Σπουδή στην ποιητική έκφραση από την Αργυρώ Λουλαδάκη και τον Βαγγέλη Λουλαδάκη

Αργυρώ Λουλαδάκη &
Βαγγέλης Λουλαδάκης
Μανδραγόρας
ISBN:978-960-592-042-5

Ο πειραματισμός στην τέχνη αποτελεί το οξυγόνο της. Και ποιοτικά ο χρόνος θα κρίνει αν ο πειραματισμός είναι προοδευτικός, αν οδηγεί στην πρόοδο της τέχνης, ή αν αποτελεί απλά μία εκκεντρικότητα που ελλοχεύει έναν εγωκεντρισμό του καλλιτέχνη. Και φυσικά τούτο ισχύει και στην ποίηση. Είναι μία συνειδητή λειτουργία του στην αναζήτηση νέων μορφών έκφρασης, ξεπερνώντας τα όρια και τις συμβάσεις που όρισε ο χρόνος στη μορφή και τα υλικά.

Χωρίς πειραματισμό είναι αδύνατη και η ποιητική εξέλιξη. Άλλωστε, ο πειραματισμός αποδεικνύει την τόλμη του ποιητή να παλέψει με τα καλλιτεχνικά στερεότυπα και να ξεπεράσει τις έτοιμες φόρμες, σε μία εξελικτική αναζήτηση νέων δομών έκφρασης. Συνδέει την ακουστική παράδοση της ποίησης με την οπτική απεικόνιση των λέξεων/στίχων, με τη μορφή ή τη δομή των ίδιων των στίχων.

Το δρόμο αυτό ακολουθούν και η Αργυρώ Λουλαδάκη με τον Βαγγέλη Λουλαδάκη στην κοινή ποιητική τους συλλογή «εκτός. χώροι» (Μανδραγόρας, 2016). Οι ποιητές πειραματίζονται με τα ολιγόλεκτα σχήματα και τις εικόνες. Και είναι ενδιαφέρον πώς καταφέρνουν και διεγείρουν τις αισθήσεις μέσα σε τόσο λίγους στίχους ή συχνά σε λίγες λέξεις. Μέσα από τη βραχυλογική φόρμα αναδύονται εικόνες γεμάτες σχήματα πάνω στις οποίες ακροβατεί το συναίσθημα.

Στην ποίηση της Αργυρώς Λουλαδάκη το φως είναι ένα διαρκές ζητούμενο. Οι χώροι της είναι στενοί και σκιεροί, σχεδόν κλειστοφοβικοί. Το φως όμως δεν καταφέρνει να διώξει το μοναχικό συναίσθημα. Μοιάζει σαν φωτισμός τεχνητός μέσα σε μία ψυχική συναισθηματική φυλακή. Ο χώρος, η τύχη και το κενό δημιουργούν ένα αίσθημα μοναξιάς που δεν καταφέρνει να φωτιστεί παρά το άπλετο φως• το σκοτάδι επιμένει στο δικό του αγώνα. Έτσι το παιχνίδισμα του φωτός με τον χώρο και το σκοτάδι αποτυπώνουν μία υπαρξιακή ποιητική.

Ξεχωρίζει όμως η τόλμη της ποιήτριας να πειραματιστεί. Ακόμα και αν ορισμένα μέσα (όπως τα ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες) εγείρουν αντιδράσεις, η διάθεση να ξεφύγει από τα όρια αισθητοποιεί την ανάγκη δραπέτευσης της δημιουργού από το ψυχικό σκοτάδι αναζητώντας το ποιητικό φως στον πειραματισμό.

Προχώρα λοιπόν σε μία σπουδή στη στιχουργική μορφή και τη στοίχιση. Στίχοι μονολεκτικοί στέκουν μετέωροι ή σχηματίζουν γωνίες ή στήλες και κλίμακες, οπτικοποιώντας το βαθύτερο συναίσθημα της ποιήτριας. Την ίδια στιγμή, οι τυπογραφικές απόπειρες καθρεφτίσματος των λέξεων (ως ανάποδο είδωλο) διαμορφώνουν ένα αίσθημα σύγχυσης, όπως ακριβώς επιστρέφει ανάποδα η αντανάκλαση των επιθυμιών μας.

Και μόλο που διαφωνούμε με τη χρήση των greeklish, ως μία μορφή καλλιτεχνικής νομιμοποίησης του ηλεκτρονικού αναλφαβητισμού (και αισθητικής εδώ που τα λέμε), δεν ξεχνάμε ότι ο γλωσσικός κώδικας, το βασικό δηλαδή υλικό της ποίησης, δεν περιορίζεται μόνο στις συμβατικές δομές του. Περιλαμβάνει κάθε κοινωνική διάλεκτο, κάθε αποτύπωση της, από sms έως επαγγελματικές αργκό.

Δήμος Χλωπτσιούδης
Μανδραγόρας, 2016
ISBN: 978-960-592-032-6

Οι δε ποιητικές συνθέσεις του Βαγγέλη Λουλαδάκη κινούνται σε μία υπερρεαλιστική εικαστική με επίκεντρο τον χώρο. Ο δημιουργός "παίζει" με το χώρο και τις έννοιες του κενού και το φως. Αν και οι χώροι του είναι περιορισμένοι, η υπερρεαλιστική ποιητική ειρωνεία δεν αφήνει να διαχυθεί κάποιο κλειστοφοβικό συναίσθημα.

Η σουρεαλιστική απεικόνιση του χώρου μέσα από την ολιγόλεκτη φόρμα δίνει έμφαση στο στιγμιότυπο της φωτοσκίασης και του άδειου. Η ποιητική σύνθεση «13 ποιήματα για τη νύχτα» με λίγο μεγαλύτερη έκταση διακρίνεται από μία διαρκή κίνηση. Ωστόσο, τούτη αισθητοποιείται μέσα από την κίνηση του φωτός και αποδίδεται με όρους που συνειρμικά διατηρούν την κίνηση στο νόημά τους.

Τα δύο αδέλφια πιστά στα πειραματικά κινήματα του μοντερνισμού αναζητούν εκφραστικές διεξόδους σε μία εποχή που βρίθει συνθηματολογικών προσεγγίσεων της πραγματικότητας και της κοινωνίας. Αναζητούν νέες αισθητικές οδούς στους φθόγγους και τις λέξεις (ως σημαινόμενα) μακριά από κάθε μεταμοντέρνο φορμαλισμό της ποιητικής έκφρασης.

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Ακολουθήστε μας

Ερωτική αδεία

Ερωτική αδεία

Εσύ κυματοθραύστη των ονειράτων μου, εσύ εξορκιστή του έρωτά μου, στ’ απέραντο, αρίφνητο κι απύθμενο που ποτίζει αυτόν τον κόσμο, εσύ ΄σαι ο αφρός του πόθου κι όλων των ορμεμφύτων των χυδαίων και κτηνωδών… Η αγάπη σου με τρέφει με μία αηδία εκπορνευμένη! - Όταν με...

Η μυστηριώδης γυναίκα, της Belinda Alexandra

Η μυστηριώδης γυναίκα, της Belinda Alexandra

Είμαστε στις αρχές της δεκαετίας του 1950 και η Ρεμπέκα Γουντ, έχοντας στην πλάτη της ένα σκάνδαλο στο Σίδνεϋ όπου ζούσε ως τότε, διορίζεται διευθύντρια του ταχυδρομείου στην παραλιακή και ήσυχη πόλη Σίπρεκ Μπέι. Αναζητά ένα καταφύγιο, ένα κρησφύγετο. Τι συνέβη στο...

Ακολουθήστε μας στο Google News

Επιμέλεια άρθρου

Διαβάστε κι αυτά

Η μυστηριώδης γυναίκα, της Belinda Alexandra

Η μυστηριώδης γυναίκα, της Belinda Alexandra

Είμαστε στις αρχές της δεκαετίας του 1950 και η Ρεμπέκα Γουντ, έχοντας στην πλάτη της ένα σκάνδαλο στο Σίδνεϋ όπου ζούσε ως τότε, διορίζεται διευθύντρια του ταχυδρομείου στην παραλιακή και ήσυχη πόλη Σίπρεκ Μπέι. Αναζητά ένα καταφύγιο, ένα κρησφύγετο. Τι συνέβη στο...

Ο Βουβός Δαίμων και άλλες ιστορίες, των Camillo Boito & Iginio Ugo Tarchetti

Ο Βουβός Δαίμων και άλλες ιστορίες, των Camillo Boito & Iginio Ugo Tarchetti

Camillo Boito & Iginio Ugo Tarchetti Εκδόσεις Ars Noctura 2020 Μετάφραση: Άννα Γρίβα - γράφει η Βάλια Καραμάνου - Η συγκεκριμένη έκδοση αφορά σε τέσσερα διηγήματα των δύο Ιταλών συγγραφέων του 19ου αιώνα, που ανήκουν στο ρεύμα της Scapigliatura, κυρίαρχο στην...

Με κομμένα φτερά, της Φωτεινής Ταχατάκη

Με κομμένα φτερά, της Φωτεινής Ταχατάκη

γράφει η Κατερίνα Σιδέρη - Η Αργυρώ, η ηρωίδα της ιστορίας μας, χρησιμοποιώντας τα φτερά της, θα πετάξει μακριά, θα κυνηγήσει τα όνειρά της, θα ταξιδέψει ακολουθώντας τους ανθρώπους που αγαπά  παρά τις δυσκολίες που θα προκύπτουν, θα συνεχίζει να μάχεται δυναμικά για...

1 σχόλια

1 Σχόλιο

Υποβολή σχολίου