Select Page

Το όνειρο

Το όνειρο

Ο Γιώργος στεκόταν στην άκρη. Κόσμος πολύς, ποιος θα τον έβλεπε; Ποιος θα τον γνώριζε; Ποιος θα τον πρόσεχε; Άγνωστος μεταξύ αγνώστων. Χρόνια τώρα. Ούτε που θυμάται πόσα…

Ναι, ναι, ήταν η πρώτη φορά που την είδε στη σκηνή. Παιδούλα ακόμα, δεν μπορούσε κανείς να πει, μια και ποτέ δεν έβρισκαν την ηλικία της. Πάντοτε τους ξεγελούσε. Μόλις είχε τελειώσει τη σχολή. Άπειρη, μα με τρομερή θέληση. Άλλωστε, το έχει πει τόσες φορές στις συνεντεύξεις της.

«Στη σχολή είχα σπουδαίους δασκάλους, φτασμένους ηθοποιούς, που κουβαλούσαν στις πλάτες τους μοναδικές ερμηνείες. Σ’ έναν απ’ αυτούς οφείλω και την πρώτη μου παράσταση, όπως έχω πει πολλές φορές. Ποτέ, όμως, δεν έπαψα να διδάσκομαι. Σε όσες παραστάσεις έχω λάβει μέρος, πάντα υπήρχαν εκείνοι που μου γνώριζαν καινούρια πράματα, άλλες προσεγγίσεις, άλλο σκεπτικό, άλλους κώδικες…».

Και πάντα κατέληγε: «… Ακόμα και σήμερα κι από νεότερούς μου συναδέλφους, έχω κάτι να πάρω. Μου αρέσει να μαθαίνω. Ποτέ δεν έπαψα – κι όσο θα με δέχεται στο σανίδι – και δε θα πάψω να διδάσκομαι. Όπως έλεγε και ο Σόλων “γηράσκω αεί διδασκόμενος”...».

Αυτή ήταν, αυτή είναι η Άννα, η Αννούλα του, όπως την έλεγε κρυφά. Που μόνο υποκοριστικό δεν της ταίριαζε.

Από την πρώτη φορά που την είδε στη σκηνή, του έκανε εντύπωση το πρόσωπό της. Όχι, δεν ήταν η όμορφη, η καλλονή. Δεν ήταν και άσχημη, αλλά είχε κάτι χαρακτηριστικά… Το βλέμμα της, το στόμα, το μέτωπο, οι κινήσεις της, το σταράτο χρώμα της και τα καστανά μακριά και λαμπερά μαλλιά της. Σαν να της ανήκε το σανίδι, χωρίς να κάνει ιδιαίτερες προσπάθειες.

Πώς πέρασαν 30 ολόκληρα χρόνια από κείνη την παράσταση. Χειμώνας, στο Μπρόντγουεϊ της Πατησίων. Μια σπονδυλωτή κωμωδία, κάτι σαν επιθεώρηση. Τη θυμάται, γιατί περίμενε να τη δει από κοντά, να της σφίξει το χέρι και να τη συγχαρεί. Δεν είχε τολμήσει να πάει στα καμαρίνια. Και να την, να κατεβαίνει τα σκαλιά και να λάμπει ολόκληρη. Γύρω της βρίσκονταν 4-5 άτομα, άντρες και γυναίκες· φίλοι της, προφανώς. Στο ένας της χέρι κρατούσε την κάπα της και στο άλλο μια μεγάλη ανθοδέσμη. Μιλούσε και γελούσε, μ’ ένα τρανταχτό γέλιο, σαν αυτό που είχε ακούσει πριν λίγο στη σκηνή. Κι εκείνη η φωνή της· βραχνή και καθάρια συνάμα. Πώς γίνεται; Ποιος ξέρει…

Ο Γιώργος στεκόταν στο τελευταίο σκαλί με την Εβελίνα. Φίλη του και για κάποιο διάστημα υπήρξαν και ζευγάρι. Επικράτησε, όμως, η φιλία. Σπάνιο, αλλά μπορετό.

-Θέλω να της μιλήσω, είχε πει στην Εβελίνα, σαν τελείωσε η παράσταση. Ήταν πολύ καλή. Πάρα πολύ καλή!

-Κάν΄ το. Δε σ’ εμποδίζει κανείς. Τώρα που θα κατέβει.

Κι όμως, πάλι δε βρήκε το θάρρος. Είχε μείνει εκεί, ακίνητος, μαγεμένος, χωρίς να μπορεί ν’ αρθρώσει κουβέντα, λέξη…

Να, να, σαν να τον κοίταξε… Όχι… Απλά πέρασε το βλέμμα της από πάνω του. Δεν τον είδε. Δε στάθηκε η ματιά της ούτε μισό δευτερόλεπτο.

Αυτή την ίδια παράσταση ο Γιώργος την είδε πέντε φορές. Αν δε φοβόταν μη γίνει γραφικός, θα συνέχιζε να πηγαίνει. Και από τότε, όπου κι αν έπαιζε, δεν την έχανε για κανένα λόγο. Όλα αυτά τα χρόνια παρακολουθούσε την ανοδική της πορεία βήμα το βήμα και καμάρωνε…

Και τώρα, για πολλοστή φορά, μετά την εκπληκτική της ερμηνεία ως Έντα Γκάμπλερ, ο Γιώργος είναι πάλι εδώ, κοντά της, χωρίς να τον προσέχει κανείς. Ο κόσμος πολύς. Είναι η πρεμιέρα. Δημοσιογράφοι, φωτογράφοι, γνωστοί συνάδελφοί της και κάποιοι πολιτικοί. Μετά το τέλος της παράστασης, το φουαγέ του θεάτρου έχει μετατραπεί σε χώρο δεξίωσης, για να ευχαριστήσει όσους την τίμησαν με την παρουσία τους.

-Γιώργο; Τι κάνεις; ακούει πίσω του μια γνώριμη φωνή.

-Κώστα, εσύ;

Με τον Κώστα γνωρίζονταν από παιδιά. Για κάποιο διάστημα υπήρξαν συμμαθητές και φίλοι. Χάθηκαν, όμως, διότι ο Γιώργος έφυγε για μεταπτυχιακές σπουδές στην Αγγλία και όταν γύρισε, προσπάθησε να βρει τον φίλο του, αλλά στάθηκε αδύνατο. Κανείς από τους κοινούς γνωστούς δεν ήξερε να του πει.

-Πόσα χρόνια, αλήθεια, είπε ο Κώστας και τον αγκάλιασε.

-Πράγματι. Χαθήκαμε. Είσαι καλά;

-Μια χαρά!

-Σε βλέπω και το χαίρομαι.

-Μετά που έφυγες για την Αγγλία, έφυγα κι εγώ για την Αμερική.

-Και τώρα είσαι εδώ;

-Μα, φυσικά… Εγώ σκηνοθέτησα την παράσταση. Γι’ αυτό δεν ήρθες;

Ο Γιώργος τον κοιτάζει σαν χαμένος και χαμογελά αμήχανος. Δεν ξέρει τι να πει, πώς να τα μπαλώσει.

-Πράγματι, είδα το όνομά σου, αλλά σκέφτηκα πως θα είναι συνωνυμία. Πού να φανταστώ… Εσύ σπούδασες Αγγλική Φιλολογία.

-Πολύ σωστά. Εκείνα τα χρόνια, αν θυμάσαι, είχα μπει στη θεατρική ομάδα τού Πανεπιστημίου και εκεί κόλλησα, όπως λένε· μπήκε το μικρόβιο μέσα μου και θέριεψε.

-Ναι, σωστά. Θυμάμαι που είχα δει και τις παραστάσεις σου. Αλλά κι από το σχολείο, δεν έχανες ευκαιρία ν’ ανέβεις στο σανίδι.

- Τότε το μικρόβιο το έχω από τα μικράτα μου! Έτσι, λοιπόν, μια και είχα πρόσβαση στην Νέα Υόρκη – θυμάσαι, ζει η αδερφή τής μητέρας μου εκεί – αφού τελείωσα, είχα χάσει και μία εξεταστική, με το πτυχίο στο χέρι, βρέθηκα στην Αμερική. Εκεί σπούδασα κι ασχολήθηκα με τη σκηνοθεσία. Δούλεψα στις αρχές ως βοηθός σκηνοθέτη κι ύστερα, ξεκινώντας από μικρές παραστάσεις off-Broadway, που λένε, καθιερώθηκα ως σκηνοθέτης και μου αρέσει πολύ. Κι έτσι, βρίσκομαι πότε εδώ και πότε εκεί.

-Χαίρομαι, πραγματικά χαίρομαι!

-Άννα, έλα να σου γνωρίσω έναν παλιό και καλό μου φίλο και συμμαθητή και τράβηξε απλά την πρωταγωνίστρια της καρδιάς τού Γιώργου και όχι μόνο, από το μπράτσο, που περνούσε από δίπλα τους.

-Εσείς; Χαίρομαι… και άπλωσε το χέρι της εγκάρδια. Ξέρετε πως είστε το γούρι μου;

-Ορίστε; Εγώ; μπόρεσε μόνο να ψελλίσει ο Γιώργος, ενώ ο Κώστας τους κοιτούσε με περιέργεια.

-Θυμάσαι, Κώστα, που σου έλεγα για έναν κύριο που έρχεται σε κάθε μου παράσταση, κάθεται στη δεύτερη σειρά στον διάδρομο και δεν έχει έρθει ποτέ στο καμαρίνι;

-Μη μου πεις… Ο Γιώργος είναι ο παράξενος θαυμαστής σου;

-Επιτέλους, έμαθα και το όνομά σας! Μη φύγετε. Μην ξεχνάς, Κώστα, πως έχουμε κανονίσει να πάμε για φαγητό οι δυο μας. Δεν πειράζει που  θα είμαστε τρεις. Πειράζει; Άλλωστε, έχουμε τόσα πολλά να πούμε...

_

γράφει η Αθηνά Μαραβέγια

Μην ξεχνάτε πως το σχόλιό σας είναι πολύτιμο!

Επιμέλεια κειμένου

Χαρούλα Σμαρνάκη

Η αγάπη και το πάθος μου για τη μελέτη της ελληνικής γλώσσας αλλά και της κλασικής γραμματείας με οδήγησαν στη Φιλοσοφική Σχολή τού Πανεπιστημίου Κρήτης, στο Τμήμα Φιλολογίας, με ειδίκευση στον Τομέα Κλασικών Σπουδών. Ωστόσο μου άρεσε πάντοτε να γράφω. Ή πιο συγκεκριμένα, μου άρεσε να γράφω περισσότερο από το να μιλάω. Μάλλον από νωρίς πίστεψα στη δύναμη, τη γοητεία του γραπτού λόγου και στον τρόπο που εκφράζεται η ψυχή και τα συναισθήματά της μέσα από αυτόν. Και κάπως έτσι ξεκίνησα να γράφω άρθρα, κείμενα, ποίηση και παιδικά παραμύθια. Για να βάζω σε κάποια άκρη του μυαλού μου χωριστά τα καλά από τα άσχημα, τα αληθινά από τα ψεύτικα και μέσα από το παιχνίδισμα και το συνταίριασμα των λέξεων να τους αλλάζω θέση και να γίνονται όλα ξανά από την αρχή. Γράφω για να να ξεθυμώνω με τον κόσμο που ζω και για να θυμώνω περισσότερο με όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μου και δεν πολυκαταλαβαίνω. Και για να μπορώ κάθε βράδυ να ονειρεύομαι πως αυτός ο κόσμος ίσως γίνει κάποτε λίγο καλύτερος.

2 Σχόλια

  • Αθηνά Μαραβέγια

   Κοριτσάκι μου γλυκό!!!!!!!!!! Όταν την θυμηθείς, θα την πεις και σε μας;;;;
   Φιλιά πολλά!!!!!!!!!!!!!!!

   Απάντηση

Υποβολή σχολίου

Ακολουθήστε μας!

Follows

Εγγραφείτε στο newsletter

Εκδηλώσεις

Ο Δημήτρης Τσίοδρας στη Χαλκιδική

Ο Δημήτρης Τσίοδρας στη Χαλκιδική

28.07.2017, 9:00μμ – 28.07.2017, 9:00μμ

Άφυτος Χαλκιδικής Χάρτης

Οι εκδόσεις Μίνωας, η Κοινότητα Αφύτου και το βιβλιοπωλείο Οιωνός σάς προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου Ευρωπατριωτισμός ή Εθνοκεντρισμοί του συγγραφέα Δημήτρη Τσιόδρα. Σας περιμένουμε την Παρασκευή 28 Ιουλίου, στις 21:00, στην οικία του Κλεάνθη Βαλαρούτσου στην Άφυτο Χαλκιδικής.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Μαρία Σπυράκη και ο Κώστας Χρυσόγονος, ευρωβουλευτές, και ο συγγραφέας.
Την εκδήλωση θα συντονίσει η Μαρία Καραθανάση, δικηγόρος.
ΠερισσότεραΛιγότερα

3 ενδιαφέρθηκαν  ·  1 θα πάνε
Παρουσίαση του βιβλίου «Λίγες και μία νύχτες»

Παρουσίαση του βιβλίου «Λίγες και μία νύχτες»

28.07.2017, 9:00μμ – 28.07.2017, 10:00μμ

Μύλος Ιερισσού

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ιερισσού «Κλειγένης» και οι Εκδόσεις Πατάκη σας προσκαλούν την Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017 στις 21.00 στoν Μύλο Ιερισσού, στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Ισίδωρου Ζουργού «Λίγες και μία νύχτες».

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
Λένα Οφλίδη, φιλόλογος
Βαγγελιώ Μπαλτζή, φιλόλογος

Θα ακολουθήσει μουσική βραδιά.

Βρείτε το βιβλίο εδώ: bit.ly/2mVgKg9ΠερισσότεραΛιγότερα

Έρη Ρίτσου | Ο νεκρός δολοφονήθηκε (Σάμος)

Έρη Ρίτσου | Ο νεκρός δολοφονήθηκε (Σάμος)

2.08.2017, 8:00μμ – 2.08.2017, 9:00μμ

Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Αιγαίου

Οι εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ και το βιβλιοπωλείο ΚΑΡΑΣΤΑΘΗ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου της Έρης Ρίτσου

Ο ΝΕΚΡΟΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ
www.kedros.gr/product_info.php?products_id=8633

στον αύλειο χώρο της Βιβλιοθήκης Πανεπιστημίου Αιγαίου, Χατζηγιάννειο Κτίριο, Βλιάμου 21, Νέο Καρλόβασι, Σάμος.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι συγγραφείς Έλσα Χίου και Έλενα Χουσνή.

Η Έρη Ρίτσου θα διαβάσει αποσπάσματα απ’ το βιβλίο.ΠερισσότεραΛιγότερα

6 ενδιαφέρθηκαν
Η Άννα Γαλανού στο Ληξούρι

Η Άννα Γαλανού στο Ληξούρι

2.08.2017, 9:00μμ – 2.08.2017, 10:00μμ

Lixouri, Kaluga Oblast, Russie
Paliki,   Χάρτης

Οι εκδόσεις Διόπτρα και το Βιβλιοπωλείο Happy House σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου της Άννας Γαλανού
στον προαύλιο χώρο του βιβλιοπωλείου.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν η δημοσιογράφος Ελευθερία Κουλουριώτη, η εκπαιδευτικός Καλλιόπη Κρητικού και η συγγραφέας.
Ανάγνωση κειμένων και συντονισμός της εκδήλωσης από τη συγγραφέα Μαίρη Μοσχοπούλου.
Happy House
26710 92411
ΠερισσότεραΛιγότερα

3 ενδιαφέρθηκαν  ·  2 θα πάνε
Ιωάννης Ιωαννίδης: Ο Επιστήμονας και Λογοτέχνης (Λευκωσία)

Ιωάννης Ιωαννίδης: Ο Επιστήμονας και Λογοτέχνης (Λευκωσία)

3.08.2017, 12:30μμ – 3.08.2017, 1:00μμ

University of Nicosia
46 Makedonitissas Ave., CY-2417
Nicosia,  Nicosia, Cyprus Χάρτης

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και οι Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ σας προσκαλούν στην παρουσίαση και συζήτηση

Ιωάννης Ιωαννίδης: Ο Επιστήμονας και Λογοτέχνης
www.kedros.gr/main.php?manufacturers_id=2023

Αμφιθέατρο UNESCO, Κτίριο Europa

12:30-12:35 Καλωσόρισμα
Αντώνης Πολεμίτης, Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

12:35-12:45 «Ιωάννης Ιωαννίδης: ο Επιστήμονας»
Σπύρος Μακριδάκης, Διευθυντής Institute For the Future (IFF)
Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Ομότιμος Καθηγητής, INSEAD

12:45-12:55 «Ιωάννης Ιωαννίδης: ο Λογοτέχνης»
Στεφανία Παπαθεοδώρου, Λέκτορας Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου

12:55-13:25 Τοποθέτηση Συγγραφέα
Ιωάννης Π.Α. Ιωαννίδης, Τακτικός Καθηγητής Ιατρικής Stanford University

Ο συγγραφέας θα διαβάσει αποσπάσματα από το τελευταίο του βιβλίο,

Tractatus για την έκτη φήμη (www.kedros.gr/product_info.php?products_id=8561), συζητώντας θέματα στο μεταίχμιο τέχνης και επιστήμης.

13:25-13:45 Ανοιχτή συζήτηση με το κοινό.

13:45 – 14:00 ΔεξίωσηΠερισσότεραΛιγότερα

2 ενδιαφέρθηκαν
Τάκης Γεράρδης | Το καμίνι (Νεάπολη Λακωνίας)

Τάκης Γεράρδης | Το καμίνι (Νεάπολη Λακωνίας)

9.08.2017, 8:30μμ – 9.08.2017, 9:30μμ

Limira Mare Hotel
Akti Vion 186
Neápolis,  23053 Χάρτης

Οι εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ και ο Σύνδεσμος Αγιονικολαϊτών «Ο κάβο Μαλλιάς» σας προσκαλούν στην παρουσίαση του μυθιστορήματος του Τάκη Γεράρδη

ΤΟ ΚΑΜΙΝΙ
www.kedros.gr/product_info.php?products_id=8628

Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Μάρω Χαραμή, φιλόλογος και η Σοφία Δουμάνη, δικηγόρος.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον συγγραφέα και στο τέλος της εκδήλωσης θα υπογράψει αντίτυπα για τους αναγνώστες.ΠερισσότεραΛιγότερα

5 ενδιαφέρθηκαν
Βαγγέλης Ντελής | Ο καλλιτέχνης (Νάξος)

Βαγγέλης Ντελής | Ο καλλιτέχνης (Νάξος)

18.08.2017, 8:30μμ – 18.08.2017, 9:30μμ

Θεατρικό Μουσείο Ιάκωβος Καμπανέλλης

Οι εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του μυθιστορήματος του Βαγγέλη Ντελή

Ο ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ
www.kedros.gr/product_info.php?products_id=8528

Για το βιβλίο θα μιλήσει ο Νίκος Λεβογιάννης, φιλόλογος, πρώην Βουλευτής.

Αποσπάσματα θα διαβάσει η Κατερίνα Σιδερή, Μέλος του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ.

Ο συγγραφέας θα αναφερθεί με διαφάνειες στην προϊστορική Νάξο και τον Κυκλαδικό Πολιτισμό.

Τον συντονισμό της παρουσίασης θα κάνει ο δημοσιογράφος Νικόδημος Λιανός.ΠερισσότεραΛιγότερα

1 θα πάνε
Στην Φθιώτιδα η Δήμητρα Μουλαρά

Στην Φθιώτιδα η Δήμητρα Μουλαρά

19.08.2017, 7:00μμ – 19.08.2017, 7:00μμ

Δρυμαια Χάρτης

Οι εκδόσεις Μίνωας και ο Σύλλογος Απανταχού Δρυμαιωτών σάς προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου Το τσαντάκι της Αλφαβήτας της Δήμητρας Μουλαρά.
Σας περιμένουμε το Σάββατο 19 Αυγούστου, στις 19:00, στον χώρο του Δημοτικού Σχολείου στη Δρυμαία Φθιώτιδας.
ΠερισσότεραΛιγότερα

10 ενδιαφέρθηκαν  ·  5 θα πάνε
Βαγγέλης Ντελής | Ο καλλιτέχνης (Οικομουσείο Κoρώνου - Νάξος)

Βαγγέλης Ντελής | Ο καλλιτέχνης (Οικομουσείο Κoρώνου – Νάξος)

20.08.2017, 7:30μμ – 20.08.2017, 8:30μμ

Οικομουσείο Κoρώνου

Οι εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του μυθιστορήματος του Βαγγέλη Ντελή

O ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ
www.kedros.gr/product_info.php?products_id=8528

Για το βιβλίο θα μιλήσει ο Νίκος Λεβογιάννης, φιλόλογος, πρώην Βουλευτής.

Αποσπάσματα θα διαβάσει η Κατερίνα Σιδερή, μέλος του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ.

Ο συγγραφέας θα αναφερθεί με διαφάνειες στην προϊστορική Νάξο και τον Κυκλαδικό Πολιτισμό.

Τον συντονισμό της παρουσίασης θα κάνει ο δημοσιογράφος Νικόδημος Λιανός.ΠερισσότεραΛιγότερα

Στην Ξάνθη η Δήμητρα Μουλαρά

Στην Ξάνθη η Δήμητρα Μουλαρά

8.09.2017, 7:00μμ – 8.09.2017, 7:00μμ

Palia Poli
Charsitzoglou
Xánthi,   Χάρτης

Οι εκδόσεις Μίνωας και το εκπαιδευτικό κέντρο Μεταγνώση, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παλιάς Πόλης της Ξάνθης, σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου Το τσαντάκι της Αλφαβήτας της Δήμητρας Μουλαρά.
Σας περιμένουμε την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου, στις 19:00, στο Θεατράκι της Κεντρικής Πλατείας Ξάνθης.
ΠερισσότεραΛιγότερα

1 ενδιαφέρθηκαν
Η Έλενα Ακρίτα στη Θεσσαλονίκη

Η Έλενα Ακρίτα στη Θεσσαλονίκη

26.09.2017, 7:30μμ – 26.09.2017, 8:30μμ

Public
Tsimiski 24
Thessaloníki,  54624 Χάρτης

Ένας φόνος μεταξύ φίλων.
Η Έλενα Ακρίτα και o Άρης Δημοκίδης παρουσιάζουν το νέο της αστυνομικό μυθιστόρημα Το Mυστικό της Mπλε Πολυκατοικίας. Το τέλειο αυτό έγκλημα θα διαπραχθεί Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017, στις 19:30 στα Public Τσιμισκή.

Public
Τσιμισκή 24
2310 227288ΠερισσότεραΛιγότερα

228 ενδιαφέρθηκαν  ·  101 θα πάνε

Φόρτωση περισσότερων

Διαγωνισμοί σε εξέλιξη

Υποβολή συμμετοχής!

Αρχείο

Είσοδος

Pin It on Pinterest

Αν σας άρεσε...

κοινοποιήστε το στους φίλους σας!