Τέσσερα!

3.03.2017

σχόλια

Ο χρόνος, λένε οι επιστήμονες, πως έχει γραμμική εξέλιξη. Λένε επίσης πως δε γυρίζει πίσω. Ο άνθρωπος όμως έχει ένα πολύ δυνατό εργαλείο που παραμερίζει τις θεωρίες και μπορεί να ταξιδεύει μέσα στον άυλο χρόνο, τη φαντασία για το μέλλον και τις αναμνήσεις για το παρελθόν!

Όταν κανείς κοιτάζει προς τα πίσω, είναι σχεδόν βέβαιο πως θα αναπολήσει πρώτα τις καλές στιγμές που έχει ζήσει. Εκείνο όμως που κάνει τη διαφορά είναι η αίσθηση της επίτευξης των στόχων και η εκπλήρωση των ονείρων. Εμείς, εδώ στο δικτυακό τόπο τοβιβλίο.net, όταν γυρίζουμε το χρόνο πίσω φτάνουμε στην αφετηρία μας, φτάνουμε στην Κυριακή, 3 Μαρτίου του 2013 και συνεχίζουμε το ταξίδι μας μέχρι σήμερα, Παρασκευή 3 Μαρτίου του 2017. Κι αν καμαρώνουμε για κάτι, αυτό… δεν είναι καν δικό μας, είναι κυρίως δικό σας! Είναι τέσσερα χρόνια συνεργασίας, δημιουργίας και παραγωγής λόγου, ένα ταξίδι μέσα στην τέχνη, μέσα στην επικαιρότητα, μέσα στην αγωνία αλλά και την ελπίδα της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας, το οποίο δια της γραφής εξωτερικεύεται σε όλα όσα μαζί έχουμε δημιουργήσει και καταφέρει!

Τέσσερα δημιουργικά χρόνια, που στάθηκαν η αφορμή για να ζωντανέψουν και να έρθουν στο φως της δημοσιότητας χιλιάδες πεζά και ποιήματα. Ο καθένας από εμάς καλλιέργησε την πένα του αλλά κυρίως το νου του. Κι όλοι μαζί, όλοι οι άνθρωποι που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο συμμετέχουν στη ροή τούτου του ιστότοπου έγιναν και είναι η ίδια του η καρδιά! Δημιουργοί αλλά και επιμελητές, διαχειριστές και συντάκτες, δημιούργησαν ένα φιλόξενο περιβάλλον μέσα στο οποίο τον κυρίαρχο λόγο έχει μόνο η παραγωγή λόγου.

Δεν είναι σκόπιμο να σταθούμε σε αριθμούς, άλλωστε είναι λίγο πολύ γνωστοί, τόσο οι συμμετέχοντες με την αρθρογραφία τους όσο και οι χιλιάδες των επισκεπτών και των αναγνωστών μας. Εκεί που θα πρέπει ίσως να εστιάσουμε την προσοχή μας είναι πως θελήσαμε να βάλουμε τον άνθρωπο στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος, γεγονός που με χαρά μας διαπιστώνουμε πως έγινε απολύτως κατανοητό από όλους όσους συνεργαζόμαστε ή μας διαβάζουν και μας παρακολουθούν. Με οδηγό μας το σεβασμό κι έχοντας πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μας πως ο καθένας από όσους μας έχουν εμπιστευθεί αξίζει την προσοχή μας, θέλουμε να σας ζητήσουμε μόνο ένα πράγμα. Να εξακολουθήσετε να αφήνετε από μέσα σας να διαχέονται στον κόσμο του αισθητού οι όμορφες δημιουργίες σας, να εξωτερικεύετε τις σκέψεις σας και δια της τέχνης του λόγου να τις κάνετε κοινό κτήμα όλων. Μα πάνω απ’ όλα, να σταθείτε δίπλα μας και να προχωρήσουμε μαζί στο μέλλον για ακόμα τόσα κι άλλα τόσα χρόνια!

Κώστας Θερμογιάννης

Διαχειριστής της σελίδας

«Πώς το χωράς όλο αυτό;» μου λένε συχνά φίλοι και γνωστοί. Δουλεύεις, είσαι μαμά και τρέχεις και με τη σελίδα. Η μόνη απάντηση που δίνω είναι αυτή: «Αφού την αγαπώ και αγαπώ αυτό που γίνομαι και εγώ μέσα από εκείνη».  Αν αγαπάς λοιπόν κάτι, του δίνεσαι, το προσέχεις, το νοιάζεσαι, θες να το δεις να γίνεται ολοένα και πιο δυνατό, πιο λαμπερό. Η σελίδα αυτή αγαπά την Λογοτεχνία. Κι έτσι κι εκείνη με τη σειρά της, θέλει να τη δει να γίνεται όλο και πιο δυνατή όλο και πιο λαμπερή και ας είναι υπερβολικά δύσκολοι οι καιροί.

Τέσσερα χρόνια δουλειάς μας φέρνουν εδώ μονάχα με μία υπόσχεση… να τα εκατοστίσουμε ανεβαίνοντας σκαλιά. Όχι σκαλιά επιτυχίας αλλά σκαλιά που θα ανεβαίνουμε όλοι μαζί για να θαυμάζουμε, να μοιραζόμαστε και να γευόμαστε από ψηλά την πολύ όμορφη θέα που θα διαγράφουν οι απέραντες εκτάσεις των Γραμμάτων και των Λέξεων που γεμίζουν την ψυχή μας.

Προσωπικά θέλω να ευχαριστήσω όχι μόνο την ομάδα που στέκεται με διάθεση και μεράκι πίσω από τη σελίδα, αλλά και όλους τους δημιουργούς που μου εμπιστεύτηκαν κομμάτια από τη δουλειά και την ψυχή τους και να δώσω από την καρδιά μου υπόσχεση συνέπειας και σεβασμού ως προς το έργο τους.

Χρόνια μας πολλά!

Μάχη Τζουγανάκη

Αρχισυντάκτρια

«Η λογοτεχνία είναι ο πιο ευχάριστος τρόπος να αγνοείς τη ζωή.»

-Fernando Pessoa

Η Λογοτεχνία, για μένα, ανέκαθεν αποτελούσε καταφύγιο. Ήταν πάντα σα μια από αυτές τις ηλιαχτίδες που απλώνονται μέσα σου και σε γεμίζουν ήλιο· σα την ουρανοκατέβατη Μαίρη Πόππινς που έρχεται με το βαλιτσάκι της για να σε κάνει ευτυχισμένο· σαν ένα μεγάλο καράβι που μπορεί, χωρίς πυξίδα, να σε πάει μέχρι την άκρη του κόσμου. Οι λέξεις, στη σωστή σειρά, έχουν μια μοναδική ικανότητα: γεννούν όνειρα και ταξίδια.

Είμαστε πολλοί που μοιραζόμαστε την αγάπη για τον μαγικό κόσμο της Λογοτεχνίας. Και, τέσσερα χρόνια τώρα, έχουμε βρει ένα κοινό μέσο και έναν κοινό τρόπο για να περάσουμε την αγάπη μας αυτή ο ένας στον άλλο. Είναι, πραγματικά, εκπληκτικό το πώς άνθρωποι από όλες τις γωνιές της Ελλάδας μπορούν και μοιράζονται δημιουργίες, σκέψεις και απόψεις σε ένα τόσο όμορφο περιβάλλον.

Νιώθω τυχερή που είμαι μέλος μιας τέτοιας ομάδας και που, μέσα από τη σελίδα, είχα την ευκαιρία να γνωρίσω τόσους αξιόλογους δημιουργούς και το έργο τους. Nιώθω τυχερή που συμμετέχω στο ταξίδι αυτό, το οποίο έχει ακόμα πολύ δρόμο μπροστά του. Είμαι σίγουρη ότι μας επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις.

Χρόνια πολλά!

ΕλένηΧριστίνα Γκαμπούρα

Υπεύθυνη διαχείρισης υλικού

Πώς πέρασαν τα χρόνια, σα νερό, καθαρό, διαυγές και ξάστερο όπως οι σκέψεις των δημιουργών αυτής της σελίδας για την ελληνική λογοτεχνία. Κείμενα, παρουσιάσεις, κριτικές, διαγωνισμοί γραφής, ενημερώσεις, εξαιρετικό newsletter κι ένα site που τα έχει όλα για το σήμερα και το χτες της λογοτεχνίας μας αλλά και κρυμμένο το αύριό της. Νιώθω μεγάλη τιμή που είμαι μέρος αυτού του συνόλου, ένας μοχλός σε αυτήν τη θηριώδη μηχανή και χαίρομαι που σε κάθε τι που διαβάζω, συμμετέχω, για κάθε τι που γράφω, είναι διάχυτη η ποιότητα και ο σεβασμός και αυτού που γράφει και αυτού που διαβάζει. Κώστα, Δήμο, συνεργάτες και φίλοι μου, χρόνια μας πολλά, να είμαστε καλά, να τα εκατομμυριάσουμε και σας ευχαριστώ που δεχτήκατε και τη δική μου φωνή στη χορωδία της σελίδας.

Πάνος Τουρλής

Βιβλιοκριτικός

Σύνολο από χειρόγραφα ή τυπωμένα φύλλα χαρτιού ίδιου μεγέθους και σχήματος, τα οποία έχουν συρραφεί από τη μία πλευρά και καλύπτονται με εξώφυλλα (βαρετός ορισμός), με άλλα λόγια το όνομα του site μας (σα να ξυπνάμε, βλέπω!).

Είναι προσωπική, την εξασκούμε και τη βελτιώνουμε με αφορμή τους διαγωνισμούς (αν δεν το βρίσκετε, υπάρχει και η Αγία).

Γίνονται συνέχεια με ποικίλες θεματικές αφορμές και διαφορετικά είδη γραφής (σημασία έχει η συμμετοχή, όχι το δώρο!).

Αναγνώστες, συνεργάτες και διευθυντές τις γεννάνε συνέχεια.

Πόσα χρόνια κλείνουμε, είπαμε;

Η … του λόγου έχει βρει εδώ τον κυριότερο εκφραστή της και την πιο φιλόξενη αγκαλιά (τις κρύες μέρες του χειμώνα πού την έβγαζα, θαρρείτε; Εδώ, στη ζέστη!).

Ανεβαίνουν συνέχεια, εμπνευσμένα, δημιουργικά, καλογραμμένα, καταγράφοντας σκέψεις, προβληματισμούς και την επικαιρότητα (σας θέλω σπίρτα, αν δεν το βρίσκετε σκεφτείτε ότι υπάρχει οριστικό και αόριστο).

Από τις ωραιότερες ενότητες της σελίδας μας.

Η μία από τις δύο μορφές γραπτού λόγου που κρύβεται στο σταυρόλεξο (η άλλη είναι στον ορισμό 12).

Αν δεν υπήρχε αυτή, θα γράφαμε μόνο για τις αγροκαλλιέργειες εδώ μέσα.

Κάθε νέο κείμενο, κάθε νέο ομοειδές σύνολο σελίδων (σιγά μη σας αποκαλύψω την απάντηση του ορισμού 1) είναι κι ένα τέτοιο.

Η δεύτερη μορφή γραπτού λόγου που κρύβεται στο σταυρόλεξο (δεν πιστεύω να προσπεράσαμε τον ορισμό 9; )

Ο μήνας των γενεθλίων μας.

Θα είναι χαρά μας να διαβάσουμε τις ευχές σας στα σχόλια πιο κάτω

: )

Ακολουθήστε μας

Το ‘Κελί του Θανάση Χατζόπουλου

Το ‘Κελί του Θανάση Χατζόπουλου

_ γράφει ο Σίμος Ανδρονίδης - Η ποιητική συλλογή του Θανάση Χατζόπουλου που εν προκειμένω, φέρει τον τίτλο ‘Το Κελί,’ κυκλοφόρησε το 2000 από τις εκδόσεις ‘Το Ροδακιό,’ σε μία καλαίσθητη έκδοση. Το περιεχόμενο της ποιητικής συλλογής συγκροτείται από ευδιάκριτες...

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News

Διαβάστε κι αυτά

Σχολεία: Τα μέτρα που είναι σε ισχύ για την ερχόμενη εβδομάδα

Σχολεία: Τα μέτρα που είναι σε ισχύ για την ερχόμενη εβδομάδα

Σύμφωνα με την η αριθ. Δ1α/Γ.Π.οικ. 61910/8-10-2021 ΚΥΑ (ΦΕΚ 4674/Β) και μέχρι τη Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2021 και ώρα 06:00 ισχύουν τα κατωτέρω για τα σχολεία και τις πάσης φύσεως εκπαιδευτικές δομές: Παραμένουν σε ισχύ, κατά το μέρος κατά το οποίο δεν αντίκεινται στις...

4ος διεθνής Ποιητικός και Λογοτεχνικός Διαγωνισμός της Ζακυνθινής Εστίας Πολιτισμού «Διονύσιος Ρώμας»

4ος διεθνής Ποιητικός και Λογοτεχνικός Διαγωνισμός της Ζακυνθινής Εστίας Πολιτισμού «Διονύσιος Ρώμας»

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 4ου ΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ Ο 4ος διεθνής Ποιητικός και Λογοτεχνικός Διαγωνισμός της Ζακυνθινής Εστίας Πολιτισμού «Διονύσιος Ρώμας» είναι αφιερωμένος, στα πλαίσια των 200 χρόνων από την Επανάσταση, στον ποιητή ΟΥΓΚΟ ΝΙΚΟΛΑΟ ΦΩΣΚΟΛΟ, ο οποίος...

Ακόμα μια φορά…

Ακόμα μια φορά…

Το ρολόι σήμανε δώδεκα. Έβαλε το ψεύτικο χαμόγελό του και δέχτηκε για ακόμη μια φορά ευχές ουτοπικές για επιθυμίες που σκοντάφτουν στην ίδια την πραγματικότητα. Όσο περνούσαν τα χρόνια, άλλωστε, είχε αποδεχτεί την προσποιητή ευγένεια του κόσμου. Μοτίβο...

9 σχόλια

9 Σχόλια

 1. Ελένη Ιωαννάτου

  Χρόνια πολλά εύχομαι στο βιβλίο.net!!! Κώστα, Μάχη, Χριστίνα, Πάνο… Εύχομαι αυτός ο υπέροχος λογοτεχνικός χώρος – τόπος της καρδιάς, να φτάσει πολύ ψηλά ανεβαίνοντας ένα ένα τα σκαλιά! Τα χρόνια να γίνουν τουλάχιστον εκατόν τέσσερα! Ευχαριστούμε για όλα όσα μας προσφέρετε, με αγάπη, καθημερινά!! Είναι τιμή μας, που μας αφήνετε λίγο χώρο να τοποθετήσουμε κι εμείς τις δικές μας δημιουργίες σε αυτόν εδώ τον υπέροχο τόπο!!! Να είστε όλοι καλά και καλή συνέχεια και δύναμη στο σημαντικό αυτό έργο σας!!!

  Απάντηση
 2. Σοφία Ντούπη

  Αλήθεια, πόσα χωρούν να γράψει κανείς σε ένα μήνυμα για ένα τόσο φιλόξενο σπίτι και τους υπέροχους οικοδεσπότες του; Θα μου επιτρέψετε να ¨κλέψω¨ λίγα από τα δικά σας λόγια γράφοντας πως συμφωνώ και χαίρομαι κύριε Θερμογιάννη γιατί μαζί σας παραμερίσαμε τις θεωρίες των επιστημόνων για τη γραμμική εξέλιξη του χρόνου… και δείξαμε ότι ο χρόνος μπορεί να χωρέσει χιλιάδες σκέψεις, στιγμές, μοιρασιές, κάνοντας τα ταξίδια της φαντασίας μας, γλυκές αναμνήσεις! Κι όλα αυτά με Αγάπη! Αυτή την αγάπη που τόσο απλόχερα μας δίνεις αγαπημένη μου Ανδρομάχη. Αγαπημένο καταφύγιο για όλους εμάς, γεμάτο από ηλιαχτίδες Ελένη-Χριστίνα!!! Ηλιαχτίδες καρδιάς, που γέννησαν λουλούδια και εσείς το καθαρό, το διαυγές, το ξάστερο νερό που τα ποτίζει και τα κρατάει ζωντανά μέσα στο χρόνο…Η τιμή είναι δική μας κύριε Τουρλή, δική μας κύριε Χλωπτσιούδη!!!
  Να τα εκατομμυριάσουμε λοιπόν, κρατώντας την ποιότητα και το σεβασμό για τον άνθρωπο.
  Υγεία και χαρά σε όλους σας- σε όλους μας!!!

  Απάντηση
 3. Άννα Δεληγιάννη-Τσιουλπά

  Πιστεύω στην αληθινή λογοτεχνία ,αυτή που γράφεται με σεβασμό στη μνήμη ,στο παρόν και το μέλλον της ανθρωπότητας,κι εδώ στα “πιστεύω” μας, δεν χωράνε κανόνες!Έτσι βρήκα τοβιβλίο.net και στο χρόνο που μου απέμενε ταξίδευα μαζί του είτε διαβάζοντας είτε γράφοντας.Ο πολιτισμός του λόγου και ο ανυστερόβουλος σεβασμός προς κάθε συγγραφέα από την πλευρά των συντελεστών, με έκανε να εμπιστευτώ μια συνοδοιπορία και να καταθέσω -επ’ ωφελεία- μεταξύ άλλων πολλών δημιουργών τα κείμενά μου, ποιήματα και πεζά.Με βεβαιότητα καταθέτω την άποψη πως όταν ο δημιουργός δεν είναι κατευθυνόμενος ,αποδίδει καλύτερα έξω από την τροχοπέδη των αυστηρών κανόνων και των δήθεν “σχολών” γραφής.Ευελπιστώ πως έτσι θα πορευτούμε ποικιλότροπα και στο μέλλον με διάθεση δημιουργική που εκπηγάζει από την γενικότερη φιλοσοφία αυτού του ιστοχώρου.

  Απάντηση
 4. Έφη Γεωργάκη

  Χρόνια πολλά και δημιουργικά. Με αγάπη… με αγάπη και από εσάς και από όλους εμάς. Γιατί η μαγεία είναι ότι αγαπηθήκαμε, δεθήκαμε, γίναμε μια ωραία συντροφιά. Γίναμε φίλοι καλοί και ανταλλάξαμε τροφή για σκέψη, τροφή για την ψυχή. Γελάμε πια μαζί, κλαίμε μαζί. Άλλοι μένουν μακρυά, άλλοι κοντά, άλλοι δουλεύουν πολύ και άλλοι… καθόλου. Άλλες είναι ψηλές (Μάλλον ξέρετε για ποια λέω) και άλλες όπως εγώ όχι. Όμως είμαστε μια παρέα. Κάνουμε μαζί ένα ταξίδι και αυτό είναι ωραίο… πολύ ωραίο. Ευχαριστούμε.

  Απάντηση
 5. rena19702016

  Χρόνια πολλά! Χρόνια καλά. Να συνεχίσετε να κάνετε την διαδικτυακή μας ανάγνωση παραδεισένια και ποιοτική.

  Απάντηση
 6. ΑΝΝΑ ΖΑΝΙΔΑΚΗ

  Τα χρόνια περάσανε,δημιουργικά και με ωφέλιμους διαχειριζόμενους χρόνους,ελεύθερους,απ τον καθένα μας ,την καθεμιά μας,αλλά πάντα με ορμώμενοι από εύστοχους προβληματισμούς,μέσω των τίτλων ,των ενοτήτων και γενικά μέσω των τρόπων που διάγεται τόσα χρόνια όλη αυτή η αρμονική συνύπαρξη,γραφής,επιμέλειας,καθώς και μιας ειλικρινούς και αληθινής φιλίας,ανάμσεσα σε άτομα,που μέχρι κάποια στιγμή ήμασταν άγνωστα,αλλά με γνώμονα την καλή γραφή ,την καταγραφή και ενός τύπου παρακαταθήκης των γραφομένων μας,γίναμε φίλοι ,συνοδοιπόροι και συμμαχητές ,σε αυτή την επονομαζόμενη αρένα,που αποκαλείται ΖΩΗ και που όλοι έχουμε χρέος θάρρος και τόλμη να μαχόμαστε με πάσα παρρηςία ,θάρρος δύναμη και τόλμη ψυχής.

  Απάντηση
 7. 'Αννα Ρουμελιώτη

  Σε ετούτη την ζεστή και φιλόξενη ομάδα, που αγκάλιασε και αγκαλιάζει όλους εμάς τους δημιουργούς με τόσο σεβασμό και αγάπη, εύχομαι χρόνια φωτεινά και δημιουργικά. Σας ευχαριστώ!!!

  Απάντηση
 8. Βάσω Καρλή

  Χρόνια Πολλά βιβλίο.net,
  να.τα εκατοστήσεις
  και με την αξιόλογη ομάδα σου,
  άλλα τόσα χρόνια να συνεχίσεις.
  Είναι τόσο όμορφο να νιώθεις ότι γύρω σου υπάρχουν άνθρωποι “άγνωστοι” μα τόσο γνωστοί κατά βάθος που σε στηρίζουν και σε περιβάλλουν με τοση αγάπη. Σσς ευχαριστούμε.

  Απάντηση

Υποβολή σχολίου