Προσεχείς κυκλοφορίες από τις Εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

22.08.2017

σχόλια

 

ΦΑΝΤΑΣΙΑ:

Το τρίτο μέρος της τριλογίας επικής φαντασίας «Τα Χρονικά της Τσακισμένης Θάλασσας» με τίτλο Μισός πόλεμος (Half a War – μτφρ. Ανδρέας Μιχαηλίδης) από τον βρετανό Joe Abercrombie είναι η ιστορία της πριγκίπισσας Σκάρα. Κατά την προσφιλή συνήθεια του συγγραφέα, η προσοχή εστιάζεται και πάλι σε άλλον πρωταγωνιστή, ενώ η ιστορία ολοκληρώνεται με ιδιαίτερα ανατρεπτικό και μοναδικά ευφυή τρόπο. 

Η πριγκίπισσα Σκάρα είδε όλα όσα αγαπούσε να γίνονται αίμα και στάχτη. Το μόνο που της απέμεινε είναι τα λόγια. Τα σωστά λόγια όμως μπορούν να είναι το ίδιο θανατηφόρα με οποιαδήποτε λεπίδα. Για να διεκδικήσει και πάλι την κληρονομιά της, πρέπει να καταπολεμήσει τους φόβους της και να ακονίσει το μυαλό της για να γίνει το πιο φονικό όπλο.

Ο Joe Abercrombie, πολύ σημαντικός συγγραφέας του φανταστικού της νέας γενιάς και πολύ γνωστός στους λάτρεις του είδους, χτίζει τον κόσμο, τους χαρακτήρες και τις σκηνές δράσης με μαεστρία. Μια φρενήρης ιστορία προδοσίας και εκδίκησης που θα σας αφήσει ξάγρυπνους. Το τέλος μιας συναρπαστικής τριλογίας με χαρακτήρες τόσο αιχμηρούς σαν τις λεπίδες που κρατούν και με χιούμορ που δαγκώνει.  (Οκτώβριος)

Περισσότερα για τον συγγραφέα και τα βιβλία του (συνεντεύξεις, κριτικές, βίντεο) θα βρείτε στο προσωπικό του site: www.joeabercrombie.com

 

Το φως που σβήνει (Dying of the Light - μτφρ. Βούλα Αυγουστίνου) του δημοφιλέστερου δημιουργού του φαντασικού με εκατομμύρια θαυμαστές σε όλο τον κόσμο George R. R. Martin είναι μια αξέχαστη «διαστημική όπερα».

Ο πολυβραβευμένος συγγραφέας παρουσιάζει ένα ανατριχιαστικό σκηνικό αιώνιας νύχτας – έναν ασταθή πλανήτη όπου ολόκληρες κοινωνίες συγκρούονται, το αίσθημα της τιμής έχει εκλείψει και ο κυνηγός και ο κυνηγημένος είναι συχνά έννοιες σχετικές.

Ο Ντερκ τ’Λάριεν καλείται στον πλανήτη Γουόρλορν από μια αγαπημένη που πίστευε πως είχε χάσει. Αλλά ο Γουόρλορν δεν είναι ο πλανήτης που φανταζόταν και η Γκουέν Ντελβάνο δεν είναι πια η γυναίκα που ήξερε. Είναι δεσμευμένη με έναν άλλο άντρα σε έναν ετοιμοθάνατο πλανήτη μόνιμα παγιδευμένο στο λυκόφως. Η Γκουέν χρειάζεται την προστασία του Ντερκ κι αυτός θα κάνει τα πάντα για να την κρατήσει ασφαλή, ακόμα κι αν χρειαστεί να προκαλέσει τον βάρβαρο άντρα που την έχει διεκδικήσει. Αλλά ένα απαραβίαστο πέπλο μυστικότητας περιβάλλει τους πάντες και είναι αδύνατον να ξεχωρίσει τους φίλους από τους εχθρούς. Σ’ αυτό το επικίνδυνο τρίγωνο, ο ένας τους οδεύει προς την ελευθερία, ο άλλος προς την εκδίκηση και ο τελευταίος προς έναν βάναυσο, πρόωρο θάνατο.

Ένα ιδιαίτερο βιβλίο εντυπωσιακής επιστημονικής φαντασίας που θα κρατήσει τον πλανήτη Γουόρλορν και τους κατοίκους του στο μυαλό του αναγνώστη, πολύ αφότου έχει τελειώσει και την τελευταία σελίδα.  (Νοέμβριος)

 

ΑΛΛΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ (NON FICTION):

Το δικαίωμα του παιδιού στον σεβασμό (Prawo dziecka do szacunku – μτφρ. από τα πολωνικά Μπεάτα Ζουλκίεβιτς) του πολωνού παιδαγωγού Janusz Korczak (το πραγματικό του όνομα ήταν Henryk Goldszmit) είναι ένα εκπαιδευτικό δοκίμιο, στο οποίο αναπτύσσονται καινοτόμες για την εποχή τους μέθοδοι διαπαιδαγώγησης, που επηρέασαν πολλούς σύγχρονους εκπαιδευτικούς και γιατρούς.

Στην έκδοση περιλαμβάνονται φωτογραφικό υλικό της εποχής, καθώς και εκτενής αναφορά της μεταφράστριας στη ζωή και το έργο του συγγραφέα, ο οποίος, ακολουθώντας τις παιδαγωγικές πρακτικές του μέχρι τέλους, συνόδευσε τα παιδιά του ορφανοτροφείου στο οποίο ήταν διευθυντής στο γκέτο της Βαρσοβίας και, αρνούμενος τις προτάσεις διαφυγής, θανατώθηκε μαζί τους σε ναζιστικό στρατόπεδο.

Ο Janusz Korczak θεωρείται πρόδρομος στην υπεράσπιση και την προώθηση θεμάτων που αφορούν τα δικαιώματα και την πλήρη ισότητα των παιδιών, και το συγκεκριμένο κείμενο είναι ένα μανιφέστο, προάγγελος της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού (κείμενο Παγκόσμιας Διακήρυξης).

Ο διάσημος Ελβετός ψυχολόγος Ζαν Πιαζέ, ο οποίος επισκέφθηκε το Ορφανοτροφείο, που είχε ιδρύσει και διηύθυνε ο Κόρτσακ, είπε γι’ αυτόν πως είναι «ένας υπέροχος άνθρωπος, που είχε το θάρρος να εμπιστεύεται τα παιδιά και τους εφήβους, φθάνοντας μέχρι και τη μεταβίβαση στα χέρια των ίδιων των παιδιών ζητημάτων πειθαρχίας και ατομικής ανάθεσης των πιο δύσκολων καθηκόντων με πολύ μεγάλη ευθύνη».  (Σεπτέμβριος)

 

Στη νέα εμπλουτισμένη έκδοση του βιβλίου Πολιτικός Φιλελευθερισμός (Political Liberalism – μτφρ. Σπύρος Μαρκέτος, Αλέξανδρος Κιουπκιολής), ενός από τα σημαντικότερα έργα αναφοράς στον χώρο της πολιτικής φιλοσοφίας, ο John Rawls (1921-2002) προεκτείνει και αναθεωρεί την ιδέα της δικαιοσύνης ως επιείκειας, την οποία παρουσίασε στο βιβλίο του Μια Θεωρία της δικαιοσύνης, ενώ παράλληλα αναθεμελιώνει τη φιλοσοφική της ερμηνεία. Στο παλαιότερο βιβλίο του ο συγγραφέας θεωρούσε δεδομένη την «εύτακτη κοινωνία», όπως την ονόμασε ο ίδιος, δηλαδή μια κοινωνία σταθερή, σχετικά ομοιογενή στις βασικές ηθικές της πεποιθήσεις, η οποία χαρακτηρίζεται από ευρεία συναίνεση για το τι συνιστά την καλή ζωή. Ωστόσο, στη σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία βλέπουμε ότι συνυπάρχει μια πολλαπλότητα ασύμβατων μεταξύ τους δογμάτων – θρησκευτικών, φιλοσοφικών και ηθικών.

Αναγνωρίζοντας πως τούτη είναι μια πάγια κατάσταση της δημοκρατίας, ο συγγραφέας και φιλόσοφος θέτει το ζήτημα του πολιτικού φιλελευθερισμού ως εξής: Πώς μπορεί μια σταθερή και δίκαιη κοινωνία ελεύθερων και ίσων πολιτών να ζει σε ομόνοια, όταν διαιρείται βαθιά από όλα αυτά τα εύλογα αλλά και ασύμβατα μεταξύ τους δόγματα; Η απάντηση που μας δίνει στον Πολιτικό φιλελευθερισμό στηρίζεται σε έναν νέο ορισμό της εύτακτης κοινωνίας. Εύτακτη δεν είναι πλέον η κοινωνία που ενώνεται από τις βασικές ηθικές της αντιλήψεις, αλλά εκείνη που ενώνεται από την πολιτική της αντίληψη περί δικαιοσύνης, και στην οποία επιπλέον υπάρχει μια επάλληλη συναίνεση των εύλογων περιεκτικών δογμάτων που εστιάζεται σε τούτη την αντίληψη.  (Οκτώβριος)

Το βιβλίο Οκτώβρης: Η ιστορία της Ρωσικής Επανάστασης (October: The story of the Russian Revolution - μτφρ. Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης) από τον πολυβραβευμένο συγγραφέα της λογοτεχνίας του φανταστικού China Miéville προσφέρει μια διαφορετική ματιά στην ιστορία της Οκτωβριανής Επανάστασης του 1917 που φέτος έχει επέτειο 100 χρόνων. Ο βρετανός συγγραφέας, ένας τύπος με piercing και tattoo που μοιάζει περισσότερο με μέλος hard rock μπάντας και που ανέκαθεν εμπνεόταν από τα ιδανικά της Ρωσικής Επανάστασης, γνωστός για τη στράτευσή του στην Αριστερά και την ενεργό ενασχόλησή του με την πολιτική, αφηγείται την επανάσταση όχι μόνο ως ένα πολιτικό γεγονός, με τεράστια και διαρκή βαρύτητα, αλλά και ως μια συγκλονιστική, σχεδόν μυθιστορηματική, ιστορία που εξακολουθεί να εμπνέει.

Τον Φεβρουάριο του 1917, εν μέσω αιματηρού πολέμου, η Ρωσία ήταν ακόμη μια αυταρχική μοναρχία· εννέα μήνες αργότερα, μετατράπηκε στο πρώτο σοσιαλιστικό κράτος της παγκόσμιας ιστορίας. Πώς συνέβη αυτή η απίστευτη μεταμόρφωση; Πώς βρέθηκε μια χώρα ρημαγμένη και υπανάπτυκτη, παρασυρμένη σε έναν πόλεμο απελπιστικά μη δημοφιλή, να συγκλονίζεται όχι από μια επανάσταση, αλλά από δύο;

Το βιβλίο του Miéville είναι η ιστορία των εκπληκτικών μηνών από τον Φεβρουάριο  ως τον Οκτώβριο, από τον έναν ξεσηκωμό στον άλλο· η ιστορία των δυνάμεων και των ανθρώπων που μετέτρεψαν το 1917 σε μια χρονιά τόσο καθοριστική. Από οικεία ονόματα, όπως τον Λένιν και τον Τρότσκι, στους αντιπάλους τους, Κορνίλοφ και Κερένσκι· από τις κοσμοϊστορικές αλλαγές της ιστορίας στις μικρές ξεχασμένες λεπτομέρειες.

Ένα βιβλίο που διαβάζεται όχι μόνο ως Ιστορία, αλλά και ως ιστορία –και μάλιστα συναρπαστική–, ένα βιβλίο που δεν είναι ένα «ξερό» ιστορικό δοκίμιο, καθώς διαβάζεται σαν ένα χυμώδες μυθιστόρημα. Περιλαμβάνει επίσης εισαγωγή, επίλογο, γλωσσάρι, φωτογραφικό υλικό και ένα περιεκτικό επίμετρο του μεταφραστή με προτάσεις για περαιτέρω διάβασμα καθώς και σχετική φιλμογραφία.

Ο Miéville, σε μια πανοραμική επισκόπηση που εκτείνεται από την Αγία Πετρούπολη και τη Μόσχα ως τα πιο απομακρυσμένα χωριά της απέραντης αυτοκρατορίας, αποκαλύπτει τις καταστροφές, τις μηχανορραφίες και τις πηγές έμπνευσης του 1917 με όλο το πάθος, το δράμα και την παραδοξότητά τους, έχοντας πάντα στο μυαλό του τον ανυποψίαστο και νέο σε αυτό το θέμα αναγνώστη.  (Οκτώβριος)

Δείτε ΕΔΩ τον συγγραφέα να εξηγεί τι είναι αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία στη Ρωσική Επανάσταση και ΕΔΩ γιατί δεν ήταν αναπόφευκτη.
Διαβάστε περισσότερα για τον Miéville στο site του: chinamieville.net 

 

Το αποκαλυπτικό βιβλίο «Δεν θέλαμε να ξέρουμε»: Η γραμματέας του Γκέμπελς αποκαλύπτει (Ein Deutsches Leben: Was uns die Geschichte von Goebbels Sekretärin für die Gegenwart lehrt  - μτφρ. Λένια Μαζαράκη) των Brunhilde Pomsel και Thore D. Hansen είναι η συγκλονιστική μαρτυρία μιας γυναίκας που βρέθηκε στο κέντρο της εξουσίας της χιτλερικής Γερμανίας ως γραμματέας του Υπουργού Προπαγάνδας του Χίτλερ και αποτελεί μια προειδοποίηση για την επιστροφή των αυταρχικών καθεστώτων. Σε αυτό διαγράφεται ξεκάθαρα ο ρόλος της ατομικής στάσης και ευθύνης στην εξέλιξη της Ιστορίας.

Η Μπρουνχίλντε Πόμσελ, η οποία πέθανε τον Ιανουάριο του 2017, σε ηλικία 106 ετών, ανήμερα της Ημέρας Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος, υπήρξε στενογράφος από το 1942 έως το 1945 ενός από τους μεγαλύτερους εγκληματίες της Ιστορίας. Στο βιβλίο της η Πόμσελ που συνεργάστηκε με τον κοινωνιολόγο Thore D. Hansen μάς δίνει εκ των έσω μια εικόνα της κοινοτοπίας του κακού. Η ίδια επέμενε ότι, παρότι δούλευε στους εσωτερικούς κύκλους των Ναζί, δεν είχε ιδέα για το μέγεθος της θηριωδίας. Χαρακτηρίζει τον εαυτό της μια «απολιτίκ» παρατρεχάμενη, που έβαζε πάνω απ’ όλα τη δουλειά της, την αίσθηση του καθήκοντος και την επιθυμία της να ανήκει στο σύνολο, χωρίς να διαφέρει. Η αφοπλιστική ειλικρίνειά της μας φέρνει αντιμέτωπους με το ιδιαίτερα φλέγον στις μέρες μας ζήτημα της προσωπικής ευθύνης για τα πολιτικά γεγονότα και τις συνέπειες του αναζωπυρούμενου εθνικισμού και λαϊκισμού. Πόσο κοντά τελικά είμαστε στο να φτάσουμε κι εμείς κάποια στιγμή σαν κι εκείνη να υποστηρίζουμε: «Δεν θέλαμε να ξέρουμε»;

Η γερμανική έκδοση που κυκλοφόρησε πρόσφατα και μεταφράζεται ήδη σε 15 γλώσσες ακολουθεί το ομώνυμο ντοκιμαντέρ, βασισμένο σε συνεντεύξεις της Πόμσελ, σε σκηνοθεσία των Christian Krönes, Olaf S. Müller, Roland Schrotthofer και Florian Weigensamer. Σε μια εποχή που ο δεξιός λαϊκισμός βρίσκεται σε άνοδο στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, το βιβλίο και το ντοκιμαντέρ για μια από τις τελευταίες αυτόπτες μάρτυρες στα ενδότερα του καθεστώτος των Ναζί χρησιμεύει ως υπενθύμιση πως το φάντασμα και η απειλή του φασισμού είναι πάντοτε παρόντα.

(Νοέμβριος)

Δείτε ΕΔΩ το trailer του ντοκιμαντέρ. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στον επίσημο ιστότοπο του ντοκιμαντέρ www.a-german-life.com/en/

 

Ακολουθήστε μας

Τα χρόνια της βραδύτητας, του Fernando Aramburu

Τα χρόνια της βραδύτητας, του Fernando Aramburu

«Τα χρόνια της βραδύτητας» τιτλοφορείται το βραβευμένο μυθιστόρημα του Ισπανού συγγραφέα  Φερνάντο Αραμπούρου, μιας βραδύτητας πνευματικής, ηθικής και πολιτιστικής που ευνοήθηκε από το δικτατορικό καθεστώς του Φράνκο και τον αγώνα των Βάσκων κατά τις δεκαετίες του ’60...

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News

Διαβάστε κι αυτά

Πώς θα ήταν τα Νεοελληνικά Γράμματα χωρίς τον Σολωμό και τον Παπαδιαμάντη

Πώς θα ήταν τα Νεοελληνικά Γράμματα χωρίς τον Σολωμό και τον Παπαδιαμάντη

- γράφει ο Αντώνης Χρ. Περδικούλης - Η γνωστή τελειομανία που χαρακτήριζε τον Σολωμό, μας δείχνει ότι ένα γραπτό κείμενο μπορεί να μην τελειώνει ποτέ, ιδιαιτέρως όταν πρόκειται για ποίημα. Βάζει τελεία όταν το θελήσει ο δημιουργός του, κι επιπλέον μας στεριώνει την...

Μνήμη Αλέκου Φασιανού

Μνήμη Αλέκου Φασιανού

  Μνήμη Αλέκου Φασιανού «Τρεις γείτονες τον συνόδευσαν στο τελευταίο του σπίτι. Τρεις γείτονες, όχι φίλοι. Τρεις μαύρες ομπρέλες ανοίχτηκαν. Να συγκρατήσουν τα δάκρυα της βροχής που κυλούσαν για συμπαράσταση» (Βαγγέλης Χρόνης, ‘Οι μαύρες ομπρέλες’). _ γράφει ο...

Αφιέρωμα στον Χουάν Ρούλφο (μέρος Β’)

Αφιέρωμα στον Χουάν Ρούλφο (μέρος Β’)

- - γράφει η Βάλια Καραμάνου -  Αφιέρωμα στον Χουάν Ρούλφο (μέρος Β’) (δείτε το Α' μέρος του αφιερώματος εδώ) Ο Κάμπος στις φλόγες Το 1953 εκδίδεται η συλλογή δεκαεφτά διηγημάτων με τίτλο «Ο Κάμπος στις φλόγες», λίγο πριν το «Πέδρο Πάραμο», δύο έργα ικανά να...

0 σχόλια

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου