Άνθρωπος και εξουσία

11.04.2018

σχόλια

Το 2015 υλοποιήθηκε από τον Δήμο Βύρωνα ένας λογοτεχνικός διαγωνισμός με θέμα τον μεγάλο φιλέλληνα ποιητή λόρδο Βύρωνα, οπότε και εμφανίστηκαν αξιόλογες νεανικές και εφηβικές λογοτεχνικές φωνές από όλη την Ελλάδα. Αυτή η κίνηση υπήρξε το εφαλτήριο για τον 2ο διαγωνισμό που ολοκληρώθηκε το 2016 και ταυτόχρονα για τη δημιουργία της «Νεανικής Λογοτεχνικής Συντροφιάς του Δήμου Βύρωνα». Φέτος, ο 3ος διαγωνισμός είχε θέμα «Άνθρωπος και εξουσία» με αφορμή το κλείσιμο πενήντα χρόνων από την επιβολή της δικτατορίας των Συνταγματαρχών το 1967. Επιπλέον το 2017 συμπληρώνονται εξήντα χρόνια από τον θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη, οπότε η Νεανική Λογοτεχνική Συντροφιά μελέτησε τον Χάρολντ Πίντερ, τον «Προμηθέα πυρφόρο» του Καζαντζάκη, τον Τόμας Μορ και το «Μεγάλο μας τσίρκο» του Ιάκωβου Καμπανέλλη. «Σε μια τέτοια συγκυρία, η Νεανική Λογοτεχνική Συντροφιά του Δήμου Βύρωνα επέλεξε να εντρυφήσει στη σχέση ανθρώπου και εξουσίας μέσα από τη μελέτη της σχέσης του ανθρώπου με τον Θεό, με τον Θρόνο και με το Θέατρο» (σελ. 15).

Το βιβλίο, εξίσου άρτια δεμένο και σελιδοποιημένο όπως και οι προηγούμενες εκδόσεις, χωρίζεται ευδιάκριτα σε τέσσερα μέρη: οι απαραίτητοι χαιρετισμοί και εισαγωγές, τα διηγήματα και τα ποιήματα του 3ου Πανελλήνιου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού Λογοτεχνικής Έκφρασης Εφήβων και Νέων, τα ομαδικά γραμμένα διηγήματα της Νεανικής Λογοτεχνικής Συντροφιάς και τα διηγήματα και ποιήματα των μελών της ενώ για πρώτη φορά φιλοξενούνται κείμενα εφήβων από 15 έως 17 ετών!

Από τα κείμενα των Εφήβων του πανελλήνιου διαγωνισμού ξεχώρισα:

Το 1ο βραβευμένο διήγημα «Φυλακισμένες ελπίδες» της Ευγενίας Μανωλίδου-Χατζή, η οποία με συγκίνησε όχι μόνο με την παραστατικότητά της αλλά και για την πρωτοτυπία του αφηγητή (σε πρώτο ενικό περιγράφει τη σκοτεινή, δυσώδη, άπελπι κατάσταση ενός φυλακισμένου της Χούντας ένας αφηγητής-έκπληξη!)

Το 2ο βραβευμένο διήγημα «Η ατραπός της ελευθερίας» του Χαράλαμπου Κουτσιούμπα για την ωμότητα των περιγραφών του σε συνδυασμό με τη λυρικότητα των συναισθημάτων που πηγάζουν από τις λέξεις αλλά κυρίως από τις εικόνες που στήνει με δεξιοτεχνία.

Το βραβευμένο με τον 2ο τιμητικό έπαινο διήγημα «Ο θρύλος της Σκωτίας» που με ταξίδεψε στη μακρινή Σκωτία του 1285 και μου σύστησε τον θρύλο Γουίλλιαμ Γουάλας (πολύ καλή δουλειά στην ανάπλαση της εποχής και του τόπου).

Από τα κείμενα των Νέων του πανελλήνιου διαγωνισμού ξεχώρισα:

Το 1ο βραβευμένο διήγημα «Οι τρεις λέξεις» του Δημητρίου Κανέλλου για την πρωτοτυπία του: ασχολείται με έναν νεαρό ο οποίος με αφορμή την επέτειο της 17ης Νοεμβρίου συναντά καθ’ οδόν για το Πανεπιστήμιό του τη φράση «Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών» κι αυτό είναι η αρχή για ένα λυρικό, καλογραμμένο διήγημα γεμάτο συμβολισμούς, εναλλακτική αφήγηση και μια πρωτόγνωρη εσωτερικότητα.

Το βραβευμένο με 1ο τιμητικό έπαινο διήγημα «Η μομφή» του Ιωάννη Αθανασίου για την ανατριχιαστική εισαγωγή του κειμένου του («Την ημέρα που ο αδελφός μου κρεμάστηκε είχε αφήσει το παράθυρο ανοιχτό, για να αντικρίζει το φως καθώς θα πέθαινε», κάτι που μου θύμισε την αμεσότητα της Τόνι Μόρισον)  και για τη διαφορετική διπολικότητα των αξόνων πάνω στους οποίους ανέπτυξε την ιδέα του από τα άλλα διηγήματα, μιας κι εκτός από την πολιτική υπάρχει και η προσωπική, ατομική ελευθερία για την οποία αξίζει να παλέψει κανείς. Παρ’ όλ’ αυτά ένιωσα ότι δεν του δόθηκε χώρος αρκετός για να ολοκληρώσει τη σκέψη του. Το κείμενο δείχνει μια αυτοτέλεια αλλά κάτι μου λέει πως δεν αναπτύχθηκε όσο θα ήθελε ο συγγραφέας του.

Στην ενότητα με τα ομαδικά κείμενα λογοτεχνικού διαλόγου και θέμα «Άνθρωπος και εξουσία» υπάρχουν οι ενότητες: «Άνθρωπος και Θεός» με αποσπάσματα από τον «Προμηθέα πυρφόρο» του Καζαντζάκη, «Άνθρωπος και θρόνος» με αποσπάσματα του έργου «Ένας άνθρωπος για όλες τις εποχές» του Ρόμπερτ Μπολτ και «Άνθρωπος και θέατρο» με αποσπάσματα από το «Μεγάλο μας τσίρκο» του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Για άλλη μια φορά, με την εποπτεία και την επιμέλεια της κυρίας Δήμητρας Νούση, τα παιδιά που αποτελούν τη Λογοτεχνική Συντροφιά δίνουν έναν άρτιο συγγραφικά και λογοτεχνικά συγκερασμό των αυθεντικών κειμένων και των δικών τους σκέψεων και τρόπων γραφής. Το χτες δένεται αρμονικά με το σήμερα, ενώνεται άρτια το σκεπτικό του συγγραφέα με τη σημερινή λαχτάρα για ιδέα, ανθρωπιά, ενότητα, καλλιτεχνία, πολιτισμό. Από το Hyde Park στα βουνά της Ανατολής, Ερρίκος Η΄, Κρόμγουελ, Σερ Τόμας Μορ και πάνω απ’ όλους αυτούς ο Μπάιρον. Εκκλησία, θρησκεία, σκέψη, θάνατος, αλήθεια, εξαιρετικές σκέψεις και ιδέες, ντυμένες με τη φαντασία της νιότης που οδηγεί σε πρωτοΐδωτα μονοπάτια τον αναγνώστη και του αφήνει περιθώριο να στοχαστεί με τον δικό του ρυθμό και συχνότητα πάνω σε αυτές τις διαχρονικές αλήθειες.

Σε γενικές γραμμές αυτή η υπέροχη ανθολογία που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τον δήμο Βύρωνα είναι αξιέπαινη και πρωτοποριακή για έναν δήμο. Έχει συγκεντρώσει και αυτή η έκδοση αξιόλογες συγγραφικές απόπειρες, σημαντικές νεανικές φωνές και υπό την επιστασία άξιων ανθρώπων, που αγαπούν αυτό που κάνουν, αυτή η φωνή αρχίζει να εκπαιδεύεται περισσότερο, να αποδίδει καλύτερα, να γίνεται μία, ενιαία φωνή, που καλεί τον κόσμο να στρέψει το βλέμμα του στα κείμενά της και είμαι σίγουρος πως θα υπάρχει μακρόχρονη συνέχεια, γιατί τα δείγματα γραφής που διακρίθηκαν είναι όλα διαφορετικά, ποικίλα και έχουν ένα καλό μέλλον να τα υποδεχτεί.

Το βιβλίο έχει ήδη διανεμηθεί στους δήμους της χώρας για να βρει τη θέση του στις αντίστοιχες βιβλιοθήκες.

Ακολουθήστε μας

Λεωφόρος Αλεξάνδρας 173, του Βαγγέλη Γιαννίση

Λεωφόρος Αλεξάνδρας 173, του Βαγγέλη Γιαννίση

Ο Βαγγέλης Γιαννίσης είναι ο πρώτος Έλληνας συγγραφέας που καταφέρνει να… εισβάλλει στο Τμήμα Ανθρωποκτονιών της ΓΑΔΑ, να συνεργαστεί με τους αξιωματικούς του και να καταγράψει πέντε υποθέσεις που κλήθηκαν να εξιχνιάσουν στη σταδιοδρομία τους, αλλά και τις συνθήκες...

Το ποτάμι, του Αιμίλιου Σολωμού

Το ποτάμι, του Αιμίλιου Σολωμού

Ο Χάρης ζει δίπλα στο ποτάμι και ξεχνιέται ψαρεύοντας πέστροφες όσο περιμένει την επιστροφή του πατέρα του από τον πόλεμο. Μια μέρα αρχίζουν να κατεβαίνουν διάφορα παιχνίδια μέσα σε ξύλινα κιβώτια. Ποιος τα έχασε; Τι κρύβεται λίγα μόλις μέτρα πιο πάνω και πώς θα...

Επιμέλεια άρθρου Πάνος Τουρλής

Επιμέλεια άρθρου

Διαβάστε κι αυτά

Το ποτάμι, του Αιμίλιου Σολωμού

Το ποτάμι, του Αιμίλιου Σολωμού

Ο Χάρης ζει δίπλα στο ποτάμι και ξεχνιέται ψαρεύοντας πέστροφες όσο περιμένει την επιστροφή του πατέρα του από τον πόλεμο. Μια μέρα αρχίζουν να κατεβαίνουν διάφορα παιχνίδια μέσα σε ξύλινα κιβώτια. Ποιος τα έχασε; Τι κρύβεται λίγα μόλις μέτρα πιο πάνω και πώς θα...

Οι οικογενειακοί μας δράκοι, της Χρυσάνθης Τσιαμπαλή

Οι οικογενειακοί μας δράκοι, της Χρυσάνθης Τσιαμπαλή

Η Πινακοθήκη της πόλης διοργανώνει διαγωνισμό ζωγραφικής για παιδιά δημοτικού σχολείου με θέμα τους δράκους. Ο Γιάννης διαπιστώνει πως δύο συμμαθητές του τα καταφέρνουν καλύτερα από κείνον, γιατί, μεταξύ άλλων, δέχτηκαν βοήθεια από γονείς κι αδέλφια. Έτσι, ο Γιάννης...

Τα χέρια της θεάς, του Διονύση Λεϊμονή

Τα χέρια της θεάς, του Διονύση Λεϊμονή

Τι συνέβη την ημέρα της αρπαγής της Αφροδίτης από τη Μήλο; Πού χάθηκαν τα χέρια της; Πώς ρίζωσε το άγαλμα στο Μουσείο του Λούβρου; Πώς θα καταφέρουν κάποια παιδιά να αγκαλιάσουν την ιστορία της και να δουλέψουν πάνω σε αυτήν, χρησιμοποιώντας όλα τα εκφραστικά μέσα των...

0 σχόλια

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου