τοβιβλίο.net

Επιλέξτε Page

Το διώροφο της Τσιμισκή, της Γιώτας Φώτου

Το διώροφο της Τσιμισκή, της Γιώτας Φώτου

ΤΙΤΛΟΣ: Το διώροφο της Τσιμισκή

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Γιώτα Φώτου

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Οικογενειακές σχέσεις

ΑΛΛΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Η αγάπη για τους συνανθρώπους μας/Οι φιλικοί δεσμοί/Η αγάπη, Ιστορικά [Ο διωγμός των Ποντίων, η Μικρασιατική Καταστροφή, ο αφανισμός των Εβραίων της Θεσσαλονίκης]

ΕΙΔΟΣ: Μυθιστόρημα

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Εβραίοι, Έρωτας, Θάνατος, Θέληση, Θεσσαλονίκη, Οικογένεια/Οικογενειακά προβλήματα, Πεπρωμένο, Πρόσφυγες

ΔΙΑΦΟΡΑ:

ΣΕΛΙΔΕΣ: 367

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ-ΚΡΙΤΙΚΗ: Μπορεί κανείς να τη διαβάσει εδώ.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ:

  1. Κατάγραψε τις διαφορετικές ιστορίες που υφαίνονται στο βιβλίο οι οποίες στο τέλος συνδέονται.
  2. Προσπάθησε να παρουσιάσεις, με τη βοήθεια του διαδικτύου, σύντομα την ιστορία των Εβραίων της Θεσσαλονίκης. Επίσης, να προσδιορίσεις τον όρο Σεφαραδίτες Εβραίοι.
  3. Ποια είναι η «Νύχτα των Κρυστάλλων»; Γιατί ονομάστηκε έτσι και ποιος ήταν ο στόχος των πρωταγωνιστών;
  4. Προσπάθησε να εξηγήσεις τον όρο «Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου».
  5. Παρουσίασε με συντομία με τη βοήθεια βιβλίων Ιστορίας ή/και του διαδικτύου τις συνέπειες της Μικρασιατικής καταστροφής για την Ελλάδα και τους πρόσφυγες.
  6. Έχοντας ως βάση το βιβλίο να εξηγήσεις πώς ο έρωτας αποτέλεσε την κινητήριο δύναμη για αρκετά γεγονότα που περιγράφονται σ’ αυτό.
  7. Τι ήταν το «Σχέδιο Μάρσαλ»; Γράψε με παράγραφο 100-120 λέξεων αναφέροντας εν συντομία και τα αποτελέσματα που είχε.

Επιμέλεια: Θεόδωρος Στάμος

Επιμέλεια κειμένου

Θεόδωρος Στάμος

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΕΦΗΒΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ Κάθε βιβλίο παρουσιάζεται μ’ έναν τέτοιο τρόπο ώστε να επιλέγει ο καθένας αυτό που τον ενδιαφέρει. Βλέποντας κανείς τα στοιχεία που παρουσιάζονται στην "ταυτότητα" του βιβλίου, μπορεί να κρίνει εάν ανταποκρίνεται στα ενδιαφέροντά του. Οι "Θεματικές Ενότητες" στις οποίες εντάσσονται τα βιβλία είναι οι εξής: Α. Ο άνθρωπος και η φύση, Πόλη – Ύπαιθρος Β. Λαογραφικά Γ. Οικογενειακές σχέσεις Δ. Θρησκευτική ζωή Ε. Εθνική ζωή Ζ. Παλαιότερες μορφές ζωής Η. Ταξιδιωτικά κείμενα Θ. Η αποδημία/Ο καημός της ξενιτιάς/Ο ελληνισμός έξω από τα σύνορα/Τα μικρασιατικά /Οι πρόσφυγες Ι. Αθλητισμός ΙΑ. Η αγάπη για τους συνανθρώπους μας/Οι φιλικοί δεσμοί/Η αγάπη ΙΒ. Η βιοπάλη/Το αγωνιστικό πνεύμα του ανθρώπου ΙΓ. Προβλήματα της σύγχρονης ζωής ΙΔ. Οι φίλοι μας τα ζώα ΙΕ. Θέατρο 1. Αλληγορικά 2. Εφηβικοί Έρωτες 3. Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές 4. Ιστορικά. Οι "Ετικέτες" εξειδικεύουν ακόμη περισσότερο το περιεχόμενο του βιβλίου, αναφέροντας τα θεματικά του κέντρα. Οι "Ερωτήσεις" καταβλήθηκε προσπάθεια να είναι διαφορετικές, όσο είναι δυνατό, για κάθε βιβλίο και προσαρμοσμένες σ’ αυτό. Σχεδόν όλες είναι ανοικτού τύπου, που δεν απαντώνται, δηλαδή, μονολεκτικά. Χρήσιμο θα ήταν να γράφονται από τους μαθητές -εάν ο αναγνώστης του βιβλίου είναι μαθητής- και να δίνονται στον εκπαιδευτικό ή τον γονέα για διόρθωση. Σχεδόν όλες απαιτούν κριτική ικανότητα. Οποιεσδήποτε παρατηρήσεις ή απορίες έχει κανείς μπορεί να τις αποστείλει με τη μορφή σχολίου στον ιστότοπο που φιλοξενεί τις παρουσιάσεις μου ή στην παρακάτω διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: st_theodor@yahoo.gr

Υποβολή σχολίου

Ακολουθήστε μας!

Οδηγός ιστοσελίδας

Λογοτεχνικοί διαγωνισμοί

Εκπαιδευτικό υλικό

Υποβολή συμμετοχής!

Αρχείο

Είσοδος