν κόσμο που ίσως, κάποτε, να υπήρχε πραγματικά και σε έναν απροσδιόριστο χρόνο και τόπο – εδώ ξεκινά η ιστορία της Ντελμάν Βέρνερ. Γεννημένη σε μια συνομοσπονδία...

Η μουντζούρα, της Ιουλίας Λυμπεροπούλου

Η μουντζούρα, της Ιουλίας Λυμπεροπούλου

Η μουντζούρα  Μυθιστόρημα Συγγραφέας: Ιουλία Λυμπεροπούλου  Isbn:  978-960-579-115-3 Σελίδες:468 Λιανική Τιμή: 16,00 ευρώ Εκδόσεις ΤΑΞΙΔΕΥΤΗΣ - Η Αννιώ κατέφυγε στη μικρή καστροπολιτεία του κάμπου, μ’ ένα μυστικό. Η πορεία της καθορίστηκε απ’ το παρελθόν των άλλων,...