Το μεγάλο ταξίδι του Σιντάρτα

27.09.2017

Λέλα Μαγκανάρη-Διακοφωτάκη
& Ελένη Γιούνη-Βασιλείου
εικον:Μαρία Βεργοπούλου
Κέδρος
ISBN: 978-960-04-3383-88

Σε μία εποχή πολυπολιτισμικότητας και μεταναστευτικών ροών στη χώρα μας, έχει ιδιαίτερη σημασία τα παιδιά μας να αποκτήσουν μια εικόνα άλλων θρησκειών και πολιτισμών. Έχουμε λοιπόν ανάγκη από βιβλία που με απλό τρόπο, αντίστοιχο της ηλικίας τους, θα πραγματεύεται θρησκευτικά ζητήματα. Στη λογική αυτή κινείται και το βιβλίο «το μεγάλο ταξίδι του Σιντάρτα» (κέδρος, 2006), των Λέλας Μαγκανάρη–Διακοφωτάκη και Ελένης Γιούνη–Βασιλείου σε εικονογράφηση Μαρίας Βεργοπούλου που με μία απλή και κατανοητή γλώσσα ταξιδεύει τους μικρούς αναγνώστες στην εποχή που ο Σιντάρτα έθεσε τις βασικές δομές του βουδισμού.

Στην πραγματικότητα το βιβλίο παρουσιάζει βασικά σημεία της ζωής του Βούδα και μέσα από αυτήν στοιχεία της διδασκαλίας του, κάνοντας τους μικρούς αναγνώστες να δουν με άλλο μάτι τον ιδρυτή της ασιατικής θρησκείας.

Κεντρικός ήρωας είναι ο  Σιντάρτα, γιος βασιλιά, του οποίου το όνομα σημαίνει το "πετράδι που εκπληρώνει όλες τις ευχές". Ένας προφήτης είχε προφητέψει για τον Σιντάρτα ότι αν παραμείνει στο παλάτι θα γινόταν ένας σπουδαίος βασιλιάς, αλλά αν το εγκατέλειπε θα γινόταν ένας Βούδας, ένας "φωτισμένος". Ο βασιλιάς με αφορμή ένα όνειρο αποφάσισε να τον παντρέψει για να μην εγκαταλείψει το παλάτι.

Μία μέρα που ο πρίγκιπας βγήκε στην πόλη, συνάντησε τα βάσανα της ασθενείας, της ηλικίας και του θανάτου. Περικυκλωμένος από θλίψη για αυτά που τον περίμεναν,  έμεινε στο δωμάτιό του κλειδωμένος. Τελικά ο Σιντάρτα έφυγε κι έγινε ασκητής μαζί με άλλους πέντε που είχαν εγκαταλείψει παλάτια και πλούτη για να γίνουν ασκητές κι εκείνοι αναζητώντας την αιώνια ευτυχία. Ωστόσο, με τους συνοδοιπόρους ασκητές ήρθε σε ρήξη επειδή δέχτηκε τροφή από μία γυναίκα. Εκεί έθεσε και την ισορροπία του σώματος και του πνεύματος.

Και η ιστορία με τη δημιουργία κύκλου μαθητών γύρω του και συνεχίζεται έως τον θάνατο του Σιντάρτα με μικρά επεισόδια της ζωής του που απηχούν τις βασικές αρχές της διδασκαλίας του, γοητεύοντας τους νεαρούς αναγνώστες.

 

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Ημερολόγιο 2021 – Πρόσκληση

Ακολουθήστε μας!

Οι προσφορές των εφημερίδων

Κερδίστε το!

Κέρδισέ το!

Κερδίστε το!

Οδηγός ιστοσελίδας

Αρχείο

Διαβάστε κι αυτά

Η σοδειά του κακού, του Robert Galbraith

Η σοδειά του κακού, του Robert Galbraith

Η Ρόμπιν Έλακοτ, γραμματέας του ιδιωτικού ντετέκτιβ Κόρμοραν Στράικ, λαμβάνει στο όνομά της ένα ακρωτηριασμένο πόδι, που συνοδεύεται με στίχους από τραγούδι των Blue Oyster Cult. Ποιος είναι ο μυστηριώδης άντρας που επιτίθεται σε γυναίκες και αφαιρεί μέλη τους; Τι...

Γκιγέρμο Μαρτίνες: Τα εγκλήματα της Αλίκης

Γκιγέρμο Μαρτίνες: Τα εγκλήματα της Αλίκης

  «…το ατελές αντικατοπτρίζει το τέλειο πιο ολοκληρωμένα από το τελειοποιημένο, και βλέπουμε περισσότερα χαρακτηριστικά του Θεού στο παιδί, παρά στον άντρα».   Γκιγέρμο Μαρτίνες  Τα εγκλήματα της Αλίκης   Εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ - γράφει ο Άγγελος Πετρουλάκης - Ο...

Η εκδίκηση των μανιταριών, της Λίτσας Ψαραύτη

Η εκδίκηση των μανιταριών, της Λίτσας Ψαραύτη

ΤΙΤΛΟΣ: Η εκδίκηση των μανιταριών ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Λίτσα Ψαραύτη ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Η αγάπη για τους συνανθρώπους μας, Οι φιλικοί δεσμοί, Η αγάπη ΑΛΛΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Η βιοπάλη/Το αγωνιστικό πνεύμα του ανθρώπου, Η αποδημία /Ο καημός της ξενιτιάς/Ο ελληνισμός έξω από τα...

0 σχόλια

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου