Άνθρωπος και εξουσία

11.04.2018

σχόλια

Το 2015 υλοποιήθηκε από τον Δήμο Βύρωνα ένας λογοτεχνικός διαγωνισμός με θέμα τον μεγάλο φιλέλληνα ποιητή λόρδο Βύρωνα, οπότε και εμφανίστηκαν αξιόλογες νεανικές και εφηβικές λογοτεχνικές φωνές από όλη την Ελλάδα. Αυτή η κίνηση υπήρξε το εφαλτήριο για τον 2ο διαγωνισμό που ολοκληρώθηκε το 2016 και ταυτόχρονα για τη δημιουργία της «Νεανικής Λογοτεχνικής Συντροφιάς του Δήμου Βύρωνα». Φέτος, ο 3ος διαγωνισμός είχε θέμα «Άνθρωπος και εξουσία» με αφορμή το κλείσιμο πενήντα χρόνων από την επιβολή της δικτατορίας των Συνταγματαρχών το 1967. Επιπλέον το 2017 συμπληρώνονται εξήντα χρόνια από τον θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη, οπότε η Νεανική Λογοτεχνική Συντροφιά μελέτησε τον Χάρολντ Πίντερ, τον «Προμηθέα πυρφόρο» του Καζαντζάκη, τον Τόμας Μορ και το «Μεγάλο μας τσίρκο» του Ιάκωβου Καμπανέλλη. «Σε μια τέτοια συγκυρία, η Νεανική Λογοτεχνική Συντροφιά του Δήμου Βύρωνα επέλεξε να εντρυφήσει στη σχέση ανθρώπου και εξουσίας μέσα από τη μελέτη της σχέσης του ανθρώπου με τον Θεό, με τον Θρόνο και με το Θέατρο» (σελ. 15).

Το βιβλίο, εξίσου άρτια δεμένο και σελιδοποιημένο όπως και οι προηγούμενες εκδόσεις, χωρίζεται ευδιάκριτα σε τέσσερα μέρη: οι απαραίτητοι χαιρετισμοί και εισαγωγές, τα διηγήματα και τα ποιήματα του 3ου Πανελλήνιου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού Λογοτεχνικής Έκφρασης Εφήβων και Νέων, τα ομαδικά γραμμένα διηγήματα της Νεανικής Λογοτεχνικής Συντροφιάς και τα διηγήματα και ποιήματα των μελών της ενώ για πρώτη φορά φιλοξενούνται κείμενα εφήβων από 15 έως 17 ετών!

Από τα κείμενα των Εφήβων του πανελλήνιου διαγωνισμού ξεχώρισα:

Το 1ο βραβευμένο διήγημα «Φυλακισμένες ελπίδες» της Ευγενίας Μανωλίδου-Χατζή, η οποία με συγκίνησε όχι μόνο με την παραστατικότητά της αλλά και για την πρωτοτυπία του αφηγητή (σε πρώτο ενικό περιγράφει τη σκοτεινή, δυσώδη, άπελπι κατάσταση ενός φυλακισμένου της Χούντας ένας αφηγητής-έκπληξη!)

Το 2ο βραβευμένο διήγημα «Η ατραπός της ελευθερίας» του Χαράλαμπου Κουτσιούμπα για την ωμότητα των περιγραφών του σε συνδυασμό με τη λυρικότητα των συναισθημάτων που πηγάζουν από τις λέξεις αλλά κυρίως από τις εικόνες που στήνει με δεξιοτεχνία.

Το βραβευμένο με τον 2ο τιμητικό έπαινο διήγημα «Ο θρύλος της Σκωτίας» που με ταξίδεψε στη μακρινή Σκωτία του 1285 και μου σύστησε τον θρύλο Γουίλλιαμ Γουάλας (πολύ καλή δουλειά στην ανάπλαση της εποχής και του τόπου).

Από τα κείμενα των Νέων του πανελλήνιου διαγωνισμού ξεχώρισα:

Το 1ο βραβευμένο διήγημα «Οι τρεις λέξεις» του Δημητρίου Κανέλλου για την πρωτοτυπία του: ασχολείται με έναν νεαρό ο οποίος με αφορμή την επέτειο της 17ης Νοεμβρίου συναντά καθ’ οδόν για το Πανεπιστήμιό του τη φράση «Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών» κι αυτό είναι η αρχή για ένα λυρικό, καλογραμμένο διήγημα γεμάτο συμβολισμούς, εναλλακτική αφήγηση και μια πρωτόγνωρη εσωτερικότητα.

Το βραβευμένο με 1ο τιμητικό έπαινο διήγημα «Η μομφή» του Ιωάννη Αθανασίου για την ανατριχιαστική εισαγωγή του κειμένου του («Την ημέρα που ο αδελφός μου κρεμάστηκε είχε αφήσει το παράθυρο ανοιχτό, για να αντικρίζει το φως καθώς θα πέθαινε», κάτι που μου θύμισε την αμεσότητα της Τόνι Μόρισον)  και για τη διαφορετική διπολικότητα των αξόνων πάνω στους οποίους ανέπτυξε την ιδέα του από τα άλλα διηγήματα, μιας κι εκτός από την πολιτική υπάρχει και η προσωπική, ατομική ελευθερία για την οποία αξίζει να παλέψει κανείς. Παρ’ όλ’ αυτά ένιωσα ότι δεν του δόθηκε χώρος αρκετός για να ολοκληρώσει τη σκέψη του. Το κείμενο δείχνει μια αυτοτέλεια αλλά κάτι μου λέει πως δεν αναπτύχθηκε όσο θα ήθελε ο συγγραφέας του.

Στην ενότητα με τα ομαδικά κείμενα λογοτεχνικού διαλόγου και θέμα «Άνθρωπος και εξουσία» υπάρχουν οι ενότητες: «Άνθρωπος και Θεός» με αποσπάσματα από τον «Προμηθέα πυρφόρο» του Καζαντζάκη, «Άνθρωπος και θρόνος» με αποσπάσματα του έργου «Ένας άνθρωπος για όλες τις εποχές» του Ρόμπερτ Μπολτ και «Άνθρωπος και θέατρο» με αποσπάσματα από το «Μεγάλο μας τσίρκο» του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Για άλλη μια φορά, με την εποπτεία και την επιμέλεια της κυρίας Δήμητρας Νούση, τα παιδιά που αποτελούν τη Λογοτεχνική Συντροφιά δίνουν έναν άρτιο συγγραφικά και λογοτεχνικά συγκερασμό των αυθεντικών κειμένων και των δικών τους σκέψεων και τρόπων γραφής. Το χτες δένεται αρμονικά με το σήμερα, ενώνεται άρτια το σκεπτικό του συγγραφέα με τη σημερινή λαχτάρα για ιδέα, ανθρωπιά, ενότητα, καλλιτεχνία, πολιτισμό. Από το Hyde Park στα βουνά της Ανατολής, Ερρίκος Η΄, Κρόμγουελ, Σερ Τόμας Μορ και πάνω απ’ όλους αυτούς ο Μπάιρον. Εκκλησία, θρησκεία, σκέψη, θάνατος, αλήθεια, εξαιρετικές σκέψεις και ιδέες, ντυμένες με τη φαντασία της νιότης που οδηγεί σε πρωτοΐδωτα μονοπάτια τον αναγνώστη και του αφήνει περιθώριο να στοχαστεί με τον δικό του ρυθμό και συχνότητα πάνω σε αυτές τις διαχρονικές αλήθειες.

Σε γενικές γραμμές αυτή η υπέροχη ανθολογία που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τον δήμο Βύρωνα είναι αξιέπαινη και πρωτοποριακή για έναν δήμο. Έχει συγκεντρώσει και αυτή η έκδοση αξιόλογες συγγραφικές απόπειρες, σημαντικές νεανικές φωνές και υπό την επιστασία άξιων ανθρώπων, που αγαπούν αυτό που κάνουν, αυτή η φωνή αρχίζει να εκπαιδεύεται περισσότερο, να αποδίδει καλύτερα, να γίνεται μία, ενιαία φωνή, που καλεί τον κόσμο να στρέψει το βλέμμα του στα κείμενά της και είμαι σίγουρος πως θα υπάρχει μακρόχρονη συνέχεια, γιατί τα δείγματα γραφής που διακρίθηκαν είναι όλα διαφορετικά, ποικίλα και έχουν ένα καλό μέλλον να τα υποδεχτεί.

Το βιβλίο έχει ήδη διανεμηθεί στους δήμους της χώρας για να βρει τη θέση του στις αντίστοιχες βιβλιοθήκες.

Ακολουθήστε μας

Το φιλί του φεγγαριού, της Εύης Γεροκώστα

Το φιλί του φεγγαριού, της Εύης Γεροκώστα

Ένα αγόρι ψάχνει τρόπους να φτάσει στο φεγγάρι που τον κοιτάζει από ψηλά. Προσπαθεί ξανά και ξανά. Θα τα καταφέρει τελικά; Αποζητάει κάποιου είδους επιβράβευση ή απλά ικανοποιεί την έμφυτη περιέργειά του; Οι γονείς του θα το στηρίξουν στον αγώνα του; Η Εύη Γεροκώστα...

Μα γιατί; της Σαντρίν Φριγκού

Μα γιατί; της Σαντρίν Φριγκού

Η Λένα είναι μια ποντικίνα που μια μέρα ξύπνησε κακόκεφη. Ρωτάει συνέχεια το «γιατί», όχι τόσο για να μάθει όσο για να γκρινιάξει, με αποτέλεσμα να κουράζει τους γύρω της και ταυτόχρονα να παίρνει απρόσμενες απαντήσεις. Πόσο σημαντικό είναι να ρωτάμε και πόσο συχνά...

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News

Επιμέλεια άρθρου Πάνος Τουρλής

Επιμέλεια άρθρου

Διαβάστε κι αυτά

Μα γιατί; της Σαντρίν Φριγκού

Μα γιατί; της Σαντρίν Φριγκού

Η Λένα είναι μια ποντικίνα που μια μέρα ξύπνησε κακόκεφη. Ρωτάει συνέχεια το «γιατί», όχι τόσο για να μάθει όσο για να γκρινιάξει, με αποτέλεσμα να κουράζει τους γύρω της και ταυτόχρονα να παίρνει απρόσμενες απαντήσεις. Πόσο σημαντικό είναι να ρωτάμε και πόσο συχνά...

Καχαραμπού, της Φραντζέσκας Μάνγγελ

Καχαραμπού, της Φραντζέσκας Μάνγγελ

Η Στέφη, μετά την αποκάλυψη του πρώτου βιβλίου, βρίσκεται σε κίνδυνο. Ταυτόχρονα, η κίνηση του Κίμωνα να τα παρατήσει όλα για να τη βρει άλλαξε τα συναισθήματά της απέναντί του. Αυτό θα της δώσει δύναμη να παλέψει με τον νέο της εχθρό και να τραπεί σε φυγή. Χάρη στη...

Σταύρος Σταμπόγλης: ‘Η γενναιότητα του πένθους στην ποιητική του Κώστα Θ. Ριζάκη‘

Σταύρος Σταμπόγλης: ‘Η γενναιότητα του πένθους στην ποιητική του Κώστα Θ. Ριζάκη‘

_ γράφει ο Σίμος Ανδρονίδης - «…εχ μονιά ερημιά μου τσακάλι/αχυρόστρωμα σβήσε το αίμα: / μη σπαράζεις τα γόνατα ποίημα…» Κώστας Θ. Ριζάκης Σε ένα σύντομο βιβλίο (μονογραφία) που εν προκειμένω φέρει τον τίτλο ‘Η γενναιότητα του πένθους στην ποιητική του Κώστα Θ....

0 σχόλια

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου