Σοκολάκης και Ζαχαρούλα Τρυποδόντη, της Anna Russelmann

13.05.2017

Πολλά βιβλία για παιδιά προσπαθούν να περάσουν κάποιο μήνυμα στους μικρούς μας φίλους για τη σωματική υγιεινή και την προστασία του εαυτού μας γενικότερα. Δεν καταφέρνουν όμως όλα να διασκεδάσουν ταυτόχρονα, καθώς τα περισσότερα απλώς «κουνούν αυστηρά το δάχτυλο» στα παιδιά. Κάτι τέτοιο έχει συνήθως τα αντίθετα αποτελέσματα.

Το βιβλίο «Σοκολάκης και Ζαχαρούλα Τρυποδόντη» της Άννας Ράσελμαν είναι μια υπέροχη αστεία ιστορία που κάνει τα παιδιά να αγαπήσουν τους μικρούς πρωταγωνιστές και να γελάσουν με την καρδιά τους. Είναι ένας πολύ έξυπνος χειρισμός το θέματος, καθώς τα δύο μας μικρόβια, ο Σοκολάκης κι η Ζαχαρούλα, δεν παρουσιάζονται αποκρουστικά αλλά προσιτά. Τα παιδιά όμως καταλαβαίνουν πως πρέπει να φύγουν από τα δόντια τους και να εγκατασταθούν ίσως σε κάποια... παραλία!

Το βιβλίο κυκλοφόρησε ξανά το 2014 από τις εκδόσεις Αιώρα και απευθύνεται σε παιδιά από 3 ετών. Είναι απαραίτητο να τονίσουμε πως η εικονογράφηση δένει τέλεια με την ιστορία καθώς τη συμπληρώνει, κάτι πολύ σημαντικό για τα παιδιά αυτής της ηλικίας. Η περίληψη στο οπισθόφυλλό μας λέει: «Ποιοι κατοικούν ανάμεσα στα δόντια μας; Δύο πονηρά μικρόβια, ο Σοκολάκης και η Ζαχαρούλα. Και τι κάνουν εκεί; Καταστρώνουν τα καταστροφικά τους σχέδια... Ένα βιβλίο με πολύ χιούμορ, που κινητοποιεί τα παιδιά να φροντίζουν την υγιεινή των δοντιών τους».

Προτεινόμενες δραστηριότητες

Όσον αφορά τις δραστηριότητες, αφού συζητήσουμε για το πώς μπορούμε εμείς να απομακρύνουμε τον Σοκολάκη και τη Ζαχαρούλα, μπορούμε να φτιάξουμε ένα κολάζ. Χωρίζουμε ένα χαρτί Α3 στη μέση. Στη μια μεριά ζωγραφίζουμε τον Σοκολάκη και τη Ζαχαρούλα στην παραλία και στην άλλη μεριά τους ζωγραφίζουμε  μέσα σε τρύπια δόντια. Μαζεύουμε περιοδικά, εφημερίδες ή κάνουμε εμείς ζωγραφιές που έπειτα κόβουμε, που απεικονίζουν φαγητά και συνήθειες για να κρατάμε τα δόντια μας καθαρά και κάποια άλλα που κάνουν κακό στη στοματική μας υγιεινή. Ζητάμε από τα παιδιά να κόψουν και να κολλήσουν τις εικόνες και τις ζωγραφιές στη μεριά του χαρτιού που πιστεύουν πως είναι σωστό. Με ποια φαγητά ο Σοκολάκης κι η Ζαχαρούλα μένουν στα δόντια μας; Με ποια φεύγουν και πηγαίνουν παραλία; Έπειτα φτιάχνουμε τη δική μας ιστορία. Τι θα γινόταν αν ο Σοκολάκης κι η Ζαχαρούλα κατάφερναν να πετύχουν το σχέδιό τους κι έχτιζαν μια ολόκληρη πολιτεία στα δόντια μας; Ζωγραφίζουμε τα επεισόδια της ιστορίας μας και τα ενώνουμε ώστε να φτιάξουμε κάτι σαν κόμικς. Για κάτι πιο κινητικό, μπορούμε να παίξουμε το παιχνίδι «Τα μικρόβια κι η οδοντόκρεμα». Τα μισά παιδιά είναι τα μικρόβια και τα άλλα μισά η οδοντόκρεμα. Τα παιδιά που είναι η οδοντόκρεμα κρατούν από ένα γαλάζιο ή άσπρο γκοφρέ και τα παιδιά που είναι τα μικρόβια από ένα γλυκό που έχουν τα ίδια ζωγραφίσει σε χαρτί. Με το σύνθημά μας, τα παιδιά αρχίζουν να τρέχουν σε έναν μεγάλο χώρο. Τα μικρόβια προσπαθούν να ξεφύγουν από τις οδοντόκρεμες. Όταν μια οδοντόκρεμα αγγίξει κάποιο μικρόβιο με το γκοφρέ, τότε αυτό βγαίνει από το παιχνίδι. Συνεχίζουμε μέχρι να φύγουν όλα τα μικρόβια. Έπειτα, αλλάζουμε ρόλους ώστε να παίξουν όλα τα παιδιά και τους δυο ρόλους.

 

 

Η Χριστίνα Κωνσταντουδάκη έχει τελειώσει Νηπιαγωγός μα στον ελεύθερο χρόνο της είναι εφευρέτρια ονείρων κι εκπαιδεύτρια νάνων. Έχει φάει από το μήλο της Χιονάτης κι επέζησε γι’ αυτό και ξέρει όλα τα μυστικά των ηρώων των παραμυθιών. Μένει  με τις 73 πολύχρωμες γάτες της που γουργουρίζουν τα κάλαντα όλο το χρόνο και γράφει παραμύθια για μικρούς, μεγάλους και ονειροπόλους. Σπουδάζει από το 2014 στο εργαστήρι δημιουργικής γραφής Tabula Rasa, έχει βραβευτεί για παραμύθια και διηγήματά της κι είναι εθελόντρια ομαδάρχισσα σε κατασκηνώσεις. Σπουδάζει σε μεταπτυχιακό του ΕΚΠΑ σχετικό με φιλαναγνωσία και το πρώτο της βιβλίο για παιδιά «Το αρχηγείο» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βιβλιοσκόπιο.

Μην ξεχνάτε πως το σχόλιό σας είναι πολύτιμο!

Ακολουθήστε μας

Οι προσφορές των εφημερίδων

Κερδίστε το!

Οι ταινίες της εβδομάδας

Οδηγός ιστοσελίδας

Αρχείο

0 σχόλια

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου